پنجشنبه, ۱۱ بهمن, ۱۴۰۳ / 30 January, 2025
مجله ویستا
انگور فرنگی خاردار
به فارسی «انگور فرنگی» و به ترکی «فرنگ اوزومی» گفته میشود در اصطلاح مازندران در نور و کجور «گالش انگور» و «گالش انگورک» و در رودسر «دیوانگوری» نامیده میشود.
به فرانسوی Groseillier و Groseillier epineux و Groseillier a mquereau و به انگلیسی Gooseberry و European gooseberry و Catberry گفته میشود. گیاهی است از خانوادهٔ Saxifragaceae، نام علمی آن Ribes uva-crispa L. و مترادفهای آن Ribes grossularia و Grossularia uva- crispa Mill. و Ribes reclinaum L. و Ribes caucasicum Adams. از طرف گیاه شناسان مختلف نامگذاری شده است.
گیاه شناسان هندی نام اصلی این گیاه را R.grossularia L. و سایر نامها را نامهای مترادف ذکر میکند.
▪ ترکیبات شیمیایی
از نظر ترکیبات شیمیایی در برگهای تازهٔ گیاه، وجود اسید سیانیدریک گزارش شده است. در میوهٔ انگور فرنگی تیغ دار، مقدار قند (حدود ۷ درصد دکستروز و لوولوز) و در حدود ۵/۱ درصد اسیدهای آزاد، نظیر سیتریک اسید، مالیک اسید و وینیک اسید و در میوهٔ نرسیده سوکسی نیک اسید، کمی مواد آلبومینوئیدی، تانن و... یافت میشود. در تخم آن، مقادیری لعاب وجود دارد.
▪ خواص ـ کاربرد
میوهٔ انگور فرنگی به علت لعابی که دانههای آن دارد، ملین و برای رفع یبوست مفید است.
اسراف در خوردن میوهٔ انگور فرنگی مضر است و اختلالاتی بوجود میآورد.
انگور فرنگی از نظر دارویی معمولاً به عنوان مدر، خنک کننده و ملین مصرف میشود و اغلب به حالت خام و نارس خورده میشود.
▪ انگور فرنگی سیاه
گونهٔ دیگری از انگور فرنگی است، به فرانسوی Cassis و Cassissier و Groseillier و به انگلیسی Black currant گفته میشود. گیاهی است که از خانوادهٔ Saxifragaceae، نام علمی آن Ribes nigrum L. و مترادف Ribes boreale Turcz است.
رنگ میوهٔ آن سیاه است. این گیاه بیشتر در جنگلهای مرطوب و عمق درههای جنگلی و درههای مرطوب میروید. در اروپا انتشار وسیعی دارد. با احتمال زیاد در ایران در جنگلهای مرطوب شمال وجود دارد ولی تا به حال گزارشی از محل دقیق آن داده نشده است.
▪ ترکیبات شیمیایی
از نظر ترکیبات شیمیایی در غنچهها و جوانههای گیاه، اسانس روغنی فرار وجود دارد. در میوهٔ آن مالیک اسید، سیتریک اسید، تارتاریک اسید و پکتین مشخص شده است. در اسانس جوانههای آن نوپینن، السابینن و دی ـ کاریوفیلن یافت میشود.
▪ خواص ـ کاربرد
میوههای انگور فرنگی سیاه سرد و خشک است، خنک کننده، ملین و مسکن درد است. در آلمان برگهای آن به عنوان مدر، سرد، خنک کننده و پاک کنندهٔ چرک مصرف میشود. دم کردهٔ برگها و سرشاخهها به عنوان مدر و برای تسکین روماتیسم و قابض و در موارد نقرس و ورم مفاصل و استسقا و سنگ کلیه اثر مفید دارد. به علاوه در درمان اغلب انواع میگرنها و سرفههای سخت و سیاه سرفه مفید است. غرغره جوشانیدهٔ آن برای تسکین درد گلو و ورم لوزه و بنده آوردن خونریزی از لثه مفید است. در فرانسه معمول است که به عنوان مدر و در موارد سنگ مثانه و روماتیسم حدود ۴۰ گرم از برگهای خشک گیاه را در یک لیتر آب جوش دم و دو تا سه فنجان در روز میخورند، آخرین فنجان موقع خوابیدن خورده میشود.
اخیراً محققان سوئدی، دارویی ضد اسهال به نام پکارین از انگور فرنگی سیاه تهیه کردهاند. به این ترتیب، پوست و لایهٔ خارجی میوهٔ انگور فرنگی سیاه را که در حدود ۴۰ درصد میوه را تشکیل میدهد، گرفته و خشک میکنند و به صورت گرد درمیآورند. این گرد به نام پکارین معروف است. پکارین دارای مقدار زیادی آنتوسیانوزید است. آنتوسیانوزیدها، مواد شیمیایی ضد باکتری هستند و رشد باکتریها به خصوص اشریچیاکولی را که عامل اسهال است، متوقف میکنند
منبع : روزنامه اطلاعات
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست