جمعه, ۱۴ دی, ۱۴۰۳ / 3 January, 2025
مجله ویستا
شیرجه زدن به عشق سلامت
كارشناس بهداشت محیط برای آن كه بتوانید در روزهای گرم بهار و تابستان از دلچسبترین و مفرحترین ورزشهای این فصل استفاده كنید باید استخری متناسب با شأن سلامت شما فراهم شود تا زمینه بروز بیماریهای پوستی و عفونی خطرناك به حداقل برسد.
آب، محیطی عالی برای انتقال و رشد موجودات ذرهبینی بیماریزا است و در صورتی بیتوجهی به اصول بهداشتی و به دلیل حضور افراد زیاد،بیماریهای قارچی،انگلی، اسهال، حصبه، اگزما، گچلی، قارچهای پوستی با بیماریهای عفونی و گوارشی و بیماریهای چشم از آن دسته امراضی هستند كه هر سال تعدادی از مراجعان به این مكانها به آنها مبتلا میشوند.
اگر نكاتی از قبیل تعویض به موقع آب استخر، كنترل تعداد مراجعهكنندگان به استخر، استفاده از مواد گندزدا و عدم ورود افراد بیمار به استخر به نحو شایسته اجرا شود،مشكل با استخر ما نخواهیم داشت. برای اجزای مختلف استخر استانداردهایی تعیین شده كه هنگام مراجعه به یك استخر جهت تضمین سلامتی خود باید به آنها توجه كنید.
● آب
مهمترین جزء یك استخر آب آن است. در هر استخر بایستی یك دستگاه كلرزنی و نیز سیستم تصفیه آب وجود داشته باشد. آب استخر باید تقریباً استانداردهای آب آشامیدنی را داشته باشد فقط میزان كلر باقیمانده آن بیشتر است. كلر باقیمانده مقیاسی است كه برای تعیین وضعیت مطلوب آب استخر از آن استفاده میكنند.
كلر باقیمانده باید ۳ ـ ۵/۱ میلیگرم در لیتر باشد. البته در شرایط مختلف مثلاً زمان بروز همهگیری بیماریهای واگیر ممكن است مقادیر بیشتری كلر در اب زده شود. علاوه بر كلر، آب باید دارای PH مناسب نیز باشد كه PH مناسب آب استخر باید ۸ ـ ۲/۷ باشد. كلر و PH توسط دستگاههای كوچك قابل حمل اندازهگیری میشود.
برای اطمینان از تمیزی و بهداشتی بودن آب استخر، اینكه متصدیان نگهداری استخر هر روز به وسیله دستگاههای كوچك كه كلرسنج نامیده میشود مقدار كلر و PH را بسنجند و در دفتر مخصوصی ثبت كنند كافی نیست بلكه از آب كلرزده باید طوری استفاده شود كه حداقل آلودگی به آن اضافه شود و دیرتر كثیف شود.
حوضچه برای ضدعفونی كردن پای شناگران بعد از دوش و قبل از ورود به استخر و بعد از خروج از آن استفاده میشود. وضعیت ساختمان و شیببندی موجشكن استخر باید به گونهای باشد كه آب سرریز شده از استخر دوباره به داخل آن برنگردد و باعث آلودگی آن نشود.
● ظرفیت استخر
شاید تا به حال برایتان پیش آمده كه به امید یك شنای درست و حسابی خودتان را به استخر برسانید و ببینید كه آنقدر شلوغ است كه اگر وارد آن شوید دست و پاهایتان بیرون میزند؛ در این حالت مدیریت استخر قانون را نقض كرده است. طبق آییننامه بهداشتی استخرهای عمومی، حداقل مساحت مورد نیاز برای هر شناگر با عمق متوسط ۵/۱ متر مربع است و در استخرهایآموزشی با عمق متوسط حدود یك متر برابر ۸/۱ مترمربع است.
تعداد دوشهای موجود در محوطه، سرویسهای بهداشتی، رختكن و كمدهای نگهداری وسایل شناگران هم مهم است. این تعداد بر حسب تعداد شناگران و مدت زمان نوبت شنا (اصطلاحاً سئانس) تعیین میشود.
● درجه حرارت
دمای مناسب آب یكی از فاكتورهای مهمی است كه در لذت بردن و سالم ماندن نقش اساسی دارد. در استخرهای روباز شاید نتوان كنترل چندانی روی حرارت آب داشت. اما اصلی كه در مورد استخرهای سرپوشیده وجود دارد آن است كه درجه حرارت داخل استخر باید ۲۵ درجه سانتیگراد باشد و از هوای اطراف ۵ درجه سانتیگراد گرمتر باشد و یا یك درجه سردتر از آب استخر باشد.
● بوفههای مواد غذایی
شاید تا به حال هنگام مراجعه به استخر با چنین صحنههایی مواجه شدهاید؛ متصدی نگهداری اموال و اشیای شناگران با یك دست وسایل آنها را تحویل میگیرد و با یك دستگ كیك و كلوچه تحویلشان میدهد! به هیچ عنوان نباید بوفه و یا هر مكان تهیه و توزیع موادغذایی داخل محوطه داخلی استخر باشد. برعكس بوفه مواد غذایی باید در مسافتی مناسب از محوطه داخلی استخر در نظر گرفته شود و شرایط بهداشتی لازم برای عرضه موادغذایی را داشته باشد.
● قابل توجه شناگران
▪ قبل از ورود به استخر و بعد از خروج از آن، بدن خود را با یك شوینده مناسب شستوشو دهید.
▪ قبل از ورود به استخر پای خود را در داخل حوضچه كلر قرار دهید.
▪ از ریختن آب دهان، شستن و خارج كردن ترشحات بینی خودداری كنید.
▪ هنگام شنا كردن از وارد كردن خلط گلوی خود به استخر جداً خودداری كنید. ترجیحاً هنگام ابتلا به بیماری خلطدار، به شنا نپردازید.
▪ اگر بیماری پوستی از قبیل بیماریهای قارچی قابل سرایت دارید به هیچ عنوان به استخر عمومی مراجعه نكنید.
▪ اكیداً از خوردن و آشامیدن در محوطه استخر پرهیز كنید.
▪ از وسایل شخصی نظیر مایو، حوله، كلاه،دمپایی، بینیبند خودتان استفاده كنید.
▪ كودكان، زنان باردار و افرادی كه دچار نقص سیستم ایمنی بدن هستند نظیر افراد مبتلا به ایدز و افرادی كه پیوند اعضا انجام دادهاند بیشتر در معرض ابتلا به بیماریهای ناشی از تفریحات آبی هستند.
▪ از چرب كردن پوست توسط لوازم آرایشی قبل از ورود به استخر جداً خودداری كنید.
● آنچه متصدیان استخر باید توجه كنند؟
▪ مرتباً محیط استخر را تمیز و آب را به دفعات كافی تخلیه و تعویض كنید.
▪ كلیه كاركنان و شاغلان استخر باید دارای كارت معاینه پزشكی معتبر باشند.
▪ كلرزنی مستمر آب باید انجام شود و كلر آزاد باقیمانده و PH آب استخر بهصورت روزانه اندازهگیری و در دفتر مخصوصی ثبت شود.
▪ در صورت شناسایی افراد بیمار از ورود آنها به استخر جلوگیری كنید.
▪ از كلرزنی به صورت دستی خودداری كنید زیرا بعد از یك مقطع زمانی، مقدار كلر باقیمانده آب رفتهرفته كاهش پیدا میكند.
▪ تابلوهای بهداشتی با مضامین پیامهای سلامتی در محوطه نصب كنید.
مینا شیرژیان
منبع : روزنامه تهران امروز
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست