جمعه, ۲۶ بهمن, ۱۴۰۳ / 14 February, 2025
مجله ویستا
پس لرزه های استقلال کوزوو
استقلال کوزوو،از همان ابتدا با مخالفت روسیه همراه شد.مسکو تلاش غرب جهت استقلال کوزوو راتلاشی غیر مستقیم جهت تحدید قدرت مانور کاخ کرملین در نظام بین الملل می داند.با این حال روسیه هنوز در این خصوص نتوانسته است موضعی قاطعانه را در برابر واشنگتن و اتحادیه اروپا اتخاذ نماید.
دراین میان پیش بینی می شود روسیه در آینده ای نه چندان دور جهت مقابله با این مسئله فشارهایی را به کوزوو وارد نماید.همچنین برخی استراتژیستهای کاخ کرملین معتقدند که مسکو باید بازی دوباره ای را با برگ برنده انرژی آغاز نماید.
از سوی دیگر،انگلستان به عنوان یکی از اصلی ترین مخالفان روسیه و مهم ترین حامی کوزوو در برابر مسکو سعی دارد مواضع ضدروسی خود را طی روزهای اخیر پررنگ تر نماید.چنانچه اخیرا مدیر بخش سیاسی وزارت امور خارجه انگلیس ، مسئولین نهادهای حکومتی کوزوو را به فعالیت بیشتر برای ترغیب کشورهای جهان جهت شناسایی استقلال کوزوو فرا خوانده است.کشورهایی که تاکنون کوزوو را به عنوان کشوری مستقل به رسمیت شناختهاند اکثرا از اعضا اتحادیه اروپا، شورای اروپا و کشورهای عضو سازمان امنیت و همکاری اروپا هستند. لازم به ذکر است که اینکه تنها یک چهارم کشورهای جهان استقلال کوزوو را به رسمیت شناختهاند .
به عقیده مقامات انگلیسی افزایش تعداد کشورهایی که کوزوو را به رسمیت بشناسند بسیار مهم است زیرا در غیر اینصورت کوزوو به سختی می تواند در نهادهای بزرگ بینالمللی عضو شود.
قابل ذکر است که آهتیساری رئیس جمهور اسبق فنلاند در اوایل سال۲۰۰۷ میلادی طرحی را مبتنی بر استقلال تحت نظارت جامعه بینالمللی برای خاتمه دادن به مسئله کوزوو پیشنهاد کرد. این طرح گرچه به دلیل مخالفت صربستان و روسیه در شورای امنیت سازمان ملل مطرح نشد، ولی با حمایت آمریکا و برخی از کشورهای اتحادیه اروپا عملا به اجرا درآمد.
در عین حال روسیه سعی دارد با مذاکرات پشت پرده و در قالب اعمال انواع روشها،مانع از سرمایه گذاری کشورهای اروپایی در کوزوو شود.اما دراین راستا موفقیت چندانی کسب ننموده است.در عین حال هنوز معادلات سیاسی کوزوو گنگ و پیچیده است.
برخی رسانه های غربی از حمایت یک کشور بزرگ غربی از تقسیم کوزوو در صورت توافق حکومتهای بلگراد و پریشتینا خبرداده اند.
یکی از پنج کشور آمریکا، انگلیس ، آلمان ٌ فرانسه و ایتالیا که در تعیین وضعیت سیاسی کنونی کوزوو نقش مهمی را ایفا می کنند اعلام کرده است که این کشور با تقسیم کوزوو به دو قسمت آلبانیایی نشین و صربنشین در صورت توافق بین بلگراد و پریشتینا مخالفتی نخواهد داشت .
این نشریه به نقل از منابع دیپلماتیک اروپای غربی میگوید که اولین علائم از ناهماهنگی در پنج کشور نامبرده در رابطه با حل مسئله کوزوو از طریق تقسیم آن به دو قسمت جامعه آلبانیایی تبارنشین و غیر آلبانیایی تبارنشین در هفتههای اخیر آشکار شده است .
در مورد روند تقسیم کوزوو به عنوان یک راه حل پایدار و همیشگی برای رفع این بحران بزرگ در منطقه پر تلاطم بالکان ، روسیه نیز نظری مثبت دارد، گرچه که مسکو تا کنون رسما موضع خود را در این مورد علنی نکرده است ، ولی یوگنی پریماکوف نخست وزیر اسبق روسیه دو مرتبه به این مطلب اشاره کرده است .
بوریس تادیچ رئیس جمهور صربستان که اکنون نسبت به هر زمان دیگر از نفوذ بالای سیاسی در محافل بینالمللی برخوردار است گفت: که می توان با استفاده از این فرصت گزینه تقسیم کوزوو را مطرح کرد.
ازیکسو آمریکا و برخی از کشورهای عضو اتحادیه اروپا از این راه حل به عنوان گزینهای مناسب جهت برقراری ثبات و صلح پایدار در این منطقه حمایت می کنند. اما از سوی دیگر صربستان در کنار روسیه که در شورای امنیت سازمان ملل از حق وتو برخوردار است معتقدند که هرگونه راه حلی برای بحران کوزوو که در جهت منافع بلگراد و پریشتینا نباشد، نمیتواند تضمینی جهت برقراری امنیت ، ثبات و صلح پایدار در منطقه بالکان و سراسر اروپا باشد.
حامد رشیدی
منبع : روزنامه رسالت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست