یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا
این قفل های گرانبها
شاید تا به حال بارها شنیده اید که برای جلوگیری از استفاده غیرمجاز از برنامه ها یا تکثیر غیرقانونی آنها، اصطلاحاً به آنها قفل می زنند. قفل گذاری کلاً به دو روش نرم افزاری و سخت افزاری صورت می گیرد.
● قفل سخت افزاری
چنانچه از سخت افزار خاصی برای قفل گذاری استفاده شود، به آن قفل سخت افزاری گفته می شود. این قفل ها بعضاً به صورت یک رابط، روی پورت پارالل سیستم نصب می شوند که البته هر دو نوع آن عملکرد مشابه دارند. بخش اصلی قفل، از یک حافظه قابل پاک شدن تشکیل شده که با توجه به نوع و حجم آن، دارای عملکردی متفاوت است و عمدتاً به یکی از دو روش زیر عمل می کند. روش اول قفل گذاری به این صورت است که تولیدکننده نرم افزار یک یا چند بایت از اطلاعات را در قفل نوشته و برنامه هنگام اجرا آن را چک می کند. در صورتی که قفل وجود داشته باشد، برنامه به کار خود ادامه می دهد و اگر قفل وجود نداشته باشد یا اطلاعات خوانده شده از روی قفل صحیح نباشد، برنامه متوقف شده و با اعلام خطا، از اجرای صحیح سر باز می زند. این نوع قفل ها دارای ساختاری ساده، حافظه یی در حد چند بایت و قیمتی ارزان هستند. استفاده از این قفل ها بسیار ساده بوده و نیاز به تخصص خاصی ندارد. تنها کافی است نرم افزار ویژه قفل را (که توسط شرکت تولیدکننده قفل ارائه شده ) اجرا کرد. گفتنی است در ابتدا که قفل فاقد اطلاعات است، اول یک کلمه دلخواه به عنوان کلمه عبور درخواست کرده و سپس با توجه به نوع قفل، یک یا چند کلمه اطلاعات را دریافت و در حافظه قفل ثبت کنید. در دفعات بعد باید کلمه عبوری که اولین بار ثبت شده، وارد شود تا بتوان به اطلاعات درونی قفل دسترسی داشت. البته بعد از ورود به برنامه این کلمه قابل تغییر است.
در هر صورت پس از ثبت اطلاعات در قفل، تولیدکننده نرم افزار اطلاعات ثبت شده را در یک برنامه چک می کند که نحوه چک کردن اطلاعات با توجه به نوع قفل متفاوت است. در بعضی فقط اطلاعات درون قفل چک می شود و در بعضی دیگر، در مرحله اول وجود قفل چک شده و در مرحله بعدی، اطلاعات درون آن چک می شود. روش دیگر قفل گذاری به این صورت است که تولیدکننده نرم افزار بخش کوچکی از برنامه را در حافظه قفل قرار می دهد که در این حالت چنانچه قفل وجود نداشته باشد، برنامه به هیچ وجه، قادر به اجرا و ادامه کار نخواهد بود. این نوع قفل ها دارای ساختاری کمی پیچیده، حافظه یی بعضاً تا چند کیلو بایت و قیمتی نسبتاً گران هستند. استفاده از این قفل ها به سادگی نوع قبلی نیست. البته نحوه کلی کار مشابه روش قبلی است. با اجرای نرم افزار ویژه قفل و وارد کردن کلمه عبور، باید نام فایلی را که می خواهیم روی آن قفل بزنیم، مشخص کنیم تا بخشی از آن در قفل ثبت شود. البته در بعضی دیگر از این نوع قفل ها، که حفاظت بیشتری را انجام می دهند، باید توسط تولیدکننده نرم افزار دقیقاً کنترل شود که چه بخش هایی از فایل باید در قفل ثبت شود که ابتدا انجام این کار نیاز به تخصص و تجربه کافی دارد، چرا که بعضاً ممکن است خطا در انجام کار باعث بروز اشکال در برنامه تولیدی شود. چون با این کار در واقع بخشی از برنامه در قفل ثبت می شود، واضح است که هر قفل فقط برای یک نسخه از برنامه می تواند مورد استفاده قرار بگیرد و به همین علت کاربرد این قفل کمتر است. ضمناً نوع دیگری از قفل ها هستند که از هر دو روش فوق استفاده می کنند، اما طرفدار چندانی ندارند.
● قفل نرم افزاری
چنانچه از روش ها و ترفند های نرم افزاری برای قفل گذاری استفاده شود، به آن قفل نرم افزاری گفته می شود. قفل های نرم افزاری دارای تنوع بیشتری نسبت به قفل های سخت افزاری بوده و بعضاً از لحاظ طراحی و اجرا سلیقه یی و ابتکاری هستند اما می توان نحوه عملکرد اکثر آنها را توسط یکی از سه روش ذیل تشریح کرد.
۱) محدودیت در تعداد کپی؛ در این حالت برنامه نصب کننده نرم افزار، فضای مشخصی در دیسک را با روش خاصی مرمت کرده و تعداد مجاز نسخه برداری را در آن درج می کند. بدین طریق با هر بار کپی کردن برنامه، یک واحد از این عدد کم می شود و هنگامی که تعداد مجاز آن به صفر رسید، دیگر نمی توان برنامه را روی سیستم نصب کرد. حال ممکن است این سوال مطرح شود که مگر نمی توان پس از نصب برنامه از آن پشتیبانی گرفته و سپس از نسخه پشتیبان نیز روی سیستم دیگری استفاده کرد که در پاسخ باید گفت نه، چرا که هنگام نصب، اطلاعاتی راجع به سخت افزار سیستم که می تواند مثلاً شامل نوع قطعات یا شماره سریال قطعات باشد، در جایی در محدوده قفل ذخیره می شود و از این پس هر بار هنگام اجرای برنامه، این اطلاعات به دقت چک می شود و در صورت هرگونه تغییر، برنامه اجرا نمی شود.
۲) استفاده از دیسکت هنگام اجرای برنامه؛ در این حالت، دیسکت مورد نظر، یا به روش خاصی فرمت و سپس هنگام اجرا، اطلاعات روی آن بررسی می شود یا اینکه قسمتی از دیسکت را به صورت فیزیکی و عمدی خراب می کنند و در واقع همان صدمه یی که به عمد بر سطح دیسکت وارد شده است، به عنوان قفل و محافظ نرم افزار عمل می کند. از این پس برای انتقال برنامه از یک سیستم به سیستم دیگر این فلاپی مانند قفل سخت افزاری عمل می کند و باید مختصات آن توسط برنامه تایید شود و چنانچه این فلاپی در درایو نباشد، برنامه اجرا نخواهد شد.
۳) قفل سی دی (اجرا از روی سی دی)؛ با متداول شدن سی دی یا لوح فشرده، روش جدیدی در قفل گذاری ابداع شد و آن اجرای برنامه از روی سی دی است. در این حالت برنامه هنگام اجرا به سی دی رجوع کرده و نقاط خاصی از آن را چک می کند. این نقاط بخش هایی هستند که به صورت فیزیکی علامت گذاری شده اند و در واقع به نوعی صدمه دیده اند و معمولاً این خرابی با تابش اشعه لیزر انجام می شود. به این ترتیب به اصطلاح نقاط معینی از سی دی لیزرسوز می شود. این نقطه یا نقاط، به عنوان قفل سی دی عمل می کند و از عمل تکثیر یا کپی برداری و همچنین استفاده غیرمجاز از آن جلوگیری به عمل می آورد.
در خاتمه سوالی که در مورد سه روش فوق الذکر مطرح است، این است که آیا می توان قبل از نصب، از دیسکت ها و سی دی های قفل گذاری شده کپی تهیه کرد و سپس آنها را نصب کرد؟ پاسخ منفی است زیرا همانگونه که اشاره شد، یا بخشی از دیسکت یا تمامی آن به روش خاصی فرمت می شود که قابل کپی برداری نیست یا اینکه محل و نقاطی که روی دیسکت یا سی دی، به صورت فیزیکی و عمدی صدمه دیده اند، اجازه کپی برداری را نمی دهند و مانع از انجام این کار می شوند.
www.iranscientific.com
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست