چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا


نحوه کنارآمدن با تعطیلات تابستانی


نحوه کنارآمدن با تعطیلات تابستانی
شما چالش گذر از مقطع دبیرستان به دانشگاه را پشت سر گذاشته‌اید و در گذراندن واحدهای درسی، یافتن دوستان تازه و تجربه زندگی مستقل موفق بوده‌اید. در حالیكه تعطیلات می‌تواند فرصت مناسبی برای استراحت، خوردن غذاهای خانگی و دیدار دوستان قدیمی‌باشد، پس چرا هنوز برای رفتن به خانه ناكارآمد رفتار می‌كنید‌‌؟ آیا در مدتی كه دور از خانه بوده‌اید همه دنیا عوض شده است‌‌؟ آیا این امر ممكن است‌‌؟
از اینكه بازگشت به خانه اینقدر چالش انگیز است متعجب نشوید. شما تغییر كرده‌اید، خودتان می‌دانید. اما ممكن است آمادگی پذیرش این نكته را نداشته باشید كه پدر و مادرتان نیز تغییر كرده‌اند. روشن است كه در چنین شرایطی رابطه شما با آنان دستخوش تغییر خواهد شد. در صورتی كه آماده این تغییرات باشید و اقدامات جدیدی انجام داده‌باشید، این مساله می‌تواند برای شما یك تجربه بزرگ باشد.
● آماده تغییر باشید
اولین چیزی كه بسیاری از دانشجویان جدیدالورود در اولین تعطیلات تابستانی نشان می‌دهند، احساس شوكه شدن بخاطر تغییرات ایجاد شده می‌باشد. آماده ساختن و اتخاذ تدابیری برای محدود ساختن این احساس اولین و مهمترین گام میباشد.
● تغییرات فرهنگی
بسیاری از دانشجویان وقتی به زادگاهشان بر می‌گردند با جمعیت اندكی در شهر خود برخورد می‌كنند. خوابگاه و محل تحصیل آنان ممكن است جمعیتی بالغ بر ۱۰۰۰۰ نفر داشته باشد كه هم‌سنشان باشند. ولی كل جمعیت شهر ممكن است ۲۰۰۰ نفر باشد. نه تنها تعداد جمعیت و ساكنان شهر می‌تواند متفاوت باشد بلكه هنجارهای فرهنگی نیز می‌تواند متفاوت باشد.
▪ توجه: این تغییرات را با آغوش باز بپذیرید، هر جا كه بروید تغییرات مكانی را خواهید داشت. بعد از فارغ التحصیلی ممكن است جایی را برای اقامت برگزینید كه با دانشگاه بسیار متفاوت باشد. هر چه زود ترخودتان را با این تغییرات وفق دهید، موفق تر عمل خواهید كرد. بازگشت به خانه اولین قدم شما در این راه خواهد بود.
● شما تغییر كرده‌اید
ممكن است مستقل تر شده باشید و ممكن است بیشتر از دوره دبیرستان به خودتان فكر كنید. پدر و مادرتان ممكن است برای تغییرات ایجاد شده در شما آماده نباشند و یا دوست داشته باشند مثل سابق شما به آنها احتیاج داشته باشید. به احتمال زیاد پذیرش شما برای آنان بعنوان یك شخص مستقل با دیدگاههای متفاوت دشوار است.بنابراین به آنان فرصت دهید تا راحتتر با این مساله كنار بیایند و به آنها فرصت دهید تا از استقلال شما احساس اطمینان كنند و به باور برسند.
● تغییرات ظاهری
نه تنها دیدگاههای شما عوض می‌شود بلكه ممكن است ظاهرتان نیز فرق كند. برای پدر، مادر و دوستان قدیمیتان این تغییرات می‌تواند حیرت انگیز باشد. در طول دوره جدید استقلال، شما تصمیمات زیادی برای خودتان خواهید گرفت. تغییرات ظاهری شما ممكن است در زمره این تصمیمات باشد. اگرچه ممكن است احساستان همان باشد ولی باید برای عكس العمل‌های دیگران آمادگی داشته باشید.
● گفتگو با والدین
گفتگو ساده ترین كار و در عین حال یكی از مواردی است كه اغلب مورد بی توجهی قرار می‌گیرد. با پدر و مادرتان صحبت كنید. آنها بی نظیر عمل خواهند كرد. فقط با یك گفتگوی ساده می‌توان از وقوع بسیاری از مشكلات جلوگیری نمود. با وارد كردن پدر و مادر در زندگی جدیدتان و صحبت در مورد آن این فرایند را شروع كنید. آنان را با اساتید، دوستان و اهدافتان آشنا نمایید. پدر و مادرتان واقعا به زندگی شما علاقه مندند. این لحظه هم ترسناك و هم مهیج می‌باشد. شما می‌توانید از وحشت آن بكاهید و آشكارا درباره آن صحبت كنید.
● خانه متعلق به كیست‌‌؟
زمانی كه به خانه بر می‌گردید، این احساس را پیدا می‌كنید كه خانه‌ای كه در آن بزرگ شده‌اید بیشتر متعلق به پدر و مادرتان می‌باشد. به تدریج این خانه همان محلی می‌شود كه شما در آن زندگی می‌كردید و به مدرسه می‌رفتید. همان طور كه خود شما دوست دارید دوستانتان محل زندگی شما را دوست داشته باشند و برای آن ارزش قائل شوند، شما نیز می‌بایست محل زندگی پدر و مادرتان را ارزشمند و محترم بشمارید.
● دوستان جدید
با دوستان دانشگاهیتان ارتباط داشته باشید. اجازه ندهید روابط دوستانه‌ای كه در دانشگاه داشته‌اید در مدت اقامتتان در خانه كمرنگ شود و فراموش گردد. با هم چندین بار تلفنی ارتباط برقرار كنید و یا برای همدیگر نامه بفرستید. در این صورت وقتی برای شروع سال تحصیلی جدید به دانشكده میایید، دوباره فعالیت‌هایتان را شروع كرده و از این كار احساس رضایت خواهید داشت.
● دوستان قدیمی
آیا فكر می‌كنید كه عوض شده‌اید‌‌؟ ممكن است با دوستان دبیرستان هم در ارتباط باشید و آنان را ببینید. آیا آنان نیز عوض شده اند‌‌؟ برخی از این تغییرات ممكن است باعث تداوم برخی از روابط سابق شما شود در حالی كه ممكن است حذف یا كم رنگ شدن برخی دیگر را بدنبال داشته باشد.
▪ توجه: در دوران دبیرستان احتمالا به دوستانتان و اینكه نظرشان نسبت به شما چه بوده وابسته بوده‌اید. شاید هدفتان سازگاری و همخوانی با آنان بوده است. دانشگاه فرصتی است برای آموختن بیشتر در مورد خودتان، برای تصمیم گیری مستقلانه و برتر شمردن ویژگی‌های منحصر بفردتان.
برای دوستان دوران دبیرستان ارزش قائل شوید. آنها نشان میدهند كه چقدر تغییر كرده‌اید. تماستان را حفظ كنید. ولی صرفا بخاطر قدمت زیاد دوستی تان بدان پایبند نباشید. شما متوجه می‌شوید كه با افرادی تماس برقرار می‌كنید كه قبلاً با آنان ارتباطی نداشته‌اید. دوستی نباید باعث عقب افتادگی شما شود بلكه باید شما را در سفر جدیدتان همراهی نماید.
● یا از آن استفاده كن یا رهایش كن
موفقیت تان را بخاطر سستی و تنبلی در تعطیلات تابستانی از دست ندهید. ذهنتان را با مطالعه بیشتر فعال نگه دارید، روزنامه، داستان و موضوعات تخصصی (مجلات) مطالعه كنید. برای بازگشت آمادگی لازم را داشته باشید.
● مطابق با امكانات مالی‌تان عمل كنید.
زمانی كه مستقل زندگی می‌كنید سریعا پولتان خرج می‌شود و ممكن است نتوانید به آسانی و به طور درست سرمایه تان را اداره كنید. در طول تابستان راجع به این مساله با پدر و مادرتان و یا دیگر دوستان با تجربه گفتگو نمایید. (بویژه اگر متحمل قرض شده‌اید. ) اگر سریعا كمك بگیرید از وقوع مشكل در آینده جلوگیری می‌كنید.
▪ توجه‌: در صورتیكه دچار مساله مالی شده‌اید از پدر و مادرتان كمك بگیرید. ممكن است در ابتدا آشفته گردند اما آنان دوست ندارند ببینند كه شما در چاله خواهش‌ها و خواسته‌هایتان افتاده‌اید و قادر به بیرون آمدن از آن نیستید. اجازه بدهید كمكتان كنند تا موفق شوید. بگذارید بدانند كه شما از این مساله درس عبرت گرفته‌اید و با آنان در مورد نحوه اداره امور مالی تان طرحی بریزید.
● سرگرمی‌و ورزش
تابستان بهترین فرصت برای تفریح و بیرون رفتن می‌باشد. ممكن است در طول ترم گذشته جنب و جوشی نداشته‌اید. در طول تابستان یك برنامه ورزشی مفرح برای خودتان داشته باشید. به یاد داشته باشید كه نمی‌توانید یك شبه همه كارها را انجام دهید. خانواده تان نیز نمی‌توانند، به آنان فرصت بدهید تا تغییرات شما را ببینند و خودشان را با این تغییرات وفق دهند. آنها انتظار موفقیت و شكست از شما دارند. با آنان صادق باشید. همچنین تجربیات پدر و مادرتان را ارزشمند بدانید. در طول این ترم یا ترم‌های گذشته شما چیزهای زیادی یاد گرفته‌اید، پس تصور كنید كه اندوخته‌های پدر و مادرتان در طول زندگیشان چقدر زیاد میتواند باشد. علاوه بر اینها سعی كنید كه از بودن در خانه لذت ببرید و از لحظات خود بهترین را بیافرینید.
● نگاهی به گذشته، رو به آینده!
سال تحصیلی رو به پایان است، فرا رسیدن تابستانی دیگر و فراغت و آسایشی كه در راه است بازنگری به گذشته را به ما یادآور می‌شود. براستی این سال را چگونه گذراندیم ! تا چه حد به اهدافمان دست یافتیم و به چه میزان از ارزشها، اعتقادات و نگرش‌های خود سود بردیم. آیا ما نیز همراه با نو به نو شدن فصلها و تغییر روز به روز هستی تغییر كرده و رشد یافته‌ایم و اگر آری تغییر در چه جهتی‌‌؟ در سالی كه گذشت چه آموخته‌ایم و چه اندوخته‌ایم‌‌؟ آیا در پاییز اندیشه‌های تیره و خصلت‌های باز دارنده را از هستی خویش تكانده و از ذهن خود زدوده‌ایم‌‌؟ و در زمستان آرام و سبكبال اندوخته‌ای برای رویش نو به جا نهاده‌ایم‌‌؟ آیا با بهار، بهار شدیم‌‌؟ وبا تابستان آفرینشی دیگر داشته و به بار خواهیم نشست‌‌؟
به نظر می‌رسد برای یافتن پاسخ برای این سوالات باید عملكرد خود را با آنچه در صدد انجام و نیل به آن بوده‌ایم مقایسه كنیم تا نقاط قوت و ضعف خود بر ما آشكار شود كه تا چه اندازه طبق برنامه پیش رفته‌ایم‌‌؟ چه قسمتهایی را به فراموشی سپرده و احتمالا در چه بخش‌هایی راه خطا رفته و یا حتی در جهت مخالف گام برداشته‌ایم‌‌؟ آیا اصولا برنامه‌ای برای زندگی خود داریم‌‌؟
باید گفت در صورتی كه اهداف اصلی خود را در زندگی مشخص كرده و مقصدمان را به روشنی بشناسیم یعنی بدانیم كجا می‌خواهیم برویم بهتر می‌توانیم دریابیم كه اكنون كجا هستیم، فاصله تا هدف چقدر است و تا چه حد گامهایمان در آن جهت است.
هرگاه عمیقا بدانیم چه چیز برایمان مهم است و آن تصویر را در ذهنمان ثبیت كنیم زندگیمان را در مسیر تغییر و تحولی واقعی هدایت كرده‌ایم. به این ترتیب خودمان را هر روز به طریقی اداره می‌كنیم تا آنچه كه واقعا برایمان اهمیت دارد به انجام برسانیم. باید توجه كرد كه بسیار آسان می‌توان به تله فعالیت و مشغله زندگی افتاد. تلاشی هر چه ساعیانه تر برای صعود از نردبان ترقی، اما ناگهان در می‌یابیم كه نردبان به دیواری اشتباه تكیه داده شده است و در این صورت متاسفانه هر چه سریعتر به مكان نادرست می‌رسیم. شاید به ظاهر مشغولیت زیاد داشته باشیم اما در واقع كارآیی نهایی و معطوف به هدف بسیار اندك است و بدیهی است در این گیرودار بسته به میزان خطا بودن راهی كه در آن قدم برداشته‌ایم زمان، انرژی و سرمایه‌های خود را هدر خواهیم داد.
بنابراین لازم است ابتدا نقش خود را بعنوان فرزند، دانشجو، دوست و سایر نقش‌هایی كه در زندگی داریم مشخص كرده و مجموع ارزش‌ها و روش‌های رسیدن به اهداف اصلی خود را تعیین نماییم. به این ترتیب چون هدف ما از قبل تعیین شده است در جریان امور و انتخاب‌های زندگی راحتتر و سریعتر می‌توانیم تصمیم گیری كرده و در مسیر باقی بمانیم. در این صورت در مواجهه با فراز و نشیب‌های زندگی، معنایی پیدا كرده، تحمل سختی‌ها آسانتر و انتخاب درست انجام می‌شود، رفتارهای ما صرفا عكس العمل به شرایط و عواطف و افراد نخواهد بود. ما با قدم‌های محكم به پیش میرویم و وفادار به ارزش‌هایمان باقی می‌مانیم.
منبع : این روزها