پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

بی‌توجهی وحشتناک در جابه‌جایی سلاح‌های هسته‌ای


بی‌توجهی وحشتناک در جابه‌جایی سلاح‌های هسته‌ای
پنتاگون با اعتراف به خرابی بی‌سابقه روال کار این سازمان که باعث شد یک بمب‌افکن ب – ۵۲ امریکایی با ۶ فروند موشک هسته‌ای به اشتباه در سراسر این کشور پرواز کند، اعلام کرد: ۷۰ نفر را که در این رسوایی دست داشته‌اند، مجازات کرده است.
مدت ۳۶ ساعت طول کشید تا مقامات و مسوولان ارتش امریکا متوجه اشتباه وحشتناک خود شدند.
تحقیقات نشان داد بی‌توجهی فراوانی در امر رعایت مقررات حاکم بر حمل و نقل چنین سلاح‌هایی رخ داده است.
ژنرال ریچارد نیوتن گفت: تاکنون چنین چیزی رخ نداده است. او گفت: در پی حادثه ۳۰ اوت حداقل چهار افسر از فرماندهی کنار گذاشته شده‌اند از جمله فرمانده جناح پنجم بمب در پایگاه مینوت نیروی هوایی در داکوتای شمالی و دو سرهنگ دیگر.
۶ موشک کروز هسته‌ای در یک برج به بال‌های یک هواپیمای بمب‌افکن ب – ۵۲ بار شدند که قرار بود موشک‌های کروز عادی را برای کاهش فشار از پایگاه مینوت به پایگاه نیروی هوایی در بارکزدیل در لوییزیانا منتقل کند.
به گفته ژنرال نیوتن وقوع این اشتباه وحشتناک حدود ۳۶ ساعت بعد پس از تخلیه موشک‌های هسته‌ای در بارکزدیل آشکار شد.
نیوتن گفت: پس از ۶ هفته تحقیقات فشرده معلوم شد این انتقال غیرمجاز حاصل مجموعه‌ای از اشتباهات انسانی و بی‌نظمی و خرابی روال کار در نیروی هوایی امریکا است.
وی افزود: کاهش پیروی از رعایت ضوابط انتقال سلاح‌ها نیز در هر دو پایگاه نیروی هوایی باعث بی‌توجهی به جزییات شده است.
نیوتن گفت: «مساله، فقدان نظارت موثر، فقدان رهبری موثر، و این حقیقت بود که از ضوابط نظارت و رهبری، پیروی و اصل کنترل فهرست‌ها رعایت نمی‌شد.
وی گفت: اساس زنجیره اشتباهات، کوتاهی خدمه نگهداری سلاح‌ها در زمینه جدا کردن کلاهک‌های هسته‌ای از موشک‌های کروز هنگام آماده کردن آنها برای انتقال به بارکزدیل بود.
نیوتن گفت: ماموریت‌های روزانه در مرکز ذخیره سلاح‌ها با بی‌توجهی انجام می‌شد. این مرکز هیچ توجهی به جزییات نداشت. هیچ فرآیند رسمی در آنجا وجود نداشت تا بدان حد که این کار یک فرآیند غیرسمی شده بود.
وی افزود: کارکنان مسوول منطقه انبار سلاح‌های مینوت از بررسی کل محوطه برج در روز ۲۹ اوت خودداری کردند.
بدتر از این، اشتباه خدمه‌ای بود که موشک‌های کروز را با تریلر به هواپیما منتقل می‌کردند. آنان در شرایطی که همان بازرسی نیم بند در حال انجام بود شروع به انتقال موشک‌ها کردند و بعد کسی نمی‌توانست تایید کند که چه موشکی بار شده است. در حالی که خدمه موظف هستند سلاح‌ها را پیش از انتقال بازرسی کنند اما این کار را نکردند.
به گفته نیوتن مرکز کنترل ماموریت مینوت از طریق کنترل سلاح‌ها هنگام بارگیری آنها در بمب‌افکن در ساعت ۹:۲۵ دقیقه صبح ۲۹ اوت باید متوجه این اشتباه وحشتناک می‌شد اما نشد.
در این مرحله سلاح‌های عوضی (هسته‌ای) در حال انتقال به خط پرواز بودند و انجام چند اقدام ایمنی نادیده گرفته شده بود.
بعد مسوولان موشک‌ها در مینوت سلاح‌ها را در ب – ۵۲ بار زدند و موشک‌ها در یک خط پرواز امن در آنجا باقی ماندند.
صبح روز بعد مربی رادار ب – ۵۲ کنترل محلی به عمل آورد اما فقط به قسمتی که موشک‌های کروز عادی به درستی برای انتقال آماده شده بودند، سر زد.
نیوتن گفت: محل انتقال سلاح‌های هسته‌ای هرگز بازرسی نشد. بمب‌افکن ب – ۵۲ حامل سلاح‌های هسته‌ای در ساعت ۸:۴۰ دقیقه صبح ۳۰ اوت حرکت کرد و ساعت ۱۱:۲۳ دقیقه صبح به بارکزدیل رسید اما موشک‌های هسته‌ای آن تا حدود ۱۹:۳۰ تا ۲۰:۳۰ همان روز تخلیه نشده بود.
وقتی معلوم شد چه اشتباه وحشتناکی رخ داده است موضوع به سرعت به رابرت گیتس وزیر دفاع و جورج بوش رئیس جمهور امریکا اطلاع داده شد.
نیوتن گفت: نیروی هوایی به بررسی موجودی سلاح‌های هسته‌ای خود پرداخت اما معلوم شدکه مشکل دیگری وجود ندارد.
مایکل وین فرمانده نیروی هوایی امریکا دستور بازرسی همه واحدهای هسته‌ای را داد که همچنان ادامه دارد اما به گفته نیوتن کار همه واحدهایی که تاکنون بازرسی شده‌اند در ردیف «رضایتبخش» درجه‌بندی شده است که بالاترین درجه‌بندی ممکن است.
فرمانده اسکادران مهمات مینوت بلافاصله پس از کشف ماجرا برکنار شد و بعضی از اعضای نیروی هوایی و همچنین فرماندهان قسمت‌های مختلف بارکزدیل تاکنون از فرماندهی عزل شده‌اند.
نیوتن گفت: علیه افسران دیگر از سرهنگ دوم به پایین نیز اقداماتی انجام شده اما توضیح بیشتر نداد.
یک ژنرال امریکا که اختیار تشکیل دادگاه نظامی دارد مسوول رسیدگی به این ماجرا شده و درباره اعمال اقدامات انضباطی مناسب برای افراد دیگر تصمیم خواهد گرفت.
صلاحیت بال پنجم بمب در مینوت برای انجام بعضی ماموریت‌ها لغو شده و عملیات حمل و نقل تاکتیکی آن به حال تعلیق درآمده است.
مترجم: علی کسمایی
منبع: خبرگزاری‌های فرانسه و آسوشیتدپرس
منبع : روزنامه جام‌جم