دوشنبه, ۱۸ تیر, ۱۴۰۳ / 8 July, 2024
مجله ویستا

خندیدن قدرت مقابله با درد را افزایش می دهد


خندیدن قدرت مقابله با درد را افزایش می دهد
نتیجه تحقیقات دانشمندان ثابت می كند كه خندیدن قدرت مقابله با درد را افزایش می دهد.شوخی و خنده نه تنها زندگی را با آرامش بیشتری همراه می سازد، بلكه كمكی است برای سلامتی جسم و جان كه پژوهش های علمی فراوان این امر را ثابت می كنند.
دانشمندان معتقدند خنده و شادی، قدرت دفاعی بدن را افزایش می دهد و سلامتی و شادمانی به همراه می آورد و بی جهت نیست كه مسوولان بسیاری از آسایشگاه ها و بیمارستان ها، دلقك ها را به اجرای برنامه هایی برای بیماران دعوت می كنند تا آنان در دوران سخت بیماری، امید خود را از دست ندهند، كه امید زندگی بخش است.بسیارند كسانی كه می خندند و به شوخی و مزاح عادت دارند، اما كمتر كسانی به تاثیر فوق العاده خنده بر بدن خود واقف هستند.
خندیدن معمولا از صورت و با یك لبخند آغاز می شود و ماهیچه های دهان، بینی، گونه ها و اطراف چشم را به حركت وا می دارد. درخنده های بلند و پرهیجان یا قهقهه، دیافراگم ماهیچه های شكم و شش ها فعال می شوند و در چنین خنده هایی خون به صورت هجوم می آورد، چهره گلگون می شود و ضربان قلب افزایش می یابد.
انسان ها درقرن بیست و یكم در دنیایی به سر می برند كه مشكلات اجتماعی و نوسانات روانی و استرس، نه تنها بر ارتباطات عاطفی افراد با یكدیگر، كه بر سلامت جسمی و روحی آنها نیز تاثیر سوء فراوانی بر جای گذاشته است، تا آنجا كه چندی است بسیاری از روانپزشكان، خنده درمانی را به عنوان یكی از روش های موثر در برطرف كردن اختلالات رفتاری افراد به كار می برند و مدت هاست كه خنده درمانی به جمع انواع فراوان روش های درمان بیماری ها افزوده گشته است. این شیوه درمان بیماری ها، به ویژه در مورد بیماران افسرده و منفی نگر كاربرد پیدا كرده، تا این بیماران روحیه ای قوی تر و پرامیدتر به زندگی بیابند.«ویلی بالد روخ» (Willibald Ruch) استاد روانشناسی دانشگاه های سوییس سالهاست كه برای شناخت تاثیر خنده بر درد می كوشد و تاكنون به نتایج بسیار جالبی نیز رسیده است.
وی می گوید: «ما توانستیم ثابت كنیم افرادی كه در اثر دیدن فیلمی كمدی به شدت خندیده اند، تا نیم ساعت اول بعد از پایان فیلم، تحمل درد خفیف در آنان بیشتر می شود و بعد از پایان این نیم ساعت، مقاومت آنها نسبت به دردهای شدید در مقایسه با بقیه افراد مورد آزمایش، افزایش پیدا می كند.» افرادی كه مورد آزمایش ویلی بالد روخ قرار گرفتند، همه سالم بودند. آنها تنها در زمان آزمایش با درد روبه رو می شدند.
این روانشناس سوییسی درمورد روش های دردزایی می گوید:«چند روش استاندارد برای درد زدایی وجود دارد كه به اجرا گذاردن آنها مشكلی بوجود نمی آورد».این روانشناس یكی از این روش ها را «تست فشار سرد» (Cold Pressure Test) یا آزمایش فشار سرد نامید و افزود: دراین روش، افراد شركت كننده باید دست خود را درآب یخ فرو كرده و تاآنجا كه می توانند نگهدارند و هدف این آزمایش تعیین حد مقاومت دست در آب یخ است.
نتایج این آزمایش نشان داد كه افرادی كه قبل از آزمایش، خندیده بودند، بیشتر از دیگران نسبت به درد مقاومت دارند.روخ دلیل تحمل بیشتر درد را در میان این افراد، گوناگون می داند و می گوید: «فاكتورهای گوناگونی می توانند در بالا رفتن تحمل درد در افرادی كه قبل از شروع آزمایش شاد بوده اند، موثر باشند. یكی از این فاكتورها آسودگی خاطری است كه این افراد در زمان آزمایش دارند.
فاكتور دیگر آزاد شدن هورمون های شادی آوراندورفین (Endorphin) است».این روانشناس سوییسی همچنین برای دقیق تر كردن آزمایش های خود، عوامل گریه آور را هم نقش می دهد و نیمی از افراد مورد آزمایش را وامی دارد تا قبل از آزمایش، فیلمی گریه آور ببینند و بعد آزمایش شوند.این پژوهشگر به این نتیجه رسید كه تا نیم ساعت پس از هر تحریكی، شادی بخش یا تاثربار، قدرت دفاعی بدن افزایش می یابد،اما پس از آن تنها افرادی كه تحت تاثیر تحریك های شادی بخش بوده اند قدرت تحمل بیشتری در مقابل درد خواهند داشت.
وی گفت: «نیم ساعت پس از پایان عوامل تحریك زای خنده آور و تاثربار، مشخص شد كه افرادی كه فیلم های تراژیك دیده اند، مقاومتشان را نسبت به درد از دست می دهند، اما افرادی كه فیلم های كمدی و شادی بخش دیده اند، هنوز در مقابل درد مقاوم هستند و تحمل بیشتری دارند.»روخ نتیجه می گیرد كه به همین جهت است كه شادی و عوامل شادی بخش هر چه بیشتر مورد توجه روانشناسان قرار می گیرد و آنها متوجه تاثیرات عمیق و شفابخش خنده می شوند كه برای هر درد بی درمانی دواست.
منبع : روزنامه ابرار اقتصادی