چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا

‌ده نرم‌افزار سودمند - برای برنامه‌نویسان حرفه‌ای دات‌نت‌


‌ده نرم‌افزار سودمند - برای برنامه‌نویسان حرفه‌ای دات‌نت‌
اگر برنامه‌نویس باشید شاید صدها سورس‌كد و برنامه كاربردی جالب دم دست دارید كه به استفاده از آن‌ها عادت كرده‌اید. با این‌كه نرم‌افزار ویژوال استودیوی دات نت به‌قدری خوب نوشته شده است كه تقریبا نود درصد نیازهای هر برنامه‌نویس را تامین می‌كند، اما داشتن این ابزار‌ها از ضروریات دنیای برنامه‌نویسی است و كاركردن در این حوزه بدون بهره‌گرفتن از چنین وسایلی لطف كمی دارد.
این ماجول‌ها و ابزارهای جانبی حاصل تجربیات برنامه‌نویسان دیگری هستند كه به مرور زمان خلا وجود آن‌ها را احساس كرده‌اند.‌تمام برنامه‌های معرفی شده در این مقاله، جالب و كمابیش مهم هستند. ولی به سبك معرفی پرفروش‌ترین فیلم‌های سینمایی از ابزارهایی كه در نگاه اول اهمیت و جذابیت كمتری دارند شروع می‌كنیم. با این حال اگر كمی دندان روی جگر بگذارید، به تدریج هرچه به انتهای مقاله می‌رسیم نرم‌افزارها جالب‌تر می‌شوند! بنابراین از دهمین برنامه شروع می‌كنیم.
● دهم: ‌NDoc
ابزاری كه می‌خواهم معرفی كنم فقط به كار برنامه‌نویسان حرفه‌ای می‌آید. برنامه NDoc به شما كمك می‌كند برای نرم‌افزاری كه نوشته‌اید یك سند راهنمای برنامه‌نویسی (‌Help Documentation) بسازید. این سند به چه دردی می‌خورد؟ این راهنما در چند سناریوی مختلف مفید واقع می‌شود. مهم‌ترین كاربرد ‌‌NDoc هنگامی است كه در یك تیم برنامه‌نویسی كار می‌كنید و باید كارهای خود را مستند كنید و لازم است مستندات برنامه‌ای را كه نوشته‌اید به مدیر خود ارائه دهید تا او بتواند با تكیه براین مستند از سازوكار و ساختار نرم‌افزار شما سردربیاورد و در صورت لزوم برنامه‌نویس دیگری را برای كمك به روند پیشرفت پروژه و خود شما، به خدمت بگیرد.
اگر سورس كد شما فاقد راهنما باشد، هیچ‌كس، جز خودتان، از آن سردرنمی‌آورد و بدتر از آن، حتی خود شما نیز ممكن است بعد از چند ماه اصلا فراموش كنید كه ساختار درونی یك قطعه از كدی كه نوشته‌بودید چگونه بود. این مشكل به‌ویژه‌ هنگامی بروز می‌كند كه مدت چند ماه بخش خاصی از نرم‌افزار خود را دستكاری نكرده‌اید.
در تمام این حالت‌ها داشتن یك سند راهنما مفید واقع می‌شود. برای این منظور ‌‌NDoc از قابلیت مستندسازی با استفاده از ‌‌XML در زبان سی شارپ كمك می‌گیرد. البته اگر با ویژوال بیسیك دات‌نت كارمی‌كنید، می‌توانید با استفاده از یك ‌‌add-on همین قابلیت را به محیط IDE ویژوال بیسیك اضافه كنید.
برای آشنایی با متدولوژی مستندسازی با استفاده از ‌‌XML باید به راهنمای برنامه‌نویسی با سی‌شارپ در‌ MSDN مراجعه كنید. اطلاعات بیشتر و نیز لینك add-on مذكور در سایت ‌NDoc وجود دارد. پس از مستندسازی كد با استفاده از ‌XML می‌توانید از NDoc برای تولید فایل ‌‌Help از نوع chm یا با فرمت‌ HTML (به سبك MSDN) یا به سبك نسخه آنلاین MSDN استفاده كنید. برنامه NDoc را به صورت رایگان می‌توانید از نشانی ndoc.sourceforge.net دریافت كنید.‌
● نهم: RegexDesigner.NET ‌
نهمین ابزار احتمالا خیلی به دردتان می‌خورد. اگر با متغیرهای رشته‌ای در دات نت كاركرده باشید، لابد نام كلاس Regex به گوشتان خورده‌است. این كلاس قدرتمند قابلیت یافتن هر نوع الگوی پیچیده متنی را در یك متغیر رشته‌ای در اختیار برنامه‌نویس قرار می‌دهد. مثلا اگر در قسمتی از یك برنامه تحت وب بخواهید كنترل كنید كه شماره تلفنی كه كاربر وارد فرم می‌كند ده‌رقمی است و حتماً با ۰۲۱ شروع ‌شود، یا اگر بخواهید متنی كه او به عنوان آدرس ایمیل وارد می‌كند حتما دارای علامت و نقطه (دات) باشد، این كلاس خیلی كمكتان می‌كند. در واقع Regex را می‌توان یك موتورجستجوی كوچك نامید كه در پیدا كردن یك الگوی متنی استاد است. تكنیكی كه این كلاس به‌كار می‌برد، تكنیك معروفی به‌نام ‌‌Regular Expressions است. با این وجود گرامر و syntax این كلاس خودش مقوله پیچیده‌ای است و یادگرفتن نحوه كار با آن به مهارت و تجربه نیاز دارد.
اگر در برنامه‌هایی كه می‌نویسید از Regex استفاده نمی‌كنید، مزیت عمده‌ای را از دست داده‌اید. ولی اگر كاركردن با گرامر Regex برایتان سرگیجه‌آور است، RegexDesigner.NET به شما كمك می‌كند. به كمك این ابزار می‌توانید توصیفی ویژوال و بصری از یك الگوی متنی داشته باشید. در این صورت ‌RegexDesigner در نوشتن گرامر آن الگو كمك می‌كند. این برنامه را به همراه یك دوجین utility كاربردی دیگر می‌توانید از نشانی ‌ www.sellsbrothers.com/tools دریافت كنید.‌
● هشتم: ‌‌‌Nunit و ‌NUnitASP
هشتمین ابزاری كه می‌خواهم معرفی كنم واقعا مهم است. آن‌قدر مهم كه شاید به‌زودی مقاله‌ مفصلی درباره آن بنویسم.
برنامه NUnit به كار برنامه‌نویسان حرفه‌ای می‌آید و هنگامی مفید واقع می‌شود كه از متدولوژی TDD در برنامه‌نویسی استفاده می‌كنید. متدولوژی Test Driven Development) TDD) روش ویژه‌ای در برنامه‌نویسی است كه طی آن برنامه نویس قبل از آن‌كه شروع به برنامه نویسی كند، ابتدا سناریوهای مختلف مربوط به ورود و نمایش داده‌ها را بررسی می‌كند و در هر مورد بدترین حالت را درنظر می‌گیرد. سپس برای این بدترین حالت‌ها یك یونیت تست می‌نویسد و برنامه‌نویسی را شروع می‌كند.
پس از نوشتن كد، برنامه خود را داخل یونیت موردنظر قرار می‌دهید و آزمایش می‌كنید، ببینید هنگام اعمال بدترین شرایط مذكور چه واكنشی نشان می‌دهد.
مثالی می‌زنم. فرض كنید برنامه‌ای نوشته‌اید كه از كاربر تعداد اقلامی را می‌پرسد كه می‌خواهد سفارش دهد و سپس روند ثبت سفارش را انجام می‌دهد. حالا فكر كنید كاربری صفر قلم كالا سفارش دهد و دكمه ثبت سفارش را فشار دهد. چه اتفاقی می‌افتد؟
آیا برنامه شما ‌error ‌خواهد داد؟ معلوم نیست. در واقع می‌توانید انواع و اقسام بدترین حالت ها را تصور كنید. یك نرم‌افزار خوب نرم‌افزاری است كه نه فقط در شرایط عادی خوب كار كند بلكه در شرایط غیر عادی نیز به همان خوبی كار كند و قبلا آن شرایط را پیش‌بینی كرده باشد.
به این تكنیك برنامه‌نویسی كه البته قدمت زیادی هم دارد ‌TDD می‌گویند. برنامه NUnit برای برنامه‌نویسان دات‌نت ساخته شده است و مشابه JUnit است كه برنامه‌نویسان جاوا استفاده می كنند. برنامه ‌‌NUnitASP نیز به درد آن دسته از برنامه‌نویسان وب می‌خورد كه از ‌‌ASP.NET استفاده می‌كنند. ابزار Nunit را از نشانی www.nunit.org و‌‌NunitASP را از نشانی nunitasp.sourceforge.net دانلود كنید.
● هفتم: Visio‌
نرم‌افزار Visio احتمالا برای خیلی از شما نام غریبی نیست. برنامه‌ Visio ‌مایكروسافت كه عضوی از خانواده مجموعه نرم‌افزاری آفیس به شمار می‌رود، یكی از ابزارهای سودمندی است كه برنامه نویسان حرفه‌ای باید به استفاده از آن عادت كنند. البته شما می‌توانید از سایر نرم‌افزارهای مشابه نیز استفاده كنید و محدود به محصولات مایكروسافت نباشید.‌
برنامه ویزیو به‌طوركلی برای ترسیم فلوچارت و دیاگرام است. اما دو قسمت از این برنامه خیلی به كار برنامه‌نویسان می‌آید: یكی امكانات رسم دیاگرام بانك اطلاعاتی و دیگری قسمت مربوط به مدل سازی‌‌.UML قسمت مربوط به ترسیمات بانك اطلاعاتی را می‌توانید از طبقه‌بندی‌ Database (هنگام ایجاد یك رسم جدید) پیداكنید و مدل سازی‌‌UML هم بخشی از طبقه‌بندی‌ Software ‌در ویزیو است.
در قسمت دیتابیس می‌توانید دیاگرام كاملی از یك بانك اطلاعاتی رابطه‌ای‌ SQL Server را رسم كنید. تصویرسازی از ساختار بانك اطلاعات مزایای متعددی دارد. گذشته از این واقعیت كه مستندسازی ساختار بانك اطلاعات یكی از ملزومات كار برنامه‌نویسی تیمی است، این كار در تكنیك‌های طراحی بانك اطلاعاتی، مانند Normalization بسیار مفید واقع می‌شود.‌
به كمك امكانات ویزیو در قسمت مدلسازی UML می‌توانید كلاس‌ها و اشیای ساختار نرم‌افزاری را كه براساس متدولوژی شی‌گرا نوشته‌اید، رسم كنید. البته قابلیت‌های ویزیو در این زمینه به پای نرم‌افزارهای قدرتمندی مانند Rational Rose نمی‌رسد. ولی برخلاف Rose كاركردن با آن بسیار آسان است و می‌توان خیلی از كارهای پایه‌ای را به كمك آن انجام داد.‌
● ششم: ‌‌JLCA
ششمین نرم‌افزار یكی از ابزارهای بسیار مفیدی است كه كمتر درباره آن صحبت شده‌است. اگر برنامه‌نویس دات نت باشید حتما از رقابت میان دات‌نت و جاوا خبر دارید. معمولا برنامه‌نویسان دات‌نت مایلند از میزان قدرت و توانایی‌های كدهایی كه با جاوا نوشته می‌شوند، خبر داشته باشند. برنامه‌نویسان جاوا نیز احتمالا علاقمندند بدانند چه امكانات جالبی در كد برنامه‌های پیشرفته مبتنی بر دات نت وجود دارد. برنامه‌ JLCA ابزار قدرتمند برای گروه اول است. این برنامه كوچك و جمع‌وجور یك كار فوق‌العاده پیچیده را برای برنامه‌نویسان دات نت آسان می‌كند و آن تبدیل سورس كد جاوا به معادل دات‌نتی آن است‌.
نسخه سوم این مبدل از‌ كتابخانه‌های ‌‌۱.۳ J۲EE و ‌‌‌JDK ۱.۳ كاملا پشتیبانی می‌كند. این نسخه همچنین معماری‌AWT جاوا را كه از بخش‌های مهم آن محسوب می‌شود، می‌فهمد و می‌تواند ماجول‌های EJB، JAAS، JCE، JMS،‌JNDI و ‌‌RMI را نیز تبدیل كند.‌
جالب‌تر این‌كه مبدل JLCA می‌تواند صفحات وب پویا ‌‌JSP را به معادل ‌ASP.NET آن‌هاتبدیل كند. این برنامه همچنین قابلیت تبدیل اپلت‌های جاوا به User Control های معادل در ‌‌ASP.NET را دارد. البته این مبدل جادو نمی‌كند و خیلی از بخش‌های بغرنج سورس كد را تبدیل نشده رها می‌كند و نباید توقع چندانی از JLCA داشته باشید.
اما خوشبختانه این مبدل پس از پایان عملیات تبدیل یك پروژه جاوایی به سی شارپ، گزارش كامل و دقیقی از آنچه انجام داده است تهیه می‌كند كه به شما كمك می‌كند بدانید كدام قسمت‌ها صددرصد بدون مشكل تبدیل شده‌اند و كدام قسمت‌ها را باید خودتان دستی اصلاح كنید.‌
برنامه ‌JLCA همچنین برای آن دسته ازبرنامه‌نویسان جاوا كه مایلند به پلتفرم دات‌نت مهاجرت كنند سودمند است. برای دانلود رایگان این برنامه می‌توانید به این نشانی مراجعه كنید:
http://msdn.microsoft.com/vstudio/downloads/tools/‌jlca/default.aspx
● پنجم: ‌VBConversions
VBConversions مبدل سودمند دیگر است. اگر به بحث تبدیل سورس كد از یك زبان به زبان دیگر علاقمند شدید، شاید برایتان جالب باشد بدانید آیا ابزاری وجود دارد كه سورس VB.NET را به سی‌شارپ تبدیل كند یا نه. مبدل VB.NET to C Convertor همین كار را برایتان انجام می‌دهد. البته این برنامه رایگان نیست. ولی نسخه shareware آن را می‌توانید از نشانی www.vbconversions.com دانلود كنید.‌
تبدیل پروژه‌های ‌‌VB.NET ‌به سی شارپ برای كسانی مفید است كه به كار با ویژوال بیسیك عادت كرده‌اند. ولی كنجكاوند ببینند برنامه‌هایی كه با ‌‌VB.NET نوشته‌اند، وقتی به سی‌شارپ تبدیل می‌شوند چه شكلی خواهند داشت. معمولا از زبان سی شارپ خیلی تعریف می‌شود و همه جا گفته می‌شود سی شارپ مشابه جاوا است. بنابراین خیلی از برنامه‌نویسانی كه با ویژوال بیسیك دات‌نت كار می‌كنند تصور می‌كنند، به دلیل عدم بهره‌گیری از سی شارپ مزیت عمده‌ای را از دست داده‌اند.
تبدیل برنامه‌ها ‌‌VB.NET به سی شارپ به شما ثابت خواهد كرد كه این تصور نادرست است و قابلیت‌های این دو زبان تا حدود نوددرصد مشابه یكدیگر است و تفاوت اصلی تنها در ‌‌syntax زبان است.
بنابراین حیف است وقتی این دو زبان به یك میزان قدرتمند هستند نتوانید برنامه‌های خود را در نسخه سی‌شارپ هم داشته باشد. اگر فكر می‌كنید فرصت آموختن سی‌شارپ از ابتدا را ندارید، چه خوب است متد آموزش از طریق مثال را به‌كار بگیرید و چه مثالی بهتر از برنامه‌هایی كه خودتان نوشته‌اید؟
با تبدیل برنامه‌های VB.NET به سی شارپ یك قدم به جاوا نزدیك‌تر می‌شوید و در این صورت می‌توانید از مبدل ‌‌JLCA نیز برای تبدیل سورس‌های جاوا به سی شارپ بهره بگیرید و سناریوی خود را كامل كنید.‌
مبدل‌ VBConversions می‌تواند پروژه‌های ویژوال‌بیسیك را به صورت تكی یا چندتایی به سی‌شارپ تبدیل‌كند. این ابزار همچنین قابلیت تبدیل اسكریپت‌های ویژوال‌بیسیك را بدون نیاز به ویژوال استودیو دارد. ویزارد این برنامه می‌تواند شما را قدم به قدم در تبدیل موفقیت آمیز یك پروژه راهنمایی كند. قابلیت ‌‌Open CodeChecker این برنامه می‌تواند مشكلات بالقوه‌ای كه در تبدیل سورس ویژوال بیسیك شما به سی شارپ وجود دارد را برای شما مشخص كند.‌● چهارم: Mono‌
داستان نرم‌افزار چهارم كاملا متفاوت و مربوط به یك میمون است! تعجب كردید؟ به گفته توسعه‌دهندگان پروژه مونو، این واژه استعاره‌ای از كلمه ‌‌Monkeys است. مونو یك پیاده‌سازی خیلی جالب از پلتفرم دات‌نت برای سیستم‌عامل‌های غیرویندوزی است. بنابراین اگر سناریوهایی مثل اجرای ASP.NET روی لینوكس برایتان جالب است، مونو بهترین گزینه برای شما است. با استفاده از مونو می‌توانید برنامه‌های دات‌نتی را روی سیستم‌عامل‌های لینوكس، یونیكس، مكینتاش و سولاریس اجرا كنید.
مونو همچنین علاوه‌بر دات‌نت، امكان اجرای كدهای جاوا و ‌‌‌Python را نیز دارد. این پروژه از سوی شركت ناول پشتیبانی مالی می‌شود. منابع اطلاعاتی این پروژه نیز مانند سایر پروژه‌های اپن سورسی به صورت كاملا باز در اختیار شما است. برای شروع كار با مونو می‌توانید به سایت اصلی آن به نشانی ‌ www.mono-project.com مراجعه كنید.‌
جدیدترین نسخه این مجموعه در زمان تالیف این مقاله،‌‌ ۱.۱.۱۳‌Mono است كه از تعدادی قابلیت‌های دات‌نت۲ نیز پشتیبانی می‌كند. مونو شامل یك كامپایلر زبان سی‌شارپ است و از معماری زیربنایی CLI دات‌نت پشتیبانی می‌كند.
● ‌سوم: ComponentOne.NET
این ابزار در حقیقت مجموعه‌ای از اشیا یا Componentهای كاربردی برای استفاده در پروژه‌های دات‌نتی است. كمتر برنامه‌نویسی را می‌توان یافت كه خود را از كامپوننت‌های اضافی موجود در بازار بی‌نیاز بداند. بدیهی است كه اشیای موجود در ویژوال استودیو بسیاری از نیازهای یك برنامه‌نویس را تامین می‌كنند. المان‌هایی مانند DataGrid، ListBox ،‌Label و چندین كامپوننت دیگر كه به وفور در برنامه‌های دات‌نتی استفاده‌می‌شوند، برای همه برنامه نویسان آشنا هستند. اما این كامپوننت‌ها نیازهای پیشرفته دات‌نت كاران را تامین‌نمی‌كنند. به همین دلیل همواره می‌توان صدها كامپوننت تجاری در بازار پیدا كرد كه به این دسته از نیازهای برنامه‌نویسان پاسخ می‌دهند. شركت ComponentOne یكی از بهترین و معروف‌ترین سازندگان چنین اشیایی است.‌
بسته نرم‌افزاری Studio for .NET این شركت شامل چندین كامپوننت جالب و سودمند است كه حتما از كار با آن‌ها لذت خواهید برد. این بسته در قالب دو مجموعه متمایز، یكی برای برنامه‌نویسان ASP.NET و دیگری برای برنامه‌نویسان دسكتاپ ویندوز، تهیه شده است. مجموعه مربوط به دسكتاپ شامل هفده كامپوننت است كه قابل خریداری است. می‌توانید از این اشیا در بافت نرم‌افزارهایی كه تولید و روانه بازار می‌كنید، استفاده نمایید.
چند منو و ‌toolbar پیشرفته، كامپوننت ترسیم انواع چارت‌های گرافیكی پیشرفته، یك كامپوننت مخصوص تولید گزارش، كامپوننت‌های ساخت‌ Zip ‌و ‌‌PDF و دو كامپوننت به نام‌های FlexGrid و True DBGrid كه قابلیت‌هایی فراتر از‌DataGrid در اختیارتان قرار می‌دهند، از جمله مهم‌ترین كامپوننت‌های این مجموعه هستند.
در بسته مربوط به ASP.NET نیز می‌توانید نسخه تحت وب برخی از این كامپوننت‌ها از جمله WebReports ،WebGrid ،WebCharts ،WebMenus و WebBars را بیابید.
نسخه مخصوص دات نت ۱/۱ از این مجموعه همراه بسته نرم‌افزاری Visual Basic.NET Resource Kit كه از سایت مایكروسافت به صورت رایگان قابل دریافت است، وجود دارد و برنامه نویسان می‌توانند یك مجوز رایگان برای محیط برنامه‌نویسی (و نه محصول نهایی خود) از سایت شركت ‌ComponentOne دریافت كنند.
نسخه مخصوص دات نت ۲ را باید مستقیما از سایت این شركت به آدرس‌‌www.componentone.com بگیرید.
همچنین مجموعه مربوط به‌ ‌۱.۱‌ASP.NET همراه بسته نرم‌افزاری ‌ASP.NET Resource Kit وجود دارد كه از آدرس‌http://msdn.microsoft.com/asp.net/asprk به طور رایگان قابل دریافت است و نسخه مربوط به‌‌‌ ۲ ASP.NET را باید از سایت شركت دریافت كنید.
● دوم: Dotfuscator
دومین ابزار سومندی كه معرفی می‌كنم، برنامه مهمی است كه حلال مشكلات خیلی از برنامه‌نویسان خواهد بود. اگر می‌خواهید كاری كنید كه سورس كد برنامه شما پس از كامپایل شدن قابل تشخیص نباشد و نتوان با استفاده از مهندسی معكوس آن را به حالت سورس كد بازگرداند، هیچ چاره‌ای ندارید جز این‌كه سورس كامپایل شده خود را رمزنگاری كنید. برنامه Dotfuscator كه نسخه Community Edition آن به‌طور رایگان همراه ویژوال استودیوی دات‌نت نصب می‌شود، همین كار را برایتان انجام می‌دهد. عجیب است كه برخی از برنامه نویسان نیمه حرفه‌ای اما كم حواس، متوجه حضور این برنامه در كنار ویژوال استودیو نمی‌شوند و این سو و آن سو دنبال ابزار مناسب می‌گردند. نسخه حرفه‌ای Dotfuscator را باید از سایت شركت سازنده آن، یعنی ‌‌Preemptive به نشانی www.preemptive.com دریافت كنید.
اما این برنامه رایگان نیست. این شركت در حقیقت دو نوع Obfuscator دارد: یكی برای كاربران دات نت و دیگری برای كاربران جاوا و دومی DashO نام دارد كه در دنیای جاوا نامی آشنا است.
البته Obfuscatorهای دیگری را نیز می‌توانید در اینترنت پیدا كنید. به كمك یك‌ Obfuscator می‌توانید برنامه كامپایل شده را طوری رمزنگاری كنید كه جز خود شما فرد دیگری نتواند به سورس برنامه دسترسی پیدا كند و این یعنی نقطه مقابل تفكر اپن سورس!
ولی واقعیت این است كه در دنیای صنعت نرم‌افزار چنین ابزارهایی طرفداران زیادی دارد و خیلی از شركت‌های تولید كننده نرم‌افزار از Dotfuscator برای حفاظت از حقوق مالكیت معنوی نرم‌افزار خود استفاده می‌كنند.‌
Dotfuscator برای غیرقابل فهم كردن سورس كامپایل شده (كه در دات نت به زبان MSIL است و در زبان جاوا به صورت‌ Bytecode) علاوه بر رمزنگاری، از طریق تزریق كدهای گمراه‌كننده به درون برنامه موجب می‌شود كه برنامه‌های مهندسی معكوس در تفسیر سورس دچار اشتباه شوند و نتوانند به اصل آن پی‌ببرند.
● یكم: SharpDevelop
سرانجام به نخستین ابزار می‌رسیم. برنامه ‌‌SharpDevelop یك IDE رایگان و اپن سورس است. این روزها كه بحث اپن سورس و نرم‌افزار تجاری داغ است، خیلی از ایرانی‌‌ها از خود سوال می‌كنند اگر كشورمان به سازمان تجارت جهانی بپیوندد و مجبور به اجرای مقررات كپی‌رایت باشد، آیا باید بابت نرم‌افزارهای گرانقمیت خارجی پول بپردازیم؟ هرچند كه مایكروسافت اخیرا نسخه‌های رایگانی از ویژوال استودیوی ۲۰۰۵ را منتشر كرده و نسخه‌ ارزان قیمتی از ویژوال استودیوی ۲۰۰۳ نیز برای برنامه‌نویسان درنظر گرفته شده است. اما به هرحال هركدام از این نسخه‌ها محدودیت‌هایی دارند.
پروژه ‌SharpDevelop تلاشی برای تولید یك IDE دیگر مانند ویژوال استودیوی دات نت است. البته بدیهی است كه خود این نرم‌افزار در مقایسه با ویژوال استودیوی دات‌نت محدودیت‌ها و ضعف‌هایی دارد. ولی این محدودیت‌ها ناشی از اعمال سیاست‌های تجاری خاص نیست و تنها به قابلیت‌های نرم‌افزار مربوط می‌شود. در عوض SharpDevelopتا توانسته خود را به انواع ابزارهای اپن‌سورسی مخصوص برنامه‌نویس دات‌نت مجهز كرده است تا ضعف‌های خود نسبت به ویژوال استودیو را در زمینه‌های دیگری جبران كند.‌
● SharpDevelop، یك ابزار بسیار مهم‌
برنامه ‌SharpDevelop كه خود با زبان سی شارپ نوشته شده، قادر است سورس‌كدهایی كه به زبان ویژوال بیسیك دات‌نت، سی‌شارپ، ‌‌‌++C و جاوا نوشته شده‌اند را بخواند. اما فقط می‌تواند پروژه‌های سی‌شارپ را كامپایل‌كند و این مهم‌ترین ضعف SharpDevelop در حال حاضر است.
این برنامه همچنین فاقد قابلیت Intellisense در ویژوال استودیو است؛ قابلیتی كه به طور هوشمند كد شما را همان لحظه كه در حال نوشتنش هستید حدس می‌زند و كامل می‌كند. این برنامه همچنین در محیط سی‌شارپ قابلیت‌های بهتر و بیشتری نسبت به محیط زبان‌های دیگر نشان می‌دهد.‌
با این حال SharpDevelop مزایایی نیز دارد. این برنامه به چند ابزار از جمله NUnit و NDoc كه در این مقاله معرفی كردیم، مجهز است. بنابراین از همان ابتدای كار با ‌SharpDevelop می‌توانید خود را به تكنیك‌ TDD در برنامه‌نویسی عادت بدهید.
در عین حال این ‌‌‌IDE همراه كتابخانه ziplib ارائه می‌شود كه كامپوننت‌هایی برای فشرده‌سازی اطلاعات (مثلا به صورت zip یا‌ ‌rar) در اختیارتان قرار می‌دهد. با استفاده از این كامپوننت همچنین می‌توانید از قابلیت‌های تكنیك‌ gzip برای فشرده سازی صفحات ASP.NET هنگام بارگذاری روی مرورگر استفاده كنید.
این قابلیت موجب كاهش قابل ملاحظه سرعت بارگذاری صفحات پویا می‌شود. این برنامه همچنین یك ابزار سودمند به نام Regular Expression Toolkit دارد كه كاربردی مشابه برنامه RegexDesigner.NET دارد كه در این مقاله معرفی كردیم.
بنابراین می‌توانید خیلی سریع خودتان را به استفاده از این كلاس با ارزش در‌ framework دات‌نت عادت دهید. جالب‌تر این‌كه ‌SharpDevelop به یك مبدل ساده برای تبدیل سورس VB.NET به سی‌شارپ و برعكس مجهز است كه هرچند ضعف‌هایی دارد و به پای برنامه‌ VBConversions كه در این مقاله معرفی كردیم نمی‌رسد. اما تا حدودی كار راه‌انداز است.
به‌این ترتیب می‌بینید كه حتی در صورت داشتن ویژوال استودیوی دات‌نت، استفاده از ‌SharpDevelop همچنان قابل توجیه است. در واقع ‌SharpDevelop مجموعه‌ای از چند ابزار كه در این مقاله معرفی كردیم را در خود دارد و چون سورس كد خود برنامه باز است، برنامه‌نویسان حرفه‌ای دات‌نت می‌توانند ماجراجویی كنند و خودشان امكانات و قابلیت‌های بیشتری به نرم‌افزار بیفزایند. این نرم‌افزار جالب را می‌توانید از نشانی www.sharpdevelop.net دریافت كنید.‌
بهروز نوعی پور
منبع : ماهنامه شبکه