پنجشنبه, ۲۰ دی, ۱۴۰۳ / 9 January, 2025
مجله ویستا

پیشگیری از بیماری‌های ناشی از گرما


پیشگیری از بیماری‌های ناشی از گرما
● پیش گیری‌ها Precautions
عاقلانه است به یاد داشته باشیم که مانوس شدن با جذب کم آب ممکن نیست . حد اقل آب برای بقا لازم است.بنابر این بیشترین توصیه ها مربوط به حفظ آب است.
آمادگی جسمی خود را حفظ کنید. آمادگی، بخصوص در هنگام اجرای برنامه مهم است.
حداقل کار لازم برای نیل به اهداف مورد نظر را انجام دهید.
تا آنجا که ممکن است و فقط به هنگام داغ ترین مواقع روز از دسترس خورشید دور باشید.
در هنگامی که آب در دسترس است بیش از اندازه مورد نیاز بنوشید، تشنگی شاخص ضعیفی از نیاز واقعی شما است و یک ذخیره در یک برنامه طولانی به درد خواهد خورد.
تا غش، غریب الوقوع نباشد ، آب را احتکار نکنید.
آماده جمع آوری آب باران با بهره برداری از یک سطح وسیع و پهن مثل یک ورق پلی تن باشید. با استفاده از یک نی پلاستیکی میتوان از چالهای صخره ها آب بدست آورد.
غذای پر کالری و کم پروتئین مطلوب است.
پوشاک گشاد وسبک وزن که نسبت به نفوذ عرق نفوذ پذیر بوده با رنگ روشن، همچنین یک کلاه سایه دار و عینک آفتابی به کار ببرید، بهیچ عنوان در شرایط گرما با لباس تمام ضد آب کار نکنید.
هر گاه قرص های نمک مورد استفاده است باید آنها را در مقدار کافی آب حل کرد.
▪ یک تجربه که همیشه توصیه میشود:
ـ قبل از اینکه احساس تشنگی به سراغ شما بیاید آب بنوشید
● بیماری های ناشی از گرما
▪ بی نظمی های گرمایی Heat Disorders
▪ گرمای خراشنده Prickly Heat
بیرون ریختن تاول های ریز را که معمولا بعلت تعرق در یک اقلیم گرم بوجود می آیند، گرمای خراشنده گویند.
تنها چاره واقعی بیرون آمدن از آفتاب و استراحت است، هر چند اقدامات گوناگونی میتوان انجام داد تا علائم فرو نشانده شود.
▪ غش گرمایی
کسانی که به آب و هوای گرم عادت نداشته و زیاد در معرض آن قرار گیرند دچار دوره های خستگی توام با بیهوشی یا احساس گیجی میشوند. این امری شایع است و با استراحت میتوان بطور موثر با آن مقابله کرد.
▪ خستگی گرمایی Heat Exhaustion
هنگامیکه این مساله ناشی از نقصان آب باشد میتواند بسیار وخیم بوده ، ودر نهایت منجر به مرگ گردد. یلائم آن عبارتند از : تشنگی ، کوفتگی، گیجی ، تندی نبض، افزایش دمای بدن، کم ادراری و سپس هذیان و اغما تنها راه ایجاد توازن آبی است.
هنگامی که این امر در اثر نقصان نمک روی دهد، علائم مشابهی بمعنای افزایش ملموس دمای بدن، رخ میدهد ولی تقریبا همیشه گرفتگی وخیم عضلانی روی مینماید. هر گاه به مواد غذایی نمک اضافه ننماییم میتواند وضع وخیم تر گردد. در میان انسانها اشتیاقی به نمک وجود ندارد بنا بر این مبتلایان نمیدانند که دچار کمبود آن هستند.
▪ ضربه گرمایی Heat Stroke
این عارضه که به غلط عارضه خورشیدی نامیده میشود فعلا وخیم ترین بی نظمی گرمایی است و ناشی از نارسایی نظام تنظیم دمای بدن است این ناراحتی با دمای بدن و فقدان تعرق همراه است. پوست داغ و خشک است. علائم اولیه شباهت قابل ملاحظه ای با علائم افت گرمایی دارد مثل رفتار پرخاشجویانه، فقدان هماهنگی وغیره. غربانی بعدا به اغما و تشنج افتاده و سپس مرگ به استقبال میایدف مگر اینکه معالجه موثر صورت گیرد.
در محل معالجه شامل پاشیدن آب روی مریض یا پوشاندن او با حوله خیس همراه با باد زدن شدید است. ضروری است که معالجه را سریعا شروع کنیم مگر اینکه فقدان آب چنان حاد باشد که جان دیگران به خطر بیفتد. هنگامیکه تسهیلات اجازه دهد ، فرو بردن در حمام آب سرد (۱۰ درجه سانتیگراد) انتخاب اصلح است.
● آثار گرما
غالبا گفته میشود که انسان حیوانی گرمسیری است و مطمئنا درست است که اتلاف گرما بسیار آیان تر از حفظ آن است.معهذا در یک اقلیم سرد ، حفظ گرما، با عمل نسبتا ساده و مصلحت آمیز بهبود عایق بندی حاصل میگردد. و حال آنکه در یک اقلیم گرم اتلاف گرما عمدتا با تعدیل های جسمی تنظیم میگردد که خارج از دسترس فرد است.
پوشیدن یک پالتو بسیار راحت تر از پوشیدن یک یخچال است.
در هر حال ابتلا به گرما در فصل تابستان پدیده ای قابل پیش بینی است.معهذا مواردی از آفتاب سوختگی کاملا وخیم و خستگی ملایم گرمایی موجود بوده است و سرپرست یک گروه کوهنوردی با بی نظمی های حاصل از گرما و پرهیز از آنها آشنا باشد.
▪ نیاز به آب water Requirements
از آنجا که بیشتر این بی نظمی ها ناشی از نقصان آب است تا آثار مستقیم گرما، درک نیاز های آبی بدن لازم است. بعنوان یک راهنمای کلی باید روزانه بطور متوسط ۲.۵ لیتر آب صرف شود واین مقدار بطرق زیر دفع میشود.
ـ ادرار/۱۴۰۰ mm/h
ـ تنفس/۴۰۰ mm/h
ـ تنفس نا محسوس/۶۰۰ mm/h
ـ زوائد/۱۰۰ mm/h
ـ مجموع/۲۵۰۰ mm/h
این نیاز با کار سخت بدنی، بخصوص در هوای گرم، بشدت افزایش پیدا میکند و ۷۵۰ میلی لیتر برای برای صرف هر ۱۰۰۰کیلو کالری ممکن است لازم باشد. قسمت اعظم این آب به شکل عرق(Sweat) تبخیر شده و با این کار سطح بدن خنک میشود. تبخیر(Evaporation) یک لیتر عرق موجب اتلاف حدود ۶۰۰کیلو کالری میگردد. در اقلیم های واقعا گرم نیاز به آب ممکن است تا ۸لیتر در شبانه روز هم برسد.
▪ نیاز به نمکSalt Requirements
بطور معمول جذب نمک در ما بسیار بیشتر از نیاز واقعی ما است، اما تعریق مداوم میتواند منجر به اتلاف اساسی نمک بدن گردد بخصوص برای کسانی که با اقلیم سازگار نشده اند. با از دست دادن هر ۲لیتر از مایعات، ۲ گرم نمک از دست میرود. خوشبختانه خو گرفتن به نقصان نمک در محیط گرم تقریبا بسرعت صورت میگیرد و با ظهور آن میتوان با چاره ساده حذف نمک جامد یا محلول، و با کاهش جذب آب ،روبرو شد.
▪ سازش Acclimatisatation
در باب انطباق بلندمدت با گرما چیز زیادی نمیدانیم و به انسان این احساس دست میدهد که مانند اسکیمو در محیط سرد، تجربه پرهیز بهترین حفاظ در برابر آثار زیان بار یک اقلیم گرم است.
شک نیست که پس از قرار گرفتن چند روز در برابر گرما، تعدیل های کوتاه مدتی صورت میپذیرد که عبارتند از: کاهش ملموس در ضربان قلب در هنگام کار ، دمای پایین تر پوست وبدن ، کارایی بیشتر عملکرد تعریق(تعریق در ابتدا بیشتر است) ، کاهش نمک در ادرار و افزایش ملموس در تحمل شرایط .
▪ آفتاب سوختگی Sunburn
این امر میتواند بخصوص در مورد آنهایی که دارای پوست حساس هستند، وخیم تر باشد. بعلاوه ، آفتاب سوختگی میتواند در تراوش(Secretion) عرق مداخله نموده منجر به عوارض گرمایی بیشتر گردد. این عارضه معمولا، با قرار گرفتن ناگهانی در معرض اشعه آفتاب و عدم محافظت کافی صورت میگیرد.
طول مدت قرار گرفتن در معرض آفتاب باید یه دقت تنظیم شود تا یک لایه قهوهای و حفاظتی بوجود آید به هر قیمتی در ابتدا کرمی که مانع تعرق نشده و تشعشع مضر اشعه ماورا بنفش را متوقف نمایدف مورد استفاده قرار گیرد.در استعمال کرم مهم است ابها همچنین همه جاهایی از صورت که مقدار زیادی اشعه منعکسه از زمین یا برف به آنها میخورد (زیر بینی و گوشها،چانه و غیره) فراموش نشود. آفتاب سوختگی را میتوان با محلول کالامین (calamine) درمان کرد.
▪ آثار تابش Effect of Glare
کوری حاصل از برف بطور مختصر در بخش زمستانی مورد توجه قرار گرفته است. در اینجا، توجه خود را به ناراحتی و آسیب حاصل از عدم حفاظت کافی چشمها معطوف مینماییم. چاره آسان است . زدن عینک آفتابی. این وسیله باید از نوع خوب بوده و مقدار اشعه ماورا بنفش بدون اینکه به مقدار کلی روشنایی لطمه ای وارد آید، کاهش دهد. در شرایط برفی بخصوص درارتفاعات زیاد، ضروری است چشمها را با ممانعت از ورود روشنایی به اطراف عدسیها ، حفاظت کرد.
● تحلیل قوا ناشی از گرما و حمله گرمایی
تغییرات بسیار بزرگ درجه حرارت اغلب در محیط کوهستان مشاهده میگردد بخصوص در ارتفاعات بلند در هیمالیا (۶۰۰۰-۷۰۰۰متر) درجه حرارت در هوای آفتابی ممکن است بالاتر از c&#۷۳۰;۳۰ باشد، اما میتواند با ناپدید شدن خورشید در پشت کوه های اطراف در عرض چند دقیقه به زیر حد انجماد برسد. درجاتی از تطابق نسبت به هر دو درجه حرارت بالا و پایین ایجاد میگردد تطابق با محیط گرم با افزایش حد اکثر حجم عرق و کاهش مقدار سدیم آن حاصل میشود.
در یک فرد تطابق نیافته از یک کشور با آب و هوای معتدل رسیدن به نواحی گرمسیری ممکن است زمینه ساز تحلیل قوا ناشی از گرما یا حمله گرمایی گردد.
تحلیل قوا ناشی از گرما، معمولا با انجام ورزش در هوای گرم بوده و ناشی از اتلاف آب و نمک از طریق عرق کردن و جایگزینی نا کافی آنها از راه مصرف خوراکی میباشد. علائم اولیه نظیر تعریق فراوان، گیجی، خستگی، درد عضلانی، سر درد و سبک سری(light head ness) ممکن است به سمت هیپوترمی (دمای مرکزی c&#۷۳۰;۳۸ تا c&#۷۳۰;۴۰) و کاهش حجم خون پیشرفت نمایند.
درمان شامل محافظت در برابر نور خورشید، باد زدن یا کشیدن اسفنج مرطوب و خنک بر روی بدن و جایگزینی مایعات از راه خوراکی میباشد و در موارد شدید در صورتی که تسهیلات لازم در دسترس باشد اندازه گیری(پایش) دقیق الکترولیتها و جایگزینی مایعات از راه وریدی باید صورت گیرد.
▪ حمله گرمایی
در حمله گرمایی مکانیسمهای طبیعی تنظیم دمای بدن از کار میافتد و دمای مرکزی بدن به بالای c&#۷۳۰;۴۱ افزایش میابد این حالت یک فوریت (اورژانس) پزشکی است گرچه معمولا اتلاف آب بدن در ابتدا وجود ندارد. علائم اولیه آن مشابه علائم تحلیل قوا ناشی از گرما میباشد. با این حال تعریق از بین میرود و پوست در لمس (سطح بیرونی پوست) داغ بوده و سر درد و اختلالات گوارشی از علائم عمده میباشد. اختلالات عصبی حاد مشخصه بالینی و بارز حمله گرمایی میباشد. بدون درمان پیشرفت به سوی کما و مرگ ایجاد میگردد.
دمای بدن باید به سرعت کاهش داده شود. در محیط کوهستان محافظت در برابر آفتاب و خنک کردن سطح بدن (تنه و گردن موثر ترین نواحی هستند) با آب، برف یا حتی یخ باید سریعا صورت گیرد. در صورتیکه خارج سازی بیمار از محیط همچنان حائز اهمیت است. معمولا خنک سازی سطحی در بیمارستان ادامه میابد.
اسماعیل رضایی
http://۵۶۷۱.blogspot.com
منبع : کتاب پزشکی ارتفاع
نوشته: دیوید مورداک و اندرو پالارد
ترجمه: دکتر جلال الدین شاهبازی و دکتر شهرام محقق