دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

بررسی محتوای اسیدهای نوکلئیک هسته سلول های سرطانی و ارتباط آن با عود بیماری در کودکان مبتلا به لوسمی حاد لنفوبلاستیک


بررسی محتوای اسیدهای نوکلئیک هسته سلول های سرطانی و ارتباط آن با عود بیماری در کودکان مبتلا به لوسمی حاد لنفوبلاستیک
● سابقه و هدف:
بررسی محتوای اسیدهای نوکلئیک هسته های سرطانی و ارتباط آن با عود بیماری در کودکان مبتلا به لوسمی حاد لنفوبلاستیک بستری در بیمارستان کودکان مفید تهران طی سال های۱۳۷۲-۱۳۷۵ .
● مواد و روش ها:
تحقیق در مرحله اول با طراحی توصیفی و در مرحله بعد با طراحی هم گروهی تاریخی انجام گرفت. در این مطالعه محتوای اسیدهای نوکلئیک هسته های سلول های سرطانی به روش فلوسیتومتری تعیین شد و پیش آگهی، درمان، عود بیماری و فوت در بیمارانی که اندکس DNA کمتر، برابر و یا بیشتر از ۱.۱۶ داشتند با آماره تحلیلی مورد قضاوت قرار گرفت.
● یافته ها:
تحقیق بر روی ۶۹ کودک مبتلا به لوسمی حاد لنفوبلاستیک انجام شد و محتوی اسیدهای نوکلئیک هسته سلول های سرطانی مورد بررسی قرار گرفت. در گروه ۴۳ بیماری که اندکس DNA برابر و یا بیشتر از ۱.۱۶ داشتند، بهبودی کامل و عدم عود در ۷۶.۷ درصد مشاهده شد. در گروه ۱۲ بیمار با اندکس DNA کمتر از ۱.۱۶، ۶۶.۷ درصد بهبودی کامل داشتند. در ارزیابی مقایسه ای بیمارانی که اندکس DNA برابر یا بیشتر از ۱.۱۶ داشتند، میزان فوت ۲۳.۴ درصد در مقابل ۳۳.۳ درصد در گروه بیماران با اندکس DNA کمتر از ۱.۱۶ مشاهده شد (p<۰.۲). احتمال فوت بیماران با اندکس DNA کمتر از ۱.۱۶، ۱.۴ برابر بیشتر از بیمارانی است که اندکس DNA برابر یا بیشتر از ۱.۱۶ دارند RR=۴.۱) و A.R برابر ۹.۹ درصد بود(. خطر نسبی مربوط به نمونه تعمیم پذیری ندارد.
● نتیجه گیری:
اندکس DNA با پیش آگهی بیماران لوسمی حاد لنفوبلاستیک ارتباطی ندارد. لذا در شرایط فعلی شاید ضرورتی برای انجام اندکس DNA به صورت معمول نباشد اما در صورت فراهم شدن شرایط مطلوب با توجه به اهمیت شناسایی و تشخیص شاخص های اساسی به لحاظ ارایه روش درمانی مناسب تر و افزایش احتمال بهبود بیماران ارزیابی اندکس DNA در کنار بررسی اختلالات سیتوژنتیک سلول های سرطانی مغز استخوان به طور هم زمان سودمند خواهد بود.
محمدتقی ارزانیان
مهدی شهریاری
محمدسعید رحیمی نژاد
منبع : پایگاه اطلاعات علمی