دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

اعتبار و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه باورهای وسواسی - ۴۴


اعتبار و پایایی نسخه فارسی پرسشنامه باورهای وسواسی - ۴۴
● هدف:
مطالعه حاضر، اعتبار و پایایی فرم فارسی پرسشنامه باورهای وسواسی -۴۴ (OBQ-۴۴) را در یک نمونه ایرانی بررسی کرده است. این پرسشنامه ابزاری خود گزارشی است که به منظور تشخیص و ارزیابی میزان باورهای وسواسی، به وسیله گروه کار شناخت واره های وسواسی فکری - عملی تدوین شده است.
● روش:
در این پژوهش هنجاریابی جامعه تحقیق ۳۶۰ دانشجوی پزشکی دانشگاه علوم پزشکی تهران بودند که داوطلبانه در این مطالعه شرکت کردند و در دو مرحله آزمون و بازآزمون با فاصله زمانی پنج تا ۱۴ روز مورد ارزیابی قرار گرفتند و پرسشنامه های OBQ-۴۴، MOCI، OCI-R، STAI و BAI را تکمیل کردند. در نهایت، ۲۲۲ نفر از آزمودنی ها در تجزیه و تحلیل داده ها وارد شدند.
● یافته ها:
برای محاسبه پایایی همزمان، پایایی ثبات درونی با استفاده از ضریب آلفای کرونباخ (۰.۹۲) و ضریب دو نیمه سازی با عنوان همبستگی اصلاح شده (۰.۹۴) برآورد شد و از ضریب پایایی حاصل از روش بازآزمایی آزمون OBQ-۴۴ (r=۰.۸۲) نیز برای محاسبه پایایی غیرهمزمان استفاده شد. در مجموع، داده های فوق بیانگر ثبات درونی بالا و همین طورنشان دهنده ثبات نمره های آزمون به فاصله زمانی پنج تا ۱۴ روز بود. برای برآورد روایی ملاک پرسشنامه OBQ-۴۴، همبستگی آن با دو پرسشنامه OCI-R و MOCI محاسبه شد که به ترتیب ۰.۵۷ و ۰.۵۰ به دست آمد و معنادار بود. جهت بررسی روایی سازه پرسشنامه، روش تحلیل عاملی به کار رفت. مشخصه هایی که از طریق روش ML به دست آمد، نشان داد که پرسشنامه OBQ-۴۴ از سه عامل که همبستگی بالایی با هم دارند اشباع شده و همبستگی زیاد این سه عامل نشان دهنده همگرایی این عوامل است که اهداف سنجش پرسشنامه OBQ-۴۴ را تامین می کند.
● نتیجه گیری:
به طور کلی یافته های این پژوهش نشان می دهد که برای سنجش میزان باورهای وسواسی در جمعیت یاد شده، می توان از پرسشنامه OBQ-۴۴ به عنوان یک آزمون معتبر استفاده کرد.
گیتی شمس
نرگس کرم قدیری
یعقوب اسماعیلی ترکانبوری
نرگس ابراهیم خانی
منبع : پایگاه اطلاعات علمی