دوشنبه, ۱۷ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 6 May, 2024
مجله ویستا

رکود چندرسانه ای ها


رکود چندرسانه ای ها
● علل رکود تولید و فروش نرم‌افزارهای چندرسانه ای :
نرم‌افزارهای چند رسانه‌یی به عنوان یکی از جنبه‌های تنوع نرم‌افزاری‌ در حوزه‌ی آموزشی به شدت تاثیرگذار و رو به گسترش‌اند و نقش موثری در ارتقای نظام آموزشی دارند اما به اعتقاد تحلیلگران سرمایه‌گذاری در کشور بروی این بخش به دلیل رعایت نشدن قانون کپی‌رایت برگشت سرمایه ندارد و این بازار در کشور در حالت رکود به سر می‌برد.
عباس فرزین - یک کارشناس - معتقد است که در صادرات فن‌آوری اطلاعات صرفا بحث نرم‌افزار مطرح نیست و علاوه بر آن به تخصص بالا در طراحی نرم‌افزار نیاز بوده و خدمات مهندسی نیز بخش مهمی ‌از آن است.
به گفته‌ی او در کشور ما نیز نرم‌افزار به عنوان بیست و دومین صنعت در وزارت صنایع قلمداد شده اما چندان جدی گرفته نشده است اما در هر صورت دولت به سمت الکترونیکی شدن پیش می‌رود و مجبور است همه‌ی عملیات‌هایی را که در گذشته به صورت سنتی انجام می‌داد،‌ دیجیتالی و در بستر رایانه انجام دهد و این حجم زیادی کار را برای متخصصان ایجاد می‌کند و در صورت برون سپاری این کارها در بخش خصوصی نیز توسعه می‌یابد.
این کارشناس همچنین با اشاره به تصویب قانون کپی رایت برای محصولات ایرانی تصریح کرد:‌ ما معضلات زیادی در اجرای این قانون داریم اما اجرای درست این قانون در کشور موجب پیشرفت و اقتصادی شدن طرح‌های نرم افزاری خواهد شد.
● فروش نرم‌افزارهای چندرسانه‌یی در حال رکود به سر می‌برد
مهدی علی‌اکبریان - مدیر یک شرکت نرم‌افزاری - معتقد است: هیچ اتفاق خاصی طی دو سال گذشته در عرصه‌ی تولید نرم‌افزار در کشور رخ نداده است. نرم‌افزار ابزاری برای شفاف‌سازی و کمک به سازمان‌های دولتی به شمار می‌رود و بخش اعظم بازار نرم‌افزار در کشور بازار دولتی است و استراتژی دولتی‌ها هم شفاف‌سازی نیست.
او ادامه داد: بنابراین بودجه‌ای به این بخش اختصاص نمی‌دهند و ما با مقدار زیادی پروژه‌های انجام نشده و هزینه‌های بدون نتیجه مواجهیم که بازار نرم‌افزار را به رکود کشانده است.
علی‌اکبریان گفت: فروش نرم‌افزارهای چندرسانه‌یی در کشور تابع فروش رایانه‌های خانگی بوده و هر دو در حال رکود به سر می‌برند و بخش مهمی از بازار مذکور را نرم‌افزارهای خارجی که به فارسی ترجمه شده و بدون لیسانس شرکت خارجی کپی شده‌اند به خود اختصاص داده‌اند؛ نرم‌افزارهای چند رسانه‌یی تولید داخل با محتوای بومی نیز بازار ثابت خود را دارند.
این کارشناس با اشاره به تغییر نوع تقاضای نرم‌افزار در بازار کشور گفت: در یک دوره‌ای سفارش نرم‌افزار توسط سازمان‌ها، جنبه‌ی نمایشی و رفع تکلیف داشت اما در حال حاضر تقاضا به سمت نرم‌افزارهای استاندارد شده، با سابقه‌ی بیشتر و مفید سوق پیدا کرده است و این امر ناخودآگاه به بازار شکل خوبی داده و تولید نرم‌افزارهای تخصصی را گسترش خواهد داد.
● بخش نرم‌افزار با رعایت نشدن کپی‌رایت برگشت سرمایه نخواهند داشت
الهه عصاری - مدیر یک شرکت نرم‌افزاری - افزایش تقاضا برای نرم‌افزار را در جهت رشد آن بسیار مهم ارزیابی کرد و خاطر نشان کرد: شرکت‌های خصوصی اگر توانایی تامین نیازهای بازار داخلی و افزایش تقاضا را نداشته باشند، با توجه به رقابت‌های فشرده و نیاز به رعایت استانداردها در بازار خارجی برای تولید و ارایه‌ی نرم‌افزار با دشواری مواجه خواهند بود.
او با توجه به حجم بزرگ دولت در سازمان‌ها و ادارات دولتی نیاز فراوانی به نرم‌افزار وجود دارد افزود: این نیازها هم در بخش دولتی و هم غیردولتی بالقوه بوده و فعال نشده است که این امر دلایل مختلفی از جمله تغییرات مدیریتی و سیاست‌گذاری در کشور دارد.
عصاری همچنین با اشاره به تقاضای موجود برای نرم‌افزار در حوزه‌های اداری، مالی و تخصصی تصریح کرد: با اجرای طرح تکفا و ارایه‌ی بودجه‌های استانی، تقاضا برای نرم‌افزار در سازمان‌های دولتی شفاف بیان شد و در نتیجه با برگزاری مناقصات و تاسیس شرکت‌های جدید، بازار نرم‌افزار تکانی خورد.
او در ادامه با بیان این که نرم‌افزارهای چندرسانه‌یی نقش موثری در ارتقای نظام آموزشی دارند، اظهار کرد: عده‌ای اعتقاد دارند که سرمایه‌گذاری در این بخش به دلیل رعایت نشدن قانون کپی‌رایت برگشت سرمایه نخواهند داشت که ادامه‌ی این وضعیت به زیان فرهنگ کشورمان تمام خواهد شد.
● بازار داخلی به نرم‌افزارهای مدیریتی نیاز مبرم دارد
به گفته‌ی علی اکبر جلالی - استاد IT دانشگاه علم و صنعت ایران - باید در بخش صنعت نرم‌افزار به متخصصان تولید نرم افزار‌ و هم منابع مصرف اعم از بازار داخلی و خارجی و همین طور نرم‌افزار توجه داشت.
او گفت: در حوزه‌ی نیروی انسانی برای توسعه‌ی نرم‌افزار نیروی لازم در سطح ملی و بین‌المللی در کشور وجود دارد اما در حوزه‌ی مصرف نرم‌افزار کشورهای در حال توسعه مانند ایران به نرم‌افزار بیشتری نسبت به کشورهای توسعه یافته نیاز دارند در نتیجه در بازار داخلی نیاز مبرمی‌ به نرم افزار به خصوص نرم‌افزارهای قوی در مدیریت وجود دارد اما در بازارهای خارجی نتوانسته‌ایم مانند کشورهای هندوستان و ایرلند بخشی از بازار را به خود اختصاص دهیم.
جلالی با بیان این که ما در سه حوزه‌ی نیروی متخصص، منابع مصرف و تنوع نرم افزار با مشکلاتی رو به رو هستیم تصریح کرد: نیروهای متخصص تولید نرم افزار یا به خارج از کشور مهاجرت کرده و یا رغبت چندانی به فعالیت به دلیل رعایت نشدن قانون مالکیت معنوی ندارند.
او ادامه داد: در رابطه با صدور نرم افزارهای خارجی نیز به دلیل این که معمولا از نرم‌افزارهای غیرقانونی استفاده می‌کنیم موفقیت چشم گیری نداشته‌ایم اما در حوزه‌ی فروش نرم افزار اگر به صورت سازمان دهی شده و در چارچوب مقررات بین‌المللی عمل کنیم قطعا می‌توانیم جایگاه مناسبی به دست آوریم.
● ۹میلیون دلار صادرات نرم‌افزار در هشت ماهه‌ی‌ نخست سال۸۵
محمدرضا طلایی - نایب رییس اتحادیه‌ی صادرکنندگان نرم‌افزار ایران - در این باره گفت: ما در سال ۸۴ در حدود ۱۵ میلیون دلار و در هشت ماهه‌ی نخست سال ۸۵،‌ ۹ میلیون دلار صادرات نرم‌افزار داشته‌ایم و امیدواریم آمار صادراتمان را در سال ۸۶ با توجه به بسته‌ی حمایتی که با همکاری سازمان توسعه و تجارت ایران و اتحادیه‌ی صادرکنندگان نرم‌افزار در مرحله‌ی اجرایی است و با کمک‌های دولتی به تولیدکنندگان محصولات IT به ۳۰ میلیون دلار برسانیم.
او ادامه داد: ما در داخل کشور مشکل اجرا نشدن قانون حمایت از پدیدآوردندگان نرم‌افزارهای رایانه‌یی و در نتیجه جذب نشدن سرمایه‌گذارهای داخلی و خارجی برای تولید نرم‌افزار داریم که کمبود سرمایه‌گذاری در این بخش به کاهش تولید و همچنین پایین بودن کیفیت محصولات تولیدی منجر می‌شود و از طرف دیگر کیفیت پایین محصولات صادرات را نیز دچار مشکل می‌کند.
وی همچنین با اشاره به عضویت تعداد ۲۵۰ شرکت در مجمع ناشران الکترونیک و فعالیت آن‌ها در عرصه‌ی نرم‌افزارهای چند رسانه‌یی تاکید کرد: این شرکت‌ها می‌توانند انتقال دهنده‌ی فرهنگ و تاریخ کشورمان باشند و یکی از ابزارهای نوین آموزشی و فرهنگی هستند اما این شرکت‌ها که عمدتا کوچک و متوسط هستند مورد تهاجم سارقان نرم‌افزارهای چندرسانه‌یی قرار می‌گیرند و سرمایه‌شان را از دست می‌دهند.
به اعتقاد وی ما هنوز نتوانسته‌ایم بخش دولتی را برای حمایت از این صنعت قانع بکنیم در حالی که قشر جوان فعال در این بخش مانند دیگر بخش‌های فرهنگی از جمله سینما و موسیقی برای انتقال فرهنگ کشورمان فعالیت می‌کنند اما از حداقل حمایت‌های قانونی و معنوی دولت برخوردار نیستند.
منبع : مرکز کامپیوتر ستارگان