چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
محافظت از کودک دلبند
سندرم مرگ ناگهانی کودک از حوادث دردناکی است که گاه برای معدودی از خانوادهها رخ می دهد. مطالعات فراوانی در این زمینه صورت گرفته، هرچند تابه حال نتایج قطعی برای علت این سندرم یافت نشده است.
● آیا تغذیه با شیر مادر از بروز سندرم مرگ ناگهانی کودک میکاهد؟
تاکنون هیچگونه شواهدی دال بر اینکه تغذیه با شیر مادر به خودی خود و بطور مستقیم از بروز این سندرم میکاهد، به دست نیامده است؛ اما تغذیه با شیر مادر، میزان ابتلا به عفونتهای تنفسی و گوارشی که خود با افزایش سندرم مرگ ناگهانی کودک همراه هستند، کاهش مییابد.
● آیا اگر با کودک در یک رختخواب بخوابم، خطر سندرم مرگ ناگهانی کودک کاهش مییابد؟
در این مورد اتفاق نظر وجود ندارد. گروهی معتقدند که شما نباید نوزادتان را در ماه اول زندگی با خود به رختخواب ببرید. اولاً رختخواب شما مسلماً دارای بالش و ملافه بوده و جنس آنها نیز از نوع نرم است که همگی عوامل خطرزا برای سندرم مرگ ناگهانی کودک محسوب میشوند.
احتمال افزایش درجه حرارت نوزاد نیز، هنگامی که با شما در یک رختخواب خوابیده است بیشتر است، احتمال غلتیدن روی نوزاد برای والدین چاق بسیار زیاد است. از طرف دیگر برخی معتقدند که خواباندن نوزاد در رختخواب والدین موجب میشود که مادر سریعتر متوجه تغییر در تنفس نوزاد و حرکات وی شود.
بسیاری از والدین نیز در این وضعیت احساس راحتی بیشتری دارند و به همین دلیل نسبت به آن مبادرت میورزند.
اگر شما جداً تصمیم دارید که با نوزادتان از رختخواب مشترک استفاده کنید دقت کنید که بین تشک و لبه تختخواب فضای باز نباشد تا سر نوزاد در آن گیر نکند؛ به علاوه رختخوابهای سنگین و ضخیم را برای کودک استفاده نکنید، و هرگونه طناب یا کیف پلاستیکی را از محوطه تخت دور نگه دارید و حتی در رختخواب خودتان نیز کودک را به پشت و روی تشک صاف بخوابانید.
در بعضی موارد شما به هیچ وجه نباید نزد کودکتان بخوابید. اگر شما سیگار میکشید، اگر دارویی مصرف میکنید که بر خواب تاثیر میگذارد و یا اگر الکل مصرف کردهاید. خواباندن نوزاد در رختخوابتان خطرناک است. اگر وزن شما خیلی زیاد است، هیچگاه نباید کنار کودک کمتر از ۳ ماه بخوابید.
برخی محققان کشف کردهاند که وقتی نوزاد در رختخواب خود و در اتاق والدین قرار میگیرد، خطر سندرم مرگ ناگهانی کودک کمتر است.
بنابراین به جای آوردن نوزاد به رختخواب خود،میتوانید تختخواب یا گهواره او را به اتاق خود بیاورید و یا گهواره کنار تختی بخرید (که در یک طرف باز هستند و در همان ارتفاع به تختخواب بزرگسالان متصل میشوند). به این ترتیب نوزاد در تخت خودش میخوابد ولی به راحتی قابل دسترس است.
● آیا قنداق کردن برای کودک مانعی ندارد؟
بعضی از محققان معتقدند که قنداق کردن - یعنی نوعی پیچاندن کودک در ملافه یا پارچه - در پیشگیری از سندرم مرگ ناگهانی کودک موثر است، زیرا کمک میکند که کودک راحتتر به پشت بخوابد. (اگر نوزاد هنگام خواب از جا میپرد، حرکات بدنش او را بیدار خواهد کرد؛ قنداق کردن، این حرکات را محدود میسازد و به او احساس امنیت میدهد). از طرف دیگر بعضی معتقدند که قنداق کردن میتواند درجه حرارت را بالا برد. بنابراین اگر شما نوزاد را قنداق میکنید، از ملافه نازک استفاده کنید و دقت کنید اتاق زیاد گرم نباشد و البته هرگز کودکی را که قنداق شده است، روی شکم نخوابانید.
● آیا استفاده از پستانک خطر ابتلا به سندرم مرگ ناگهانی کودک را افزایش میدهد؟
مطالعات اخیر نشان میدهند که میزان بروز سندرم مرگ ناگهانی در شیرخوارانی که از پستانک استفاده میکنند، کمتر میشود. احتمالاً به این دلیل که احتمال خواباندن کودکی که پستانک دارد، روی شکم کمتر است.
از آنجایی که ابتلا به عفونت گوش، احتمال کوتاه شدن زمان تغذیه با شیر مادر و مشکلات دندانی با استفاده از پستانک افزایش مییابد، متخصصین برای صدور دستورالعمل استفاده از پستانک بعنوان وسیلهای برای پیشگیری از سندرم مرگ ناگهانی کودک منتظر نتایج مطالعات آینده است.
● آیا استفاده از رواندازهای پوشیدنی کمککننده خواهد بود؟
اگر دوست ندارید که روی کودک را بپوشانید، میتوانید از ملافههای پوشیدنی استفاده کنید (که درست شکل کیسهای بدون آستین است و در پایین جمع میشود) این کیسه کودک را گرم نگه میدارد و در عین حال احتمال آنکه ملافه روی سر او را بپوشاند، به صفر میرسد. این کیسه در اصل یک کیسه خواب است و در سنین مختلف برای کودکانی که روانداز خود را پس میزنند نیز، استفاده میشود.
▪ نکته: اکثر مردم نمیدانند که خواباندن شیرخوار به پهلو نیز خطرناک است. در حقیقت اگر کودک شما بیآنکه به پشت قرار گیرد، به پهلو خوابانده شود احتمال بروز سندرم مرگ ناگهانی کودک دو برابر میشود، زیرا میتواند به راحتی روی شکم بغلتد. وقتی شیرخوار به سن ۵ تا ۶ ماهگی میرسد، قادر خواهد بود که به هر دو طرف بغلتد و برای شما مشکل خواهد بود که در طول شب او را به پشت بخوابانید. البته در این سن احتمال بروز سندرم مرگ ناگهانی کودک کاهش مییابد. بنابراین تمام سعی خود را بکار بندید که او را به پشت قرار دهید ولی بیش از این نگران غلتیدن او نباشید.
▪ نکته: به خاطر داشته باشید که قرار دادن کودک به پشت، در تمام مدت با عث میشود که پشت سر او صاف شود. میتوانید بعضی مواقع سر کودک را کمی بچرخانید تا پشت سر همیشه در یک وضعیت قرار نگیرد یا وقتی کودک بیدار است، وی را به پهلو بخوابانید. در ضمن به خاطر داشته باشید که کودک نباید به مدت طـــولانی درون صـندلی اتومبیل یا صندلی های متحرک قرار گیرد، زیرا این امر هم به صاف شدن پشت سر می انجامد. وقتی کودک بیدار است، او را روی شکم قرار دهید، این امر به تکامل صحیح عضلات نیز کمک میکند.
منبع : روزنامه اطلاعات
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست