شنبه, ۱۴ مهر, ۱۴۰۳ / 5 October, 2024
مجله ویستا
۱۲ خرافه مانع ترک سیگار
پس از مدت ها بحث و بررسی بالاخره قانون جامع كنترل و مبارزه ملی با دخانیات هفته گذشته ابلاغ شد. به موجب این قانون فروش سیگار و مواد دخانی به افراد زیر ۱۸ سال ممنوع و متخلفین بر حسب قانون مجازات خواهند شد. در قانون مذكور همچنین كشیدن سیگار در اماكن عمومی یا وسایل نقلیه عمومی جرم محسوب می شود و با متخلفین برابر قانون برخورد خواهد شد. در یكی دیگر از مواد قانون جامع كنترل و مبارزه ملی با دخانیات هر نوع تبلیغ، حمایت و تشویق مستقیم و غیرمستقیم یا تحریك افراد به استعمال دخانیات ممنوع شده است. مطلب زیر ۱۲ مورد از این باورهای خرافی را كه با نوعی تبلیغ و تحریك غیر مستقیم مانع ترك سیگار می شود بررسی كرده است.
۱ ) مردم در مورد سیگار كشیدن یا نكشیدن آن حق انتخاب آزاد دارند
همه ما دوست داریم فكر كنیم كه مخلوقاتی دارای اختیار كامل هستیم. بنابر این حق انتخاب در مورد تنباكو موقوف می شود به تبلیغ و اعتیاد به آن. اما آمار موجود نشان می دهند كه در سال ۲۰۰۲، صنعت دخانیات ۵/۱۲ بیلیون دلار در ایالات متحده برای تبلیغ سیگار، بازاریابی و ترویج آن هزینه كرد، یعنی بیش از ۲ برابر مقدار صرف شده در سال ۱۹۹۷ و ۱۸ برابر مقدار صرف شده در امر كنترل تنباكو. تبلیغ و فروش سیگار، مردم و به ویژه جوانان و سایر گروه های جمعیتی را آماج این تبلیغات قرار می دهد و به كشیدن سیگار تشویق می كند. بیشتر سیگاری ها می خواهند كه آن را ترك كنند، با این وجود صنعت تنباكو همواره مراقب است تا نیكوتین موجود در هر نخ سیگار به اندازه كافی باشد تا مردم را معتاد نگه دارد. شیوه های تولید و افزودنی های شیمیایی آن نیز می تواند محتوی نیكوتین را افزایش دهد.
۲ ) همه می دانند سیگار بد است
در حالی كه اكثر مردم عموماً از این كه سیگار كشیدن كاری غیربهداشتی است آگاهی دارند، اما در عوض در مورد خطرات سلامتی فراوان آن دانش ناچیزی دارند. تعداد كمی از زنان از خطرات خاص سلامتی از جمله سرطان دهانه رحم، پوكی استخوان، یائسگی زودرس، سقط شدن جنین، حاملگی خارج از رحمی و عقیمی آگاهند. در بررسی به عمل آمده تنها كمتر از نیمی از بزرگسالان كانادایی ۷۴-۵۵ ساله اعلام كرده اند كه سیگار كشیدن علت اصلی بیماری قلبی است. در چین یعنی جایی كه بیش از ۹۰ درصد سیگاری ها را مردان تشكیل می دهند، كمتر از ۱ نفر از هر ۴ سیگاری معتقد است كه سیگار كشیدن باعث مشكلات جدی سلامتی می شود. این كمبود آگاهی می تواند دلیل این باشد كه چرا فراوانی تعداد سیگاری ها در مردان مهاجر چینی شهر نیویورك بیشتر از كل جمعیت این شهر است. مردان متولد كشور چین كه از دانش سطح پایینی در مورد مضرات سیگار برخوردارند، ۲ برابر بیشتر از آنهایی كه دانش بالاتری دارند، احتمال دارد كه سیگار بكشند. به علاوه، میزان دانش برخی گروه ها ممكن است به مرور زمان كمتر از قبل شود، به طور مثال نتایج یك بررسی كه در سال های ۱۹۹۷ و ۱۹۹۸ انجام شد، نشان داد كه سیگاری های روستایی ویژگی های مثبت تر و خطرات سلامتی كمتری نسبت به نمونه های مورد بررسی دهه قبل به سیگار نسبت می دهند.
مشخص شده است كه سیگار تقریباً باعث بیماری در هر اندامی از بدن می شود. استعمال سیگار، علاوه بر سرطان ریه، بیماری قلبی، سكته و آمفیزم، به طور واضح با سایر سرطان ها(كولون، دهانه رحم، كلیه، پانكراس، مثانه، مری، حنجره، حفره دهان، حلق و معده) مربوط است و لوسمی میلوئید حاد، بیماری قلبی عروقی(آترواسكلروز و آنوریسم های آئورت شكمی)، بیماری تنفسی(آسیب عملكرد ریه، بیماری مزمن انسدادی ریه، آسم و پنومونی)، سایر بیماری ها(كاتاراكت، پریودنتیت، شكستگی های هیپ و زخم های پیتیك)، افول وضعیت سلامتی عمومی و افزایش عوارضی از جمله افزایش غیبت از كار، افزایش استفاده از خدمات مراقبتی پزشكی و افزایش خطرات زیانبار متعاقب اعمال جراحی و در بین زنان با تراكم پایین استخوان و پوكی استخوان، عوارض بارداری از جمله كم وزن بودن نوزاد موقع تولد، زایمان پیش از موعد، مرگ جنین، مرده زایی، كاهش عملكرد ریه نوزادان، سندرم مرگ ناگهانی نوزاد و كاهش قدرت باروری مرتبط است.
۳ )فقط چند سیگار در روز
اگرچه بین سرطان ریه و مصرف تنباكو در كل، رابطه خطی پاسخ- مقدار وجود دارد، خطر بیماری قلبی- عروقی كه مسئول درصد قابل ملاحظه ای از بیماری و مرگ مرتبط با تنباكو است، با مصرف ۳ تا ۵ سیگار در روز مشهود می شود. به نظر می رسد كه خطر انفاركتوس میوكارد حاد و بیماری كرونری قلب مرتبط با تماس با دود تنباكو در مقادیر كم غیرخطی بوده و به سرعت با مقادیر نسبتاً كم نظیر آنچه از دود تنباكوی محیطی یا از سیگار كشیدن فقط چند سیگار در روز، افزایش می یابد. حتی تماس كوچك با دود سیگار، تجمع پلاكتی را افزایش داده و باعث شروع تغییرات شریانی و همودینامیك می شود. زن بارداری كه تا حد ۵ سیگار در روز دود می كند، بیشتر احتمال دارد كه بچه های كم وزن موقع تولد داشته باشد.
در ایالات متحده سرطان علت منجر به مرگ در بین سیگاری ها است. سرطان ریه مسئول تقریباً ۸۰ درصد از مرگ های مرتبط با تنباكو است. به هر حال بیماری قلبی- عروقی(تمام اشكال) علت منجر به تمام مرگ و میرهای مرتبط با تنباكو از جمله سیگاری ها و كسانی است كه در معرض دود تنباكوی محیطی قرار می گیرند. بیماری قلبی- عروقی ممكن است به وسیله تماس با منواكسید كربن و سایر محصولات سوختنی ایجاد شود كه حاكی از آن است كه هر محصول تنباكوی كم خطری كه استنشاق شود، نامحتمل است كه به طور قابل ملاحظه ای بیماری مرتبط با تنباكو و مرگ ناشی از علل قلبی- عروقی را كاهش دهد.
۴ ) سیگار های سبك(ملایم)، ضرر كمتری دارند
سیگار های موسوم به ملایم به همان اندازه مارك های معمولی(ساده) برای سلامتی مضر هستند. اما اكثر سیگاری ها از این حقیقت بسیار بد بی اطلاع هستند. ۶۰ درصد از سیگاری ها معتقدند كه اصطلاح سبك و مافوق سبك اشاره به سیگاری های كم تار یا كم نیكوتین دارد. با این وجود تعریف استانداردی از این كه چه چیزی مارك سبك یا فوق سبك را تشكیل می دهد، وجود ندارد و شركت های تنباكو می پذیرند كه این اصطلاحات اشاره به مزه درك شده و طعم سیگار دارد نه محتوی آنها. بیش از ۱۶۰ كشور، پیمان نامه بهداشت جهانی را در مورد كنترل تنباكو امضا كرده اند و استفاده از توصیفاتی كه ممكن است این اعتقاد كاذب را ایجاد كند، كه نوع خاصی از تنباكو، كمتر از سایر انواع آن مضر است، را ممنوع كرده اند.
با وجودی كه از بازاریابی سیگارهای سبك توسط صنعت تنباكو با ادعای محتوی تار و نیكوتین كمتر می گذرد، تفاوت معنی داری از لحاظ تماس با دود یا خطرات سلامتی ناشی از استعمال آنها در بین سیگار های دارای محصول تار و نیكوتین متفاوت وجود ندارد. سیگار های سبك به همان اندازه سیگاری های معمولی، تار، نیكوتین و منوكسید كربن وارد بدن می كنند، زیرا دستگاه های تست، سیگارها را به همان شیوه ای كه افراد آن را دود می كنند، نمی سوزانند. بسیاری از افراد كه سیگار های كم تار، ملایم یا فوق ملایم دود می كنند، بدون آن كه بدانند، این كاهش مصنوعی تار و نیكوتین را كه با ماشین اندازه گیری می شود، از طریق دود كردن سیگاری های بیشتر، پك زدن های شدیدتر و ورود عمیق تر دود آن به ریه ها و با سد كردن سوراخ های تهویه كننده فیلتر برای افزایش غلظت دود استنشاق شده، جبران می كنند. صنعت تنباكو حداقل برای ۳ دهه از این اعمال جبرانی آگاه است.
۵ ) ترك سیگار آسان است
در حالی كه بسیاری از سیگاری ها با میل خود قادر به ترك سیگار هستند، بسیاری از آنها این كار را مشكل و غیرممكن می دانند، زیرا نیكوتین اعتیادآور است. حتی پزشكان نیز ترك سیگار را سخت می یابند. تنها نیمی از پزشكانی كه سیگار می كشند، پس از دچار شدن به حمله قلبی، قادر به ترك آن هستند. صنعت تنباكو به طور خصوصی پذیرفته است كه تنباكو قابلیت اعتیادآوری شیه اپیوم دارد و ممكن است قابلیت اعتیادآوری نیكوتین، قابل مقایسه با هروئین، كوكائین و الكل باشد. فواید ترك سیگار به خوبی مشخص شده است اما بسیاری از مردمی كه در مورد ترك سیگار جدی بوده اند، قبل از آنكه آن را برای فوایدش ترك كنند، تلاش های متعددی داشته اند. اكثر سیگاری ها می خواهند كه آن را ترك كنند و حداقل یك تلاش در سال برای ترك آن می كنند. از این عده، اكثریت تلاشها برای توقف استعمال سیگار، بدون دارو یا مشاوره صورت می گیرد، اما تنها ۷ درصد از افرادی كه بدون كمك سعی در ترك آن می كنند، موفق به ترك آن برای یك سال یا بیشتر می شوند.
۶ ) داروهای ترك فاقد اثرند
داروهای ترك سیگار از جمله درمان های جایگزین نیكوتین ، برچسب ها ، آدامس، اسپری بینی و مكیدنی ها و بوپروپیون قادرند احتمال ترك موفقیت آمیز را دو برابر كنند. برای برخی سیگاری ها، استفاده از روش های چندگانه مثل به كارگیری انواع مختلف NRT،NRT با بوپروپیون، NRT با مشاوره و NRT با بوپروپیون و مشاوره، ممكن است حتی از استفاده از یك روش ترك به تنهایی مؤثرتر باشد. درمان مجدد پس از شكست اولیه در سیر درمان ترك نیز، میزان ترك را افزایش داده و درمانهای تركیبی به ویژه در بین سیگاری هایی كه مجدداً به كشیدن آن روی آورده اند، مفید است.۷ ) یك بار سیگار كشیدن، همیشه سیگار كشیدن
بیش از نیمی از آمریكایی هایی كه همیشه سیگار می كشند، قبلاً ترك كرده اند. علی رغم دشواری ترك سیگار، بسیاری از مردم سیگار را ترك كرده اند، میلیون ها نفر از سیگاری های رسمی به این حقیقت اعتقاد دارند كه مردم می توانند آن را ترك كنند و در بسیاری از نواحی، اكثر سیگاری ها قبلاً این راه را امتحان كرده اند.
۸ ) سیگاری ها ممكن است زودتر بمیرند، اما همه آنچه كه از دست می دهند، دو سال بد انتهای زندگی شان است
یك فرد سیگاری عادی كه از علل مرتبط با تنباكو می میرد، در حدود ۱۴ سال از زندگی اش را از دست می دهد. عمر اضافه ای كه افراد غیرسیگاری نسبت به سیگاری ها دارند، بدون بروز ناتوانی سپری می شود. عدم استعمال سیگار زندگی را، از جمله زندگی بدون ناتوانی را طولانی نموده و ناتوانی را به دوره كوتاه تری از زمان محدود می كند. سلامت جسمانی مورد انتظار سالمندان سیگاری ۳ تا ۴ سال بیشتر از سن خود و سلامت روانی آنها ۱۰ سال پیرتر از سن واقعی مورد انتظار آنها است. سیگار كشیدن خطر از دست دادن استقلال افراد را افزایش داده و شانس كسب مجدد استقلال را كاهش می دهد. هرگز برای ترك سیگار دیر نیست. حتی افرادی كه پس از طی چند دهه سیگار كشیدن آن را كنار می گذارند، سلامتی و امید به زندگی خود را بهبود می بخشند.
۹ ) دود تنباكو كشنده است
تماس با دود تنباكوی محیطی می تواند باعث بیماری و مرگ شود. سیستم گردش خون افراد غیرسیگاری پس از ۳۰ دقیقه تماس با دود تنباكوی محیطی، شبیه افراد سیگاری رفتار نموده و خطر بیماری ایسكمیك قلبی افزایش می یابد. دود تنباكوی محیطی همچنین با ۲۵ درصد خطر بیشتر برای بیماری مزمن تنفسی، ۶۰-۴۰ درصد خطر بالاتر برای ایجاد آسم در بزرگسالان، ۱۰۰-۵۰ درصد خطر بیشتر برای بیماری تنفسی حاد در اطفال و دو برابر شدن خطر سندرم مرگ ناگهانی نوزاد همراه است.
۱۰ ) تنباكو برای اقتصاد خوب است
صنعت تنباكو كه سعی دارد تا خود را برای اقتصاد خوب جلوه دهد، مدعی است كه اشتغال ایجاد كرده، عایدی مالیاتی را افزایش داده و در افزایش تولید محصول ملی مشاركت دارد. با این وجود هزینه های اجتماعی طولانی مدت مصرف تنباكو، فراتر از هر فایده اقتصادی آن است.
بانك جهانی تأثیر اقتصادی تنباكو را مورد تحلیل قرار داده و نتیجه گیری كرده است كه پول صرف شده در این راه می تواند در عوض صرف سایر خدمات و فوایدی شود كه به نوبه خود می توانند مشاغل و فعالیت های اقتصادی دیگری را برای جایگزینی هر آنچه از صنعت تنباكو از دست خواهد رفت، ایجاد نمایند. حذف كامل تنباكو در ایالات متحده از اقتصاد می تواند منجر به ایجاد بیش از ۱۳۰هزار شغل در سطح ملی شود. علم حامی درمان ترك سیگار قوی بوده و از لحاظ هزینه- سودمندی به نحو مطلوبی با بسیاری از مداخلات پزشكی دیگر قابل مقایسه است. تجار و بیمه گران بهداشتی، انگیزه مالی برای حمایت از برنامه های ترك برای مستخدمان خود را دارند. افراد غیرسیگاری خلاق تر بوده و كمتر از سیگاری ها دچار خطا می شوند و تحت پوشش بیمه قرار دادن ترك تنباكو یكی از سودمندترین فواید بیمه بهداشتی است كه یك كارفرما می تواند به مستخدمانش ارائه كند.
۱۱ ) ما قبلاً مشكل سیگار را حل كرده ایم
مشكلات سلامتی كه در اثر مصرف تنباكو برای جامعه ایجاد می شود، ابداً حل نشده است. با وجود روبه كاهش گذاشتن وفور سیگار كشیدن در ایالات متحده، بیش از ۱ نفر از ۵ نفر بزرگسال ساكن ایالات متحده (تقریباً ۵۰ میلیون نفر) سیگار دود می كنند و روبه كاهش گذاشتن مصرف سیگار در بین بزرگسالان و جوانان در سالهای اخیر آهسته تر شده یا ثابت مانده است. در حال حاضر، حدود ۳/۱ میلیارد نفر سیگار می كشند كه بیش از هر زمان دیگری در تاریخ بشر است و گفته می شود كه در قرن حاضر بیش از ۱ میلیارد نفر از علل مرتبط با تنباكو طی این قرن خواهند مرد، مگر اقدام فوری و عاجلی در سطوح منطقه ای، ملی و بین المللی صورت گیرد.
۱۲ ) صنعت تنباكو آنقدر تجاری نیست تا تلاش های بهداشتی جامعه را خراب كند
تبلیغ سیگار برای اطفال همچنان ادامه دارد. برای مثال در سال ۲۰۰۰، تبلیغ ۳ نوع از محبوب ترین مارك های سیگار در بین جوانان از طریق چاپ در مجلات، به طور متوسط ۱۷بار در دسترس بیش از۸۰ درصد از جوانان در ایالات متحده قرار گرفته است. اطفالی كه لوازم ترویجی شركت تنباكو (تی شرت، فنجان و...) را دارند، بیش از ۷ برابر بیشتر احتمال دارد كه نسبت به كسانی كه این لوازم را ندارند، سیگار بكشند.
احتمال اینكه اطفال ۱۷-۱۲ سال یعنی سنی كه بیشترین احتمال شروع سیگار كشیدن است، در معرض تبلیغ سیگار قرار گیرند، دو برابر بیش از بزرگسالان است و نوجوانان ۱۹-۱۳ ساله نسبت به تبلیغات سیگار سه برابر بزرگسالان حساس هستند. نمایش سیگار كشیدن در فیلم ها نیز استعمال سیگار را در بین ۱۹-۱۳ ساله ها افزایش می دهد. تماشاگران فیلم هایی كه سیگار كشیدن را نشان می دهند، سه برابر كسانی كه این فیلم ها را ندیده اند، احتمال دارد كه سیگار بكشند و نیمی از تمام موارد تجارب سیگار كشیدن در بین این گروه سنی به این تماس نسبت داده می شود. از سال ۱۹۵۰ به این طرف سیگار كشیدن های بیشتری در فیلم ها نمایش داده شده و استفاده از مارك به خصوصی از سیگار نشانه درخواست بیشتر آن مارك است. تأیید مارك های سیگار یعنی استفاده از مارك های خاص توسط ستارگان در فیلم ها از زمان اجرای MSA، یازده برابر شده است. ستارگانی كه روی پرده سیگار می كشند، قویاً رفتارهای سیگار كشیدن را در بین این گروه سنی افزایش می دهند و هرچه نمایش سیگار كشیدن بیشتر باشد، احتمال سیگاری شدن آنها بیشتر می شود. به نمایش كشیدن استعمال سیگار در موسیقی های ویدئویی، تلویزیون و سایر رسانه ها نیز رفتارهای سیگار كشیدن را در این گروه تحت تأثیر قرار می دهد. ترویج سیگار كشیدن توسط صنعت تنباكو، حتی توانایی والدین را در پیشگیری از شروع به سیگار كشیدن تحلیل می برد كه با نظر صنعت تنباكو كه اعمال والدین و نه فعالیت های بازاریابی آنها را از عوامل تعیین كننده بحرانی سیگار كشیدن در بین جوانان می داند، تناقض دارد.
● ابلاغ آیین نامه اجرایی برای كنترل دخانیات
به گزارش فارس خدیجه محصلی، كارشناس مسئول دخانیات مركز سلامت محیط و كار وزارت بهداشت درباره ابلاغ قانون جامع كنترل و مبارزه با دخانیات می گوید: قانون جامع كنترل و مبارزه با دخانیات سرانجام پس از ماهها بررسی در مجلس و شورای نگهبان پنجم مهر ماه به تأ یید شورای نگهبان رسید و ۱۱ مهر ماه نیز با امضای رئیس جمهوری ابلاغ شد و اكنون در دفتر وزیر بهداشت است تا با دستور وی كار تدوین آیین نامه اجرایی آن آغاز شود. وی ادامه داد: این قانون مشتمل بر ۲۰ ماده و هفت تبصره است و برای اولین بار همه مسائل مرتبط با دخانیات اعم از تبلیغات سیگار و دخانیات، تولید، توزیع و مالیات سیگار، ممنوعیت استعمال ذخانیات در اماكن عمومی، آموزش و پیشگیری از مصرف دخانیات از سوی افراد سالم، تأسیس مراكز مشاوره و ترك اعتیاد به دخانیات در بخش دولتی و خصوصی و اعمال جرایم برای متخلفان با تشكیل شعبه رسیدگی به این نوع جرایم در قوه قضائیه است. محصلی گفت: در این قانون همچنین تشكیل ستاد كشوری كنترل و مبارزه با دخانیات با حضور نمایندگان وزارت بهداشت، وزارت ارشاد، وزارت آموزش و پرورش، وزارت بازرگانی، نیروی انتظامی، صدا و سیما، كمیسیون بهداشت مجلس و نماینده یكی از NGO ها پیش بینی شده است و وظایف این ستاد نیز كه رئیس آن وزیر بهداشت است در قانون تعیین شده است. وی اضافه كرد: در این قانون برای متخلفان جرایمی بین ۵۰ هزار تومان تا ۵ میلیون تومان تعیین شده است ضمن اینكه سرپیچی از این قانون و استعمال دخانیات در اماكن عمومی و ادارات منجر به تنبیه اداری و مشكلات استخدامی برای متخلفان می شود كه همه این موارد در آیین نامه اجرایی این قانون به صورت دقیق مشخص می شود.
ترجمه: نیره رئیس دانا* عضو هیأت علمی دانشگاه علوم پزشكی سمنان
منبع : روزنامه همشهری
وایرال شده در شبکههای اجتماعی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست