پنجشنبه, ۱۳ دی, ۱۴۰۳ / 2 January, 2025
مجله ویستا
در ستایش محصص ماندن
من عادت كردهام صدها را ببینم. نه فقط صداها، من همه بوها و حسهای غریب و گمشده را میبینم؛ گوش من پُر از صداها و بوهای ناشناس است كه انگار از خواب میآیند و در وهم و خیال فرو میریزند و من روی غرقاب درونم خم میشوم، به اعماق تاریك و غلیظی كه نمیدانم جهنم است یا عرش خیره میشوم صدای استغاثهها و نفرینها از اعماق وجود من، از انتهای آن تاریكی خیس و شوم میجوشد و بهصورت كابوسهای پریشان بر من نازل میشود.
چندی پیش فرصتی پیش آمد تا تعدادی از جدیدترین كارهای اردشیر محصص و البته اصل آثار را از نزدیك ببینم. از دو جهت این فرصت را مغتنم دانستم. اول آنكه همیشه كارهای اردشیر را در كتابها و نشریات دیدهایم و كمتر پیش میآید تا اصل آثار در دسترس باشند و نیز اینكه آثار، از كارهای متاخر او بوده و همین بر اهمیت این ماجرا میافزاید.
اردشیر محصص تا قبل از كوچ، پرونده قطور و قابل پیگیری و استنادی در اختیار ما دارد. این به دلیل تعداد آثار منتشر شده او و نیز كتابهای متعددی است كه به طبع رسانده است. اما بعد از كوچ است كه ردیابی خودش و آثارش سخت و گاه غیر ممكن بهنظر میرسد.
با مرور آثار جدید او گویی هوای اردشیر همچنان طوفانی است. انساننماهای او، حالا كمی فربهتر و شاید وحشیتر و البته كودنتر شدهاند؛ اما همچنان همزیستی باورناپذیر و مضحكی در جوار هم دارند.
میاندیشم چگونه آدمیانی چنین شوم، و مسخ شده و دَد صفت، زمانی به این مسافت را كنار هم دوام آوردهاند؟ كنار هم و مشغول دریدن و لهیدن هم.
خالقشان - اردشیر را میگویم - او نیز همان است كه بود. لجوج و ناسازگار. محصص آنسان كه من میشناسمش اهل سازش نیست. او در این سالها با جامعه و فرهنگ ساقط آن، با آدمكها و رجالههای درهم لولیده آن و با هیچ چیز سازش نداشته است؛ حتی با اردشیر هم.
حالا بعد از نزدیك به سی سال كمخبری و بیخبری از او؛ میبینم كه همچنان بر آن چه بدان اصرار داشت و پا میفشرد، وفادار مانده است. هر چند شاید فرسایش هفت دهه زیستن - نیمی در غربت - این مجال را به دست و قلمش نمیدهد كه یارای ذهن سریع و تعصب محكمش را داشته باشند. اما اردشیر آنچه را كه میباید، سالها قبل از این به اثبات رسانده است و خوشحالم از اینكه میبینم در ۶۸ سالگی، در همان سمت و سویی پرسه میزند كه در سیوچند سالگی میزد و نیز خوشحالم از اینكه همچون بسیاری از هم نسلان كوچ كرده و نكردهاش، قلمش را به میل هیچكس تكان نداده جز خودش و هنوز شرح، ثبت و تفسیر تاریخ را رسالت خطهایش میپندارد و خرسندم از اینكه با همهی سختی سالهای كوچ، قوت دست و قلم او همچنان بر كاغذ سفید مینشیند نه بر روی كراوات و كاسه و بشقاب و تبلیغ آن در شوهای تلوزیونی.
محصص آنچنان كه تاریخ ثابت كرده، معادش را به معاشش نفروخت و اولی را به آن دیگری افضلتر دانست. این را نه به حرف و خطابه كه این روزها بسیار میخوانیم و میشنویم، كه با عملش در این سالها ثابت كرده است.
اردشیر را از آن جهت هنوز دوست دارم كه هنرش را به هیچ چیز جز تعصب نیالود و حتی خطی برای خوشآمد این و آن و مشتریهای خرده بورژوا نیافرید. میدانم كه زیبایی را دوست دارد، اما نشان داده كه آن را با زر به معامله نمینشیند. اردشیر زیبایی را خوب میشناسد اما گالریداران و كلكسیونرها و صاحبان میهمانیهای شبانه، آن به او نیاموخته و دیكته نكردهاند. او خود كاشف زیبایی است و تصاویر زیبا را از نیاكانش گدایی نمیكند. اردشیر ادامهی هرات و تبریز و قاجار است نه نوشخواركنندهی آنها.
اردشیر را از آن جهت هنوز دوست دارم كه هیچگاه ادعای جذب تودهها را نداشت و ندارد. حال آنكه طرحهای او از اعماق روابط تودهها و جامعه میآیند. آنان كه او را روشنفكرمآب میپندارند به این خاطر است كه اصولاً از هنر تصوری جز مصورسازی زنان زیبا و رنگهای قشنگ و نقوش خوشگل ندارند.
عجب است با وجود آنكه همیشه عدهای انگ بیش از حد روشنفكر بودن و غیر قابل فهم بودن را به اردشیر و طرحهایش زدهاند، اما میبینیم بعد از سالها همچنان آثارش بحث برانگیزند و كتابهایش در كتابفروشیهای اطراف دانشگاه كشف میشوند و داد و ستد میشوند و خواهان دارند. این را مقایسه میكنم با بسیاری دیگر كه آوازه شهرت و ناموریشان، سالهاست از درون گالریها و دیوارهای مجموعهداران و حلقه یاران موافق فراتر نرفته است. ولی چه سود كه روزگار قحطالرجال است.
اردشیر محصص یك نام نیست. او انعكاسی است از واكنس به توحش و دهشت جامعه معاصر. اردشیر بارها و بارها نقاب از صورت ما بركشیده و نشانمان داده است كه پس از هر دوستی و مسامحه چه دنیای هولانگیز و هراسناكی پنهان است.
یادداشتم با سخنی از خسرو گلسرخی برای اردشیر به پایان میرسانم:
«او بدبینانه نگاه نمیكند، او كاشف بدیهاست»
نویسنده : امیرفرهاد
گفتگو منوچهر آتشی
گفتگو منوچهر آتشی
منبع : دوهفتهنامه هنرهای تجسمی تندیس
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست