چهارشنبه, ۱۸ مهر, ۱۴۰۳ / 9 October, 2024
مجله ویستا

«بلوتوث»،حتی پشت چراغ قرمز


«بلوتوث»،حتی پشت چراغ قرمز
برای اتصال دستگاه های الکترونیک مختلف با یکدیگر، راه های گوناگونی وجود دارد که می توان به کابل های ترکیب دهنده، سیم های الکتریکی، کابل های Ethernet در کنار WiFi و امواج Infrared اشاره کرد. وقتی شما از کامپیوتر، دستگاه های بازی کامپیوتری یا تلفن استفاده می کنید قطعات و قسمت های مختلف این سیستم ها، اجتماعی از دستگاه های الکترونیک را راه اندازی می کنند.
این دستگاه ها با استفاده از انواع سیم ها، کابل ها، امواج رادیویی، اشعه های ماوراء بنفش و مادون قرمز به اضافه اتصال دهنده ها، پروتکل ها و روش های گوناگون دیگر با همدیگر تعامل می کنند.
از طرفی هنر ارتباط دادن اشیا با یکدیگر، روز به روز در حال پیچیده تر شدن است. در این مقاله به روشی از برقراری ارتباط بین دستگاه های الکترونیک که فرآیند انتقال اطلاعات را بسیار فراگیر و موثر می کند و «بلوتوث» نام دارد می پردازیم.
اتصالات دندان آبی یا Bluetooth بی سیم و خودکار هستند و امکاناتی جالب دارند که می توانند زندگی روزانه ما را بسیار آسان سازند،
● بلوتوث، یک راه حل
بلوتوث، راندمان و بازده فعالیت شبکه یی محدود - مکانی (networking Small-area) را با حذف نیاز به دخالت کاربر و همین طور کاهش در میزان مصرف انرژی انتقال داده برای ذخیره سازی قدرت باتری را بسیار ارتقا می دهد.
برای مثال تصور کنید گوشی تلفن همراه شما یکی از گوشی های دارای قابلیت Bluetooth است و شما با این گوشی، بیرون از منزلتان و در کوچه یی منتهی به خانه در حال حرکتید. به فردی که آن سوی خط ارتباطی تلفنتان است می گویید پنج دقیقه دیگر به شما زنگ بزند تا شما بتوانید وسیله یی را روی میز کارتان بگذارید و برگردید.
به محض این که وارد خانه می شوید، نقشه یی که از طریق سیستم GPS مجهز به بلوتوث تلفن همراه خودتان دریافت کردید به کامپیوتر مجهز به بلوتوث شما ارسال می شود چرا که گوشی شما از کامپیوتر یک سیگنال و موج بلوتوثی دریافت کرده و داده یی که شما برای ارسال مشخص کردید را زودتر به کامپیوترتان فرستاده است،پنج دقیقه بعد که دوست شما دوباره زنگ می زند، گوشی تلفن خانگی مجهز به بلوتوث شما به جای گوشی تلفن همراهتان زنگ می خورد، دوست شما، شماره درست را شماره گیری کرده است اما گوشی تلفن ثابت چون امواج بلوتوث را از موبایل دریافت کرده و متوجه شده که شما در منزل هستید، شماره تلفن موبایل را روی خودش برگردان کرده است،در نتیجه ارسال هر سیگنالی که از سوی موبایل شما انجام می شود و همینطور هر سیگنالی که گوشی شما دریافت می کند، تنها یک میلی وات انرژی مصرف خواهد کرد و شارژ دستگاه شما به طور تقریبی در طول کل این فرآیند، تحت تاثیر قرار نمی گیرد.
تصورهای عمده یی که از بلوتوث وجود دارد، این است که یک فناوری بی سیم، آسان برای استفاده و خودکار است.
هرچند راه های دیگری برای انتقال داده از طریق کابل های متصل مانند اینفرارد وجود دارد. ارتباطات به وسیله اینفرارد، معمولاً قابل اعتماد هستند و با مقدار کمی هزینه می توان از آنها در دستگاه های مختلف نیز استفاده کرد اما اشکال های عمده یی هم دارند.
اول از همه اینکه اینفرارد، یک فناوری «خط بصری» است. برای مثال شما باید کنترل راه دور را دقیقاً به سمت تلویزیون یا دی وی دی بگیرید تا عمل کند. مشکل دیگر این است که اینفرارد مانند توابع «یک به یک» عمل می کند. شما می توانید اطلاعات را به کمک اینفرارد از کامپیوتر رومیزی به کامپیوتر لپ تاپ خودتان بفرستید اما نمی توانید همین انتقال را در آن واحد و در یک لحظه از دستگاه کامپیوتر رومیزی خود به دستیار دیجیتال شخصی (PDA) خودتان هم انجام دهید.
البته این دو ویژگی فناوری انتقال اطلاعات از طریق امواج مادون قرمز، از جهاتی نیز مفید هستند. از آنجایی که ارسال کننده ها و دریافت کننده های اینفرارد باید به همدیگر متصل شوند، دخالت کاربر در کار دو دستگاه بی معنی خواهد بود. اما استفاده از اینفرارد از آن جهت مفید است که شما می توانید مطمئن شوید اطلاعات ارسالی تنها به یک مقصد مورد نظر خواهد رسید حتی اگر در اتاقی باشید که پر از گوشی های تلفن همراه با قابلیت اینفرارد است.
در نتیجه می توان گفت بلوتوث مهیا شده تا مشکلاتی که برای سیستم های اینفرارد ایجاد می شود را برطرف کند و جایگزین مواردی شود که اینفرارد پاسخگو نیست.
استانداردهای قدیمی بلوتوث نسخه ۱، قابلیت انتقال یک مگابایت اطلاعات در ثانیه را دارند در حالی که بلوتوث نسخه ۲ می تواند تا سه مگابایت بر ثانیه را نیز پشتیبانی کند. این سیستم ها با دندان آبی نسخه ۱ قدیمی هم سازگارند.
● چرا بلوتوث؟
ریچارد بلوتوث در سال های ۹۰۰ میلادی پادشاه دانمارک بود. او تلاش داشت تا دانمارک و بخشی از نروژ امروزی را به یک پادشاهی مستقل و واحد تبدیل کند که سرانجام نیز موفق شد. او سپس مسیحیت را به این کشورها معرفی و تزریق کرد. بعدها به احترام والدینش، کوه های «جلینگ رون» را فتح کرد. او در سال ۹۸۶ در جنگی با پسرش «اسوند فورکبیر» کشته شد.
انتخاب نام بلوتوث به احترام آن پادشاه که خدمات زیادی برای دانمارک انجام داد، نشان دهنده این است که کشورهای اسکاندیناوی چه نقش مهمی در پیشبرد فناوری های نوین دارند حتی اگر در این زمینه نام زیادی از آنها برده نمی شود.
ترجمه؛ سید ایمان ضیابری
جولیا لایتون و کورت فرانکلین
منبع : روزنامه اعتماد