چهارشنبه, ۱۲ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 1 May, 2024
مجله ویستا

دردی برای تمام فصول


دردی برای تمام فصول
خیلی‌ها بهار را فصل آلرژی می‌دانند، از نظر متخصصان، آلرژی، نتیجه پاستوریزه شدن و بهداشت بسیار بالاست و به این دلیل است كه در كشورهای پیشرفته روز به روز بر تعداد مبتلایان به این عارضه افزوده می‌شود. اما آلرژی فصلی را نباید با آلرژی غذایی، اشتباه گرفت. با وجودی كه در هر دو آنها، ورود عامل آلرژی‌زا، سیستم ایمنی بدن را تحریك می‌كند، اما مكانیسم هر یك از آلرژی‌ها در برابر مواد غذایی گوناگون، متفاوت است.
به واكنش نشان دادن بدن نسبت به برخی از تركیبات خارجی(در غذاها، تركیبات پروتئینی این خاصیت را دارند) كه از محیط به بدن می‌رسند، در اصطلاح آلرژی گفته می‌شود. این تركیبات خارجی می‌توانند گرد و غبار، گرد گل‌ها، دارو و یا حتی برخی از مواد غذایی باشند كه بر حسب نوع ماده آلرژی زا نام های گوناگونی به خود می‌گیرند.
● شناسنامه انواع آلرژی
▪ آلرژی به شیر گاو: این آلرژی از قدیمی ترین و شایع ترین حساسیت‌های غذایی است، به این دلیل توصیه می‌شود كه تا ۱۲ ماهگی به كودكان شیر گاو داده نشود. آلرژی به شیر گاو اغلب در كودكانی كه قبل از آمادگی دستگاه گوارششان، به آنها شیر گاو داده شده و یا بزرگسالانی كه پس از مدت‌ها دوباره شروع به خوردن شیر می‌كنند، دیده می‌شود.
به علاوه، مطالعات نشان داده است، دادن شیر مادر از عوامل جلوگیری‌كننده در برابر بروز این آلرژی است و كودكانی كه از شیر مادر تغذیه كرده‌اند كمتر به این بیماری مبتلا می شوند. در این نوع آلرژی با خوردن شیر و یا هر نوع غذایی كه در آن شیر وجود داشته باشد، علائم حساسیت،‌كودك‌را می‌آزارد.
از شایع‌ترین ‌علا‌ئم می‌توان به درد شكم، اسهال شدید، نفخ و در برخی موارد یبوست و حتی ادم و كهیر اشاره كرد. در موارد شدید این آلرژی، افراد با خوردن پنیر، بستنی، دوغ و حتی كره نیز دچار مشكل می‌شوند، حتی شكلات‌های شیری و یا پودرهای شیری كه به قهوه نیز اضافه می‌شود، آنها را دچار مشكل می‌كند.
به علاوه چون شیر منبع بسیار خوب كلسیم و ویتامین D محسوب می‌شود و این بیماران اجازه مصرف این ماده غذایی را ندارند، از این رو توصیه می‌شود كه از سایر منابع غذایی این مواد مغذی نظیر كلم بروكلی، سویا و اسفناج استفاده كنند تا كمبود آنها مشكلات مضاعفی را برایشان به بار نیاورد. مراقبت از بچه‌هایی كه دچار این عارضه هستند، بسیار مشكل است، به خصوص در رستوران‌ها. مادران باید بدانند كه در غذاهای ایتالیایی پنیر پارمیزان (پرمصرف‌ترین پنیر در غذاهای ایتالیایی) بیشترین علائم آلرژیكی را ایجاد می‌كند، در غذاهای چینی برای آماده كردن سس‌هایشان از لاكتوز(یكی از عوامل حساسیت موجود در شیر) استفاده می‌كنند و مكزیكی‌ها از انواع پنیر برای تهیه غذاهایشان به كار برده و خوردن آنها برای این بچه‌ها می‌تواند مشكل‌ساز باشد.
▪ آلرژی به تخم مرغ: آلرژی به تخم مرغ نیز بعد از آلرژی به شیر گاو یكی از شایع‌ترین‌ها به حساب می‌آید كه در دوران كودكی بیشتر بروز می‌كند.
از این رو، متخصصان تغذیه در شروع غذای تكمیلی جداً توصیه می‌كنند، به كودكان زیر یك سال تخم مرغ داده نشود. این آلرژی با خوردن سفیده تخم‌مرغ شدت پیدا می‌كند. علائم آن گاهی خفیف و در برخی مواقع شدید است. این عوارض در صورت خفیف بودن در پوست (به شكل اگزما) و دستگاه گوارش دیده می‌شود اما اگر حاد باشد به طور آنی است. مبتلایان به این آلرژی نیز باید از خوردن تخم مرغ به طور جدی اجتناب كنند. اما تشخیص مواد غذایی كه در آنها تخم مرغ به كار رفته، بسیار مشكل است. مبتلایان و خانواده‌های آنها باید بدانند كه در مواد غذایی نظیر سس مایونز، ماكارونی، انواع شیرینی‌ها و حتی رشته فرنگی نیز تخم مرغ وجود دارد و این بیماران باید از خوردن آنها نیز اجتناب كنند.
▪ آلرژی به سویا: آلرژی سویا بیشتر از سنین نوزادی آغاز شده و حتی جمعیت كودكان نوپا را نیز شامل می‌شود اما به ندرت در بزرگسالان دیده می‌شود. در صورت ابتلا به این بیماری، كودك دچار اگزما، كهیر، تهوع، آسم، كوتاه شدن نفس‌ها، ضعف، خستگی و افت فشار خون می‌شود‌. از آنجایی كه این بیماران نباید از سویا و سایر فرآورده‌هایی كه در آنها سویا وجود دارد، استفاده كنند، تشخیص غذاهایی كه در تهیه شان سویا به كار رفته است، یكی از مشكلات خانواده‌های آنهاست. باید به خاطر داشت كه مصرف سس سویا، شیر سویا، سویای بوداده و حتی انواع شیر خشك نیز موجب بروز علائم آلرژیكی می‌شود. جالب است بدانید كه در ۶۰ درصد فرآورده‌های گوشتی، سویا وجود دارد و خوردن آنها می‌تواند علائم آلرژیكی را به بار آورد، به این دلیل باید در خوردن همه مواد غذایی دقت لازم را داشت.
اغلب افرادی كه از آلرژی به سویا رنج می‌برند ممكن است نسبت به حبوباتی نظیر انواع لوبیا، عدس و حتی لپه واكنش نشان دهند، بنابراین گاهی خوردن انواع حبوبات نیز برایشان ممنوع می‌شود.
▪ آلرژی به مغزها: تا به حال شنیده‌اید كه مغز‌ها نیزمی‌توانند ایجاد آلرژی كنند؟ مطالعات نشان داده‌اند كه مصرف بادام، فندق و گردو نیز می‌تواند موجب بروز علائم حساسیت شود. بنابراین مصرف همه فرآورده‌هایی كه در آنها از مغز ها استفاده شده به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. به این دلیل است كه امروزه پزشكان دادن حریره بادام را در شروع تغذیه تكمیلی توصیه نمی‌كنند. در میان مغزها از مهم‌ترین و شایع‌ترین آلرژی‌ها می‌توان به حساسیت به بادام زمینی اشاره كرد كه اغلب شدیدترین عوارض آلرژی را به همراه دارد كه می‌تواند منجر به مرگ شود. در افراد مبتلا به این آلرژی‌ها خوردن شیرینی‌ها، شكلات‌ها و غذاهایی كه در تهیه آنها از این نوع مغزها استفاده كرده‌اند، به هیچ عنوان توصیه نمی‌شود. جالب است بدانید كه روغن گرفته شده از این مغزها نیز می‌تواند در افراد حساس‌تر مشكل‌ساز باشد.
▪ آلرژی به گندم: بسیاری از بچه‌ها با خوردن نان گندم دچار دل‌درد شده و یا كهیر و دانه‌های قرمزرنگی بر روی پوستشان ایجاد می‌شود كه اینها همه نشانه‌هایی از آلرژی است . این بچه ها به گندم آلرژی دارند و برای جلوگیری از بروز این علائم مصرف سایر آردها به جای آرد گندم به آنها توصیه می‌شود. به طور مثال، مصرف آرد سویا، آرد برنج سفید و آرد برنج قهوه‌ای و آرد بادام.
▪ و غیره...: علاوه بر آلرژی‌های نام برده، آلرژی به ماهی، میگو، صدف و خرچنگ نیز از دیگر انواع حساسیت‌ها هستند كه می‌توانند مشكل‌ساز شوند. از آنجایی كه پروتئین‌های موجود در انواع گوناگون ماهی به هم بسیار شباهت دارند از این رو در صورت بروز هر گونه نشانه‌ای از آلرژی باید از مصرف همه ماهی‌ها نیز خودداری كرد.
به این دلیل متخصصان اعلام می‌كنند آنها حتی در رستوران‌ها در خوردن مواد غذایی سرخ شده نیز دقت كنند زیرا در یك رستوران ممكن است آشپز در یك ظرف بعد از سرخ كردن ماهی و یا میگو، مرغ را نیز سرخ كند و برای شما كه به ماهی آلرژی دارید، بیاورد وهمین می تواند مشكل ساز باشد. در میان میوه‌ها، كیوی از آلرژی‌زا‌ترین میوه‌هاست كه می‌تواند در بچه‌های زیر ۵ سال ایجاد حساسیت كند كه در سال‌های اخیر بر تعداد مبتلایان نیز افزوده شده است. محققان دلیل افزایش ابتلا به این آلرژی را محبوبیت كیوی در این گروه سنی می‌دانند.
علاوه بر همه اینها، بسیاری افراد نسبت به تركیبات سولفیتی كه به عنوان مواد محافظت‌كننده اضافه می‌شود، حساسیت نشان می‌دهند. این تركیبات به همه فرآورده های كنسرو شده، مرباها، آبمیوه‌های آماده و حتی آب سبزیجات، چای و سیب‌زمینی آماده نیز افزوده می‌شود كه در صورت حساسیت نباید از آنها میل كنید.
منبع : روزنامه سلامت


همچنین مشاهده کنید