یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا

جذابیت تلاوت وابسته به اخلاق قرآنی است


جذابیت تلاوت وابسته به اخلاق قرآنی است
اواخر آبان ماه سال جاری، شهر دهلی نو هندوستان شاهد همایش قرآنی بیش از ۵۰ قاری قرآن از نزدیک به ۱۰ کشور جهان بود قاریانی که گرد هم آمده بودند تا در رقابتی معنوی، طعم شیرین آیات الهی را در کام جان علاقه مندان بچشانند.
در پایان این رقابت معنویرضا محمدپور قاری اعزامی ایران، موفق به کسب رتبه نخست این مسابقات شد و یک بار دیگر نام ایران را بر زبان ها انداخت و بر ذهن ها مرور کرد. محمدپور متولد سال ۱۳۵۲ در زادگاه پهلوان حسین رضازاده است، وی در خانواده ای مذهبی، علاقه مند و مانوس با قرآن به دنیا آمد، پدر بزرگ و مادر بزرگش هرکدام بخش های اعظمی از قرآن را حفظ بودند و برادرش، عبدالحسن از قاریان ممتاز کشور و بین المللی است و پدر مرحومش، حاج رسول محمدپور از استادان مبرز قرآنی اردبیل بود، محمدپور تحصیلکرده رشته مهندسی است، در سال ۸۰ ازدواج کرد و یک فرزند پسر محصول این ازدواج است و بسیاری از موفقیت هایش را مدیون صبر، ایثار و گذشت همسرش می داند، مقولاتی که مقام معظم رهبری جایگاه والایی برای آن در مهندسی فرهنگی کشور قائل شده اند و بر آن تاکید کرده اند.
▪ آقای محمدپور از هند چه خبر چی شد که به این مسابقات راه یافتید؟
ـ انتخاب قاریان ایرانی، بر عهده کمیته دعوت و اعزام قراء است که قاریان را بر اساس رتبه ای که در مسابقات کشوری کسب کرده اند به مسابقات مختلف اعزام می کنند. امسال هم چون من رتبه دوم مسابقات اوقاف کشور را که معتبرترین مسابقات ایران است، کسب کرده بودم قرار بود که قاعدتا به مسابقات مالزی بروم ولی به علت این که من سال ۸۲ هم دوم شدم و یک بار به مالزی اعزام شده بودم گفتند شما برای بار دوم نمی توانید بروید. البته خیلی از دوستان دوبار به مالزی اعزام شدند. به هر حال امسال در مسابقات بین المللی هند به همراه آقای صدرزاده به عنوان داور این مسابقات شرکت کردم.
▪ این مسابقات در چه سطحی برگزار شد و چه سازمانی آن را برگزار می کرد؟
ـ این مسابقات هر ساله به همت رایزنی فرهنگی جمهوری اسلامی ایران در هند برگزار می شد اما امسال ایران در آن دخالتی نداشت و خود مسلمانان هند(مرکز اسلامی دهلی نو) برای نخستین بار این مسابقات منظم و سطح بالایی را برگزار کرد و نزدیک به ۱۰ کشور هم در آن حضور داشتند و در مجموع بیش از ۵۰ قاری از هند، مالزی، اندونزی و بنگلادش و... در این مسابقات حضور داشتند. قاریان اندونزی و بنگلادش خیلی قوی بودند، قاری اندونزی، نفر دوم کشورش بود و معمولا هم اندونزی ها در مسابقات بین المللی رتبه می آورند و جزء نفرات برتر هستند و قاری بنگلادشی هم خیلی با تجربه بود و تجربه مسابقات بین المللی ایران و مالزی را هم داشت که در نهایت به لطف خدا ایران توانست رتبه اول را کسب کند.
▪ خاطره ای از این مسابقات؟
ـ من دوبار دیگر هم به جز این دوره به هندوستان با عنوان ماموریت قرآنی رفته بودم و می دانستم که هندی ها به این موضوع که قاریان باید با کلاه قرآن بخوانند خیلی حساس هستند و استفاده نکردن از کلاه را نشانه بی احترامی به قرآن می دانند. من با وجود این که این موضوع را می دانستم فراموش کردم از ایران کلاه ببرم و مجبور شدم قبل از تلاوت، کلاه یکی از قاریانی را که در سالن نشسته بود قرض بگیرم و بخوانم که خود این صحنه برای آن ها خیلی جالب بود که من به فرهنگ و سنت آن ها احترام گذاشتم و برای خودم هم به یادماندنی.
▪ خاطره غیر قرآنی؟
ـ به لطف خدا زندگی قاریان با قرآن عجین است و به طور قطع هم بهترین خاطره ها در همین زمینه شکل می گیرند. هر سال تعدادی از قاریان و حافظان برای اجرای برنامه به حج مشرف می شوند که بنده هم توفیق داشتم که چند سفر بروم و بهترین لحظات این سفرها هم برمی گردد به برنامه هایی که ما ساعت ۱۰ شب در طبقه دوم مسجدالحرام روبه روی ناودان طلا اجرا می کردیم در شرایطی که تعداد زیادی افراد جمع می شوند و همه با هم و روبه کعبه تواشیح اسماء الحسنی(یا من هو الله الذی... ... . ) را دسته جمعی می خوانند و کل حرم متحول می شود. بهترین لحظات زندگی من شاید همین لحظه باشد.
▪ رتبه هایی که به جز مسابقات هند کسب کرده اید چه رتبه هایی است؟
ـ سال ۶۹ که من ۱۷ سالم بود در مسابقات کانون های قرآن سازمان تبلیغات اسلامی سراسر کشور که خیلی از قاریان ممتاز در آن شرکت می کنند، اول شدم که در بوشهر برگزار شد. همان سال در مسابقات دانش آموزی دوم شدم. در دوران دانشجویی در سال ۷۴ نفر اول مسابقات قرائت دانشجویان کل کشور شدم. در مسابقات قرآن مطلع الفجر که مسابقات عظیمی است و توسط سازمان تبلیغات برگزار می شود نفر دوم شدم و در مسابقات اوقاف هم که معتبرترین مسابقات است دوبار در سال های ۸۲ و ۸۶ دوم شدم.
▪ با چند سوال کوتاه موافقید؟
ـ بله خواهش می کنم.
▪ ویژگی یک معلم و استاد خوب قرآن؟
ـ اخلاق و رفتارش قرآنی باشد والا نه تدریسش خوب جواب می دهد و نه تلاوت قرآنش موثر می شود. ما این را به عینه دیده ایم. چون جذابیت تلاوت تا حد زیادی وابسته به اخلاق قرآنی است.
▪ تعریف شما از بهشت؟
ـ انشاءالله خدا قسمت همه بکنه.
▪ مرگ؟
ـ آغاز زندگی
▪ گناه؟
ـ تلخکامی
▪ بهترین وسیله برای نشر اسلام؟
ـ قرآن و اهل بیت(ع)
▪ عشق؟
ـ نهایتش به خدا می رسد. حدیث قدسی در این زمینه هست که به این جا ختم می شود که هر کس من را بخواهد من (خداوند)عاشق او می شوم.
▪ پدر؟
ـ شخصیتی که معمولا وقتی زنده است قدرش مشخص نمی شود و وقتی از دنیا رفت تازه قدر او را می فهمیم.
▪ اگر جای من بودید چه سوالی از خودتان می پرسیدید؟
ـ اگر جای شما بودم درباره مشکلات جامعه قرآنی می پرسیدم که بیشتر این مشکلات به نبود تشکیلات منسجم برای سامان دهی فعالیت های قرآنی برمی گردد. سازمان های مختلف، فعالیت های قرآنی خوبی را انجام می دهند اما به همین دلیل گاهی موازی کاری می شود و این فعالیت ها به هم برخورد می کند و با وجود هزینه های زیاد، نتیجه مطلوبی به دست نمی آید.
▪ سخن آخر؟
ـ درد دلی داشتم که اگر توانستید مطرح کنید. با این که مسابقات قرآن اصلا با مسابقات ورزشی قابل قیاس نیست و قیاسش هم اشتباه است ولی خوب مملکت ما قرآنی است و کتاب انقلاب ما قرآن است، اگر یک قهرمان ورزشی بخواهد به کشور برگردد و یا مسابقه دوستانه ای که دو تا تیم ورزشی انجام می دهند می بینید که مستقیم از تلویزیون پخش می شود و همه در جریان قرار می گیرند اما مسابقات قرآن بی سر و صدا انجام می شود. همین مسابقاتی که من شرکت کردم الان بعد از گذشت دو سه هفته، تنها استانداری اردبیل یک مراسم تجلیلی برای من گرفتند. البته انس با قرآن انسان را از تشویق دیگران بی نیاز می کند اما از این جهت روی این مو ضوع تاکید می کنم که نوجوانان و جوانان در این زمینه تشویق شوند و به مقوله قرآن بیشتر گرایش پیدا کنند، به همین دلیل انتشار اخبار این مسابقات و استقبال مسوولان، حداقل انتظاری است که می توان داشت.
علی فرج زاده
منبع : روزنامه جوان