چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
احمدینژاد و اصولگرایی
جریان اصولگرا و ارزشی که مجموعهای است از احزاب و تشکلهای سیاسی ،اشخاص و نخبگان که برپایه اعتقاد و باور به چهار اصل اسلام وحکومت دینی ،انقلاب اسلامی، آرمانها و خط امام خمینی (ره ) ، ولایت فقیه و رهبری شکل گرفته است فراتر از دستهبندی رایج چپ و راست به وحدت ملی میاندیشد. وفاق و همدلی نیروهای انقلاب را دغدغه خود میداند و بر آن بوده و هست که کارآمدی نظام را با خدمت صادقانه به مردم و پایبندی به اصول و موازین و ترجیح آن بر مصلحتهای غیرعقلایی دنبال کند. البته باید به این نکته نیز اذعان داشت که احیای گفتمان انقلاب اسلامی مبتنی بر خدمت به مردم و پیشرفت همه جانبه ایران اسلامی با تاکید بر عدالت اجتماعی و قانونگرایی نیاز مبرم جامعه کنونی است و بر این اساس است که میتوان ادعا کرد به مردمسالاری دینی - که همان ترجمه جمهوریت و اسلامیت نظام است- دست یافتهایم .
● مردم بهترین داور:
جامعه امروز ما نظارهگر و شاهد عملکرد دولتهای گذشته و کنونی و چشم انتظار دولت آینده است. مردم بهترین داور برای قضاوت در عملکرد خوب و بد دولتها هستند. اقبال و ادبار افکار عمومی به جریانات سیاسی و آرایی به صندوقهای رای در ایام انتخابات ریخته و خواهند ریخت برآیند داوری افکار عمومی است. مردم نشان دادهاند در عین حال که از خدمات دولتمردان تقدیر میکنند منتقد جدی نارساییها،عیوب و کاستیها نیز هستند. نباید این واقعیت را کتمان کرد که با شعار نمیشود کشور را اداره کرد . چالشهای فرا روی نظام در عرصه بینالمللی و لزوم تلاش برای ارتقای جایگاه ایران از یک سو ونیز چالشها و مشکلات داخلی در حوزه اقتصاد،مدیریت ، فرهنگ واجتماع از سوی دیگر میطلبد که ضمن رسیدن به ثبات در حوزههای یاد شده همیشه در طی اصلاح ،تحول و دگرگونی اصولی، فراگیر و جدی در کشور باشیم .
دولت احمدینژاد با تمامی تلاشهای جدی انجام داده در این زمینه گاه دچار افراط گردیده و گاه گرفتار تفریط. و این قلم امیدوار است با پیروزی اصولگرایان در انتخابات دهم ریاست جمهوری ، اعتدال بیش از پیش به چشم آید و فاصله از شعارگرایی تا عمل گرایی کمتر وکمتر گردد .
● توفیق جریان اصولگرا تاکنون:
جریان اصولگرا وارزشی که توفیق خدمت در سنگر شوراهای اسلامی وشهرداریها ، مجلس شورای اسلامی و نیز ریاست محترم جمهوری را یافته است همچنان دغدغه اصلی خود را پاسخگویی به مطالبات حقیقی مردم، خدمترسانی و اجرای اصلاحات واقعی از طریق مبارزه با فقر، فساد وتبعیض میداند.
احمدینژاد به عنوان رئیس جمهور و رئیس دولت نهم که در مسند عالیترین مرجع اجرایی کشور تکه زده است نماد جریان اصولگرا و ارزشی محسوب شده و در دوران مسئولیت خود تلاش نموده است روابط صلحآمیز با جهان را با تکیه بر سه عنصر عزت،مصلحت و حکمت گسترش دهد و البته برای کارآمدتر کردن نظام و ارتقای توان بازدارندگی آن کوشش فراوان داشته و همه این امور را هم از وظایف خطیر دولت نهم دانسته و میداند.
رئیس جمهور احمدینژاد بر وفاق و همدلی همه نیروهای انقلاب اعتقاد داشته و از اختلاف و تنش گریزان میباشد . او ارزشهای انسانی را تکریم و برای گسترش آن و نهادینه کردن ارزشهای اصیل اسلامی تلاش و گامهای موثری را برداشته است. با این وجود در برخی زمینهها به ایشان و دولت نهم، انتقاد وارد است.
● اصولگرایی و عمل گرایی:
اصولگرایی به عنوان یک مکتب عملی در سیاست، برخاسته از مبانی نظری است . در مکتب اصولگرایی برخلاف مکتب عمل گرایی و یا فرصت طلبی یک سلسله از اصول ومبانی به عنوان قوانین و ارزشهای خدشه ناپذیر پذیرفته میشود و عدول از آنها به هیچ روی قابل پذیرش نیست. حال آنکه در مکاتبی چون عملگرایی و فرصت طلبی قدرت و کسب آن تنها محور و مبنای ثابتی است که معتقدین به عملگرایی و فرصت طلبی بدان تمسک میجویند . از این رو در اصولگرایی همه اعمال و افعال با توجه به آن ارزشها و مبانی نظری ثابت سنجیده میشوند و بر مبنای آنها مورد ارزیابی قرار میگیرند . به همین دلیل هر فعل ، حرکت و یا عمل سیاسی که در نهایت و یا در روش خود با آن اصول و مبانی در تعارض و تغایر باشد و هدفی غیر از ارزشهای مذکور را پیگیری کند در مکتب اصولگرایی مردود است .
حال آنکه قدرتطلبان، فرصتطلب و عملگرایان قدرت محور برای کسب عبور نهایی خود که قدرت و اقتدار دار هر چه بیشتر است حاضر به دست زدن به هر کاری و ارتکاب هر عملی هستند.
عملگرایان اعتقاد دارند که “هدف، وسیله را توجیه میکند” و با این باور شیوههای حرکتی خود را در اتخاذ نمودن مواضع سیاسی، اجتماعی ،فرهنگی و هنری توجیه مینمایند و چه بسا در این مسیر متحمل هزینههای سنگین مادی ومعنوی شوند از اخلاق و ارزشها و اصول فاصله گیرند . اما اصولگرایی هر چند دارای هزینههای سنگین مادی است ولی به لحاظ معنوی همیشه پیروز است و فرد اصولگرا به هر عملی در عرصه سیاست دست نمیزند و از همه ابزارها و روشهای موجود برای رقابت و مبارزه سیاسی و ... استفاده نمیکند لذا در باور اصولگرای واقعی هدف وسیله را توجیه نمیکند و او است که فدای ارزشها و اصول میشود و حتی پیروزی و شکست را به گونهای دیگر میبیند وامروز رئیس جمهور احمدینژاد به عنوان اصولگرای متعهد خود را درمعرض نقد قرار داده و حاضر است در این مسیر فدای ارزشها و اصول شود و هزینههای آن را نیز بپردازد .
● اصولگرایی در منطق احمدینژاد
احمدینژاد انتخابات نهم ریاست جمهوری را یک آزمایش بزرگ اصولگرایی میداند واعتقاد دارد خیلیها در آن رفوزه شدند .
نه بدان جهت که کی به چه کسی رای داد بلکه منظور رعایت معیارهای اصولی دربرخورد با دیگران و پدیدهها بود . ( ۱)
از نگاه ایشان اصولگرایی یک جناح یا حزب جدید نیست . وی تصریح دارد بعضیها نیایند بگویند ما جناح اصولگرا هستیم چرا که تک تک اعمال ما باید محک بخورد. دوباره یک دسته بندی درست نشود که اینها جبهه اصولگرا هستند و آنها غیراصولگرا . با اسم که محتوا درست نمیشود ؟
باید محتوا را داشت . هر کس هر جا و در هر عملی که پایبند به نظام ارزشی اسلام باشد و اصول را رعایت کند در عمل اصولگرا میباشد .(۲)
رئیس جمهور احمدینژاد بر این باور است که دایره اصولگرایی با اصولگرایان متفاوت است و بر همین اساس اکثریت قریب به اتفاق ملت ایران را اصولگرا دانسته و با یک نگاه فراتر نیز اکثریت ملتهای عالم را هم اصولگرا میداند چرا که اعتقاد دارد ملتهای عالم همه طرفدار عدالت،کرامت و آزادگی هستند وحاضرند در راه کشور، وطن و منافع ملیشان فداکاری کنند . (۳)
در بینش احمدینژاد گسترده کردن دایره اصولگرایی مطرح نیست بلکه ادبیات وفرهنگ اصولگرایی مطرح است که باید گام به گام تعمیق شود، گسترش پیدا کند و دقیق تبیین شود . او دولت نهم را پرچمدار اندیشه اصولگرایی میداند . ( ۴)
دکتر احمدینژاد اصل اول اصولگرایی را کار برای خدا میداند و معتقد است اسم و دسته و گروه و رفیق برای انسان اعتبار وفایدهای ندارد و بر این باور است که پیشبرد انقلاب،ساختن جامعه الگو و انجام ماموریتهای سنگین نیازمند اخلاص و کار برای خداست و اگر این امر خدشهدار بشود دیگر به درد نمیخورد لذا باید برای خدا باشد. کار برای خدا باشد هر اتفاقی بیفتد پیروزی است. اصلا شکست ندارد .(۵
اسدالله افشار
پینوشتها:
۱ و -۲ سخنرانی در دیدار با نمایندگان انجمنها و تشکلهای دانشجویی ۸۴/۷/۷
۳ و -۴ مصاحبه با رسانههای داخلی وخارجی ۸۵/۶/۷
-۵ سخنرانی در جمع تشکلهای پیرو خط امام ۸۵/۷/۲۳
پینوشتها:
۱ و -۲ سخنرانی در دیدار با نمایندگان انجمنها و تشکلهای دانشجویی ۸۴/۷/۷
۳ و -۴ مصاحبه با رسانههای داخلی وخارجی ۸۵/۶/۷
-۵ سخنرانی در جمع تشکلهای پیرو خط امام ۸۵/۷/۲۳
منبع : روزنامه رسالت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست