دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا
روز خوب
«آن روزی که ما بتوانیم درآمد کشور را از راه دانشمان به دست بیاوریم و در چاه های نفت را پلمب کنیم، آن روز برای ما روز خوبی است.»
این سخنان، بخشی از بیانات تاریخی و راهگشای رهبر معظم انقلاب در دیدار با نخبگان جوان دانشگاهی است و چشم اندازی را که بایستی بدان دست یافت را به خوبی ترسیم می کند و رسیدن به روز خوب، روز مبارک و روز پیروزی را تفسیر می کند. گرچه به بیان دیگر نشان می دهد که ما اکنون از جهت توسعه یافتگی به ناچار در شرایط خوب و به تعبیر روشن در روزها و ایام خوبی نیستیم و باید این حقیقت تلخ را بپذیریم و عزم تغییر و باور به توانستن داشته باشیم. گرچه اکنون بزرگ ترین اقتصاد خاورمیانه هستیم و تولید ناخالص داخلی ما در حدود ۶.۶ درصد رشد کرده است اما نباید فراموش کنیم بخش عمده این رشد متکی به صادرات نفت خام است وذخائر نفتی دیر یا زود تمام خواهد شد و سرمایه ملی به جای ماندگاری و ایجاد ارزش افزوده مصرف می گردد و ما می مانیم و یک دنیا حسرت و یک دنیا مشکل.... ذخائر کشف شده نفتی ایران ۱۰۰ میلیارد بشکه یعنی ۱۵ درصد ذخائر نفتی جهان است. ایران اسلامی همچنین دومین ذخائر بزرگ گازی جهان - هزار تریلیون فوت مکعب - را در اختیار دارد که آن هم معادل ۱۵% کل ذخائر بزرگ جهانی است.
۳.۶ میلیارد تن هم ذخائر زغال سنگ ایران است و کل این ذخائر معادل ۳۰۰ میلیارد بشکه نفت است - سهم نفت ۳۵.۷% - گاز طبیعی ، ۵۷.۹ درصد و زغال سنگ ۶.۴ درصد. اما نکته تلخ تر از رشد اقتصادی و اداره کشور براساس درآمدهای نفتی، مصرف بالای داخلی انرژی در ایران است. مصرف انرژی در سال ۱۹۹۰ میلادی (.۱۳۷۱ه.ش) معادل ۳۹۷ میلیون بشکه بوده و در سال ۲۰۰۰ (۱۳۸۱ه.ش) به
۶۷۳.۳ میلیون بشکه رسیده و این روند به شدت تصاعدی و رو به فزونی است و بر اینها باید سهم به شدت نابرابر توزیع انرژی ارزان در بین اقشار جامعه، به هدر رفتن منابع ملی و خسارت سالانه ۱۴ میلیارد دلاری به دلیل آلودگی هوا و... را افزود. اینها واقعیت های امروز ماست و آنچه در طلیعه کلام آمد انتظار و خواسته رهبری انقلاب است که بارها نیز بر آن پای فشرده اند و به راستی چگونه می توان به اقتصاد و مدیریتی دانش محور و متکی بر تولید ثروت براساس دانش و توزیع عادلانه آن بر همین اساس رسید؟ چرا که علم مایه قدرت و ثروت است و وسیله ای ارزشمند برای رسیدن به اقتدار ملی و ثروت ملی و ابزاری اساسی برای جبران عقب ماندگی و مقابله با نظام سلطه ای که از دانش به عنوان ابزار تداوم و تقویت سلطه گری خود استفاده می کند. توجه به نکته ذیل می تواند راهگشا باشد و البته در این مقال سخن بسیار و دانستن مقدمه به کار بستن است و تلاش در راه تحقق آن.
به نظر می رسد مهم ترین گام در راه تحقق این آرمان، تغییر نگرش ها وپذیرش واقعیت ها و عزم رسیدن به قله های سعادت است.
«یکی از اساسی ترین و اصلی ترین مسائل کشور، پیشرفت علم و براساس آن پیشرفت فناوری است و تمامی علوم چه علوم ارزشی و معرفتی و چه علومی که به انسان کمک می کند تا از طبیعت شگفت آور الهی بهره ببرد، (فناوری ها) یک موهبت الهی است و باید به دنبال آن رفت و از نظر اسلام با ارزش است.»
به تعبیر رهبر فرزانه انقلاب:«این که پیغمبر می فرماید اطلبو العلم ولو بالصین، نمی خواهد بگوید بروید فلسفه یا فقه را از چین یاد بگیرید، بروید دانش را هر دانشی، علم و آنچه که برعلم مرتبت می شود یعنی فناوری و توانایی های فراوان سرپنجه بشری را یاد بگیرید. اینها چیزهای لازمی است.»
گرچه تاکید بر یادگیری فناوری ها و علوم طبیعی امری بدیهی به نظر می رسد اما نباید فراموش کرد که توجه به علوم عقلی و یا علوم اعتباری که البته در جای خود بسیار لازم است و غفلت از پرداختن به علوم تجربی و کسب فناوری ها و از سوی دیگر آمیختگی علوم غربی با سلطه طلبی و مفاسد اخلاقی برای بعضی این توهم را ایجاد کرد که این دانش ها دارای ارزش مهمی نیستند و یا حتی نامطلوب و ظلمانی هستند و به دلیل لزوم اجتناب از غرب گرایی باید از فناوری غربی و دستاوردهای این تمدن نیز باید پرهیز کرد.
این نگاه انحرافی در کلام رهبری معظم انقلاب هیچ محلی از اعراب ندارد و بایستی علوم تجربی و ریاضی و پیشرفت روزافزون در این علوم وتبدیل دانش به فن آوری جایگاه برجسته ای در نظام مقدس جمهوری اسلامی داشته باشد که بحمدالله شاهد چنین رویکردی هستیم و البته این نگاه بایستی به باوری عمومی، خواسته ای ملی، عزمی قوی و همتی و الا تبدیل گردد.
ان شاءالله
محمدحسن ربانی
پی نوشت:
۱- بیانات رهبر معظم انقلاب ۸۷.۶.۵
۲- خبرگزاری فارس - گزارش اقتصادی ۸۷.۶.۱۱
پی نوشت:
۱- بیانات رهبر معظم انقلاب ۸۷.۶.۵
۲- خبرگزاری فارس - گزارش اقتصادی ۸۷.۶.۱۱
منبع : روزنامه کیهان
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست