پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024


مجله ویستا

شناخت اجزای گل ها


شناخت اجزای گل ها
با نگاه به یک شاخه گل اجزاء تشکیل دهنده آن تشخیص داده می‌شوند:
▪ گل برگ­ها؛ با برگ­های براق و درخشان که توجه حشرات گرده افشان را به خود جلب می‌کنند؛
▪ کاسبرگ­ها؛ که در زیر گلبرگ­ها قرار دارند و محل اتصال گلبرگ­ها به ساقه هستند. تا زمانی که گل‌ها بصورت غنچه هستند کاسبرگ­ها از آن‌ها محافظت می­کنند. کاسبرگ­ها بخش زینتی گل را تشکیل می­دهند و به رنگ سبز هستند.
▪ پرچم؛ بخش نر گیاه محسوب می­شود که ذرات گرده‌ی گل گیاه را تشکیل می­دهد و معمولاً با یک مایع پودری شکل پوشیده شده است.
▪ مادگی؛ بخش ماده گیاه است که معمولاً در مرکز گیاه قرار دارد و در بسیاری از موارد فرق بین پرچم و مادگی تشخیص داده نمی‌شود. مادگی، برگ­های پهن و باریکی هستند که به سمت بیرون از ساقه رشد می­کنند و وظیفه اصلی آن‌ها غذا‌سازی بوسیله فتوسنتز است.
▪ غنچه؛ بخش دیگری از گیاه است. گل‌های جوان و محکم پیچیده درهم غنچه نامیده می‌شوند.
▪ قسمت مرکزی گیاه ساقه است؛ که غنچه­ها،‌ برگ­ها و گل از آن رشد می­کنند و پایه اصلی گیاه است.
در گل­آرایی از سه نوع گل‌های اصلی، پُر کننده، کشیده و ساقه­ای استفاده می­شود.
همچنین سه مرحله‌ی مهم در گل‌آرایی عبارتند از:
▪ انتخاب گل
▪ حمل و نقل
▪ نگهداری گل
بعد از تهیه گل‌ها برای کار گل­آرایی، حمل و نقل گل‌ها خیلی مهم است و معمولاً آن‌ها را در جعبه مخصوصی که در آن سوراخ‌هایی برای عبور هوا تعبیه شده است، قرار می­دهیم. با زرورق­های مچاله شده سر گل‌ها را می­پوشانیم تا در موقع حمل و نقل دچار آسیب نشوند. در مسیرهای کوتاه گل‌های کم شاخه را سرازیر نگه می­داریم.
بهترین زمان برای چیدن گل‌های باغچه، صبح زود یا شب هنگام است. زیرا در این وقت گل‌ها رطوبت کافی داشته و زود پژمرده نمی­شوند. بعد از چیدن گل‌ها، آن‌ها را بصورت سرازیر حمل کرده و بعد به مدت یک دقیقه آن‌ها را در آب ولرم و سپس آب سرد قرار می­دهیم.
بعد از حمل مرحله‌ی نگه‌داری گل‌ها می‌باشد. اصول و قوانینی در این رابطه باید رعایت شوند که در ذیل توضیح داده شده‌اند:
در زمان تهیه گل‌ها، تیغ‌ها و برگ­های اضافی ساقه را جدا کرده، بعد بوسیله‌ی تیغ‌بُر ساقه به اندازه یک سانتیمتر کوتاه شده و در آب ­گذاشته می‌شود. سپس گل‌ها را بطور افقی در کنار هم چیده از کاغذ روزنامه یا برش استفاده کرده و سر گل‌ها را کنار هم می‌گذاریم و روبانی دور آن‌ها می‌پیچیم. برای طولانی کردن عمر گل آن را ابتدا به مدت ۲ یا ۳ دقیقه در آب ولرم و سپس در سطل­های آب خنک قرار می­دهیم.
پس از اتمام کار گل­آرایی، گل‌های پژمرده مثل گل‌های رُز پژمرده را در‌آورده و به مدت ۲ تا ۳ دقیقه در آب ولرم قرار داده و سپس به مدت ۲ تا ۳ ساعت در وان پلاستیکی آب سرد قرار داده و یخ روی آن می‌گذاریم و سپس حوله‌ای روی ساقه‌های می‌گذاریم. وقتی دوباره طراوت خود را بدست آوردند در گل‌آرایی استفاده می‌شوند، ولی اگر بعد از این عملیات باز هم گل حالت پژمردگی داشت آن را در گل­آرایی استفاده نمی­کنیم .
پرچم­های گل‌هایی مثل لیلیوم که دارای مواد رنگی هستند را بهتر است با یک دستمال کاغذی یا قیچی کوچک به آرامی جدا کرد. در ضمن باید مراقب بود که در زمان برداشتن به روی گلبرگ­ها مالیده نشوند. زیرا باعث آلودگی گلبرگ و در نهایت از بین رفتن آن‌ها می­شود.
معمولاً برگ­های اضافی لیلیوم برداشته شده و چنانچه ساقه­های گل کوتاه باشد آن‌ها را در کپسول­های آب قرار می‌دهیم. این کپسول‌ها معمولاً برای گل‌هایی مانند آنتریوم، ارکیده و گل‌های حساس دیگر که ساقه‌های کوتاه نیز دارند، مناسب هستند.
برای طولانی کردن عمر گل‌هایی مانند مرغ‌عشق و مریم که ساقه­های محکم چوبی دارند ابتدا شکافی بشکل بعلاوه (+)، و به اندازه ۵ سانتیمتر با قیچی باغبانی در انتهای ساقه­ها ایجاد کرده و سپس آن را در آب قرار می‌دهیم. در مواقعی که این ساقه­ها محکمتر و چوبی­تر هستند با چکش به ساقه ضربه می­زنیم تا له شده و امکان جذب بیشتر آب را داشته باشد.
گل‌هایی مثل شیپوری و زنبق که ساقه­های تو خالی دارند و مقدار آب ‌کِِشی آن‌ها بسیار زیاد است، باید ساقه­های آن‌ها به اندازه یک سانتیمتر با زاویه ۴۵ درجه کوتاه شود. ابتدا ساقه‌های آن‌ها را با وسیله‌ای مثل قوری از آب پر میکنیم سپس با گذاشتن انگشت در زیر ساقه برای جلوگیری از ریختن آب به بیرون، گل را داخل ظرف آب قرار می‌دهیم.
ساقه‌ی گل میخک، دارای برآمدگی­هایی است که هنگام کوتاه کردن ساقه بهتر است آن را بعد از یکی از این برآمدگی‌ها کوتاه کنیم. زیرا در این صورت است که گل می‌تواند با جذب آب بیشتر، عمر طولانی‌تری داشته باشد.
برای خارج نشدن شیره‌ی موجود در انتهای ساقه‌ها­ی گل‌هایی مانند آهار، ختمی، کوکب و آفتاب­ گردان، ابتدا انتهای ساقه را از درون گل بوسیله کبریت می­سوزانیم و سپس آن‌ها را در آب خنک قرار می­دهیم. بجای سوزاندن می‌توان انتهای ساقه را به مدت ۳۰ ثانیه در آبجوش قرار داد.
پس از انتقال دادن گل‌های داودی و میمون به محل، انتهای آن‌ها را در آب فرو کرده و سپس ساقه­ها را بصورت یک زاویه ۴۵ درجه کوتاه می‌کنیم و برای بهتر ماندن آن‌ها را هر شب و روز با آب گرم اسپری می‌نماییم.
منبع : سازمان آموزش و پرورش استان خراسان