پنجشنبه, ۱۲ مهر, ۱۴۰۳ / 3 October, 2024
مجله ویستا

جنگ و صلح: ماجرای Boot Camp و اجرای ویندوز روی مکینتاش


جنگ و صلح: ماجرای Boot Camp و اجرای ویندوز روی مکینتاش
▪ اشاره :
شركت اپل در اواسط ماه آوریل نرم‌افزار جدیدی را عرضه كرد كه به كمك آن می‌توان سیستم‌عامل ویندوز اكس‌پی را روی كامپیوترهای مبتنی بر پردازنده‌های اینتل این شركت نصب كرد. عرضه این نرم‌افزار واكنش‌های زیادی را به همراه داشته است. در اینجا به‌طور خلا‌صه این رویداد مهم را بررسی می‌كنیم.
▪ داستان از كجا شروع شد؟
ما قصد جلوگیری از این كار را نداریم>. این پاسخ اپل به یك پرسش مهم، درست پس از اعلا‌م خبر مهاجرت این شركت از پردازنده‌های پاور پی‌سی به سوی پردازنده‌های شركت اینتل بود. آیا می‌توان سیستم‌عامل ویندوز را روی مك‌های مبتنی بر پردازنده‌های اینتل نصب كرد؟ این پرسش پس از آن بارها تكرار شد و اپلی‌ها هم همان پاسخ را تكرار كردند؛ بسیار خوب! اگر اپل قصد جلوگیری از بوت شدن ویندوز روی مك‌های جدید را ندارد، پس باید دست به كار شد. به این ترتیب بسیاری از كاربران تلا‌ش خود را آغاز كردند. مهم‌ترین مشكل نصب ویندوز روی كامپیوترهای اپل این بود كه این سیستم‌ها از فناوری جدیدتر EFI به جای بایوس استفاده می‌كردند كه ویندوز‌اكس‌پی از آن پشتیبانی نمی‌كرد.
در همین گیرودار یك فناوری دوست خیر (!) پیدا شد و اعلا‌م كرد كه هر كس از پسِ این كار بربیاید، جایزه نقدی خوبی دریافت خواهد كرد. با گسترش این خبر و جدی‌ترشدن این موضوع در محافل اینترنتی تلا‌ش‌ها بیشتر شد و نیكوكاران دیگری هم پیدا شدند كه رقم جایزه نقدی را افزایش دهند(!) تا این‌كه سرانجام دو هكر اینتل‌دوست یا شاید اپل‌دوست - كه نخواستند نامشان فاش شود- اعلا‌م كردند كه توانسته‌اند ویندوز‌اكس‌پی را روی مك نصب كنند. پس از بررسی، صحت ادعای آن‌ها مشخص شد و ابزارهای نرم‌افزاری موردنیاز برای این‌كار روی اینترنت قرار گرفت و به شكل گسترده دست به دست شد. (دست به دست از نوع وبی آن).
اما روش نصب شامل مراحل متعدد و گاه پیچیده‌ای (برای كاربران معمولی) بود و در نهایت نیز كیفیت اجرای ویندوز روی كامپیوترهای اپل چندان رضایت‌بخش نبود. پس راه‌حل چه بود؟ آیا باید تلا‌ش را دوباره از سرگرفت؟ یافتن جواب این سؤال چندان طولی نكشید. اپل نرم‌افزاری به نام Boot camp را معرفی كرد كه با آن می‌توان ویندوز‌اكس‌پی را رسما روی مك‌های اینتلی نصب كرد.
اپل در حال حاضر نسخه بتای نرم‌افزار Boot camp را عرضه كرده است. در عین حال این شركت اعلا‌م كرده‌است:Boot Camp یكی از ویژگی‌های نسخه آینده‌ سیستم‌عامل اپل با نام رمز Leopard خواهد بود.
▪ Boot Camp ؛ آغاز دوران جدید
شنیدن این خبر برای كسانی كه اپل جدید، اپلی هم پیمان با اینتل و توسعه‌دهنده iTunes برای ویندوز را چندان نمی‌شناسند می‌تواند تعجب‌آور باشد. اما همه كسانی كه وقایع اخیر اپل به‌خصوص طی یك‌سال گذشته را دنبال كرده باشند می‌دانند سیاست‌های اپل جدید با گذشته بسیار تفاوت دارد. گام نهادن اپل در مسیر ایجاد سازگاری بیشتر با پلتفرم ویندوز یكی از نشانه‌های بارز تغییر دیدگاه‌های سران این شركت است.
در عین حال وجه تشابه اپل جدید با اپل قدیمی اهمیت دادن به خواسته‌های كاربران است. پس از تبدیل شدن آی‌پاد به سمبل پخش‌كننده‌های دیجیتالی و قرار گرفتن نام اپل در كانون توجه رسانه‌ها طی سال‌های اخیر به‌واسطه نوآوری‌های این شركت، توجه و كنجكاوی بسیاری از كاربران در مورد محصولا‌ت این شركت بسیار بیشتر از گذشته است. بسیاری از كاربرانِ دیگر پلتفرم‌ها در حوزه‌های مختلف اكنون اپل را نیز به عنوان یكی از گزینه‌های خود مدنظر قرار می‌دهند و در این میان خواسته اغلب كاربران، به‌دست آوردن چیزهایی جدید بدون از دست دادن چیزهایی است كه قبلا‌ً داشته‌اند.
به این ترتیب بسیاری از كاربران ویندوز مایل بودند پس از استفاده اپل از پردازنده‌های اینتل بتوانند هر دو سیستم‌عامل ویندوز و مك را روی یك سیستم تجربه كنند. Boot Camp <یكی> از راه‌های رسیدن به این خواسته است. یكی از مدیران اپل با اذعان به این علا‌قمندی می‌گوید: "اپل تمایل و تصمیمی برای فروش یا پشتیبانی ویندوز ندارد. اما اكنون كه ما از پردازنده‌های اینتل استفاده می‌كنیم، بسیاری از مشتریان به اجرای ویندوز روی سخت‌افزارهای برتر اپل ابراز علا‌قه كرده‌اند.
به‌این ترتیب عرضه Boot Camp برای همه كسانی كه به نحوی می‌خواهند (و یا باید) به اپل مهاجرت كنند یك امتیاز ویژه خواهد بود. آن‌ها می‌توانند از مزایای هر دو سیستم‌عامل استفاده كنند. حوزه‌های متعددی وجود‌دارد كه دو سیستم‌عامل مك و ویندوز عملكردهای متفاوتی دارند. به عنوان مثال، ویندوز به واسطه بهینه‌سازی بسیاری از بازی‌های ویدیویی برای این سیستم‌عامل از سوی توسعه‌دهندگان بازی‌ها در مقایسه با سیستم‌عامل مك در این زمینه پلتفرم مناسب‌تری است. از سوی دیگر سهولت استفاده و ویژگی‌های ساماندهی مدیریت و ویرایش فایل‌های چندرسانه‌ای سیستم مك در كنار امنیت و پایداری آن این سیستم‌عامل را در حوزه‌های دیگر به یك سكوی برتر تبدیل كرده است. بدیهی است كه قابلیت استفاده از مزایای هر یك از این سیستم‌عامل‌ها روی یك سخت‌افزار می‌تواند موردتوجه بسیاری از كاربران قرار بگیرد.
همین موضوع سبب شده است بسیاری از كارشناسان پیش‌بینی كنند كه سهام اپل در بازار كامپیوترها طی سال‌های آینده افزایش خواهد یافت. اما در این میان واكنش‌های دیگری نیز در مورد اقدام اخیر اپل وجود دارد. برخی از تحلیلگران براین باورند كه سازگاری كامپیوترهای اپل با ویندوز جبهه نرم‌افزاری سیستم‌عامل اپل را تهدید و تضعیف خواهد كرد.
این استدلا‌ل كه قابلیت بوت چندگانه كامپیوترهای اپل باعث عدم تمایل توسعه‌دهندگان به ساخت نرم‌افزار برای مك (به‌واسطه وجود نسخه ویندوزی) خواهد شد از دیرباز وجود داشته است تا جایی كه به گمان گروهی، پذیرش ویندوز از سوی اپل با عرضهBoot Camp در نهایت منجر به توقف توسعه سیستم‌عامل مك از سوی این شركت و پایان ماجرای جدال دو شركت در حوزه سیستم‌عامل خواهد شد. با این حال یكی از مدیران اپل درباره این موضوع می‌گوید كه این شركت پس از بررسی‌های بسیار به این نتیجه رسیده است كه <در نهایت این سهم اپل در بازار است كه تعیین‌كننده خواهد بود> و به گمان آن‌ها عرضه یك سیستم با قابلیت اجرای سیستم‌های عامل مختلف می‌تواند به افزایش سهم اپل در بازار كمك كند.
▪ دوران مجازی‌سازی‌
در عین حال تحولا‌ت اخیر صنعت كامپیوتر می‌تواند در بررسی وضعیت جدید اپل راهگشا باشد. یكی از مهم‌ترین این تحولا‌ت، رشد و گسترش فناوری مجازی‌سازی است. پیش از بررسی بیشتر این موضوع باید به این نكته اشاره كرد كه نرم‌افزار Boot Camp صرفا امكان نصب و راه‌اندازی ویندوز روی كامپیوترهای اپل را فراهم می‌كند. بنابراین هنگامی كه كاربر قصد استفاده از سیستم‌عاملی غیر از آنچه كه در حال حاضر روی سیستم فعال است را داشته باشد، باید سیستم را مجددا راه‌اندازی كند. در نرم‌افزارهای شبیه‌ساز مانند Virtual PC به واسطه امكان اجرای ویندوز در محیطMac OS X برای استفاده از هر دو سیستم‌عامل نیازی به بوت مجدد سیستم نخواهد بود.
به علا‌وه، در شبیه‌سازی چون Virtual PC، امكان جا‌به‌جایی اطلا‌عات (Copy و Paste) نیز امكانپذیر است. اما مهم‌ترین مشكل این شبیه‌سازها كندی آن‌ها به واسطه محدودیت استفاده از منابع سیستمی است.
یكی از مزایای مجازی‌سازی، برطرف ساختن این مشكلا‌ت از طریق فراهم كردن امكان اجرا و اداره همزمان چند سیستم‌عامل در كنار یكدیگر است. با این وصف باید دید كه آیا اپل از فناوری مجازی‌سازی در سیستم‌عامل آینده خود پشتیبانی خواهد كرد یا خیر. از جنبه سخت‌افزاری، پردازنده‌های اینتل كه در كامپیوترهای جدید اپل مورد‌استفاده قرار گرفته‌اند، به فناوری مجازی‌سازی اینتل (VT) مجهز شده‌اند.
در این زمینه شركت‌های دیگری دست به كار شده‌اند و ازهم اكنون از این ویژگی سخت‌افزاری برای تولید محصولا‌ت نرم‌افزاری استفاده كرده‌اند. مدت كوتاهی پس از عرضه Boot Camp از سوی اپل، شركتی به نام Parallels نسخه بتای نرم‌افزار مجازی‌سازی خود موسوم به Parallels Workstation را عرضه كرده‌است كه امكان اجرای دو سیستم‌عامل ویندوز و مك در كنار یكدیگر را با استفاده از فناوری VT اینتل فراهم می‌كند.
نرم‌افزار مجازی‌سازی Parallels تنها به ویندوز محدود نمی‌شود. به گفته این شركت بسیاری از سیستم‌های عامل مانند OS/۲، سولا‌ریس،Be os و... نیز از طریق این نرم‌افزار در كنار Mac OSX قابل نصب و اجرا هستند. نسخه بتای این نرم‌افزار به صورت رایگان از طریق پایگاه وب این شركت قابل دریافت است. (نسخه نهایی این محصول با قیمت پنجاه‌دلا‌ر به فروش خواهد رسید) كاربر پس از دریافت و اجرای این برنامه می‌تواند به‌سادگی ماشین‌های مجازی خود را پیكربندی كند.
▪ قصه ما به سر رسید؟
بوت چندگانه، شبیه‌سازی، مجازی‌سازی، لینوكس، ویستا، اپل، مایكروسافت ... ماجرا تازه آغاز شده است. گذشت زمان مشخص خواهد كرد كه عرضه Boot Camp چه تاثیری در وضعیت اپل خواهد داشت. در عین حال اپل در ماه مه و درهمایش توسعه‌دهندگان خود WWDC رسما Leopard را معرفی خواهد كرد. بدون شك معرفی این سیستم‌عامل كه زمان عرضه آن اواخر سال ۲۰۰۶ یا اوایل ۲۰۰۷ اعلا‌م شده است، بسیاری از ابهامات كنونی را برطرف خواهد كرد.
از: ماهنامه شبکه
توسط : پرهام ایزدپناه
منبع : شبکه فن آوری اطلاعات ایران