چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
قهرمانان توسعه اقتصادی جوامع
چه كسانی میتوانند مشكل بیكاری و كمبود اشتغال را در جامعه حل كنند؟ اقتصاد ما یك اقتصاد سه بخشی است: دولتی، تعاونی و خصوصی. تصور اكثر جوانان این است كه دولت باید برای آنها ایجاد كسب و كار و اشتغال كند. و چشم آنها كمتر متوجه سایر بخشهای اقتصادی كشور مانند بخش خصوصی و تعاونی است. كمتر جوانی را میتوان در جامعه یافت كه برای كسب و كار چشمش به دولت و كارهای دولتی نباشد. اكثر آنها با وجود آنكه میدانند حقوق و دستمزد در بخش دولتی پایین است و در حال حاضر اكثر كاركنان دولت با مشكل كمبود حقوق روبرو هستند، ولی با این وجود، جویای كار در ادارات و سازمانهای دولتی هستند.
● ضرورت رشد بخشهای تعاونی و خصوصی دركشور
به گفته دكتر محمود احمد پورداریانی عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی امیركبیر و متخصص كارآفرینی، امروز در تمام دنیا، دولتها متوجه شده اند كه خودشان نمی توانند توسعه و رشد ایجاد كنند، بنابراین اكثر دولتها در جهان سیاستهایی اتخاذ میكنند كه در كشورشان كارآفرینان رشد و نمو پیدا كنند، یعنی بخش خصوصی را رشد و توسعه میدهند تا فضای كسب و كار ایجاد شود.
دكتر احمد پورداریانی در پاسخ به این سوال كه چه كسانی باید در كشور ایجاد شغل كنند و مشكل بیكاری جوانان را حل كنند، میگوید: «ایجاد شغل یا باید توسط دولت یا شركتهای موجود یا شركتهای جدید صورت گیرد. اما امروز برای همه روشن است كه نیروی انسانی دولت بیش از حد سنگین شده است و دیگر قادر به استخدام نیروی جدید نیست. از طرف دیگر شركتهای موجود نیز ظرفیتهای محدودی دارند و قادر به جذب نیروی جدید نیستند و هر اندازه هم كه دولت بگوید، برای جذب هر نفر سه میلیون تومان میدهد، فایدهیی ندارد، چرا كه شركتهای موجود نه تنها توان جذب نیروی جدید را ندارند، بلكه برخی از آنها بخاطر كاهش هزینهها ناچار به تعدیل نیروی انسانی خود میشوند. بنابراین تنها راه حل بیكاری و جذب نیروی جدید و ایجاد اشتغال این است كه كارآفرینی در كشور توسعه یابد و شركتهای جدید غیردولتی ایجاد شود و اكنون این سوال مطرح میشود كه چه كسانی باید این كار را بكنند ،خب معلوم است كارآفرین ها.
● كارآفرینی چیست؟
وقتی از بسیاری از مردم و حتی نخبگان جامعه سوال میشود كه «كارآفرینی» چیست یا «كارآفرینان» چه كسانی هستند، بسرعت پاسخ میدهند كه «كارآفرینی» ایجاد كار و شغل است و «كارآفرین» ایجاد كار میكند، در صورتی كه تعریف «كارآفرینی» و «كارآفرین» این نیست. به گفته متخصصان و كارشناسان، كارآفرینی قصه زندگی انسانهای موفق هر جامعه است كه به جای اینكه بیایند و در جایی استخدام شوند و مشغول كار شوند، خودشان كسب و كار راه میاندازند و به گفته دكتر احمدپور داریانی، كارآفرینان قهرمانان توسعه اقتصادی اجتماعی جوامع هستند.
نخستین گام جهت شناخت و تبیین درست هر مفهوم یا پدیده ارایه تعریف روشن از آن است. كارآفرینی همانند سایر واژههای مطرح در علوم انسانی، هنگامی قابل تحلیل و تبیین است كه بتوان تعریف یا تعاریف روشن و مشخصی از آن ارایه نمود. از آنجا كه مفاهیم علوم انسانی در زمره مفاهیم قطعی علوم فیزیك و شیمی به شمار نمیرود، ارایه یك تعریف قطعی و مشخص برای واژههای آن، كاری دشوار و حتی غیرممكن است. «كارآفرینی» نیز یكی از واژه هایی است كه تعریف واحدی برای آن وجود ندارد و از ابتدای طرح آن در محافل علمی، تعاریف متفاوت و حتی متناقضی از دیدگاههای گوناگون برای آن ارایه شده است. وجود این تفاوتها در تعریف كارآفرینی از سویی نشان دهنده گستردگی و اهمیت موضوع است كه میتواند از زوایای مختلف مورد بررسی قرار گیرد و از سوی دیگر نشان دهنده پویایی موضوع است كه زمینه ارایه مدلها، تعریفها و نظرات متفاوتی را فراهم میآورد.
به منظور آگاهی دقیق و ارایه یك تعریف علمی از «كارآفرینی» از دكتر محمود احمدپور داریانی به عنوان متخصا این رشته میخواهیم كه تعریف خود را از «كارآفرینی» ارایه كند.
دكتر احمدپور داریانی در پاسخ به این سوال میگوید: «خیلیها فكر میكنند كه كارآفرینی به معنای آفرینش و ایجاد كار است، در صورتی كه این یك برداشت اشتباه از كارآفرینی است، من ارتباط با تحقیقی كه در دانشگاه امیركبیر انجام دادم، از دو هزار نفر از مدیران و مسئولان كشور خواستم كه تعریف خود را از واژه «كارآفرینی» مطرح كنند، حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد تعریف آنها از كارآفرینی، ایجاد كار بود و طبیعی است كه وقتی متخصصان و نخبگان جامعه از این واژه تعریف درستی نداشته باشند، عموم مردم هم تعریف روشنی از كارآفرینی نخواهند داشت.»
وی میافزاید: «كارآفرینی به معنای ایجاد كار نیست.»
● مفهوم واژه «كارآفرینی»
به گفته دكتر احمد پورداریانی، واژه كارآفرینی از كلمه فرانسوی Entreprendre به معنای «متعهدشدن» (undertake) نشات گرفته است و براساس واژه نامه دانشگاهی وبستر، كارآفرین كسی است كه متعهد میشود مخاطرههای یك فعالیت اقتصادی را سازماندهی، اداره و تقبل كند.
دكتر احمدپور داریانی میگوید: من خودم در سال ۱۹۹۹ میلادی (۱۳۷۸ هجری شمسی) یك تعریف از كارآفرین ارایه كردم و معتقدم «كارآفرین» فردی است كه دارای ایده و فكر جدید است و از طریق ایجاد كسب و كاری كه توام با مخاطره مالی و اجتماعی است، با بسیج منابع محصول، خدمت جدید به بازار ارایه میكند، پس كارآفرین سه كار مهم میكند. كه اول ایجاد خلاقیت و نوآوری، دوم راهاندازی یك شركت یا كسب و كار و طی كردن فرایند ایجاد كسب و كار و سوم ارایه محصول و خدمت خود به بازار است. بنابراین اگر در جامعه یك كسی برای اولین بار دستمال كاغذی را تولید كرد، چون اولین بار است، این كارآفرینی كرده و او یك كارآفرین است. به عبارت دیگر آنها كه اولینها در هر كاری هستند و با نوآوری جبهههای جدیدی در اقتصاد باز میكنند، كارآفرین هستند.
● كارآفرین كیست؟
كارآفرین كیست و دارای چه ویژگیهایی است؟ دانشمندان و محققان علوم رفتاری، مدیریت و اقتصاد تعاریف گوناگونی از «كارآفرین» ارایه میكنند.
به اعتقاد برخی از دانشمندان مانند ریچارد كتیلن(cattilon)، كارآفرین كسی است كه خطرپذیر است و توانایی برقراری ارتباط بین تولیدات و خدمات، توانایی سازماندهی و نظارت بر تولید و معرفی روشهای جدید، محصولات جدید و یافتن بازارهای جدید را دارد.
اسكامپتر یكی دیگر از دانشمندان میگوید: «كارآفرین كسی است كه نوآور است و قدرت خلاقیت بالایی دارد و فعالیتهای جدیدی را در قالب شركتهای كوچك راه اندازی میكند.»
كول(cole) هم میگوید: كارآفرین به شخصی میگویند كه بهترین و آخرین موقعیتهای اقتصادی و تجاری را كشف میكند و روش استفاده از این فرصتها را میداند. این فرد معمولا دارای استعداد، خلاقیت، ابتكار، سازماندهی و مدیریت در سطح بالایی است.
«دیوید مك كران» و «اریك فلانیگان» كارآفرینان را افرادی نوآور، با فكری متمركز و به دنبال كسب توفیق و مایل به استفاده از میانبرها میدانند كه كمتر مطابق كتاب كار میكنند و در نظام اقتصادی، شركت هایی نوآور، سودآور و با رشدی سریع را ایجاد میكنند.
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست