چهارشنبه, ۲۳ آبان, ۱۴۰۳ / 13 November, 2024
مجله ویستا

درخت در چرخه زندگی


درخت در چرخه زندگی
اگر نهالی در دست داشته باشم ابتدا آن را می كارم سپس نماز را برپا می دارم. پیامبر اكرم(ص) درختان و جنگل ها، نمادی از زیبایی و سرسبزی و بخشندگی هستند. آنها مانند قدیسینی هستند كه پای در خاك و سر بر افلاك دارند و بهترین و پركارترین پالایش دهنده محیط زیست اند.
انسان از تنه و پیكر بی جان درختان، در فناوری و صنعت بهره می گیرد چنانچه طبق آمار برای تهیه یك تن كاغذ از ۱۵ تا ۱۷ تنه درخت استفاده می شود و گذشته از آن از ریشه و تراشه های بازمانده برای سوخت و تولید گرما استفاده می شود. نابودی جنگل ها و درختان یعنی ویرانی طبیعت و اكولوژی و رانش خاك و به وجود آمدن سیل های ویرانگر كه ما امروزه در سراسر جهان و ایران به چشم می بینیم.
شاتو بریان نویسنده نامدار فرانسوی در نوشتاری گفته است: پیش از تمدن بشری جنگل ها وجود داشته اند و زمانی كه انسان به تمدن دست یافت جنگل ها به بیابان های خشك تبدیل شد و بیابان ها پدیدار گشتند. نامه یكی از سرخ پوستان آمریكا به رئیس جمهور وقت نشان دهنده بی رحمی انسان به طبیعت و نابودی جنگل ها است. او می نویسد : ما از زمین هستیم.
زمین و طبیعت بخشی از ما است، از بین بردن جنگل ها و طبیعت یعنی نابودی خود ما. انسان بدون طبیعت و حیوان تنها می ماند و این تنهایی او را از بین می برد پس با طبیعت مهربان باشیم. در كشور ما برابر آمار سازمان خوار و بار جهانی سازمان ملل تا سال های پیش از سال ۱۳۵۰ حدود ۱۸ میلیون هكتار جنگل وجود داشت كه اكنون سطح جنگل های ایران به ۵ میلیون هكتار كاهش یافته است. در دیگر نقاط جهان این جنگل زدایی و نابودی درختان به چشم می خورد، مانند جنگل های ردوود آمریكا كه در آنجا درختان همیشه سبزی به نام سایو با عمر ۳ تا ۹ هزار ساله وجود داشت كه انسان متمدن امروزی آنها را از بین برده است یا در لبنان در گذشته جنگل های سرو فراوانی وجود داشته كه امروزه تنها تعداد ۱۵۰۰ تا ۲ هزار آنها باقی مانده است .
در بررسی های بخش جنگلداری ایالت كالیفرنیا آمده است: در هر هكتار جنگل سالانه ۵‎/۲ تن اكسیژن تولید می شود و از سوی دیگر ۱۰‎/۴ تن دی اكسیدكربن هوا و ۳ تن گرد و غبار را جذب و هوا را بدین گونه پالایش می نمایند. به سخن دیگر هر درخت به طور میانگین سالانه حدود ۱۲ كیلوگرم از دی اكسیدكربن هوا را گرفته كه این مقدار برابر دی اكسیدكربنی است كه یك اتومبیل با پیمودن یك مسافت ۷ كیلومتری تولید می نماید. یك مثل زیبای آلمانی می گوید: هرگز درختی را كه به تو سایه می دهد قطع نكن. نیاكان ما از گذشته های دور به درخت به دیده احترام و تقدس نگاه می كردند و آن را یك كار نیك و خداپسندانه می دانستند. در فصل بهار طبیعت جان تازه ای می گیرد. با نامهربانی با طبیعت جان آن را نگیریم.

امیر مسعود روحی
منبع : روزنامه ایران