یکشنبه, ۱۸ آذر, ۱۴۰۳ / 8 December, 2024
مجله ویستا

خانه بروجردی ها


خانه بروجردی ها
دغدغه ام در معماری تاریخمان بوده تاریخی که مال ماست و ما به آن متاسفانه بی توجهی میکنیم من تاریخ را فراموش نمی کنم ولی کار کردن در حوزه بوم .تاریخ .
مدرنیته کاری است بس دشوار و طاقت فرسا که وقتی به آن فکر میکنم که در این حیطه کار کنم دست و دلم می لزد این را واقعا می گویم و اعتراف می کنم اندازه ام برای کار کردن در این حوزه خیلی خیلی حقیر و کوچک است .
دستاوردهایی که آقایان نادر اردلان – کامران دیبا در حوزه تاریخ و بوم و آقای مهندس فرهاد احمدی در حوزه مدرنیته و بوم داشتند دستاوردهایی است که با حسرت حقیر به آنها چشم می دوزد.
قدمت خانه طبق کتیبه موجود به ۱۲۹۲هجری قمری باز میگردد (حدود ۱۳۲سال پیش ) و صاحب اولیه آن حاج سید جعفر نطنزی است در این خانه بیش از ۱۵۰ بنا و گچ کار و آینه کار و دیگر هنر مندان برای مدت ۱۸ سال کار کردهاند این خانه شامل قسمتهای دوگانه اندرونی و بیرونی بوده که دارای حیاطی کشیده است که در دوسر آن دو مجموعه فضایی مهم واقع اند که نسبت به دیگربخش های خانه از ارتفاع بیشتری برخوردارند و قسمت بیرونی آن مورد بحث است .
جبهه جنوبی حیاط مهمترین بخش خانه است که دارای تالار بزرگی هست با اتاق ها و فضاهایی که در دو طبقه و دور تا دور تالار قرار گرفته اند و در جلوی این تالار فضایی وجود دارد که رابط بین تالار و ایوان بزرگ مشرف به حیاط است اغلب فضاهای اصلی این خانه دارای تزئیانات مفصلی هستند به خصوص شقف گنبدی و یزدی بندی شده تالار اصلی و نورگیرهای تعبیه شده در لابلای آن که همواره با نورگیر اصلی وسط شکلی ویزه و بسیار متفاوت به گنبد بخشیده اند. ایوان جلوی این بخش با نمای شاخص و بلند در جلوی حجم پر هیبت سقف تالار خودنمایی میکند .
حوض طویل و کشیده میان حیاط و باغچه های دو طرف آن نیز به شکوه این منظره افزوده است . مجموعه واقع در جبهه شمالی نیز دارای یک تالار پنج دری با شاه نشین است که یک مهتابی در جلوی خود و و دو اتاق سه دری کوچک نیز در دو طرف آن قرار دارد .
در جبهه شرقی سه اتاق و فضاهای مربوط به خدمه قرا دارد و در جبهه غربی فقط طاق نماهایی قرینه با نمای جبهه مقابل به چشم می خورد ورودی نیز شامل یک سر در و جلو خان با تزئینات گچ بری و چند فضای متوالی مختلف الشکل و دالانی است که به حیاط ختم می شود و به طور کلی این ترکیب تازه وارد را طی پشت سر گذاردن سلسه مرلتب خاصی به حیاط می رساند.
منبع : سایت معماری