پنجشنبه, ۴ بهمن, ۱۴۰۳ / 23 January, 2025
مجله ویستا
وزیری با کارنامه یی پر ستاره
در میان بلواها و اتفاقاتی که این چند روزه در سطح دانشگاه ها رخ داده و واکنش های بسیاری هم برانگیخته، یک مقام دولتی مرتبط با وقایع هم وجود دارد که در تمام این مدت دورادور نظاره گر اتفاقات بوده است.
محمد مهدی زاهدی وزیر علوم دولت احمدی نژاد در دو هفته گذشته از جمله دولتمردانی بود که اگر اراده می کرد می توانست هر روز روی آنتن برود و گفته های پرسر و صدایی هم تحویل خبرنگاران دهد اما وی که از قضا پیشتر سابقه اظهارات جنجال برانگیز هم در کارنامه خودش دارد، بی آنکه به نحو بحث برانگیزی وارد قضیه شده و بخواهد خود را دخیل نشان دهد، در تمام این مدت سعی کرد از بلواها به دور بوده و سوژه یی به دست رسانه ها ندهد. ماجرای خروج حسین بشیریه از ایران به قصد تدریس در ایالات متحده، آخرین نمونه از مواردی بود که در حوزه تحت مسوولیت زاهدی اتفاق افتاد و رئیس ریزنقش آموزش عالی از واکنش نشان دادن به آن خودداری کرد. پیش از آن در جریان ناآرامی های دانشجویی در دانشگاه های سراسر کشور و دستگیری دانشجویان هم زاهدی خودش را کنار کشید و فقط یک بار زمانی که بحث استعفایش از وزارت علوم جدی شده بود، در حاشیه یک مراسم دانشجویی وقتی اصرار خبرنگاری را در مورد استعفا شنید به این جمله اکتفا کرد که « یقیناً استعفا نمی دهم.» و از توضیح بیشتر خودداری کرد. وزیر علوم دولت احمدی نژاد، نه تنها در این موارد بلکه حتی وقتی یکی از نمایندگان مجلس پیشنهاد ایجاد دانشگاه مجزا برای بسیجیان را مطرح کرد از ورود به مساله خودداری کرد و حاضر نشد در رد یا تایید آن اظهار نظری انجام دهد. سکوت زاهدی در خصوص مهمترین موضوعات مرتبط با حوزه کاری اش البته ناشی از این نبود که وی تریبونی برای بیان مواضعش پیدا نکرده یا اساساً جایی نبوده که وی امکان رویارویی با خبرنگاران را پیدا کرده باشد. اتفاقاً از دو هفته گذشته، زاهدی روزهای پرکاری را گذراند و سخنرانی ها و ملاقات هایش به تعداد انگشتان دست بود اما وزیر علوم در تمام فرصت هایی که به دست می آورد از کنار اعتراضات دانشجویی گذشت و به موضوع بازداشت های دانشجویان اشاره یی نکرد و نشانه یی از پیگیری یا حتی رد ایجاد دانشگاه ویژه بسیجیان از خود نشان نداد و البته در خصوص خروج دکتر بشیریه از ایران را هم هیچ واکنشی نشان نداد. این در حالی است که وی طی دو هفته گذشته به مناسبت روز دانشجو و هفته وحدت حوزه و دانشگاه و نیز حضور در مراسم تجلیل از نهمین برگزیدگان جشنواره جوان خوارزمی و افتتاحیه بزرگداشت پژوهش و فناوری و برگزاری همایش وحدت حوزه و دانشگاه، حضور پررنگی در حوزه های خبری داشت و مصاحبه ها و سخنرانی های زیادی ایراد کرد اما ترجیح داد به جای طرح مباحث چالش بر انگیز و دردسرساز، تنها از قابلیت های علمی کشور سخن گفته و خواستار این شود که حوزویان کرسی های آزاداندیشی را در دانشگاه ها تقویت کنند.
● ناپلئونی در پناه همشهری
این فقط قد و قامت کوتاه وزیر علوم نیست که او را به رئیس جمهور شبیه می کند، اتفاقاً نحوه رای آوردن و اظهارنظرهای جنجالی اش، عامل اصلی تری است که میان محمد مهدی زاهدی و محمود احمدی نژاد شباهت ایجاد می کند. با این وجود در میانه رفتن و ماندن هایی که این چند هفته، کابینه را به خودش مشغول کرده و توجه افکار عمومی را حسابی به خودش معطوف کرد، خبر خداحافظی این وزیر کرمانی هم بسیار زیاد به چشم می خورد؛ چنان که هر کس از رفتن وزیری صحبت می کرد گوشه چشمی هم به زاهدی داشت و احتمالاً اگر نبود موج اعتراضات به عزل و نصب های کابینه، کار به تغییر وزیر علوم هم می کشید، چنان که وی اساساً جزء چهره های پرحاشیه دولت است و رای اعتماد گرفتنش با حرف و حدیث بسیاری همراه بود و ماندگاری اش در دولت هم کلی حاشیه برایش به دنبال داشته است. محمدمهدی زاهدی از همان زمان که نامش به عنوان وزیر علوم کابینه احمدی نژاد مطرح شد تا روزی که گلدان های رای گیری مجلس برای شمارش نزد هیات رئیسه رفت و تا لحظه اعلام نتایج رای گیری و انتخاب معاونانش و ابلاغ بخشنامه های گوناگون به دانشگاه ها همیشه در تیررس منتقدان قرار داشته است؛ کمااینکه بسیاری از نمایندگان منتقد وی بر این نظرند که رای اعتماد مجلس به وی با فشار هیات رئیسه صورت گرفت و از همین جا است که شباهت ها با انتخاب کننده اش برجسته می شود و این شباهت ها با اظهار نظرهای جنجال بر انگیز ادامه می یابد. برای اینکه بدانید چرا رای اعتماد گرفتن زاهدی به وجود امدادهای غیبی ربط داده می شود فقط کافی است همین را بدانید که وی از وزیرانی است که مورد حمایت همشهری اش، محمد رضا باهنر، قرار داشته و بر اساس آرای اعلام شده در جلسه رای اعتماد با فاصله تنها یک رای به وزارت رسید.
یعنی وی به ۱۴۳ رای نمایندگان نیاز داشت و اعلام شد که ۱۴۴ رای به دست آورده؛ آماری که برخی از نمایندگان به آن تشکیک کردند اما به جایی نرسید.
● ستاره یی ستاره...
زاهدی احتمالاً شب ها موقع خواب علاقه یی به شمردن ستاره ها ندارد. وی احتمالاً وقتی که در راه رسیدن به محل کار با یک سروان روبه رو می شود که چهار ستاره بر شانه دارد برافروخته می شود و از شنیدن ضرب المثلی که در آن از نداشتن حتی یک ستاره در آسمان ابراز گلایه می شود اخم هایش در هم می رود.
حقیقتش این است که موضوع دانشجویان ستاره دار محروم از تحصیل، مهمترین مناقشه دوران وزارت زاهدی را برایش به همراه داشت. کار به جایی رسید که او در هر محفلی حضور پیدا می کرد همه سراغ از دانشجویان ستاره دار می گرفتند و خبرنگاران در اولین مواجهه پیگیر وضعیت ستاره دارها می شدند. چنین شد که زاهدی نسبت به کلمه ستاره نوعی آلرژی پیدا کرد و این اواخر هرجا که سوالی از دانشجویان ستاره دار می شنید به وضوح برافروخته می شد و پاسخ تندی به سوال کننده می داد. اگر از زاهدی بپرسید از چه کلمه یی نفرت دارد، بی شک یک پاسخ می شنوید؛ «ستاره».
● مواجهه با انگشت اتهام
وزیر علوم دولت احمدی نژاد گرچه در روز رای اعتماد در سوابقش اعلام کرد از سوی مرکز بین المللی کمبریج به عنوان « نابغه ریاضی قرن» معرفی شده و مرد علمی سال لقب گرفته است، اما برخی تشکیک ها در این عنوان و مشخص شدن اینکه مرکز بین المللی کمبریج ربطی به دانشگاه کمبریج ندارد باعث شد وی در مجامع مختلف، دیگر بر این عناوین خودش تکیه نکرده و در عوض به ساعات کاری زیاد خودش استناد کند. وی که در ماه های گذشته از سوی دانشجویان با پرسش های زیادی مواجه شده اکنون در پی خروج دکتر بشیریه از ایران و طولانی شدن بازداشت دانشجویان بار دیگر با انگشت اشاره جامعه دانشگاهی روبه رو شده و زیر این اتهام قرار دارد که نسبت به حل مشکل دکتر بشیریه کوتاهی کرده و در خصوص آزادی دانشجویان هم پیگیری لازم را صورت نداده است. وی البته ممکن است این دفاعیه را داشته باشد که موضوعات فوق جزء وظایف تعریف شده وزیر علوم نیست اما دانشجویان هم حق دارند این نکته را مطرح کنند که در مورد مشکلات پیش آمده در سطح آموزش عالی، حداقل انتظار از عالی ترین مقام مربوطه این بود که مشکلات را پیگیری کرده و برای جلب رضایت جامعه علمی کشور گام هایی را بردارد.
با این حال زاهدی فقط سکوت کرد و سکوت کرد تا با این سکوتش این گمانه را نزد جامعه دانشگاهی تقویت کند که احتمال خداحافظی از دولت باعث شده وی تمایلی نداشته باشد در مورد موضوعات روز وارد بحث شده و در رد یا تایید آنها کلامی سخن بگوید. اگر شایعه استعفای وزیر علوم هم پس از تکذیب اولیه مثل بقیه درست از آب در بیاید زاهدی وقت زیادی خواهد داشت تا پس از خانه نشینی، خاطرات پرستاره اش در وزارت علوم را مرور کند و اگر هم تمایلی داشت شب ها قبل از خواب ستاره های آسمان را شمارش و بررسی کند چه عاملی باعث شد ستاره اش در آسمان هیات دولت افول کند.
سجاد سالک
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست