چهارشنبه, ۲ خرداد, ۱۴۰۳ / 22 May, 2024
مجله ویستا

پوشش بدن طیور


پوشش بدن طیور
پرندگان از مهره داران خونگرم هستند که در سیر تکامل از خزندگان منشاء گرفته اند .اگرچه تشابهات زیادی بین خزندگان وپرندگان وجود دارد ، ولی تفاوتهای آنها نیز بسیار زیاد است . خزندگان از مهره داران خونسرد هستند ، یعنی درجه حرارت بدن آنها تنظیم نمی شود و معمولابستگی به درجه حرارت محیط دارد .پرندگان خونگرم هستند ، یعنی درجه حرارت بدن آنها نسبتا بالا و معمولا ثابت است . خزندگان و پرندگان هر دو تخمگذارند و تخمهای آنها در خارج از بدن نمو می کند ، ولی خزنده ماده تخمهای خود را روی خاک و ماسه می گذارند وحرارت محیط برای نمو جنین داخل تخم کافی است . رشد طبیعی جنین داخل تخم مرغ وقتی رخ می دهد که مرغ در کنار تخم مرغ باشد و حرارت بدنش را تمام دوران نمو جنینی به تخم مرغ منتقل نماید . اغلب پرندگان قادر به پروازند در حالیکه خزندگان پرواز نمی کنند .
پوشش بدن طیور از پر، پوست و یک بافت پوششی فلسی شکل که تکامل یافته تر از پوست خزندگان است تشکیل شده است.
● پرها
پوشش پر در پرندگان را می توان عامل تمایز این گروه از سایر مهره داران دانست .
در سیر تکامل پرندگان ، بیشتر قسمتهای فلسی خزندگان تبدیل به پر شده است . هم پر و هم فلس از پروتئین مشابهی به نام کراتین ساخته شده اند .
پرها اعمال متنوعی دارند :
۱) به پرواز کمک می کنند .
۲) به حفظ درجه حرارت بدن کمک می کنند .
۳) پرنده را از برف و باران حفظ می نمایند
۴) پرنده را در مقابل صیادان استتار می کنند .
۵) باعث جذابیت پرنده در بین پرندگان همان گروه می شوند .
● اجزای پر :
پر از یک ریشه به نام کالاموس تشکیل یافته که یک ساقه بلند یا محور به نام راکیسبه آن متصل شده است .بارب ازساقه منشعب می گردد ، بار بیول ازبارب منشعب گشته و باربیسل از باربیول جدا می شود. .تمام قسمتها به استثناء ساقه تشکیل شبکه ای را می دهند که این شبکه در قسمت پایه پر وجود نداسته ودارای ساختمانی سست بوده و باعث رشت فلوت می شود که اغلب رنگ آن با بافت اصلی فرق می کند.
● چگونه پرها باز سازی می شوند :
اکثراً هنگام تولد بدون پر می با شند و به جز بالها ودم آنها ، بدنشان از پر نرم پوشیده شده است . این پرهای نرم به زودی بلند تر شده و قسمت اعظم آن بصورت ساقه پر تمایز می یابند .طی چند روز ساقه ها ویا محورها جوانه زده و قسمتهای دیگر پر ظاهر میشوند و تا ۴ تا۵ هفتگی تمام بدن از پر پوشیده می گردد . اولین پرها بزودی می ریزند و پرهای جدید تا ۸ هفتگی بوجود می آیند . دوره سوم کامل شدن پرها درست قبل از زمان بلوغ است و اولین پرهای دوران بلوغ درپرنده بوجود آید . پرها ۴ تا۶ درصد وزن بدن را تشکیل می دهند که با سن وجنس ، این درصد تغییر می کند .پرندگان پیرتر وخروسها پرهای کمتری دارد .
● تولک رفتن سالیانه :
چون پرهای قدیمی می ریزند و می شکنند یا کشیده می شوند ، طیور بالغ طبیعی دارند که هر ساله به روشی پرهایشان را تجدید می کنند ، پرهای باقیمانده طی یک سال طبیعی می ریزند و پرهای جدید رشد می کنند . این روند را تولک رفتن می نامند .
در عالم وحش پرها بتدریج می ریزند و عوض می شوند و پرنده هیچگاه بدون پر نخواهند شد و همواره پرهای قدیمی و نو بر روی بدن پرنده وجود دارد . روند طبیعی ریختن پرهای قدیمی و رشد پرهای جدید ۳ تا ۴ ماه طول می کشد تولک رفتن و رشد پرهای جدید تحت کنترل هورمونی است . برای تولک رفتن باید در پایه و ریشه هر پر ، پر جدیدی رشد کند تا پر قدیم بیفتد . هورمنهایی که در تخمگذاری و کرچ شدن پرنده تاثیر دارند رشد جوانه پر را متوقف می کنند ، در نتیجه مرغهایی که تولک می روند بندرت تخمگذاری می کنند . اگر تخمگذاری به طور مصنوعی متوقف شود ( مثلاً با کاهش مصرف دان ) ، تولک رفتن خیلی سریع و به طور کامل رخ خواهند داد .
● شکل پرها :
علاوه بر اینکه شکل پرها به جنس بستگی دارد ، اندازه آنها درسطوح مختلف بدن نیز متفاوت است و هورمونهای جنسی عوامل موثر در اختلاف شکل پرها در جنسهای مختلف می باشند . این هورمونها باعث رشد طولی و تا حدی رشد عرضی پرهای خاصی از خروسها می شوند ، مثل پرهای گردن،‌ زین ، داسی دم و داسی زیر دم.
● نواحی پرها :
پرها بصورت یکنواخت تمام بدن را نمی پوشانند ، اما رشد پرهای نواحی مختلف در ردیفهایی صورت می گیرد . ده نوع ناحیه برای رشد پرها وجود دارد : شانه ، ران ، دم ، سینه ، گردن ، شکم ، ساق پا ، پشت ، بال و سر .
زمان ظهور پرها بر بدن به قرار زیر است :
▪ شانه و ران ۲ تا ۳ هفتگی
▪ پشت ۵ تا ۶ هفتگی
▪ دم و سینه ۳ تا ۴ هفتگی
▪ بال و سر ۶ تا ۷ هفتگی
▪ گردن ، شکم ، ساق ۴ تا ۵ هفتگی
● رنگ پرها :
پرها واجد رنگهای متفاوتی می باشند و در یک پر نیز ممکن است رنگهای متفاوتی مشاهده شود . در بسیاری موارد این اختلاف رنگها به ناحیه قرار گرفتن پر نیز بستگی دارد .
طرز قرار گرفتن پرها بر روی بدن مرغ و خروس متفاوت است . رنگ پرها و الگوی قرار گرفتن آنها در نتیجه ژنتیک به اضافه هورمونهای جنسی است .
● پوشش موی روی پرها :
غده اوروپیژیال یا غده پرین بر روی ناحیه پشتی دم قرار گرفته و تنها غده ترشحی پرندگان است که به سطح بدن باز می شود . این غده ، مومی چرب ترشح می نماید که پرنده آن را به وسیله منقار خود روی پرهایش پخش می کند . این ماده پرهای پرنده را مقابل آب غیر قابل نفوذ می کند . پرها آب جذب نمی کنند و آب به سرعت از روی آنها عبور می کند .
۱- homotherm
۲- poikilotherm
۳- calamus
۴- rachis
۵- barbs
۶- barbules
۷- barbicels
۸ - fluff : پرهای کرک مانند
۹- molting
۱۰-hackle
۱۱- saddle
۱۲- sickle
۱۳- lesser sickle
۱۴-uropygial gland
۱۵- preen gland
اقتباس از کتاب راهنمای کامل پرورش طیور ترجمه دکتر محسن فرخوی,مهندس تقی خلیقی سیگارودی,دکتر فریدون نیک نفس
منبع : موسسه مرغداری ایران