یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا


لذت سفر با خودرو


لذت سفر با خودرو
بخش مهم و قابل توجهی از سفر، پیمودن راه و دیدن مناظر و جاذبه‌های آن است.
شاید با هواپیما وقت را صرفه‌جویی کنیم و در مسافرت با قطار راحت‌تر و ایمن‌تر به مقصد برسیم ولی مسافرت با خودرو، آن هم خودروی شخصی، تجربه‌ای است که به سبب برخی ویژگی‌های آن نمی‌توان برایش جایگزینی یافت.
مسافرت با خودروی شخصی این امکان را به سرنشینان می‌دهدکه آن اصطلاح قدیمی «طی طریق» را تجربه کنند و با پیمودن پیچ و خم‌ها و پشت‌سر گذاشتن نا همواری‌ها، مقصد را به شکل دیگری تجربه کنند.
مسافرت با خودروی شخصی این امکان را به سرنشینان آن می‌دهد تا چشم‌های خود را به طبیعت اطراف جاده صیقل دهند و از یکنواختی مناظر شهری قدری فاصله بگیرند. سفر با خودروی شخصی این فرصت را به سرنشینان می‌دهد تا در هر نقطه‌ای از مسیر که جذابیت مطابق با سلیقه آنها را دارا بود توقف کنند و از بودن در طبیعت و آرامش آن لذت ببرند.
به همین دلیل مسافرت با خودروی شخصی می‌تواند جذاب‌تر از هر مسافرت دیگری باشد. اما این نوع سفر به شدت نیازمند توجه به نکاتی است تا دلپذیرتر و امن‌تر فرصت آرامش و لذت را برای مسافران فراهم آورد و آن نکات مسائلی نیستند جز یکسری توجه به خودرو و مشخصات آن.
اگر قصد دارید گردشی را ترتیب دهید که در آن خود رانندگی کرده و به مقصد برسید و در این میان هم ازمقصد و جاذبه‌هایش لذت ببرید و هم از مسیر و طی طریق آن. توجه به این بخش از سفر که در آن «خودرو» و «راندن» مطرح است می‌تواند فصلی مهم در گردشگری محسوب شود تا جاده و مسیر از کابوسی سهمگین به لذتی دلپذیر تبدیل شود.
نحوه رانندگی در بروز سوانح رانندگی بسیار موثر است پس بر رانندگان واجب است که به وظایف خطیر و سنگین خود توجه و اصول و مقررات رانندگی را دقیقا رعایت کنند. بدیهی است که با افزایش آگاهی عمومی و توجه دقیق به قوانین رانندگی و رعایت اصول ایمنی ۷۵ درصد از تخلفات و ضایعات رانندگی کاهش خواهد یافت و بی‌اعتنایی و بی‌توجهی به این نکات، فاصله بین زندگی و مرگ را کوتاه می‌کند و بدین ترتیب هر سفری اعم از کاری یا تفریحی به بخشی جذاب از قدم گذاشتن در جاده‌ها تبدیل می‌شود.
سرگردانی در جاده‌ها، بروز تصادفات خونین، ترکیدن لاستیک اتومبیل، بریدن ترمز و فرمان و ده‌ها حادثه دیگر از مسائلی است که همه ساله به علت بی‌توجهی به مسائل ایمنی و سهل‌انگاری در رسیدگی به وضع اتومبیل گربیانگیر بسیاری از مسافران می‌شود. حال آنکه با کمی صرف وقت و برنامه‌ریزی می‌توان از بروز چنین حوادثی جلوگیری کرد.
به همین دلیل کارشناسان فن رانندگی توصیه می‌کنند که اگر با وسیله نقلیه شخصی سفر می‌کنید قبل از حرکت ضمن بازرسی کامل اتومبیل، وسایل زیر را در اتومبیل قراردهید.
یک قوطی روغن ترمز – یک گالن روغن موتور – یک گالن آب برای رادیاتور- زاپاس مطمئن-آچارهای لازم- تسمه- دو تخته پتو- مقداری موادغذایی (چنانکه کودک شیرخواری در اتومبیل است لوازم کافی برای او و نیز آب آشامیدنی) مقداری فیوز مابریک- پلاتین- کپسول آتش‌نشانی- مثلث شبرنگ یا چراغ الکتریکی- قطعه‌ای چوب سخت و صاف جهت استفاده زیر جک برای استحکام بیشتر- یک بیلچه برای کندن برف یا یخ- برس جهت پاک کردن برف از روی شیشه‌ها (چنانچه سفر در فصل سرما صورت می‌گیرد) - زنجیر چرخ - جعبه کمک‌های اولیه- مقداری سیم محکم جهت کشیدن احتمالی اتومبیل- مقداری سیم نمره۲- عینک مناسب ضدنور برای مواقع خاص.
بسیاری از رانندگان هنگام سفر با خودرو فقط به آب روغن اتومبیل و باد لاستیک‌ها توجه می‌کنند، حال آنکه هر اتومبیلی باید قبل از سفر به دقت مورد بازبینی قرار گیرد و آچارکشی کامل شود.
هنگام سفر سالم بودن چراغ‌های راهنما و ترمز از ضروری‌ترین مسائلی است که باید به آن توجه کرد و قبل از آغاز سفر از سالم بودن آن اطمینان حاصل کرد و دقیقا میزان روغن موتور و پاکیزه بودن فیلتر روغن و فیلتر هوا، آب رادیاتور- سیستم روشنایی- باد لاستیک‌ها- بخاری- برق- موتور برف پاک‌کن و تیغه‌های آن- روغن گیربکس و دیفرانسیل و قسمت‌هایی را که باید گریسکاری کرد بازدید کنند و در صورت کم‌بودن مقدار روغن‌های ذکر شده علت را جست‌وجو و رفع ایراد کنند.
ضمنا مقداری الکل در مخزن آب شیشه شور بریزید چون که الکل در ارتفاعات که هوا سرد است مانع یخ زدن آب می‌شود و ضمنا چربی روی شیشه را نیز می‌گیرد.
● راننده و آنچه باید برای سفر جاده‌ای بداند
۱) سفر برای تفریح و استراحت است. نباید با بی‌احتیاطی و سریع راندن و سرعت غیرمجاز و سبقت‌های بی‌مورد و انحراف و تجاوز به چپ آن را تبدیل به حادثه‌ای دلخراش کنید.
۲) حداکثر سرعت در صورت مناسب بودن تمامی شرایط جوی‌، جاده و وسیله نقلیه و شرایط روحی راننده ،در مناطق شهری و مسکونی ۵۰ کیلومتر در ساعت و راه‌های خارج از شهر و مناطق غیرمسکونی روزها ۹۵ و شب‌ها ۸۰ و در کوچه‌ها و میادین و پیچ‌ها ۲۰ کیلومتر در ساعت است و راننده در همه اوقات باید با سرعت مطمئن حرکت کند تا در صورت بروز حادثه قبل از وقوع اتفاق ناگواری از آن جلوگیری کند.
۳) سرعت بیش از حد مقرر، استقبال از مرگ است و هیچ انسان عاقلی هرگز به استقبال مرگ نمی‌رود.
۴) تابلوهای راهنمایی و رانندگی در طول مسیر مسافرت در جاده‌ها و شهرها صرفا به منظور تامین سلامت شما و همراهانتان نصب شده و در حال حرکت با شما سخن می‌گوید و عواقب خطرناک بی‌احتیاطی و عدم رعایت مقررات راهنمایی و رانندگی را گوشزد می‌کند.
۵) کپسول ضد حریق در هنگام رانندگی به شما کمک می‌کند تا در مواقع اضطراری جلوی خطرات جانی و مالی را بگیرید.
۶) به هنگام رانندگی باید از کمربند ایمنی استفاده کرد و اگر اتومبیل شما فاقد کمربند ایمنی است آن را با کمربند مزبور مجهز کنید زیرا استفاده از کمربند ایمنی میزان ضربات و جراحات را برای راننده و سرنشینان اتومبیل در موقع تصادف کاهش داده و حداقل ۴۰ درصد از تلفات ناشی از تصادفات اتومبیل را کاهش می‌دهد.
۷) همیشه هنگام رانندگی و به ویژه سفر، گواهینامه و کارت مشخصات مالکیت و کارت بیمه را باید همراه داشته باشید.
۸) قوانین و مقررات رانندگی برای نظم بخشیدن به روابط و رفتارهاست و تعبیر شخصی از این مقررات مقدمه برهم زدن نظم است.
۹) استفاده از نور بالا به هنگام رانندگی در راه در مواقعی که فاصله زیادی با وسیله نقلیه جلو یا روبه‌رویی خود ندارید موجب خیرگی چشم رانندگان می‌شود.
۱۰) در رانندگی آنچه را که برای خود نمی‌پسندید برای دیگران هم نپسندید و باید راننده‌ای باشید که انتظار دارید دیگران باشند.
● آنچه از اتومبیل باید بدانیم
تمامی رانندگان که قصد دارند به سفر بروند لازم است به نکات مهم زیر که در مورد اتومبیلشان است و برای پیشگیری احتمالی از خطرات و خرابی‌های میان راه که از طرف کارشناسان فن رانندگی توصیه می‌شوند توجه کنند.
هیچ تردیدی نیست که خسارات وارده ناشی از تصادفات رانندگی جبران ناپذیر است.اما به راستی با کدام قیمت می‌توان جای خالی انسانی را پر کرد و زندگی از دست رفته‌ای را از نو جان بخشید و غم عزیزانشان را التیام داد. پاسخ با شماست.
اعتقاد داریم که: شما راننده عزیز به تمام این موارد و آنچه برای رانندگی سالم مورد نیاز است آگاهی دارید.
احمد مطالبی
منبع : روزنامه همشهری