چهارشنبه, ۱۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 5 February, 2025
مجله ویستا
آزار نام ها و باندها
شاید مضحک به نظر برسد اما حالا وقتی واژه های «کفتار» یا حتی «لودر» را در دنیای مجازی جست وجو می کنیم، به آخرین پرونده رو شده از باندهای مخوف کودک آزاری در ایران می رسیم که عادت کرده ایم هرچند وقت یک بار به بهانه دستگیری اعضای یکی از این باندها افسوس بخوریم و نگران شویم و البته بعد از مدتی همه چیز را فراموش کنیم.
هفته گذشته وقتی محمد معروف به هادی لودر سرکرده باند کفتارها به دستور سردار علیپور رئیس پلیس امنیت عمومی تهران پیش روی خبرنگاران درباره فعالیت باندشان توضیح داد، یک بار دیگر سایه باندهای کودک آزار بر سر زندگی شهروندان به وضوح قابل رویت بود.
● نام های رعب آور
اعضای باند کفتار پس از کشاندن نوجوانان ۱۱ تا ۱۵ ساله به پارک جنگلی لویزان لباس های آنها را درآورده و از آنها می خواستند فرار کنند. وقتی پسران قصد فرار داشتند اعضای باند آنها را می گرفته و به آنها تجاوز می کردند. بیجه مرودشت و سه همدستش به اتهام آزار و قتل دو کودک در دادگاهی غیرعلنی محاکمه شدند. پیش از شروع جلسه محاکمه وکلای مدافع متهمان از حضور در دادگاه و دفاع از چهار نوجوان متهم انصراف دادند.
متهمان مرودشتی به ترتیب ۵/۱۸ ، ۱۸ ، ۱۷ و ۱۵ سال سن داشتند و با مطرح شدن ماجرای کودک آزاری آنها بحث های مختلفی درباره کاهش میانگین سنی کودک آزارها مطرح شد.سرکرده این گروه به این دلیل به بیجه مرودشتی معروف شد که دو ماه قبل از دستگیری کودک آزاران مرودشتی پرونده فجیع ترین کودک آزاری در ایران با اعدام محمد بسیجه بسته شده بود. محمد بسیجه که به بیجه معروف شده بود، متهم ردیف اول جنایات پاکدشت بود.
جنایتی که در آن ۲۰ کودک پس از تجاوز به طرز فجیعی تکه تکه و در کوره آجرپزی سوزانده شده بودند.بیجه ۲۲ ساله از سوی شعبه ۷۴ دادگاه کیفری استان تهران به ۱۶ بار قصاص محکوم شد. بیجه به کودکان پاکدشتی، قیام دشتی و خاتون آبادی تجاوز کرده بود و هنگامی که خبر دستگیری اش در ۱۵ شهریور ۸۳ به اطلاع مردم رسید، روحیه ایرانی ها را جریحه دار کرد. اعدام بیجه با نوعی ابراز انزجار عمومی همراه شد و این موضوع تا جایی پیش رفت که در روز اعدام، بیجه از طرف عده ای از مردم پاکدشت مورد هجوم قرار گرفت و یکی از بستگان یکی از قربانیان پهلوی بیجه را با چاقو شکافت. وقتی طناب دار گردن بیجه را فشرد، صورت مساله بزرگترین پرونده کودک آزاری ایران بسته شد، اما دیگر نمی شد پرونده ای که در اذهان مردم درباره کودک آزاری گشوده شده بود را بست.
تا پیش از اینکه ماجرای کودک آزاری بیجه علنی شود هم هرچند وقت یک بار خبری از باندهای چندنفره کودک آزاری مطرح شده است. مرد عنکبوتی در مشهد کودکان زیر ۱۰ سال را طعمه اهداف پلیدش می کرد. او کودکانی را که برای خرید مایحتاج منزل از خانه خارج می شدند اغفال می کرد و در هنگام دستگیری هم به ۴ فقره کودک آزاری در سال ۸۱ و ۵ فقره کودک آزاری و کودک ربایی در سال ۸۲ اعتراف کرد.
همزمان با دستگیری مرد عنکبوتی پرونده مرد ۳۵ ساله ای که تاکنون ده ها کودک را مورد آزار و اذیت قرار داده بود، به شعبه ۷۷ دادگاه کیفری استان تهران ارسال شد. متهم معروف به رتیل در شبعه ۵ پلیس آگاهی تهران بازجویی شد و به صورت فوق العاده مورد محاکمه قرار گرفت.
یکی دیگر از پرونده های پرحاشیه کودک آ زاری مربوط به آزار و اذیت چند پسربچه در یک مرکز بازی های رایانه ای بود که موارد مشابه دیگری را هم در پی داشت. با این اوصاف می توان این گونه ادعا کرد که کودک آزارها هرچند وقت یک بار با نامی رعب آور ظهور می کنند و حساسیت عمومی را برمی انگیزند و باز تا گشوده شدن پرونده ای دیگر همه چیز آرام می گیرد.
● حرف آزار
ماده ۱۹ پیمان نامه حقوق کودک صریحاً از کشورهای عضو می خواهد اقدامات قانونی را انجام دهند تا کودکان در برابر تمام خشونت ها، صدمه ها، آزارها و بی توجهی ها مصون بمانند. این اما آن چیزی نیست که رعایت شود. شاهد این مدعا می تواند دو هزار و پانصد تماس تلفنی مربوط به کودک آزاری با صدای مشاور یارا باشد. این البته آماری است که از طریق تماس های تلفنی به ثبت رسیده و جای موارد کودک آزاری که ثبت نشده در این آمار خالی است.
از تحلیل این تماس ها مشخص شده ۷۰ درصد کودک آزاری ها جسمانی بوده و ۵ درصد هم شامل سوءاستفاده های جنسی از کودکان بوده است. پدران با اختصاص ۴۰ درصد سهم به خود بیشترین آزاررسانان به کودکان بوده اند. همچنین براساس آخرین مطالعه وزارت بهداشت در مورد کودک آزاری که با حمایت یونیسف انجام شده، ۳۱ درصد کودکان یک تا پنج سال، ۲۰ درصد افراد ۶ تا ۱۱ سال و ۹ درصد ۱۲ تا ۱۸ ساله ها مورد آزار جسمی قرار می گیرند. البته نکته اینجاست که در کشور ما موارد متعددی از کودک آزاری گزارش می شود اما تنها به مواردی رسیدگی می شود که به مراجع قانونی اعلام می شود.
از طرفی باید اذعان کرد که کودکان در شرایطی کاملاً بی دفاع مورد تعرض قرار می گیرند و عده ای از والدین هم هیچ دفاعی از کودک خود نمی کنند. این گونه است که پرونده کودک آزار هایی مورد توجه قرار می گیرند که به بیش از یک کودک تعرض کرده و البته دست به قتل زده اند و موارد دیگر کودک آزاری چندان مهم تلقی نمی شوند.
● کودک آزاران کیستند
کودک آزاران از بیماری روانی رنج می برند. آنها یا در دوران کودکی در خانواده ای آشفته بزرگ شده اند یا مورد سوءاستفاده قرار گرفته اند. البته کودک آزاری یک معضل جهانی است که در همه کشورها وجود دارد و هنوز بسیاری از خانواده ها و کودکان حتی نمی توانند راجع به آن به راحتی صحبت کنند.
در ماده پنج قانون حمایت از کودکان و نوجوانان مصوب مجلس شورای اسلامی در سال ۸۱ تصریح شده که کودک آزاری از جرایم عمومی است و نیاز به شاکی خصوصی ندارد. با اینکه پنج سال از تصویب این قانون می گذرد، شاکیان و عموم مردم هنوز درباره این موضوع اطلاعات کافی ندارند. جالب اینکه گزارش ندادن موارد کودک آزاری باعث شده آمار دقیقی هم از تعداد کودک آزاری ها در ایران وجود نداشته باشد.البته راه اندازی تلفن اورژانس اجتماعی (۱۲۳) برای جلوگیری از موارد کودک آزاری نتایج مثبتی به همراه داشته اما اطلاع مردم درباره وجود چنین مرکزی هم بسیار ناکافی است.
● خبر آزار
دیگر عادت شده است یک باند کودک آزار، یک اسم رعب آور، تعدادی شاکی که برای شکایت هم خجالت می کشند و کودک آزارانی که به اشد مجازات محکوم نمی شوند. چرخه آزاردهنده ای است.
مسعود میر
منبع : روزنامه شرق
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست