دوشنبه, ۲۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 10 February, 2025
مجله ویستا
بیوکامپیوتر، کامپیوتری کوچکتر از یک قطره آب
سال ۱۹۹۴ م. دانشگاه كالیفرنیای جنوبی، دانشكده مهندسی كامپیوتر. همه چیز مهیا بود تا دكتر لئوناردو آدلمان، ایده حیرتآور خود را مطرح كند؛ ایدهای كه مدتها پیش با خواندن كتاب بیولوژی مولكولی ژن، نوشته جیمز واتسون در ذهنش نقش بسته بود و حالا میرفت تا از یك جرقه ذهنی به پروژهای جدی در مراكز تحقیقاتی پژوهشی جهان تبدیل شود.
لئوناردو آدلمان توانست توانایی مولكول DNA را در حل مسائل پیچیده ریاضی به اثبات رساند. نتایج این تحقیقات كه در ژورنال Science (آگوست ۱۹۹۴ م.) برای اولین بار منتشر گردید، جهان را شگفتزده نمود. به طوری كه انجام محاسبات در سطح مولكولی و با كمك مولكول حیات، یعنی DNA سرآغاز تحولی تاریخی در عرصه محاسبات و پیدایش نسل جدید كامپیوترها گردید.
آدلمان به كمك تكنیكی جالب توانست برای یكی از مشهورترین مسائل محاسباتی، یعنی مسئله مسیر هامیلتونی - - (HP)/ Hamiltonian Path Directed یا همان مسئله فروشنده - دورهگرد (TSP)/ Traveling Salesman Problem - راه حلی پیدا كند.
مسئله از این قرار بود كه یك فروشنده فرضی سعی داشت تا بهترین مسیر را در عبور از یك سری شهر انتخاب كند؛ به طوری كه میبایست از هر شهر تنها یك بار عبور كند و البته از همه شهرهای مورد نظر نیز بگذرد.
آدلمان، این مسئله را برای هفت شهر مورد نظر حل كرد. هرچند حل این مسئله با هفت شهر، به آسانی و حتی بر روی كاغذ هم قابل حل است؛ اما چنان چه تعداد شهرها افزایش یابد، مسئله بسیار دشوار شده، در نهایت به چندین سال زمان برای حل مسئله نیاز خواهیم داشت.
اهمیت ایده آدلمان را میتوان این گونه بیان داشت:
۱. تشریح امكان استفاده از مولكول DNA در حل مسائل كلاسیك ریاضی كه به كمك روشهای مرسوم محاسباتی غیرممكن مینمود.
۲. انجام محاسبات در سطح مولكولی و رفع موانع كوچكسازی قطعات الكترونیكی در صنعت
نیمههادی.
۳. اثبات جنبه منحصر به فرد بودن DNA، به عنوان یك ساختمان دادهای.
۴. اثبات این كه DNA به روش پردازش موازی، محاسبات را انجام میدهد.
●DNA جایگزینی برای سیلیكون
مطابق قانون مور (۱(Moor Law هر ۱۸ ماه، تعداد قطعات الكترونیكی موجود در تراشههای كامپیوتری (Chip) دو برابر میشود و سرعت نیز چند برابر افزایش مییابد. از طرفی هر روز شاهد كوچكتر شدن وسایل الكترونیكی هستیم؛ اما بالاخره سرعت فیزیكی و كوچكسازی برای ریزپردازندههای (Microprocessor) سیلیكونی (نیمههادی به كار رفته در ساخت مدارهای الكترونیكی) به پایان خواهد رسید؛ به طوری كه از نظر ساخت كارخانهای با مشكل روبهرو خواهیم شد.
تراشهسازان، سالهاست كه به دنبال جایگزینی برای سیلیكون هستند كه این جایگزینی، همان مولكول DNA موجود در سلولهای ارگانیسم زنده است؛ منبعی فراوان و ارزان كه بر خلاف مواد سمی ریزپردازندههای رایج، از نظر مسائل زیست محیطی، منبعی پاك محسوب میشود. از طرفی مطابق نظریه دانیل ایلی، مولكول DNA همانند یك سیم مولكولی، هادی جریان الكترونهاست.
●DNA چیست و چه ارتباطی با سیستمهای كامپیوتری دارد؟
همان گونه كه اشاره شد، آدلمان، ریاضیدان و دانشمند علوم كامپیوتر، با مطالعه كتاب بیولوژی
مولكولی واتسون و بررسی ساختار DNA در مدل واتسون - كریك (آوریل۱۹۵۳م.) توانست به عملكرد مشابه مولكول DNA و سیستمهای كامپیوتری پی ببرد.
نكات برجسته مدل واتسون - كریك را در عبارات زیر میتوان خلاصه كرد:
۱. مولكول ۲ DNA مارپیچی دوگانه است و برای تجسم این مارپیچ، «ستون فقرات» متناوبی از گروههای فسفات و قند را در نظر بگیرید كه حول یك استوانه فرضی بلند، پیچیده شده باشد؛ این یكی از رشتههای مارپیچ دوگانه است.
در مارپیچ DNA، دو رشته وجود دارد كه توسط بازهایی كه بیرون از رشتهها به سمت مولكول قرار دارند، با تشكیل پیوندهای شیمیایی ضعیف یكدیگر را نگه میدارند.
۲. در DNA، چهار نوع نوكلئوتید (واحد ساختاری DNA)وجود دارد كه عبارتند از آدنین(A)، تیمین(T)، سیتوزین(C) وگوانین(G).
بر طبق مدل مذكور، میزان آدنین و تیمین برابر است؛ زیرا بازهای آدنین در یكی از دو رشته،همیشه به تیمین رشته مقابل میپیوندد. به طور مشابهی میزان گوانین با سیتوزین نیزبرابر است؛ زیرا دو باز در مولكول DNA، همواره به هم پیوند میخورند. از اینرو، اگر دو رشته مولكول DNA با شكستن پیوندهای بین بازها جدا شوند، هر رشته تمام اطلاعات لازم جهت سنتز رشته مقابل را فراهم میكند.
توانایی خود همانندسازی DNA، قابلیتی است كه هر مولكول فرضی به عنوان ماده ژنتیكی باید آن را داشته باشد. DNA نیز این گونه است؛ به طوری كه با جدا شدن هر دو رشته مارپیچ از هم و سپس الگو قرار دادن هر رشته برای سنتز رشته جدید، همانندسازی میكند. مهمتر اینكه مدل واتسون - كریك نشان داد كه اطلاعات ژنتیكی به نحوی در ردیف بازهای مولكول DNA رمزشده است؛ درست و همانند آن چه كه در كامپیوترها اتفاق میافتد؛ یعنی ذخیره دادهها به صورت رشتههای دودویی (Binary) متشكل از دو رقم ۰ و ۱ میباشد.
یك رقم دودویی، بیت (Bit) خوانده میشود. اطلاعات در كامپیوترهای دیجیتال، به وسیله گروههایی از بیت نشان داده میشوند. با استفاده از تكنیكهای كدگذاری، بیتها نه تنها برای نمایش اعداد دودویی، بلكه برای سایر سمبلهای گسسته، همچون ارقام دهدهی و یا حروف الفبا نیز به كار برده میشوند. با استفاده صحیح از مجموعههای دودویی و به كارگیری روشهای مختلف كدگذاری، میتوان گروههای بیتها را برای ساخت مجموعههای كامل دستورالعملها جهت انجام محاسبات به كاربرد. در مباحث علوم كامپیوتر، دادهها را به طرق مختلفی سازماندهی میكنند. مدل منطقی یا ریاضی یك سازمان معین برای دادهها را اصطلاحاً ساختمان دادهها مینامند. ساختمان دادهها، در واقع به گونهای است كه میتوان دادهها را در چارچوب آن ساختمان پردازش نمود.جالب است بدانیم كه یك رشته DNA رمزگذاری شده با چهار باز A, T, C, G و با فاصلهای حدود ۳۵/۰ نانومتری نوكلئوتیدها از هم، یك ساختمان دادهای منحصر به فرد است.
از سویی دیگر، تراكم دادهای DNA یا همان حجم اطلاعاتی كه میتواند در خود نگه دارد، درمقایسه با كامپیوترهای امروزی، فوقالعاده است. این در حالی است كه بیش از ۱۰ تریلیون مولكول DNA در یك سانتیمتر مكعب (۰۶/۰ اینچ مكعب) جای میگیرد. با این حجم از DNA میتوان ۱۰ ترا بایت (۱۰۰۰ گیگا بایت) اطلاعات را ذخیره نمود و ۱۰ تریلیون محاسبه را در یك لحظه به انجام رساند. همچنین یك گرم DNA خشك كه تقریباً به اندازه نصف یك حبه قند است میتواند اطلاعات یك تریلیون CD را در خود ذخیره كند. تراكم مؤثر DNA حدود ۱۰۰۰۰۰ بار،بیشتر از هارد دیسكهای مدرن است.
آدلمان با استعدادی كه داشت، پی برد كه DNA در طبیعت، همانند ماشین تورینگ عمل میكند.ماشین تورینگ كه به یاد ریاضیدان انگلیسی Alan Turing نامگذاری شده است، یك آتاماتون است و آتاماتون یك مدل انتزاعی از كامپیوتر میباشد. حافظه موقت ماشین تورینگ، نوار است. این نوار به سلولهایی تقسیم شده است كه هر یك از آنها قادر به نگهداری یك علامت است.
در ارتباط با نوار، یك هد خواندن و نوشتن وجود دارد كه میتواند به راست و چپ حركت كند و در هر حركت، یك علامت بخواند. ماشین تورینگ، فایل ورودی و یا مكانیزم خروجی مشخصی ندارد. هر نوع ورودی و یا خروجی، به واسطه نوار انجام میشود و داشتن فایل ورودی و خروجی، تغییری در نتیجه به وجود نمیآورد.
طبق ایده آدلمان و تحقیقات گسترده پروفسور ۳ shapiro، مولكول DNA همانند ماشین تورینگ، اطلاعات را پردازش كرده، آنها را به صورت یك توالی یا فهرستی از علائم، ذخیره میكند. از این رو، دانشمندان برای ساخت نانوكامپیوتر در پی جایگزینی ریزپردازندههای سیلیكونی بامولكول DNA هستند.نانوكامپیوتر، عبارت است از یك كامپیوتر با مدارهای بسیار كوچك كه تنها توسط یك میكروسكوپ دیده میشوند.
نانوكامپیوترها میتوانند به صورتهای زیر طراحی شوند:
الكترونیكی؛ كه در آن از فنّاوری نانوتكنولوژی برای ساخت مدارهای میكروسكوپی استفاده میشود.
ارگانیك یا بیوشیمیایی؛ همانند كامپیوترهای DNA. كوانتومی؛ كامپیوترهای كوانتومی.
نانوكامپیوترها با موادی در ابعاد مولكولی سر و كار دارند و نویدبخش ساخت كامپیوترهای بسیاركوچك و سریعتر هستند. از سری كامپیوترهای در ابعاد نانو، كامپیوترهای DNA میباشند كه تركیبی از مولكول DNA به همراه آنزیمهای پردازش مولكول و چند قطره آب میباشند. ورودی، خروجی و برنامه نرمافزاری ماشین مذكور، همگی از مولكول DNA ساخته شدهاند. در طبیعت آنزیمهایی وجود دارد كه مولكول DNA را "cut" میكنند. آنزیمهایی هستند كه عمل "paste" انجام میدهند و آنزیمهایی برای "copy" و نیز آنزیمهایی برای تعمیر "repair" مولكول DNA وجود دارند و حتی چیزی فراتر از اینها و هماÙ! †ند یك واحد پردازش مركزی كامپیوتر (CPU) وجود دارد كه دارای یك سری از اعمال پایه، نظیر عملیات جمع (۴(add، انتقال بیتی (bit-shifting) و عملگرهای منطقی (AND-OR-NOT-NOR) است كه به ما اجازه بسیاری از محاسباتپیچیده را میدهند. نكته حائز اهمیت این است كه اعمال فوق، تنها در یك لحظه و به صورت موازی صورت میگیرد.
● پردازش موازی، چه نوع پردازشی است؟
پردازش موازی به معنی به كارگیری تكنیكهای متنوع در پردازش همزمان دادههاست كه به منظور افزایش سرعت و محاسبات سیستمهای كامپیوتری مورد استفاده قرار گرفتهاند. یك سیستم پردازش موازی، به جای پردازش متوالی دستورات (خطی)، قادر است پردازش همزمان دادهها را برای رسیدن به سرعت پردازش بیشتر انجام دهد.
به عبارت دیگر، هدف از پردازش موازی، بالا بردن سرعت پردازش كامپیوتر و افزایش دفعات پردازش درطول بازه معینی از زمان است.
● افق های آینده
به كارگیری مؤثر كامپیوترهای DNA در كشف سرطانهای ریه و پروستات، در نمونههای آزمایشگاهی انستیتو weizmann و تلاشهای Ehud shapiro سرپرست تیم متخصصان كامپیوتر و بیوشیمی انستیتو، نویدبخش آیندهای روشن برای درمان انواع سرطان و سایر بیماریهای ناشناخته گردید.
به زودی وسایلی با ابعاد مولكولی و با تركیبی از مولكول DNA و آنزیمهای لازم، برای تشخیص علائم شیمیایی بیماری و سپس پمپاژ دارو به موضع مورد نظر، طراحی خواهد شد. John reif سازنده كامپیوتر مولكولی شخصی در سال ۲۰۰۰ میلادی در این زمینه میگوید:
«در آینده ممكن است پزشك به بدن بیمار، تریلیون تعداد كامپیوتر تزریق كند. كامپیوترهای مذكوربه نحوی طراحی شدهاند كه به وسیله تمركز بر مولكولهای معین، به كشف بیماری پرداخته، سپس اقدام به رهاسازی مولكولهای دیگری خواهد نمود؛ مولكولهایی كه در فعالیت سلولهای سرطانی مداخله كرده و آنها را تخریب میكنند.
این كامپیوترها به صورت خودكار بوده و نیازی به افزایندههای شیمیایی نخواهند داشت».به گفته (۵ shapiro(۲۰۰۱، احتمال تداخل مولكولهای تزریقی با عملكرد سلولی و یا مولكولهای دیگر، از مسائلی است كه باید مدنظر قرار گیرد؛ زیرا این تداخل میتواند برای عملكرد كامپیوتر مذكور مضر واقع شود.تازهترین اخبار نشریه Nature، خبر از ساخت داروهای نانو (Smart Drugs) میدهد. این داروها وظیفه متوقف نمودن (fix) بیماری در موضع مورد نظر را بر عهده داشته، با رهاسازی مولكولهای بیولوژیك، در سلول مورد نظر تغییراتی اعمال میكنند.
در هر صورت، ظهور در ابعاد نانو، رؤیا و شبیه فیلم علمی - تخیلی سفر رؤیایی(۱۹۹۶) نیست كه در آن یك تیم جراحی توسط دستگاهی ویژه، كوچك شده و وارد بدن بیمار در حال مرگ شدند. دانشمندان بر این باورند كه پیچیدگی ساختار مولكولهای بیولوژیك، این اجازه را خواهد داد كه كامپیوترهای DNA بدون نیاز به بخشهای الكترونیكی، اعمال خود را انجام دهند.
همان گونه كه قبلاً گفته شد، در یك كامپیوتر ۶DNA، از مولكولهای DNA و آنزیمها به عنوان ورودی، خروجی، نرمافزار و سختافزار سیستم استفاده میشود. در سال ۲۰۰۳م. به این كامپیوتر، یك منبع تغذیه نیز اضافه گردید. این منبع، انرژی خود را از شكسته شدن مولكولهای DNA تأمین میكند. در اواسط آگوست ۲۰۰۳م. گروه دیگری از دانشمندان طی مقالهای اعلام كردند كه كامپیوتری بیولوژیك ساختهاند كه برای انجام بازی Tic-Tac-Toe (بازی XO در محیط ۳*۴) طراحی شده است. آنها معتقدند كه این كامپیوتر، هیچ گاه بازی را به انسان نمیبازد.
كاربرد دیگر كامپیوترهای ۷DNA، تخصص در آنالیز ژن و به عبارتی، محاسبه تركیبات ۸DNA، اجرای واكنشهای شیمیایی، جستوجو و استخراج نتایج مورد نظر میباشد.
كامپیوترهای DNA، دروازههایی حیرتانگیز از ناشناختههای تركیب علم ژنتیك و دانش مهندسی را فرا روی ما گشودهاند و نویدبخش روزهایی خواهند بود كه در آن اثری از بیماریهای لاعلاج و كشنده نیست.
ابزارها و داروهای نانو، جایگزین معاینات پزشكی شده، به راحتی مراحل درمان را انجام خواهند داد و هر انسان میتواند خود یك پزشك درمانگر باشد.
محاسبات نجومی و فضایی در كمتر از چند دقیقه انجام میشود. ظهور كامپیوترهای DNA، به معنی تحولی تاریخی در صنعت كامپیوتر و پیدایش نسل جدیدی از كامپیوترهاست كامپیوترهایی با ابعاد و شكلی بسیار متفاوت با كامپیوترهایمتداول امروزی. هرچند ممكن است این كامپیوترها برای انجام بازیها و یا اجرای یك فایل MP۳، چندان كاربردی نداشته باشند، اما به طور حتم توانایی حل مسائل منطقی و استدلالی و مسائل امنیتی و پنهانسازی را دارند.
قدم بعدی در استفاده از كامپیوترهای ۹DNA، بررسی برنامهنویسی ژنتیكی، الگوریتمها، آتاماتا(ماشینهای خودكار) و طراحی زبانهای سیستم میباشد. كامپیوترهای DNA نه رؤیایی در دوردست كه واقعیتی دست یافتنی است. كامپیوترهایی كوچكتر از یك قطره آب كه تریلیون تعداد از آنها در یك لوله آزمایش جای میگیرند.
نوشته شده توسط: مهندس رضوانالسادات میرمحمدی
منبع : پورتال مديريت فناوري اطلاعات
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست