پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا


خاطره خوش از یک سالن تماشایی


خاطره خوش از یک سالن تماشایی
بی‌گمان اگر جایی ثابت در یک نشریه روزانه یا هفتگی به تجربه دیدن فیلم در سینما اختصاص پیدا می‌کرد، می‌توانست به ارتقای سطح کیفی سینماها کمک کند.
یعنی اگر در کنار انتشار نقد فیلم شاهد نقد سینماهای نمایش فیلم بودیم وضع سینماهای کشورمان بهتر از این بود که هست زیرا معتقدم نقد سالن سینما از جنبه‌های مختلف می‌تواند انگیزه تماشاگرانی را برای دیدن یا ندیدن فیلم در آن سینما تحریک کرده در ضمن مدیران را برای بهتر اداره کردن سینمای تحت مدیریتشان راهنمایی و هدایت کند.
با افتتاح سینما آزادی به عنوان نمونه‌ای از مجموعه‌های جدید سینمایی بهانه‌ای پیدا شد تا پس از دیدن یک فیلم به سالن سینما به جای خود فیلم بپردازیم.
● مجتمع های سینمایی و تجاری
ساخت سالن سینما در کنار مجتمع‌های تجاری و اداری همواره توانسته سهم بسزایی در رشد اقتصادی صنعت سینما داشته باشد. پس از پایان جنگ تحمیلی که بسیاری از سینماها به دلیل فرسودگی و عدم سوددهی تعطیل شدند یا به صورت رسمی و غیررسمی تغییر کاربری دادند بسیاری گمان می‌کردند ساخت سینما نمی‌تواند سودآور باشد زیرا اختصاص همان میزان زیربنا به یک پاساژ تجاری یا اداری به مراتب سود بیشتری را برای سرمایه‌گذاران به همراه داشت.
خدمات ویژه و تسهیلات خاصی که به این نوع ساختمان‌ها (مجتمع سینمایی، فرهنگی و تجاری) از سوی ارگان‌های دولتی بخصوص شهرداری و سیستم‌ مالیاتی کشور تعلق گرفت نتوانست توجه جدی سرمایه‌گذاران را به خود جلب کند اما در همین زمان راه‌اندازی و بازسازی سینماها با نگاه ویژه به ایجاد فضای تجاری در کنار سینما مورد توجه عده کمی از سرمایه‌گذاران قرار گرفت. سرمایه‌گذارانی که علاقه ذاتی به سینما داشتند، توانستند چنین فضاهایی را در مقاطع کوچک راه‌اندازی کنند. از جمله این مجموعه‌ها می‌توان مجموعه فرهنگی تهران یا همان سینما ایران را نام برد که با وجود فضای کوچک تجاری و سه سالن سینما و ایجاد یک گالری و همچنین برگزاری برنامه‌های جنبی موفق شد مخاطبان زیادی را به خود جلب کند به نحوی که بسیاری از پخش‌کنندگان سینما از اکران فیلم‌شان در این سالن استقبال کنند. این سالن نشان داد که تنوع در اکران حتی در حد ۳ فیلم در یک سینما می‌تواند مورد توجه تماشاگران سینما قرار گیرد و برای صاحبان فیلم‌ها، صاحبان سالن سینما و بهره‌برداران غرفه‌های تجاری این سینما سودمند باشد.
در مراحل بعدی بسیاری از سینماها ضمن بازسازی سینماهای خود تلاش کردند با تبدیل یک سالن به دو یا ۳ سالن کوچک‌تر از فرمول موفق تنوع در اکران استفاده کنند. حتی فاکتورهای دیگر جذب مخاطب همچون پذیرایی، بوفه، سالن انتظار، کیفیت صندلی، پرده نمایش و سیستم پخش صدا فاکتورهای دیگری را به فهرست علایق تماشاگران سینما اضافه کردند.
● همه چیز قبل از دیدن فیلم
همه ما تجربه‌های خوب یا نه چندان خوبی از تماشای فیلم در سینما داریم از لحظه اولی که چشممان به سردر سینما می‌افتد و نام فیلم، هنرپیشه یا کارگردان مورد علاقه خود را روی آن می‌بینیم تا زمانی که به گیشه مراجعه می‌کنیم و بلیت را به کنترل‌چی می‌دهیم و در فضای انتظار سینما برای آغاز نمایش فیلم وقت می‌گذرانیم و یا از بوفه و سرویس‌های بهداشتی استفاده می‌کنیم همه این عوامل (قبل از آنکه بخواهیم وارد سالن بشویم) می‌تواند خاطره خوشی یا خاطره بدی را برایمان باقی بگذارد. فراموش نکنید که هنوز برای دیدن فیلم به داخل سالن نرفته‌ایم.
پس از اینکه در سالن باز می‌شود بوی سالن، گرما و سرمای آن، نورها و فضای بصری دیوار و سقف سالن، کیفیت صندلی‌ها، فاصله صندلی‌ها از ردیف جلویی، کیفیت و زمان پخش آنونس‌های تبلیغاتی پخش‌شده قبل از فیلم، زمان دقیق پخش فیلم طبق برنامه اعلام شده توسط سینما و... اینها نیز بیش از دیدن فیلم در تصمیم‌گیری ما نسبت به آمدن به این سینما برای بار دیگر و یا حذف آن برای همیشه از ذهن و خاطرمان موثر است.
در‌واقع تجربه دیدن یک فیلم علاوه بر خوب‌بودن فیلم به فاکتورهایی که ذکر شد نیز بستگی دارد. گاهی حتی کیفیت محتوایی فیلم باتوجه به کیفیت خوب فاکتورهای دیگر از اهمیت کمتری برخوردار می‌شود (گواهی این مدعا نیز آن است که سینمایی مثل سینما فرهنگ در تهران یا سینما قدس در اصفهان و امثال آن به‌خاطر کیفیت مناسب سالن هر تماشاگری را پس از یک بار تجربه فیلم‌دیدن بار دیگر ترغیب به دیدن فیلم در این سینماها می‌کند).
سازندگان سالن‌های سینما که در سال‌های اخیر احداث می‌شود، تلاش کرده‌اند رفاه تماشاگران را در زمینه‌های مختلف تامین کنند. مجتمع سینمایی که در یافت‌آباد تهران افتتاح شد و سپس سینما آزادی از جمله سالن‌های سینمایی با ترکیب جدید در ایران است.
ترکیب فضاهای فرهنگی مثل نگارخانه‌ها، گالری‌ها و فضاهای تجاری چون فروشگاه، محصولات فرهنگی و فروشگاه‌های مختلف دیگر در کنار شعب بانک‌ها و خودپرداز بانک‌های خصوصی، دولتی و... همگی امکاناتی است که ارزش به جان خریدن یک سفر درون‌شهری در میان شلوغی ترافیک و پرداخت هزینه حمل‌ونقل شهری و احیانا هزینه‌های دیگر را پیدا می‌کند.
● الگوی یک سینمای روزآمد
جدیدترین سینمایی که با این ویژگی‌ها احداث و راه‌اندازی شده، سینمای آزادی است، نامی که در خاطر بسیاری از تماشاگران پیگیر سینما و علاقه‌مندان دیدن فیلم در جشنواره‌ها جایگاهی خاص داشت. این سینما سال گذشته پس از ۱۰ سال خاموشی و سکوت، راه‌اندازی شد.
کسانی که در سینما آزادی و شهرفرنگ فیلم دیده‌اند، دیدن فیلم در این مجموعه بیش از هر چیز، آنها را به سال‌های پررونق سینما آزادی قبل از آتش‌سوزی می‌برد و برای کسانی که اولین بار به مجموعه سینمایی آزادی قدم می‌گذارند، تجربه جدیدی از فیلم‌دیدن را به‌دنبال دارد. سینما آزادی در تقاطع خیابان بهشتی و خالد اسلامبولی از پررفت‌وآمدترین خیابان‌های تهران قرار دارد و در‌واقع خلأ نبود سینما در این منطقه از شهر را پر کرده است.
مجموعه سینما آزادی از همان اولین روزهای افتتاح مورد استقبال تماشاگران قرار گرفت، به‌نحوی که هم‌اکنون حدود ۵۰درصد بلیت‌های هر سانس به‌صورت پیش‌فروش عرضه می‌شود و ۵۰درصد باقی‌مانده از طریق فروش گیشه توزیع می‌شود.
پس از عبور از خیابان‌های پرتردد تهران و رسیدن به سینما آزادی، به‌محض قدم گذاشتن روی سنگ‌فرش‌های جلوی سینما و طی کردن پله‌های آن ناگهان خود را در میان فضایی پر از آرامش و سکون احساس می‌کنید.
● دوباره باز می گردم
با وجود تردد تماشاگران سالن‌های مختلف اثری از ازدحام و شلوغی دیده نمی‌شود. اگر بلیت را پیش‌خرید نکرده‌اید لازم است بلیت فیلم مورد علاقه خود را از گیشه در ورودی خریداری کنید. ساعت شروع سانس‌های نمایش به نحوی است که کمتر صف خرید بلیت گیشه‌های مختلف با هم تداخل پیدا می‌کنند اما به هر حال شاید همین که می‌خواهید برای دیدن یک فیلم در صف بایستید فرصتی پیدا کنید تا درباره فیلم‌های به‌اکران درآمده در این سینما با همراهانتان یا کسانی که در صف ایستاده‌اند تبادل اطلاعات کنید. سینما آزادی در حال حاضر تنها سینما در تهران است که شما امکان انتخاب یک فیلم از میان جدول اکران روز را دارید. زیرا چهار سالن این سینما هر یک فیلمی از جدول را به روی پرده دارند.
پس از انتخاب فیلم و تهیه بلیت به محض ورود به مجموعه سینمایی سمت راست در ورودی راهنماهای مجموعه شما را با توجه به نام فیلم‌تان به طبقات مختلف راهنمایی می‌کنند. پله‌های برقی شما را تا هفت طبقه سینما بالا می‌برد پس از طبقات تجاری، سالن‌های سینما قرار دارد. هر دو سالن در یک طبقه و اولین سالن‌ها در فضایی کاملا متفاوت قرار دارد. دیوارهای بلندی که با نقوش برجسته مزین شده برای تمام کسانی که به این سالن می‌آیند جذاب و دیدنی است.
در این طبقه می‌توانید نشان جام «بز جهنده» را که خانه سینما به سینما آزادی اهدا کرده ببینید. جامی که روی آن نقش یک بز در حالت‌های مختلف حک‌شده و نشان می‌دهد این بز به سوی یک درخت حرکت می‌کند. این جام از روی جامی ساخته شده که از شهر سوخته سیستان کشف شده و در واقع اولین تصاویر متحرک در تاریخ به شمار می‌رود.
از آنجا که از شروع فروش بلیت تا آغاز سانس‌ها ۴۵ دقیقه فرصت وجود دارد می‌توانید از طبقات دیگر نیز دیدن کنید. از طبقه چهارم به بعد ضلع جنوبی سینما کاملا شیشه‌ای است و چشم‌انداز زیبایی از شهر را پیش رو قرار می‌دهد.
در نیم‌طبقه فوقانی هر دو سالن یک کافی‌شاپ وجود دارد که می‌توانید زمان باقی‌مانده تا شروع فیلم را به گپ زدن، آشامیدن نوشیدنی‌های گرم و سرد سپری کنید.
یکی از نکاتی که در این مجموعه بیش از سایر موارد مورد توجه اداره‌کنندگان قرار دارد زمانبندی است. در سالن‌ها دقیقا سر ساعت باز می‌شود و با کنترل و هدایت به‌موقع شما می‌توانید به سرعت جای خود را روی صندلی‌ها پیدا کنید. کیفیت صندلی‌ها و زاویه دید آن نسبت به پرده شما را از خاطره دیدن فیلم روی صندلی‌های خشک، نافرم و البته شکسته برخی سینماها فرسنگ‌ها دور می‌کند.
تهویه مناسب، نورهای طراحی شده در زمان ورود به سالن و زمان تماشای فیلم، فیلم دیدن در آرامش را معنی می‌بخشد هر چند هنوز فیلم‌های تولید شده در سینمای ایران به ندرت با سیستم صدای دالبی تولید می‌شوند. اما همین صداهای منو یا استریویی موجود در فیلم‌ها بدون آنکه در نقاط مختلف سالن، حجم صدا کم یا زیاد شود، به خوبی شنیده می‌شود و اگر در تک سانس‌های نمایش فیلم که به فیلم‌های خارجی اختصاص دارد به این سینما بروید از لذت شنیدن صدای دالبی نیز بهره‌مند خواهید شد. بدون شک در حالی سینما آزادی را ترک خواهید کرد که در تقویم خود دنبال زمانی خواهید گشت که بتوانید دوباره در این سینما همراه دوستان یا خانواده‌تان فیلمی را ببینید.
● نام‌هایی که خاطره‌اند
مجموعه سینمای آزادی با سالن‌های آزادی، شهرفرنگ، شهر هنر و شهرقصه نامگذاری شده، نام‌هایی که هر کدام خاطراتی را برای سینماروهای سال‌های دور و نزدیک زنده می‌کند. البته باید مدتی از افتتاح این سینما بگذرد تا مشکلات کوچک نیز حذف و برنامه‌هایی برای حفظ محاسن به اجرا در بیاید. هنوز بخش‌های تجاری مجموعه راه‌اندازی نشده و سیستم‌های خودپرداز بلیت در طبقات نصب نشده است. با تکمیل این طرح‌ها علاوه بر دیدن فیلم می‌شود با گشتی در میان غرفه‌های مختلف خاطره خوش سینما رفتن را چندوجهی کرد.اما از آنجا که هنوز فروش بلیت سینما به صورت مکانیزه نیست و درج نام فیلم، ردیف و شماره صندلی‌ها روی بلیت به صورت دستی انجام می‌شود نکته دیگر اینکه مصرف تنقلات داخل سالن‌ها ممنوع است شاید با تجدیدنظر و توجه مدیر مجموعه در اینکه بسیاری از تماشاگران علاقه دارند ضمن دیدن فیلم از مصرف تنقلات نیز لذت ببرند، فروش و مصرف برخی تنقلات از جمله پاپ‌کورن که جزء جدانشدنی از سینماست دایر شود.
شاید اگر فاصله صندلی‌ها کمی بیشتر بود صدای خوردن تنقلات مزاحمتی برای دیگران ایجاد نمی‌کرد. تجربه‌ای که در سینما فرهنگ موفق بوده است. به هر حال تا جایی که می‌شود باید شرایطی فراهم کنیم که حتی یک مخاطب دلخور یا با تلخی سالن را ترک نکند.
عباس عبدالعلی‌زاده
منبع : روزنامه تهران امروز