یکشنبه, ۱۶ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 5 May, 2024
مجله ویستا

مکان هایی که عطر امام (ره) دارد...


مکان هایی که عطر امام (ره) دارد...
● خمین
حضرت امام در بیستم جمادی الثانی ۱۳۲۰ ه.ق همزمان با سالروز میلا د خجسته کوثر ولا یت در خمین به دنیا آمد. خانه امام خمینی در خمین اکنون ۱۷۰ سال قدمت دارد و در سازمان میراث فرهنگی به عنوان یکی از آثار ملی به ثبت رسیده است. این خانه به یک مرکز زیارتی و توریستی تبدیل شده است. طرح تبدیل این مکان به نگارستانی در یک زمین ده هزار متری انجام شد و زادگاه امام خمینی هم اکنون شامل نگارستان، خانه فرهنگ شهر خمین، انجمن ادبی خمین، کتابخانه بزرگ و هنرکده است.
● حجره امام در اراک
امام خمینی در سال ۱۲۹۹ شمسی برای ادامه تحصیل به اراک رفت. یک سال نگذشت که آیت الله حائری به دعوت عده ای از علما به قم مهاجرت کرد و امام خمینی نیز در پی ایشان روانه قم شدند. مدرسه علمیه اراک در دوره قاجاریه و به دستور سپهدار اعظم ساخته شد. حجره امام در جبهه شرقی ساختمان قرار دارد و توسط میراث فرهنگی به ثبت رسید.
● منزل امام در قم
خانه امام در قم خانه ای است که ایشان از ایام جوانی و پس از ازدواج در آن زندگی کردند. خانه در محله یخچال قاضی قم که از قدیمی ترین محلا ت قم محسوب می شود، قرار دارد. مساحت آن حدود ۳۰۰ متر است. این خانه در دو طرف ساختمانی دو طبقه قرار دارد و حیاط خانه این ساختمان ها را از همدیگر جدا کرده و ساختمان اول که در ورودی در آن قرار دارد و به عنوان اندرونی مورد استفاده قرار می گرفت. اتاق های دو طرف ساختمان به صورت تودرتو ساخته شده و به همدیگر راه دارند. این خانه در سال های تبعید حضرت امام در اختیار آیت الله پسندیده (برادر ارشد امام) قرار گرفت که ایشان نیز آن را به امور وجوهات و رسیدگی به مسائل طلا ب اختصاص دادند و پس از پیروزی انقلا ب به عنوان دفتر امام در قم و زیر نظر آیت الله پسندیده دایر بود.
● زندان عشرت آباد
در پی سخنرانی شدید اللحن امام خمینی علیه رژیم مستبد شاه و حمله به آمریکا، انگلیس، شوروی و اسرائیل در عاشورای ۱۳۴۲، مامورین ساواک در سحرگاه ۱۵ خرداد با استفاده از تاریکی شب از دیوار خانه امام بالا رفته و وارد منزل ایشان شدند. بدین ترتیب حضرت امام روز ۱۵ خرداد بازداشت و به زندانی در پادگان عشرت آباد منتقل گردید. این پادگان در ابتدا پادگان شهربانی بود و بعد به محل استقرارگارد ویژه شاهنشاهی تبدیل شد. پس از انقلا ب به سپاه پاسداران و نیروی انتظامی سپرده شد زندان به شکل راهرویی بود و در آن سه سلول قرارداشت اطراف این زندان و روی بام های آن نیز با سیم خاردار پوشیده شده بود و هنگامی که امام را از زندان قصر به این مکان منتقل کردند او را در این سلول به حبس کشیدند. محلی کوچک به اندازه ۳-۲ مترمربع که فقط جای نشستن داشت.
● محل اقامت اجباری امام در قیطریه
هنگامی که رژیم شاه تحت فشارهای فراوان داخلی و اعتراضات حوزه های عراق و ایران و مهاجرت علما به تهران و... نتوانست رهبر قیام ۱۵ خرداد سال ۱۳۴۲ را در زندان عشرت آباد نگه دارد تصمیم گرفت به نحوی از فشار افکار عمومی بکاهد، اما امام را همچنان در بند نگاه دارد. لذا پس از ۲ ماه امام را از پادگان عشرت آباد به داوودیه منتقل کردند که در آن زمان تقریبا نقطه ای دورافتاده در تهران محسوب می شد. این منزل در خیابان قیطریه، نرسیده به چهارراه قنات (دولت) پلا ک ۲۵ منزل مرحوم روغنی قرار داشت. او یکی از تجار بود که امام را دعوت به خانه اش کرده بود و امام هم پذیرفت امام ابتدا به این خانه رفتند و چند روز بعد به منزل دیگری نقل مکان کردند و حدود ۸ ماه در آنجا اقامت داشتند. خانه نخست در سال های اخیر ویران شده و به جای آن مجتمع مسکونی ساخته شد و هیچ اثری از بنای قبلی نمانده است اما بنای خانه دوم هنوز پابرجاست.
● هتل پالا س - شهر بورسا در ترکیه
پس از سخنرانی امام علیه کاپیتولا سیون در صبحگاه ۱۳ آبان ۱۳۴۳ امام را با هواپیمای هرکولس نیروی هوایی از فرودگاه مهرآباد به سوی ترکیه به تبعیدگاه فرستادند. پس از فرود در فرودگاه آنکارا ایشان را به ۳۵ کیلومتری محلی در هتل بلوار پالا س طبقه چهارم اطاق شماره ۵۱۴ بردند و سپس به ساختمان دیگری در خیابان آتاتورک به نام ساختمان فتوتم FOTOETEM انتقال دادند. هفت روز بعد ایشان را به شهر بورسا واقع در ۴۶۰ کیلومتری غرب آنکار نزدیک دریای مرمره انتقال دادند.
● نجف اشرف
خانه امام در نجف اشرف پانصد متری حرم حضرت امیر (ع) و بین خیابان و بازار قرار داشت. یک در آن به خیابان اصلی و در دیگر به بازار باز می شد امام از سال ۱۳۴۴/۷/۲۶ در این منزل که استیجاری بوده و مساحت آن به ۲۰۰ متر نمی رسید زندگی کرد. محل مسکونی امام دو طبقه و یک زیرزمین داشت.
● نوفل لوشاتو
روز ۱۴ مهر ۱۳۵۷ امام خمینی وارد پاریس شدند و در محله «نوفل لوشاتو» در حومه پاریس ساکن شدند که در ۲۵ کیلومتری پاریس قرار داشت. در این محله ۳ خانه کوچک در اختیار امام و همراهانش بود در خانه شماره یک که بسیار کوچک بود امام با اعضای خانواده خود زندگی می کرد. خانه شماره دو مخصوص اجتماعات نماز جماعت و دانشجویان ایرانی و اعضای دفتر بود و خانه شماره سه جهت استراحت بود.
● مدرسه علوی - مدرسه رفاه
این دو مدرسه دارای مساحت متفاوتی بودند که یک دیوار میان آنها فاصله داشت روز دوازده بهمن امام خمینی پس از زیارت شهدا در بهشت زهرا به مدرسه رفاه وارد شدند سپس دفتر خود را به مدرسه علوی منتقل نمودند. اتاق زندگی و ملاقات های امام با ابعاد ۳/۵ * ۲/۵ متر بود که با فرش های بسیار ارزان و پتو و پشتی پر شده بود. مدرسه علوی در خیابان ایران قرار دارد و با فاصله ۲ کیلومتر در پشت مجلس شورا در شرق میدان بهارستان قرار دارد.
● حجره امام در فیضیه
حضرت امام در ۲۰ سالگی و حدود ۴ ماه پس از مهاجرت آیت الله حائری از اراک به قم به منظور ادامه تحصیل عازم قم شدند. تا پیش از ازدواج در سن ۲۷ سالگی حجره ای در مدرسه فیضیه اختیار کردند حجره شماره ۲۳ محل خلوت انس و سیر و سلوک امام در دوران جوانی بود. پس از ارتحال امام این حجره به شکل سابق مرمت گردید و به عنوان یکی از مواریث امام نگهداری می شود.
● محل اقامت امام در محله «دربند» شمیران
پس از مرخصی از بیمارستان قلب (۱۲ اسفند ۵۸) به دلیل ضرورت مراقبت های پزشکی به این خانه رفتند این خانه سه طبقه داشت. امام یک ماه در آن مکان اقامت داشت که برخی از دیدارهای مهم امام با مقامات خارجی در آنجا صورت گرفت. اما شائبه لوکس بودن این خانه و موقعیت آن باعث شد که حضرت امام به محله جماران بروند. اینخانه در اواخر خیابان دربند بالاتر از ظهیرالدوله، کوچه معتضدی، پلاک ۲۹۰ و حدود ۳۰ متر داخل یک کوچه شش متری و بن بست قرار داشت. مساحت آن ۳۷۰ متر و سه طبقه و جنوبی بود.
● جماران (حسینیه جماران، نگارستان امام خمینی، بیت امام)
حضرت امام به دلیل ناراحتی قلبی ناگزیر از اقامت در جماران گردیدند. روح ساده زیستی و تاکیدات مکرر ایشان در مورد انتخاب مکانی ساده برای سکونت موجب شد خانه ای را که از امتیاز مجاورت با حسینیه جماران برخوردار است برگزیند. این خانه مساحتی در حدود ۱۴۰ الی ۱۵۰ متر دارد و به صورت استیجاری و واگذاری افتخاری بوده است. ساختمان جماران در سال ۱۳۵۷ هجری قمری توسط آیت الله مرحوم سید ابراهیم جمارانی وقف شد و در سال ۱۳۵۵ هجری شمسی توسط اهالی جماران بازسازی شد. نگارستان امام خمینی در زیرزمین مسجد واقع است و آثار هنری فراوانی در آن به چشم می خورد که یادآور دوران مبارزه و تبعید و رهبری امام راحل است.
● نگارستان امام خمینی در اصفهان
این نگارستان که در نزدیکی پل خواجه قرار دارد دارای مساحتی قابل ملاحظه است و با توجه به مرکزیت تاریخی شهر اصفهان، این نگارستان توسط موسسه تنظیم و نشر آثار حضرت امام در این شهر بنا شده است و شامل تصاویر بسیار ارزشمند و اثرات نفیس از هنرمندان کشور است.
● لوکیشن بیت امام در خمین (شهریار)
لوکیشن بیت امام در خمین در شهریار بنا شده است که با مقیاس یک و نیم برابر بیت امام در خمین در روستای رزان شهریار بنا شده است. این مکان جهت بهره برداری در زمینه تهیه فیلم ها، سریال و برنامه های مستند ساخته شده و هم اکنون فیلم فرزند صبح (دوران زندگی امام در کودکی) در آن در حال فیلمبرداری است.
● حرم مطهر امام (میعادگاه و موزه)
از آنجا که آرامگاه حضرت امام به میعادگاه و زیارتگاه میلیون ها تن از مردم ایران و شیفتگان آن حضرت در سطح جهان تبدیل گردید، کمبود فضای مناسب مانع از انجام این همایش ملی به نحو مطلوب می شد. لذا مسوولان حرم مطهر امام در راستای برآوردن انتظارات جامعه و با همیاری خود مردم به توسعه آن اقدام کردند ایجاد سه موزه با عنوان جنگ، شهدا و انقلاب از این مجموعه، مجموعه ای منحصر به فرد ساخته است.
منبع : روزنامه مردم سالاری