چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
وضعیت نانوتکنولوژی در کشور هند
کشور هند با یک میلیارد نفر جمعیت، در حال هموار کردن راه خود به سوی عصر نانوتکنولوژی است. دولت هند در حال حاضر پیشگامی علوم و فناوری نانو را شروع نموده است. سازمانهای سرمایهگذاری گوناگونی مثل وزارت علوم و فناوری ( DST ) و شورای کمک های بلاعوض دانشگاهی ( (UGC ، برنامههای تحقیقاتی زیادی در زمینه علوم نانو شروع نمودهاند. تحقیقات اصلی علوم نانو در مؤسسههایی مثل مؤسسة علوم هند (بنگلور) مؤسسة فناوری هند (مدرس، چنای، خاراگپور، بمبئی، دهلی نو)، مؤسسة مرکزی تحقیقات مهندسی الکترونیک (پیلانی)، دانشگاه پونا، آزمایشگاه فیزیک حالت جامد (دهلی) و مؤسسة تحقیقات بنیادی تاتا در حال انجام است. اخیراً مؤسسههای دیگری نیز تحقیقاتی را در زمینه علوم و فناوری نانو آغاز نمودهاند. این مؤسسهها عبارتنداز: مؤسسة تحقیقات رامان (بنگلور)، آزمایشگاه ملی شیمی (پونا)، مؤسسه مرکزی تحقیقات شیشه و سرامیک (جاداوپور)، دانشگاه دهلی و دانشگاه حیدرآباد.
دولت هند، سه سال پیش برنامه ملی مواد هوشمند را با بودجة ۱۵ میلیون دلار برای ۵ سال با همکاری ۵ سازمان دولتی شامل ۱۰ مرکز تحقیقاتی در سراسر هند و با تمرکز اصلی روی فناوری MEMS شروع نمود. در این برنامه، موضوع نانومواد نیز مدنظر بوده و سرمایهگذاری بیشتری برای گسترش آن انتظار میرود. سال گذشته وزارت علوم و فناوری برنامة ملی نانوتکنولوژی را با هزینة ۱۰ میلیون دلار برای یک دورة سه ساله آغاز نمود. مؤسسة علوم هند( IISc ) مبلغ ۱ میلیون دلار به مرکز تحقیقات علوم نانو اعطا کرد. این مؤسسه به عنوان قطب علمی هند شناخته شده است.
نانوتکنولوژی در هند طیف وسیعی از موضوعات شامل MEMS ، سنتز و تعیین مشخصات نانوساختارها، تراشههای DNA ، نانوالکترونیک (ترانزیستور، محاسبات کوانتومی و اپتوالکترونیک)، نانومواد (نانولولههای کربنی، نانوذرات، نانوپودر، نانوکامپوزیت) و غیره را پوشش میدهد.
● دلایل موفقیت هند در عرصه فناوریهای نو
شبکة علوم، فناوری و تجارت هند نیز مانند چین در سراسر جهان گسترش دارد. هر چند یکی از مشکلات بازدارنده همکاری بین المللی با دانشمندان هندی و جامعة تجاری هند، مشکلات گرفتن ویزا برای اکثر کشورها می باشد، اما تکلم انگلیسی در هند، آن را برای دنیای غرب قابل دسترسیتر نموده و باعث جذب بهتر سرمایهگذاریها و فرصتهای همکاری بینالمللی شده است.
برای مثال، طرح "ایندیانانو" که جدیداً توسط آمریکا و جامعة هندیهای مقیم آمریکا در "درة سیلیکون" راه اندازی شده است، به همراه انجمن تحقیق و توسعه هند تلاش میکند تا دانشگاه ها، شرکت ها، آزمایشگاه های دولتی و خصوصی، سرمایه گذاران، شرکت های کوچک، صاحبان مالکیت معنوی، سرمایه گذاران مشترک، ارایهدهندگان خدمات و اتحادیههای راهبردی هند را همسو و هماهنگ نماید.
موارد فوق نمونهای از توسعههای جدید در صنعت نانوتکنولوژی هند بوده و بویژه شرکتهای خصوصی شروع به سرمایهگذاری در آزمایشگاههای تحقیق و توسعه در دانشگاه و مؤسسههای دولتی نمودهاند.
شرکتهای خصوصی در اکثر موارد فقط در حد مشاوره و در دورهای کوتاهمدت با آزمایشگاههای دانشگاهی همکاری داشتهاند. این همکاری هرگز به صورت طولانی مدت برای ایجاد محصولی از تحقیق و یا توسعة فناوری صورت نگرفته است. آزمایشگاه CranesSci ، اولین آزمایشگاه تحقیقاتی MEMS است که به طور مشترک توسط مؤسسة علوم هند و شرکت بین المللی نرمافزار کرانز ( CSIL ) سرمایهگذاری شده است تا با ایجاد هماهنگی بین مؤسسات تحقیقات دولتی و صنایع بخش خصوصی، موجب پیوستگی بیشتر بین حرفههای مرتبط با نانوتکنولوژی در هند گردد.
● فناوری ممز؛ به عنوان میانبر فناوری نانو
همة طرحها باید از نمونه خارجی الگوبرداری شده و تعیین مشخصات آنها در داخل کشور انجام شود. از آنجا که آزمایش کیفیت MEMS ، خود نوعی تخصص مورد نیاز استانداردسازی است، فرصتی تجاری برای ارایه آن به صورت خدمات به سایرین ایجاد میگردد. اهداف برنامة سرمایهگذاری آنها، ایجاد امکانات آزمایشگاهی بصورت واحدی خودکفا در یک دورة کوتاهمدت است. در حال حاضر بیش از ۵۰ درصد سرمایهگذاری آزمایشگاه کرانز توسط شرکت CSIL ( یک شرکت ثبت شده در بمبئی با سرمایة حدود ۲۰ میلیون دلار و یکی از مهرههای اصلی عرصة تولیدات علمی و مهندسی نرم افزار می باشد. ) انجام شده است. این آزمایشگاه همچنین توسط شورای کمکهای بلاعوض دانشگاهی مورد حمایت واقع میشود. آنها در حال حاضر در جستجوی سرمایهگذاری بیشتر از سوی سازمانهای سرمایهگذار هندی و سرمایهگذاریهای مخاطرهآمیز خارجی میباشند. درآمد آنها از دو منبع تأمین میگردد:
۱) فروش فناوری
۲) تولید و ساخت
شرکت CSIL امتیاز تولید همة ابزارهایی که توسط آزمایشگاه طراحی و توسعه یافتهاند را دارد، مگر اینکه ساخت ابزار ویژه به طور کامل توسط شریک سوم و با موافقت دو شریک دیگر (مؤسسه IISc و شرکت CSIL ) انجام شود. در حال حاضر شرکت CSIL برای تولید نرمافزار طراحی MEMS ، میکروفون MEMS و سیستم تصویربرداری پزشکی ماوراء صوت MEMS برنامه دارد. انتظار میرود تراز مالی این شرکت در سال ۲۰۰۷ به ۶۰ میلیون دلار برسد.
امروزه فناوری MEMS بدون شک امیدبخشترین و خوشآیندهترین فناوری است. این فناوری اولین و حیاتیترین گام به سوی نانوتکنولوژی است. MEMS چه در زمینة توسعه فرآیند و چه تولید، محرک بازار است. نکتة جالب اینجاست که علیرغم افزایش رقابت، فضای زیادی برای همه در این فناوری وجود دارد.
منبع: www.nanoworld.jp
منبع : پایگاه اطلاعرسانی گروه مواد نانو تکنولوژی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست