جمعه, ۱۴ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 3 May, 2024
مجله ویستا

SKD در انتظار شوک


SKD در انتظار شوک
طبق ابلاغیه رییس جمهور تعرفه واردات قطعات منفصله نیمه ساخته (SKD) تلفن همراه ۱۰۰ درصد افزایش می‌یابد.
این تغییر تعرفه در پی ابلاغ ماده ۱۲ قانون رفع برخی از موانع تولید و سرمایه‌گذاری صنعتی رخ می‌دهد.
در این ابلاغیه آمده برای حمایت از تولید داخل، تعرفه قطعات منفصله نیمه ساخته (SKD) و قطعات کاملا منفصله (CKD) تلفن همراه، لوازم برقی خانگی و سایر وسایل برقی (به استثنای خودرو و صنایع «های تک») نسبت به تعرفه واردات ساخت کامل (C.B.U) به ترتیب ۸۰ درصد و ۱۰ درصد تعیین می‌شود.
تلفن همراه یکی از کالاهایی است که در این قانون به طور مستقیم به آن اشاره شده است که در قانون تعرفه واردات قطعات SKD برای این کالا ۹۰ درصد تعرفه واردات کالاهای ساخت کامل تعیین شده بود که در جلسه ۲۶/۱/۸۶ مجلس شورای اسلامی با اجرای آزمایشی آن موافقت شد.اما این مصوبه با اعتراض واردکنندگان و تولیدکنندگان و همچنین ایرادات شورای نگهبان روبه‌رو شد.اما در نهایت مجلس آن را در جلسه ۷/۵/۸۶ به تصویب رساند و رفع ایرادات شورای نگهبان به این قانون به نظر نهایی مجمع تشخیص مصلحت نظام موکول و در نهایت با اصلاحات این مجمع نهایی شد.این مصوبه در نامه‌ای با شماره ۵۳۱۰۳ در تاریخ ۱۸/۹/۸۷ بار دیگر به مجلس رسید و توسط رییس جمهور برای اجرا ابلاغ شد.
در سال ۸۶ با توجه به اینکه موارد ایراد شورای نگهبان برای برخی تعرفه‌ها از جمله موبایل برطرف نشده بود در نتیجه تعرفه واردات این کالا برای قطعات منفصله نیم ساخته (SKD) ۱۰ درصد و برای قطعات کالای منفصله (CKD) ۴ درصد تعیین شده بود که با ابلاغیه جدید رییس جمهور به نظر می‌رسد این تعرفه نسبت به دی ماه گذشته به ۲۰ درصد افزایش می‌یابد و با توجه به اینکه مبنای تعرفه‌گذاری گمرکات ۱۰ درصد بوده است، همچنین ابلاغیه رییس جمهور بعد از ۱۵ روز لازم الاجرا است؛ در نتیجه بازار تولید داخلی باید در انتظار یک تغییر و شوک ۱۰۰ درصدی باشد.
اینکه تغییر تعرفه مثبت است یا منفی و چه تاثیری بر بازار می‌گذارد، موضوعی است که آن را با کارشناسان در میان گذاشته‌ایم.موسوی، کارشناس تعرفه گمرک جمهوری اسلامی ایران در خصوص تغییرات تعرفه‌ای ناشی از اجرای این مصوبه می‌گوید: در قانون بودجه سال ۸۶ تعرفه واردات SKD، ۹۰ درصد تعرفه واردات ساخت کامل و تعرفه واردات CKD نیز ۱۰ درصد واردات ساخت کامل تعیین شده بود که این تعرفه در قانون بودجه ۸۷ ذکر نشد و تعرفه واردات قطعات ساخته شده نیم منفصله (SKD) و کاملا منفصله (CKD) معادل واردات ساخت کامل (CBU) بود و واردکنندگان در هر صورت ۲۵ درصد تعرفه پرداخت می‌کردند.
این کارشناس می‌گوید: ابلاغیه جدید رییس جمهور به نفع واردکنندگان قطعات نیمه منفصله است چرا که واردکنندگان طبق قانون بودجه ۸۶ می‌بایست ۵/۲۲ درصد (۹۰ درصد از ۲۵ درصد) هزینه پرداخت کنند که با ابلاغیه جدید این تعرفه به ۲۰ درصد کاهش یافته است.
به گفته موسوی، در مصوبه جدید تعرفه CKD نسبت به گذشته هیچ تغییری نکرده است.
البته این کارشناس گمرک تاکید می‌کند که این اعداد و ارقام در صورتی تحقق می‌یابد که مصوبه رییس جمهور به گمرک هم ابلاغ شود. چرا که تا ۴۸ ساعت پس از صدور این ابلاغیه، همچنان گمرک بخشنامه‌ای دریافت نکرده است.اما مصطفی آزادی، رییس گروه الکترونیک وزارت صنایع و معادن می‌گوید: طبق مصوبه مورخ ۲۰/۱۰/۸۶، تعرفه واردات CBU ۲۵ درصد، SKD معادل ۱۰ درصد و CKD معادل ۴ درصد اعلام شد.
وی می‌گوید: ابلاغیه جدید رییس جمهور به تمامی نهادها و ارگان‌های رده بالا ابلاغ می‌شود و امکان ندارد بعد از سپری شدن ۴۸ ساعت ارگان‌های رده بالا آن را دریافت نکرده باشند.
اما طبق محاسبات روزنامه فناوران اطلاعات پس از اعمال ابلاغیه جدید تعرفه قطعات SKD ۲۰ درصد و تعرفه قطعات CKD ۵/۲ درصد خواهد شد که در نتیجه واردکنندگان برای واردات قطعات SKD با یک افزایش ده درصدی و برای واردات قطعات CKD با کاهش ۵/۱ درصدی مواجه می‌شوند و با توجه به اینکه تولیدکنندگان داخلی قطعات را به صورت SKD وارد می‌کنند، پیش‌بینی می‌شود این موضوع در آینده نزدیک واکنش و تاثیراتی را در بازار آنها داشته باشد.
محمود لیایی، مدیر کل دفتر صنایع برق الکترونیک و فناوری اطلاعات وزارت صنایع و معادن با تایید ارقام محاسبه شده فناوران می‌گوید: اگر چنین اتفاقی رخ دهد، قطعا تولیدکنندگان تلفن همراه داخلی متضرر خواهند شد.وی پیش از این به فناوران گفته بود در صورتی که تعرفه‌های تلفن همراه حتی نیم درصد هم تغییر کند این بازار به هم خواهد ریخت و دولت و وزارت صنایع در گام اول باید تلاش کنند که تعرفه‌ها ثابت بماند.
وی افزاید: با توجه به اینکه هنوز شخصا این ابلاغیه را دریافت نکرده‌ام، ترجیح می‌دهم بعد از دریافت و مطالعه آن اظهار نظر کنم.
البته اینکه تعرفه‌های اعلام شده توسط کارشناس تعرفه گمرک و وزارت صنایع متفاوت بود خود موضوعی است که بحث درباره آن در این گزارش نمی‌گنجد. اما چنین به نظر می‌رسد که در حال حاضر موضوع قابل توجه افزایش ۱۰ درصدی تعرفه واردات قطعات SKD است که تاکنون هیچ کدام از کارشناسان و شرکت‌های تولیدکننده و وارد کننده قطعات SKD درباره آنها صحبت نکرده‌اند و ظاهرا هنوز ابلاغیه‌ای دریافت نکرده‌اند.
از سوی دیگر به نظر می‌رسد هدف از این تغییرات تعرفه‌ای در ابلاغیه ریاست جمهوری برای حمایت از تولید تلفن همراه با واردات قطعات CKD بوده است.
در صورتی که در حال حاضر هیچ تولیدکننده‌ای در کشور به صورت CKD تولید نمی‌کند.
گزارش: فاطمه رشیدی
منبع : روزنامه فناوران