دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

تاثیر نماز در شخصیت جوانان


تاثیر نماز در شخصیت جوانان
نماز لفظ و واژه ای است که در متون دینی به عنوان »صلاهٔ« از آن یاد شده است و دارای معانی متعددی می باشد.
یکی از آن معانی، عمل مخصوصی است که به نام نماز در دین اسلام مشخص شده و نماز به معنای دعا هم در برخی از آیات قرآن آمده است.
آن چه از سنت رسول اکرم (ص) و اهل بیت برمی آید، نماز یعنی انجام اعمال مخصوص که با تکبیرهٔ الاحرام شروع و به سلام ختم می شود، این عمل ظاهری که اصطلاحا به آن نماز گفته می شود، تمام حقیقت نماز نیست بلکه این تنها صورت و چهره ظاهری آن است.
تصویرظاهری نماز همان است که با اعمال مخصوص انجام و حفظ آن نیز واجب است.
اما روح و باطن نماز عبارت است از: اخلاص، حضور قلب، ذکر خداوند و تعظیم مقابل او، امید و دلبستگی به ذات ربوبی، اعتقاد به وجود سرمدی و محو شدن در مقابل ذات یکتایی که در مقابل عظمت و جلال او قیام کرده است.
از منظر علم و دین، در تمام عمر و طول حیات انسانی هیچ برهه ای مهم تر از دوره نوجوانی و جوانی نیست.
یکی از روانشناسان معروف غربی به نام دکتر »مای لی« در اهمیت این دوره از عمر آدمی چنین می گوید: »در نوجوانی مسئله شخصیت و هویت با شدت تمام دوباره وارد میدان می شود. پس نوجوانی و جوانی یکی از مراحل و مراتب هستی است که طی آن ساختمان قطعی شخصیت و هویت بزرگسال تثبیت می شود.
از دیدگاه اسلام، سوق دادن جوانان به سوی تکامل انسانی و اهداف متعالی، یکی از اهداف مهم در این مورد است که فلسفه همه عبادات دینی در این نکته معطوف می شود زیرا جوانان موثرترین قشر در اجتماع انسانی هستند، که احساس بستگی به یک تکیه گاه محکم و امنیت و آرامش در پناه آن تنها عنصری است که می تواند به جوان اعتماد و اطمینان ببخشد و او را از اضطراب درونی و تشویق ذهنی رها سازد.«
در احادیث نقل شده از معصومین، تشبیه نوجوان و جوان به نهال نورس، حاکی از همین مطلب است که او را می توان به هر جهتی هدایت کرد بر خلاف درخت تنومندی که کسی قادر به جهت دهی آن نیست مگر با بریدن تنه درخت.
بنابراین جوانی با نوعی اثرپذیری روحی و حالات انفعالی و تشویق ذهنی همراه است که کمتر صبغه و رنگ عقل و استدلالی دارد.
به همین دلیل عوامل خارجی در جهات مثبت یا منفی بیشترین اثر را در او می گذارد.
آن چه از دیدگاه اسلام در این زمینه مهم است، سوق دادن او به سوی تکامل انسانی و اهداف متعالی می باشد.
اهداف عالیه انسانی هدف همه رهبران دین است و همه تعالیم دین و احکام الهی خصوصا نماز در همین راستا بر مسلمانان واجب شده است.
دشمنان دین اسلام به خصوص غرب به خاطر درک همین نیازهای فطری و غریزی جوانان تلاش زیادی انجام می دهند تا این گرایش ها را به جهتی که اهداف آن ها را تامین می کند، سوق دهند و آن ها را از کمالات معنوی و دینی منحرف سازند.
تردیدی نیست که مهم ترین اقدام یک جوان مسلمان این است که ایمان خود را ضمن حفظ کردن، تقویت کند و اعتمادش را به صدق و اعتبار روحی اسلام از دست ندهد.
رهبر فرزانه انقلاب در این خصوص فرموده اند: »مبتدی ترین انسان ها رابطه خود را با خدا به وسیله نماز آغاز می کنند و برجسته ترین اولیای خدا نیز بهشت خلوت انس خود را با محبوب، در نماز می جویند زیرا این گنجینه ذکر و راز و نیاز را هرگز پایانی نیست...«

محمد رضا توکلی
منبع : روزنامه خراسان