شنبه, ۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 25 January, 2025
مجله ویستا

پروتکل های اینترنتی یعنی چه؟


پروتکل های اینترنتی یعنی چه؟
پروتکلهای اینترنتی مجموعه قوانینی هستند که چگونگی تبادل اطلاعات را در شبکه توصیف می کنند.
از میان پروتکلهای استاندار می توان به TCP و UDP و IP و SNMP اشاره کرد که هر کدام وظیفه خاصی را انجام می دهند.
▪UDP و TCP پروتکلهایی هستند که از صحت ارسال اطلاعات اطمینان حاصل می کند.
▪IP پروتکلی است که آدرس سایت را به صورت عددی ۱۲ رقمی نشان می دهد.
▪از SNMP برای دریافت اطلاعات آماری استفاده می شود.
انواع دیگر پروتکلهای اینترنتی عبارتند از: News, Gopher, Telnet, E-Mail, FTP, HTTP
۱- HTTP (Hypertext Transfer Protocol) این پروتکل که به وسیله مرورگرهای اینترنت نشان داده می شود، شبکه ای است که شما را به میزبان مرتبط می کند و به با توجه به اطلاعاتی که درخواست کرده اید نتایج را نشان می دهد. با استفاده از این پروتکل می توانید فایلهای مورد نیاز خود را دریافت یا مبادله کنید. اصولاً آدرسهای اینترنتی در هر پروتکل به وسیله URL نمایش داده می شوند، آدرسهایی که درون این پروتکل قرار دارند به صورت زیر می باشد:
http://www.site.domain که در ابتدا بعد از http دو نقطه و یک اسلش قرار می گیرد سپس نام سایت را ذکر می کنیم. اگر www را وارد کنیم صفحه اصلی سایت نشان داده می شود اما در بعضی از سایتها که به چند صفحه دیگر تقسیم می شوند بجای www می توان از کلمه دیگری که سایت به آن پیوند داده شده است استفاده کرد. لازم به ذکر است که اگر سایتی دارای چند صفحه باش د آن را به دو صورت زیر می تواند بسازد، یکی آنکه بجای www نام صفحه مورد نظر را بیاورد و دیگر آنکه بعد از نام اصلی سایت از یک اسلش استفاده کند و بعد از ن صفحه مورد نظر را بیاورد، مانند:
http://mail.yahoo.com
http://www.BBC.co.uk/Persian
http://www.google.com/mgyhp.html
بعد از نام سایت دامین می آید، دامین ها کلمات مشخصی هستند که عبارتند از:
Com و Org و Net و Co و Gov همینطور هر کشور دامین مختص خود را دارد برای مثال دامین کشور ایران ir و امریکا us می باشد.
۲- E-mail(Electronic mail) از این پروتکل برای فرستادن و دریافت نامه استفاده می شود. برای استفاده از این سرویس می توانید از برنامه هایی مانند outlook استفاده کنید
که در این صورت به پروتکلی که این برنامه از آن استفاده می کند POP (Post Office Protocol) نام خواهد گرفت، همینطور می توانید از Microsoft SMTP (Simple Mail Transfer Protocol ) استفاده کنید یا اینکه با استفاده از خدمات یک سایت نامه خود را فرستاده یا دریافت کنید.
برخی از سایتهای معتبر ایمیل عبارتند از: Yahoo,Gmail,Hotmail,AOL,...
ساختار آدرسهای ایمیل به صورت زیر می باشد: name@site.domain در قسمت اول نامی به دلخواه ساخته می شود و بعد از آن از علامت @ استفاده می شود، در قسمت بعد هم نام سایتی که ایمیل در آن ساخته شده همراه با دامین می آید.
۳- News از پروتکل NNTP (Network News Transfer Protocol) برای پیام هایی که به سایتهای خبری ارسالی می گردد استفاده می شود. یکی از سیستمهای رایج این گروه USENET می باشد، که با استفاده از آن آگهی هایی در برخی از سایتها یا ایمیلها یا چت رومها نشان داده می شود. این گروهها که به newsgroup معروفند پیوسته در مورد تمام موضوعها کنفرانسهایی تشکیل می دهند که پیوسته در حال بحث هستند. برای این کار شما برنامه مخصوصی را دانلود می کنید و در مورد موضوع مورد نظر با دیگران صحبت می کنید. بیشتر مرورگرهای تجاری دارای این امکانات هستند.
۴- Gopher با استفاده از این پروتکل شما می توانید اطلاعات دلخواه خود را از درون لیستی پیدا کنید. اطلاعاتی که به صورت فایلها و متنها و ... هستند به فهرستهایی دسته بندی شده اند و با انتخاب آیتم مورد نظر خود به زیر مجموعه های آن دست می یابید و این کار آنقدر ادامه پیدا می کند تا به اطلاعات مورد نظر خود برسید.
۵- ( File Transfer Protocol FTP ) یکی از قراردادهای TCP/IP که به شما اجازه می دهد تا اطلاعات خود را از کامپیوتر به شبکه بفرستید و یا آنها را دریافت کنید یا اینکه آنها را حذف، به روز، کپی و ... کنید. این سرویس دو نوع است، یکی به صورت رایگان که همه کاربران اجازه استفاده از آن را دارند (مانند ftp://ftp.microsoft.com) و دیگری که فقط مدیر سایت اجازه استفاده از آن را دارد. در اینترنت میلیونها فایل در FTP قرار دارند که با استفاده از سرویس Archie می توانید به جستجوی آنها بپردازید.
۶- Telnet
با استفاده از این پروتکل شما قادر به log in به سیستم دیگری هستید و می توانید فایلی را در کامپیوتری دیگر به اجرا برسانید. با استفاده از این سرویس شما می توانید اطلاعات مورد نظر خود را در سایتهای دولتی و ... مشاهده نمایید
منبع : سایت آمل تک