چهارشنبه, ۲۶ دی, ۱۴۰۳ / 15 January, 2025
مجله ویستا
ساخت کشتی پیش از توفان
در مورد تاسیسات آب شیرین کن، آمارها بیانگر آن است که کشورهای حوزه خلیج فارس حدود پنجاه درصد از ظرفیت جهانی آب شیرین کن ها را به خود اختصاص داده اند و در این بین عربستان سعودی با توجه به نیاز شدید خود به تنهایی حدود ۳۰ درصد از ظرفیت جهانی را در اختیار دارد که به همین دلیل، مقاله زیر درباره این کشور است. البته در امریکا نیز تاسیسات زیادی برای این هدف راه اندازی شده و حدود ۱۵ درصد از ظرفیت جهانی این گروه در دست این کشور است. در کشور ما نیز تاسیسات آب شیرین کن از گذشته در مناطق ساحلی وجود داشته ولی تغییر شرایط در موضوع دسترسی به آب باکیفیت و کمیت مناسب باعث شده استفاده از این سیستم ها به استان هایی مثل قم، اصفهان، مرکزی و حتی تهران نیز گسترش یابد که پیش بینی می شود در سالیان آتی این گسترش، استان های دیگری را نیز دربرگیرد. به نظر می رسد از هم اکنون بایستی برنامه یی در کشور برای چالش ناشی از این موج جدید اندیشیده شود. نباید این ضرب المثل را فراموش کرد که «حضرت نوح کشتی خود را پیش از توفان ساخته بود.»
به نظر می رسد در آینده نزدیک پروژه بزرگ آب و برق در شهر جبیل عربستان با هزینه ۱۱ میلیارد ریال سعودی به بهره برداری برسد که این پروژه از مجموعه واحدهای مستقل (غیردولتی) آب و نیروگاه (IWPP) خواهد بود. مرافق مسوول ساخت نیروگاه و تصفیه خانه آب برای شهرهای جبیل و ینبع است و پیشنهادهایی را از شرکت های بزرگ داخلی و بین المللی برای انجام این پروژه دریافت کرده است.
شاهزاده سعود بن عبدالله بن ثنیان که ریاست کمیسیون پادشاهی و مرافق را برعهده دارد در مورد این موضوع اظهار داشته است که «این پروژه در نوع خود بزرگ ترین پروژه در کل منطقه است.» او افزود؛ «به علاوه این پروژه نشان دهنده چرخش منابع مالی هم میهنان به داخل کشور و جذب سرمایه گذاری های خارجی برای طرح های آب و برق است.»
این پروژه تا سال ۲۰۰۹ برای شهر صنعتی جبیل راه اندازی خواهد شد و روزانه ۲۷۰۰ مگاوات برق و هشتصد هزار مترمکعب آب را تامین می کند. این پروژه دارای بالاترین استانداردهای فنی است و به صورت سیستم BOT (ساخت، راهبری و انتقال) احداث و راه اندازی می شود. خبرگزاری سعودی در این باره به نقل از شاهزاده سعود بیان داشته است که «تمامی شرکت های مهمی که مرافق از آنها دعوت کرده است، این دعوت را اجابت کرده و پیشنهادهای خود را ارسال کرده اند. این موضوع یک بار دیگر بیانگر ثبات اقتصاد کشور است و اطمینان سرمایه گذاران به مرافق را نشان می دهد.»
براساس قیمت هایی که این شرکت ها ارائه کرده اند، می توان دریافت که برای این پروژه حالت رقابت وجود دارد. آقای سعود متذکر شده که تمامی شرکت های پاسخ دهنده به مناقصه، دارای قابلیت های بین المللی هستند و توانایی های آنها به اثبات رسیده است.
تاسیسات جبیل دومین پروژه از مجموعه IWPP است که در این کشور پادشاهی اجرا می شود. قبل از این نیز وزارت آب و برق عربستان قرارداد ۱/۹ میلیارد ریال سعودی را به کنسرسیومی از شرکت های سعودی و مالزیایی داد تا تاسیسات آب شیرین کن شعیبه- ۳ را برپا سازند.
«عبدالله الحصین» وزیر آب و برق عربستان هنگام امضای این قرارداد در ریاض گفته بود که در پروژه شعیبه-۳ روزانه ۱۹۴ میلیون گالن آب به همراه ۹۰۰ مگاوات برق تولید خواهد شد. انتظار می رود اولین واحد از این تاسیسات در سال ۲۰۰۸ راه اندازی شود.
وی یادآور شد شورای عالی اقتصادی عربستان با چهار پروژه IWPP به نام های شعیبه-۳، شقیق-۲، راس الزور و جبیل-۳ موافقت کرده آنها را بخش خصوصی به صورت BOT انجام دهد. وزیر هزینه این چهار پروژه را ۳۰ میلیارد ریال سعودی برآورد کرده است. بخش خصوصی به میزان ۶۰ درصد و شرکت های سرمایه گذاری عمومی(PIF) نیز ۳۲ درصد و شرکت برق سعودی(SEC) نیز باقیمانده سهام را در اختیار خواهند داشت.
مجموع ظرفیت آب این چهار طرح بالغ بر ۴۹۲ میلیون گالن در روز و ظرفیت برق آنها ۴۵۰۰ مگاوات خواهد بود. «الحصین» متذکر می شود؛ «این طرح ها ظرفیت شیرین سازی آب کشور را تا ۸۰ درصد افزایش خواهند داد.»
پروژه های IWPP به منظور پاسخگویی به نیاز رو به رشد این کشور به آب و برق و نیز جبران از رده خارج شدن واحدهای قدیمی آب شیرین کن در آینده نزدیک طراحی شده است. شرکت آب و برق (WEC) صددرصد آب استحصالی در این واحدها را به شرکت تبدیل آب شور(SWCC) و صددرصد برق آن را به شرکت برق سعودی خواهد فروخت.
«الحصین» گفته است که این کشور برای ۲۰ سال آینده نیازمند سرمایه گذاری ۳۵۰ میلیارد ریال سعودی در پروژه های آب و فاضلاب و ۳۴۰ میلیارد ریال سعودی در پروژه های تولید برق است. وی نرخ رشد بخش آب و برق عربستان را حدود هفت درصد ذکر کرده است. بخش تولید، انتقال و توزیع موسسه مرافق در شهر ینبع برای ۱۰۶۰ مگاوات ظرفیت است که از ۹ واحد توربین گاز ۶۰ مگاواتی و چهار نیروگاه توربین بخار ۱۳۰ مگاواتی تشکیل شده است. برق تولیدی نیز از راه خطوط kv ۳۸۰ و kv ۱۱۵منتقل شده و به وسیله کابل های زیرزمینی به طول ۴۴۰ کیلومتر در محدوده این شهر توزیع می شود.
براساس اخبار منتشر شده توسط خبرگزاری سعودی قابل ذکر است که شرکت برق سعودی هشت قرارداد به ارزش ۶۴/۱ میلیارد ریال سعودی را با شرکت های داخلی به امضا رسانده است تا برق را به مناطق دورافتاده از جمله منطقه نفتی خریس برساند. نباید از یاد برد که کشور عربستان طی ۲۰ سال آینده برای پاسخگویی به رشد جمعیت و توسعه شهرنشینی نیازمند ظرفیت اضافی آب به میزان شش میلیون متر مکعب در روز و ظرفیت اضافی برق به میزان سی هزار مگاوات است.
www.arabnews.com
ترجمه؛ عبدالله مصطفایی
ترجمه؛ عبدالله مصطفایی
منبع : روزنامه اعتماد
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست