سه شنبه, ۲۳ بهمن, ۱۴۰۳ / 11 February, 2025
مجله ویستا
پیروی از امامان از ادعای زبانی تا تبعیت عملی
![پیروی از امامان از ادعای زبانی تا تبعیت عملی](/mag/i/2/kdi6n.jpg)
به تعبیری دیگر این سختی و دشواری در دل خود پیامی دارد و همه کسانی که خود را شیعه ائمه اطهار(ع ) می دانند مخاطب قرار می دهد و به آنان اعلام می کند هرگز مپندارید که شیعه بودن امری سطحی و سهل است و می توان هرگاه و هرگونه که خواست چنین ادعایی کرد و خویشتن را شیعه واقعی پنداشت و دل به این تصور خوش داشت و خود را به هر کاری واداشت که شیعه بودن امری است عمقی و نه سطحی واقعی و نه تخیلی باطنی و نه ظاهری .
« شیعه » یعنی « پیرو » . و این پیروی امری کوچک نیست که بزرگ و عظیم است و در یک جلوه و جنبه و موضوع محدود و محصور نمی شود که دارای جلوه ها و جنبه ها و موضوعات گوناگون می باشد. برمبنای بزرگی و عظمت مسئولیت پیروی و تبعیت است که هر مدعی شیعه بودن باید هم در فکر و اندیشه هم در رفتار و سلوک هم در اخلاق و معنویت هم در عبادت و پرستش هم در ایثار و فداکاری هم در جهاد و مبارزه هم در سیره و روش و حضور در صحنه های فعالیت های اجتماعی سیاسی علمی فرهنگی و اقتصادی و نظامی شیعه و پیرو باشد و در مسیر پاک امامان (ع ) حرکت نماید.
همچنین براساس مسئولیت شیعه بودن و وظایف و تعهدات ناشی از آن باید از هر کژی و ناراستی و معصیت و گناه و هر صفت و خصلت و روحیه زشت و ناهنجار پرهیز نمود و همواره به راستی و صداقت و خلوص و پاکی و تقوا گرایش عملی داشت .
بخشی از رهنمودها و راهنمایی های ائمه دین (ع ) به تبیین وظایف خاص شیعه بودن اختصاص یافته است . امامان معصوم (ع ) تلاش وافر داشتند تا شیعیان را به بالاترین مراتب معرفت و شناخت نسبت به آنچه باید در ذهن و عین به صورت پیروی و تبعیت فکری و عملی از پیشوایان خود به تجلی درآورند نائل گردانند. در میان این رهنمودهای آگاهی بخش کلامی از حضرت امام حسین (ع ) را مورد توجه و تعمق قرار می دهیم :
شخصی در محضر حضرت اباعبدالله الحسین (ع ) حاضر شد و به آن حضرت چنین عرض نمود :
« من از شیعیان شما هستم . »
حضرت امام حسین (ع ) خطاب به او فرمود :
« اتق الله و لا تدعین شیئا یقول الله لک کذبت و فجرت فی دعواک ان شیعتنا من سلمت قلوبهم من کل غش و غل و دغل و لکن قل انا من موالیکم و من محبیکم »
« از خدا بترس و چیزی ادعا نکن زیرا خداوند به تو خواهد فرمود دروغ گفتی و در ادعای خود گناه کردی .
همانا شیعه ما کسی است که قلبش از هرگونه آلودگی و ناپاکی و فریبکاری و خیانت پاک باشد. لکن تو ادعا کن که من از دوستداران و محبان شما هستم . » (۱ )
حضرت امام حسین (ع ) در این رهنمود صریح مفهوم واقعی شیعه بودن را تبیین می فرماید و به مخاطب هشدار می دهد که امری عظیم و بزرگ را مدعی شدی که دارای مشخصه ها و ویژگی ها و شرایط خاصی می باشد و نمی توان بدون تقید و پایبندی عملی خود را شیعه و پیرو دانست .
امام حسین (ع ) برخی از مشخصه های شیعه بودن را معرفی می نمایند و آشکار و نمایان اعلام می کنند شیعه ما کسی است که اولا از هرگونه آلودگی و ناپاکی ناشی از به هم آمیختن حق و باطل و تزویر و ظاهرسازی به دور باشد. ثانیا از فریب کاری و نیرنگ افکنی فاصله بگیرد و بر گرد تقلب و دگرگون سازی حقایق و واقعیت ها نچرخد. ثالثا از هر نوع خیانت نسبت به دوستان و همکاران و برادران دینی و سایر افراد و گروه ها و اقشار مردم اجتناب ورزد.
اگر به زندگی جمعی و حیات اجتماعی نظر گستریم و نسبت به تلاش ها و فعالیت های سیاسی و علمی و فرهنگی و اقتصادی در سطح مختلف دقت کافی روا داریم درخواهیم یافت که بسیاری از مشکلات و تنش ها و درگیری ها و آفات و آسیب ها و زیان های گوناگون از سه فعل و عمل ناصواب و معاصی یاد شده در رهنمود حضرت امام حسین (ع ) سرچشمه می گیرند و جامعه و کشور در ابعاد مختلف و به ویژه در سطوح کلان از این سه عارضه و گناه و معصیت رنج می برد.
این سخن هرگز به این مفهوم نیست که معاصی و خلافکاری های مزبور در سطوح پائین تر و در محدوده زندگی فردی و خانوادگی و در آمد و شدها و پیوند و ارتباط های متداول بین آشنایان و دوستان و نزدیکان تجلی عینی ندارد و تعامل ها و مواجهات یاد شده منزه از این معاصی و رنج ها و زیان ها می باشند بلکه مقصود این است که هر چه دایره حضور و نقش آفرینی صفات و خصال و عملکردهای مزبور وسعت یابد ضرر و زیان ها و خطرات و آسیب های آن نیز بیشتر و گسترده تر می گردد.
زیرا به میزان بزرگ و عظیم بودن صحنه ها و عرصه های فعالیت های اجتماعی و سیاسی و فرهنگی ـ به ویژه در سطح مدیریت های کلان و وسیع ـ قدرت تخریب رفتار و عملکردهای سه گانه مزبور نیز بیشتر می شود و عناصری که سعی دارند حق و باطل را به هم بیامیزند و به ظاهر سازی و تزویر بپردازند و با فریب و نیرنگ های مختلف به دین و ملت و کشور جفا و خیانت روا دارند بیشتر نفوذ می کنند و افزون تر ضربه می زنند و با منزوی کردن عناصر صالح و شایسته و فکور و خدوم ـ که شیعیان خالص و راستین ائمه (ع ) می باشند خود را بر امور مسلط می نمایند و با آراستن ظاهر خود به دیانت و با ادعاهای دروغین شیعه بودن و تبعیت از امامان (ع ) جای پای خویش را برای تحقق مطامع سیاسی و فرهنگی و اقتصادی محکم می کنند.
مشاهده می کنیم که « شیعه بودن » مسئولیتی است بسیار بزرگ که وظایف مهم و گوناگون و تعهدات و تقیدات فراوان ایجاد می کند و آن کس که خود را شیعه ائمه اطهار(ع ) می داند باید در محدوده زندگی فردی و کانون خانواده در فضای پیوند و معاشرت با دوستان و برادران دینی در ارتباط و پیوستگی با افراد فامیل و آشنایان در محیط های کار و تلاش و تعامل با همکاران هم در مواجهه با مردم مراجعه کننده از اقشار مختلف هم در سطح مدیریت های گوناگون و کوچک و بزرگ و در نقش رئیس و معاون و مشاور و برنامه ریز دل و جان و رفتار و عمل خویش را از هرگونه تزویر و ظاهرآرایی و بهم آمیختگی حق و باطل فریب کاری و نیرنگ بازی و تقلب و جفا و خیانت ورزی های گوناگون مصون و محفوظ دارد و به درستی و با صداقت و اخلاص و رعایت « تقوا » ـ به مفهوم صیانت از نفس و به دست آوردن صفت و ملکه ثابت خویشتن داری از انجام هرگونه گناه و معصیت و نفاق و فتنه گری و دروغ و اختلاف انگیزی و هر صفت و فعل و عمل حرام و نامشروع دیگر ـ در مسیر پاک ائمه اطهار(ع ) حرکت نماید تا « شیعه راستین » لقب گیرد.
حضرت امام حسین (ع ) با توجه به شرایط و مشخصه های گوناگونی که باید در اندیشه و عمل و اخلاق و رفتار افراد مختلف متجلی گردد تا به درستی بتوانند خود را شیعه امامان معرفی کنند به شخص مدعی هشدار می دهد که اگر چنین ادعایی از تو سر بزند و در عمل نسبت به آن تقید و پایبندی نورزی خداوند متعال تو را « دروغگو » می داند زیرا در ادعای خود خالص نیستی و چنین ادعای کذبی در درگاه حضرت پروردگار « گناه » محسوب می شود.
امام (ع ) به مخاطب می آموزد تا زمانی که نتوانسته ای مشخصه های مختلف شیعه بودن را در وجود خویش بارورسازی خود را از دوستداران و محبان ما معرفی کن نه شیعه که پیروی و تبعیت همه جانبه و خالصانه و صادقانه را می طلبد و با ادعاهای مبتنی بر « حرف » و « شعار » و « ظاهرگرایی » و « سطحی نگری » در تضاد و تعارض قرار دارد.
پاورقی :
۱ ـ فرهنگ سخنان امام حسین (ع ) ترجمه و تنظیم به کوشش محمد دشتی انتشارات مشهور ص ۴۷۶
نباید چنین پنداشت که « شیعه بودن » امری سطحی و سهل است و می توان هرگاه و هرگونه که خواست چنین ادعایی کرد و خویشتن را شیعه واقعی پنداست و دل به این تصور خوش داشت و خود را به هر کاری واداشت که شیعه بودن امری است عمقی و نه سطحی واقعی و نه تخیلی باطنی و نه ظاهری
به میزان بزرگ و عظیم بودن عرصه های فعالیت های اجتماعی و سیاسی و فرهنگی ـ به ویژه در سطح مدیریت های کلان و وسیع ـ عناصری که سعی دارند حق و باطل را به هم بیامیزند و به ظاهرسازی و تزویر بپردازند و با نیرنگ های مختلف به دین و ملت و کشور جفا و خیانت روا دارند بیشتر نفوذ می کنند و افزون تر ضربه می زنند
۱ ـ فرهنگ سخنان امام حسین (ع ) ترجمه و تنظیم به کوشش محمد دشتی انتشارات مشهور ص ۴۷۶
نباید چنین پنداشت که « شیعه بودن » امری سطحی و سهل است و می توان هرگاه و هرگونه که خواست چنین ادعایی کرد و خویشتن را شیعه واقعی پنداست و دل به این تصور خوش داشت و خود را به هر کاری واداشت که شیعه بودن امری است عمقی و نه سطحی واقعی و نه تخیلی باطنی و نه ظاهری
به میزان بزرگ و عظیم بودن عرصه های فعالیت های اجتماعی و سیاسی و فرهنگی ـ به ویژه در سطح مدیریت های کلان و وسیع ـ عناصری که سعی دارند حق و باطل را به هم بیامیزند و به ظاهرسازی و تزویر بپردازند و با نیرنگ های مختلف به دین و ملت و کشور جفا و خیانت روا دارند بیشتر نفوذ می کنند و افزون تر ضربه می زنند
منبع : روزنامه جمهوری اسلامی
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست