سه شنبه, ۱۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 4 February, 2025
مجله ویستا
فقر؛ بزرگترین چالش حقوق بشر در عرصه بینالمللی
وضعیت مردمی که در کشورهای مختلف فاقد سادهترین امکانات زندگی هستند در واقع به معنای نقض واقعی حقوق بشر است، به طوری که میتوانیم فقر را به عنوان بزرگترین چالش حقوق بشر در عرصه بینالمللی بشناسیم .
۱۰ دسامبر ۱۹۴۵، اعلامیه جهانی حقوق بشر توسط مجمع عمومی سازمان ملل متحد تصویب شد. در حقیقت این اعلامیه به دنبال تصویب منشور حقوق بشر که در آن حقوق بشر را به عنوان یکی از زمینه های مرتبط با صلح و امنیت بینالمللی تلقی کرده بود به تصویب رسید.
از زمان تصویب این اعلامیه تا به امروز، جهان شاهد تحولاتی در زمینه تبیین موضوع حقوق بشر در عرصه بینالمللی بوده است و امروزه و زمنیههای مربوط به حقوق بشر مانند حقوق اقتصادی، اجتماعی، فرهنگی، مدنی و سیاسی در قالب اسناد بین المللی تصویب شدهاند و در قالب کنفرانسهای بینالمللی، توسط نهادهای بینالمللی و در دهههای مختلفی که پیرامون موضوعات مختلف اعلام شدند مورد تببین قرار گرفتهاند. البته مباحث زیادی پیرامون جهان شمولی حقوق بشر و نسبیگرایی فرهنگی حقوق بشر وجود دارد، ولیکن اصل موضوع حقوق بشر تببین شده است و در حقیقت از نظر موضوعی جهان شمول است، منتها مصادیق و تفاسیر آن مورد نظر اندیشمندان مختلف از مناظر متفاوت است.
بیان و تبیین موضوع به منزله حقوق بشر در وضعیت مطلوب در عرصه بین المللی نیست. چراکه ما در حال حاضر، شاهد نقض حقوق بشر در اقصا نقاط دنیا هستیم، به خصوص در کنار آن نقض حقوق بشر دوستانهای که در منازعات داخلی و منازعات بین المللی مورد نقض قرار میگیرد. از طرفی وضعیت مردمی که در کشورهای مختلف فاقد سادهترین امکانات زندگی هستند در واقع به معنای نقض واقعی حقوق بشر است به طوری که می توانیم فقر را به عنوان بزرگترین چالش حقوق بشر در عرصه بین المللی بشناسیم. این وضعیت، وضعیت چندان مطلوبی نیست، اما از طرف دیگر در شرایطی هستیم که موارد نقض حقوق بشر بیان میشود. ما از زمانی که موارد نقض حقوق بشر در جامعه بینالمللی بیان نمیشد و یا به آن توجه نمیشد عبور کردهایم. امروزه در هر کجای دنیا که حقوق بشر نقض شود، انعکاسی بین المللی پیدا میکند. کشورها و سازمان ها بین المللی این مسائل را عنوان می کنند و به آن توجه نشان می دهند.
از نظر بهبود وضعیت حقوق بشر در جهان، مهمترین نکته اجرای حقوق بشر در جهان است. ما تعداد زیادی کنوانسیون و سند بینالمللی داریم که اینها به خوبی زمینهها را تببین کردهاند.
راهکارهای اجرای این کنوانسیون ها و اسناد بین المللی چیست؟ از طرفی دولتها بخشی از این اسناد را پذیرفتهاند و این طبیعی است که این وظیفه دولتها است که در جهت اجرای این کنوانسیونها حرکت کنند. از طرف دیگر سازمان ملل متحد نهادهایی را دارد که متاسفانه طی سال ها فعالیت سازمان ملل متحد علیرغم کوششهای این سازمان برای ارتقاع حقوق بشر، برخوردهای دوگانه، مضاعف، گزینشی و سیاسی را نسبت به مسائل حقوق بشر شاهد بودیم که همه اینها جهانیان را نسبت به عملکرد واقعی سازمان ملل متحد بدبین کرده است. همان طور که پیشتر نیز اشاره شد، فقر بزرگترین عامل نقض حقوق بشر به شمار میرود و باید این مسئله در مسائل حقوق بشر مورد توجه قرار بگیرد. امروز جهان در یک سیکل مالی بدتر هم قرار دارد و احتمالا بحران مالی جهان بر روی وضعیت حقوق بشر و وضعیت بدتر شدن فقر اثرگذار خواهد بود.
این بحران مالی کاهش فرصت ها وکاهش امکانات را فراهم می کند و بنابراین باید در این زمینه هم چارهاندیشی بکنیم.
اگر بخواهیم در یک نگاه مسئله بهبود وضعیت حقوق بشر در جهان توجه کنیم، باید زمینه سازی برای ترویج و حمایت از حقوق بشر را در درجه اول مدنظر قرار دهیم. یک نکته مهم برای بهبود راهکارها شاید، ترویج فرهنگ حقوق بشر باشد. که این کار از طریق آموزش حقوق بشر و از طریق جامعه پذیر کردن افراد برای رعایت حقوق بشر می تواند عملی شود.
نسرین مصفا، فعال حقوق بشر و رییس مرکز مطالعات بین الملل.
منبع : دیپلماسی ایرانی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست