پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


خبرگزاری های روسیه


نخستین آژانس معتبر روسیه در سال ۱۹۱۸ با همین عنوان یعنی آژانس تلگرافی روسیه تاسیس شد. در آن زمان آژانس مذكور تنها مركز خبرگزاری در روسیه بود. ژوئیه ۱۹۲۵ به دستور لنین آژانس تلگرافی روسیه منحل و به جای آن آژانس تلگرافی تاس تاسیس شد. خبرگزاری تاس زیر نظر شورای وزیران شوروی فعالیت می كرد و وظیفه اصلی آن ارائه اخبار، اطلاعات و اسناد رسمی دولت درباره مسائل سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی داخل و خارج از كشور بود. سال ۱۹۵۶ خبرگزاری دیگری به نام آژانس مطبوعاتی «نووستی» تاسیس شد. با روی كار آمدن گورباچف و لغو محدودیت ها و كاهش سانسور موج تاسیس رسانه های گروهی مستقل از حزب كمونیست شروع شد. این دوره را می توان دوره جنجال رسانه های گروهی و از جمله خبرگزاری های جدید در شوروی نامید. در سال های ۱۹۸۹ و ۱۹۹۰ چند خبرگزاری مستقل مانند پست فاكتوم، سورو _ زاپاد، نگا و... تاسیس شد. عموم این خبرگزاری ها را روزنامه ها تاسیس می كردند. برای مثال خبرگزاری نگا كه بعد ها شهرت زیادی یافت، توسط روزنامه «تراویسمایاگازنا» تاسیس شد. اعلام استقلال دفاتر خبرگزاری تاس در جمهوری های شوروی و دیگر مناطق روسیه، اولین قدم در جهت جدایی این جمهوری ها از پیكره شوروی بود. در سال ۱۹۹۰ دولت فدراسیون روسیه نیز به تشكیل آژانس خبرگزاری روسیه (ریا) تمایل نشان داد. آن زمان پیش بینی می شد كه این خبرگزاری بر پایه آژانس مطبوعاتی «نووستی» تشكیل شود، اما این طرح با مخالفت رهبران شوروی از جمله گورباچف روبه رو شد. در جریان كودتای دولتی اوت ۱۹۹۱ تعارض میان اخبار خبرگزاری های مستقل و خبرگزاری های تاس به شدت بروز كرد كه در نتیجه این تفاوت محتوایی اخبار، خبرگزاری تاس اعتماد مردم را تا حدود زیادی از دست داد. بعد از اوت ۱۹۹۱ دوره جدید فعالیت خبرگزاری ها در روسیه آغاز شد كه مهم ترین آنها عبارتند از:
۱_ خبرگزاری ایتارتاس: این خبرگزاری در ۲۲ ژانویه ۱۹۹۱ به فرمان بوریس یلتسین به نام آژانس خبرگزاری تلگرافی روسیه (ایتار) تحت نظارت دولت فدراسیون آغاز به كار كرد. بر طبق این فرمان ایتار به عنوان خبرگزاری دولتی روسیه در داخل و خارج از كشور فعالیت می كرد، اما از آنجا كه نام تاس كه خبرگزاری رسمی شوروی بود، شهرت جهانی داشت، این نام در كنار ایتار باقی ماند.
۲_ خبرگزاری روسیه (ریا): این خبرگزاری از ادغام آژانس مطبوعاتی نووستی و آژانس خبرگزاری روسیه در سال ۱۹۹۲ به وجود آمد. پس از تاسیس خبرگزاری ایتارتاس و به منظور كاهش هزینه ها و جلوگیری از دوباره كاری خبرگزاری های تاس و نووستی منحل و به جای آنها خبرگزاری ریا تاسیس شد و سرانجام ریا نووستی نام گرفت.
۳_ خبرگزاری اینترفاكس: این خبرگزاری در سپتامبر ۱۹۸۹ با سرمایه گذاری هیات تحریریه رادیو و تلویزیون شوروی شركت اینتركوا درو تاسیس شد. بروز اختلاف شدید میان خبرگزاری اینترفاكس و رادیو و تلویزیون شوروی موجب شهرت آن شد، زیرا مدیران رادیو و تلویزیون معتقد بودند كه اخبار منتشره این خبرگزاری در جهت دیدگاه های آنان نیست.
۴_ خبرگزاری پست فاكتوم: در سال ۱۹۸۷ این خبرگزاری تاسیس شد و یكی از خبرگزاری های غیردولتی معتبر روسیه به شمار می رود. این خبرگزاری را گروهی از روزنامه نگاران مستقل در اوج جنبش مردم سالاری در روسیه تاسیس كردند.
۵_ خبرگزاری اسكیت پرس: گروهی از فارغ التحصیلان دانشگاه دولتی مسكو در سال ۱۹۹۳ این خبرگزاری را تاسیس كردند. این خبرگزاری با فروش اخبار و اطلاعات تحلیلی درباره توسعه بازار های مالی در روسیه و ارائه مشورت های مالی به شركت ها و سازمان های دولتی فعالیت خود را آغاز كرد.
۶_ خبرگزاری اكونو میچسكیه نووستی: این خبرگزاری در سال ۱۹۹۲ در مسكو تاسیس شد. محور اطلاعات و اخبار این خبرگزاری مسائل اقتصادی و مالی است گرچه به اخبار سیاسی كه تاثیر مستقیم بر اوضاع اقتصادی دارد، می پردازد.
۷_ خبرگزاری ایماپرس: ایماپرس توسط چند روزنامه محلی در سال ۱۹۸۹ تاسیس شد و هم اكنون ۳۰ دفتر نمایندگی در روسیه و برخی كشور ها دارد.
۸_ خبرگزاری پال اینفورم: در ژوئیه ۱۹۹۱ به روزنامه نگاران مستقل كه تجربه روزنامه نگاری تجارتی داشتند، خبرگزاری پال اینفورم تاسیس كردند. محور اصلی فعالیت این خبرگزاری مسائل اقتصادی است.
۹_ خبرگزاری كمینفو: این خبرگزاری در سال ۱۹۹۳ به دستور یلتسین و به منظور ارائه اخبار و اطلاعات به رئیس جمهور تاسیس شد. اخبار و اطلاعات این خبرگزاری از طریق شبكه مخابراتی ویژه ای برای دولتمردان ارسال می شود.
منبع : پایگاه‌اطلاع رسانی‌علوم ارتباطات‌ایران