یکشنبه, ۹ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 28 April, 2024
مجله ویستا


«تله فیلم» و جایگاه آن در دنیای تصویر


«تله فیلم» و جایگاه آن در دنیای تصویر
تعدد فیلم های تلویزیونی و به قول معروف «تله فیلم ها» به قدری می باشد که همگی با این نوع ساختار تصویری آشنا بوده و آن را به ملموس ترین شکل ممکن درک کرده ایم. از آنجایی که شما بهتر از ما می دانید این تله فیلم ها تنها دل مشغولی و راه نجات برای صدا و سیما در پایان هفته ها شده اند، تا جایی که با فاکتور گرفتن این گونه از تولیدات، صدا و سیما در برابر آثار ایرانی، کاملا خلع سلاح شده و هیچ حرفی برای گفتن ندارد. این یک بحث قدیمی است و پرداختن به چگونگی آن امری زمان بر و پر از نکته است، اما از مشکلات و حواشی این مقوله که بگذریم به نقش «تله فیلم ها» و تولید بی وقفه آن ها می رسیم.
این گونه از قالب تصویری به قدری زیاد شده که به ندرت شاهد پخش فیلم های سینمایی از صدا و سیما می باشیم که شاید این سیاست گذاری نتیجه و ملزوم عملکرد تهیه کنندگان و امتناع آن ها از سپردن آثارشان به صدا و سیما باشد. رشد قارچ گونه این آثار تلویزیونی باعث شده به رسم همیشگی، شتابزدگی عامل قابل رؤیت و برجسته آن ها بوده و کیفیت قربانی کمیت شود.
ما نیز همان طور که گفتیم و بارها ادعا کرده ایم موضوع و مضامین این «تله فیلم ها» را تایید کرده و به برجسته بودن آن ها و متنوع بودن و رها شدن از کلیشه ها، در این قالب اعتقاد داشته و از این باب آن ها را بالاتر و بهتر از سینمایی های موجود می دانیم، اما کیفیت تصویری و بازی بازیگران مقوله ای است که در جهان تصویر ثابت شده و روی دیگر این سکه می باشد. برای جمع بندی موضوع بد نیست به این قضیه، دلیل موجه و اصلی یعنی مسائل مالی و بودجه های پایین و شگفتی آور این فیلم ها اشاره کنیم که سرنوشت همه اتفاقات تصویری را رقم می زند. البته باید ذکر کرد قالب تصویری «تله فیلم» عرصه ای مهیا برای عرض اندام و درخشش کارگردانان نوپا و جوان می باشد و آن ها می توانند از این قالب مستعد و پذیرنده برای به دست آوردن تجارب کارگردانی استفاده کرده و آن را به سکوی پرتابی برای ترقی و پیشرفت تبدیل کنند. (هرچند در این بین تنها بینندگانند که ضرر می کنند)
اما برای دلداری و تسکین خاطر شما باید عرض کنم، گاهی اوقات کارگردانان بزرگ نیز به این سمت آمده و این عرصه را دستمایه آثارشان قرار می دهند، گذشته از این به نظر من مضمون و مفهوم، امری قابل چشم پوشی و فراموش شدنی نیست، به همین دلیل «تله فیلم ها» می توانند در راستای انتقال و آموزش مقوله های اجتماعی اخلاقی موثر بوده و تریبونی تصویری برای القای مسائل بنیادی باشند. البته که نرخ توجه مردم به تله فیلم ها و میزان تاثیرپذیریشان به عملکرد سینماگران، کیفیت آثار و تثبیت کردن این قالب بستگی دارد. عوامل تصویری باید با تلاش در این عرصه و ارتقا بخشیدن به کیفیت آثارشان به این شکل از تولید رسمیت بخشیده و شکلی بهتر به آن بدهند، مانند رسمیتی که بعد از مدت ها به سریال ها و مجموعه های تلویزیونی در مقابل سینما و فیلم های سینمایی داده شد، و این امر محقق نخواهد شد مگر با حضور فیلم سازان معتبر و بازیگران چهره و در مجموع بالا بردن سطح کیفی «تله فیلم ها».
این مقدمه طولانی و تخصصی پیش زمینه ای است برای معرفی «تله فیلم ها» و برنامه های آینده تلویزیونی در پایان هفته ها یا بین هفته و در جاهایی که با خلاء رو به رو می باشد. (در ادامه متن صرفا به معرفی پرداخته و خبری از نقد، انتقاد و بحث و جنجال نیست) پس با ما باشید تا به عرضتان برسانیم:
● صفر مرزی (فیلمی با مضامین خانوادگی)
شما هم حتما مانند ما با شنیدن نام این «تله فیلم» تصور کردید با اثری در گونه جنگی مواجه هستید، اما این طور نیست، این تله فیلم مضمونی کاملا خانوادگی داشته و به مسائل و مشکلات موجود بین یک زوج می پردازد. این طور که ما هم در اخبار سینمایی خوانده ایم و شنیده ایم این فیلم تلویزیونی ساخته «حسین تبریزی» آماده پخش از تلویزیون می باشد. این فیلم قرار است به زودی(!!!) روی آنتن یکی از شبکه های سراسری تلویزیون برود، البته ما هم مانند شما نمی دانیم کدام شبکه اقبال این رخداد تلویزیونی را به دست خواهد آورد. تهیه کننده این اثر «ارسلان خندانی» است (امیدواریم بعد از پخش فیلم نیز خندان باشد او این تله فیلم را به سفارش شبکه جهانی سحر تهیه کرده است.)
جالب است بدانید این تله فیلم به شش زبان دوبله خواهد شد (به نوعی با یک تله فیلم بین المللی مواجه هستیم) این تله فیلم مرحله دوبله آذری را به پایان رسانده است و اما بازیگرانی که در این تله فیلم متفاوت بازی می کنند عبارتند از: ابوالفضل پورعرب (سریال ها و تله فیلم های درجه ضعیف و متوسط تنها عرصه برای فعالیت این چهره جنجالی و معروف دهه ۷۰ می باشد.) ای کاش بازیگران سینمای ما برای توانایی ها و استطاعت خود ارزش قائل بودند، جعفر دهقان (همان چهره معروف سریال های تاریخی)، مینا جعفرزاده، نیلوفر امینی فر، تیرداد کیانی و بهزاد رحیم خانی.
داستان این فیلم پیرامون زوجی می باشد که مشکلاتی آن ها را تهدید می کند. رضا پسری ایرانی و سارا دختری از جمهوری آذربایجان است که با باز شدن پای مردی به نام «اصلان» به زندگی مشترکشان با ماجراهایی درگیر می شوند و در این بین رضا دچار کابوس های تکراری شده و زخم های قدیمی به سراغش می آید و...
● قصه ها و واقعیت ها: (تله فیلمی با حضور چهره های معروف و دوست داشتنی)
امیدواریم مضمون و کیفیت تصویری این تله فیلم به اندازه نام وسوسه انگیزش جذاب و قابل توجه باشد. ساخت این تله فیلم به تازگی آغاز شده است. بازیگران این فیلم، مهدی هاشمی (بازیگر توانمند تئاتر، او در اشک ها و لبخندها به یادماندنی و تاریخی ظاهر شد)، آتنه فقیه نصیری (فقیه نصیری نیز از سری بازیگرانی است مانند افسانه بایگان و... که در به دست آوردن تجارب زیاد و بازی های متعدد به کمالی قابل توجه در این امر رسیده است)، امین زندگانی (او نیز از بازیگران باسابقه در امر بازی در تله فیلم ها می باشد)، مریم بویانی (بازیگر مسن فیلم های« محیا»و «سه زن»، امیر حسین مدرس (مجری دیروز و بازیگر امروز او را در سریال «یوسف پیامبر(ع)» به خاطر دارید)، شبنم معزی نیا، رضا آزادی، مجید مشیری (بازیگری که در یک سطح مانده و با وجودکارگردان برجسته، بازی خوبی ارائه می کند) شیوا خسرومهر، حسین سلیمانی، منوچهر علیپور، خسرو فرخ زادی و... بازی می کنند، البته قابل توجه شما، که بازیگر خردسال این تله فیلم «رژینا قاسم زاده اصل »دختر «حجت قاسم زاده اصل»، نویسنده و کارگردان اثر می باشد.
▪ خلاصه داستان:
«احمدی» در پی احضار بی موقع رئیس اداره اش و در مسیر رفتن به محل کار با یک تریلی حامل آهن تصادف می کند و کشته می شود.
در این میان با آدم هایی آشنا می شویم که به نوعی در رخ دادن این حادثه نقش داشته اند.
این طور که از داستان فیلم مشخص است تله فیلمی حادثه ای، معمایی در حال ساخت است. امیدواریم جذاب و پرهیجان باشد.
● « شاهد عینی»:(درگیری های خانوادگی دوباره فیلم می شود)
مسائل خانوادگی ومشکلات قومی از مسائلی است که بسیار مورد توجه سینماگران بوده و بارها به عناوین مختلف به تصویر درآمده است، مثلا، مسئله ارث ومیراث ودرگیری های آن، اگر توجه کرده باشید این موضوع آن قدر تصویری و به آن پرداخته شده که موضوعی نخ نما و زجرآور می باشد.
دربرگیرندگی این مضامین (خانوادگی )به قدری زیاد است که نمی توان ادعا کرد، آن را حذف یا کم کنند،اما پرداختن به همه جوانب و اتفاق ها لازم است نه مقطعی کارکردن وکلید کردن روی بخشی از خانواده...
تله فیلم « شاهد عینی»به تهیه کنندگی «رضاجودی» (تهیه کننده سریال فاکتور۸ )برای شبکه دو سیما در حال صداگذاری می باشد.
«شاهد عینی» درباره جلال صاحب یک کارخانه است که دامادش (بیژن) مشکلاتی را برای وی پدید می آورد. سلمان سرکارگر کارخانه به خاطر اتفاقات افتاده با بیژن درگیر می شود که به دنبال این اتفاق پای دختر خانواده نیز به ماجرا باز می شود و...
▪ بازیگران این تله فیلم:
ناصر ممدوح (مجری مسابقه ۱۰۱، که ای کاش به مجری گری وکار در رادیو بسنده می کرد)، عبدالرضا اکبری (بعد از مدت ها نقش منفی بازی می کند)، ستاره اسکندری، حسن جوهرچی (از این دو بازیگر می توان درک کرد تهیه کننده فیلم و سریال فاکتور ۸ یک نفر می باشد )سعید داخ، غزاله جزایری، رویا امامی و حشمت آرمیده می باشد که امیدوارم در رسالت و مسئولیتشان موفق بوده و به روند کلی تله فیلم کمک کرده باشد. گفتنی است موسسه فرهنگی میثاق فیلم مجری این تله فیلم ۹۰ دقیقه ای بوده است.
ان شاء ا... به زودی شاهد «شاهد عینی» باشیم.
● «او هیچ گناهی نداشت» (فیلمی جناحی پلیسی در تلویزیون)
«او هیچ گناهی نداشت» عنوان تله فیلمی به کارگردانی «داوود اخویان» است که تصویر برداری آن هفتم اردیبهشت آغاز شده و طبق پیش بینی های اعلام شده قرار بوده که تا اوایل خرداد به پایان برسد (این هم شاهدی بر ادعای ما در شتابزدگی عوامل و سرعت در امر ساخت، حال به هر نحو و شیوه ای، ۲۳ روز مساوی است با یک پروژه ۹۰ دقیقه ای(!!!!؟)
اخویان فیلمش را براساس نوشته «روح ا... صدیقی» کلید زده است. در این تله فیلم بازیگرانی چون: مجید مظفری (همیشه کلیشه ای و تکراری)، سیروس کهوری نژاد، اصغر نقی زاده، میرصلاح حسینی،فریده دریامج، بنیامین مظفری و الناز بهمن زاده ایفای نقش می کند (این طور که مشخص است مظفری تنها چهره این تله فیلم است) فیلم تلویزیونی «او هیچ گناهی ندارد» ماجرای دو قتل است که در یکی از شهرستان ها رخ می دهد و یک مامور نیروی انتظامی به نام «سرگرد گودرزی» مسئولیت پی گیری این پرونده را بر عهده می گیرد تا قاتل یا قاتلان را بیابد. در نهایت تلاش های او به کشف سرنخی می انجامد که....
امیدواریم عوامل فیلم با عناصر اصلی فیلم های جنایی، پلیسی و جاذبه های آن آشنایی کامل داشته باشند و به تعبیری با پشتوانه ای اصولی و دقیق به سراغ این ژانر رفته باشند.
چندی است که دنیای تصویر در ایران با خلاء تولیدات در این ژانر و گونه رو به رو می باشد و آن مقدار انگشت شمار نیز آن قدر از استانداردهای این ژانر دور مانده و فاصله دارند که نمی شود درموردشان ادعایی داشت.
در هر صورت فیلم تلویزیونی «او هیچ گناهی نداشت» تنها دلخوشی این ژانر در این روزها می باشد.
تله فیلم ها و باکس شبکه سوم سیما، شبکه سوم سیما بعد از شبکه اول یکی از بزرگ ترین مصرف کنندگان این نوع از تولیدات می باشد، با اختصاص باکس ساعت ۲۰ روزهای چهارشنبه به فیلم های تلویزیونی سیما فیلم، ۴۰ فیلم تولید شده در این مرکز (خدا زیاد کند) روی آنتن شبکه سه می رود (خدا رحم کند).
هم اکنون فیلم های «بهار قبل و بعد»، «خط باریک»، «کوچه محبوب» و «بازی مهره سفید» در نوبت پخش قرار دارند: (امیدواریم جذاب و دیدنی باشد!!! )
● «بهار قبل و بعد»
«بهار قبل و بعد» به کارگردانی شاهد احمدلو (کارگردان ماه عسل) به تهیه کنندگی «حسن توکل نیا» براساس فیلم نامه ای از چیستا یثربی (نویسنده فیلم نامه سینمایی «دعوت») ساخته شده است. داستان این فیلم درباره دختری است که وقتی تصادف می کند، بینایی اش را از دست می دهد و مسیر زندگی اش تغییر می کند.
«پردیس افکاری»، «منوچهر والی زاده»، «اشکان خطیبی» و «فلورا نظری» بازیگران این فیلم ۹۰ دقیقه ای هستند. (این طور که از عوامل فیلم مشخص است با تله فیلمی قابل قبول مواجه هستیم.)
احمدلو کارگردانی را با ساخت فیلم سینمایی «چند می گیری گریه کنی» (آخرین و به یادماندنی ترین حضور «منوچهر نوذری»، فیلمی طنز و پر مخاطب) وارد عرصه تصویر شد و در اولین حضورش موفق بود، او بعد از کار در عرصه سینما به سراغ تلویزیون آمد و سریال «پسرها سرباز به دنیا نمی آیند» را ساخت.
آخرین کار کارنامه اونیز یکی از دل مشغولی های اساسی عید نوروز ۸۸ بوده است (اشاره به سریال پرمخاطب «ماه عسل») امیدواریم خود را در عرصه تله فیلم نیز ثابت کند.
«کوچه محبوب» (قصد دارد مشکلات رزمندگان و مسائل اجتماعی شان را به تصویر بکشد)
«کوچه محبوب» اثری به کارگردانی «منوچهر هادی» است که بر اساس فیلمنامه ای از منوچهر هادی و سعید دولتخانی ساخته شده و داستان آن پیرامون بازگشت رزمنده ای است که همه فکر می کردند شهید شده است. فیلم مانند دیگر آثار تلویزیونی هادی فضایی اجتماعی دارد کاظم و یگانه بلوچی، محمدرضا و زهرا داوودنژاد، بهرام ابراهیمی، سینا رازانی، علیرضا اسدی، زهرا سعیدی و حسین سلیمانی در آن بازی کرده اند.
● «بازی مهره سفید»
«بازی مهره سفید» به کارگردانی حسن لفافیان داستان یوسف دانشجوی فوق لیسانس است که اصرار دارد استاد فروزان، استاد راهنمای او باشد (خلاصه ای مختصر و البته غیرمفید، ما بی تقصیریم این خلاصه از سوی خود عوامل منتشر شده است)، این تله فیلم دیپلم افتخار جشنواره فجر ۲۷ را کسب کرده است.
این فیلم ویدئویی در بیست و هفتمین جشنواره فجر نیز به نمایش درآمده است (!!؟) و جالب ترین بخش این که «حسن لفافیان» دیپلم افتخار بخش ویدئویی را برای تله فیلم «بازی مهره سفید» از آن خود کرده است. پژمان بازغی این روزها زیاد در عرصه تلویزیون دیده می شود، بازی او در «ریسمان باز» دیدنی و فوق العاده می باشد، کوروش تهامی، رامتین خداپناهی، نفیسه روشن، کاظم افرندنیا و بهرام زاهدی بازیگران این تله فیلم می باشند.
● «گام های معلق»
«فیلم تلویزیونی» گام های معلق در باکس تله فیلم های شبکه سه سیما قرار دارد و با مضمونی تکراری و در برگیرنده به زودی از این شبکه پخش خواهد شد، «گام های معلق» اثری به کارگردانی شهرام شاه حسینی است که فیلم پرفروش و جالب «زن ها فرشته اند» را سال گذشته از او شاهد بوده ایم و به تازگی هم ساخت فیلم «آقای دزد» را به پایان رسانده است. این تله فیلم براساس طرحی از «مسعود کیمیایی» (درست خواندید همان کیمیایی معروف) باعنوان «خون خام» به تهیه کنندگی «مجید مولایی» تولید شده و آرش برهانی نویسنده متن آن بوده است. نگارش دیالوگ های این فیلم تلویزیونی را «علیرضا معتمدی» بر عهده داشته و هنرمندانی چون پژمان بازغی، قاسم زارع، سودابه بیضایی و خاطره اسدی در این تله فیلم بازی کرده اند. فیلم «گام های معلق» داستانی امروزی را روایت می کند: دختری به نام «لیلی» از شهرستان برای تحصیل در تهران نزد خواهرش «سایه» آمده است. سایه که مجری یک برنامه رادیویی است مراقبت از لیلی را بر عهده می گیرد. مشغله زیاد او برای رسیدگی به امور لیلی فرصت کمتری برایش پیش می آورد.
با وجود این تلاش ها، مدتی بعد سایه می فهمد که لیلی با پسری به نام شاهرخ آشنا شده است.او که با این گونه آشنایی ها و عشق های خیابانی سخت مخالف است به مخالفت با کارهای لیلی می پردازد، اما لیلی بر خلاف تعهداتش دور از چشم خواهر، به رابطه خود با شاهرخ ادامه می دهد. طبیعی است که این موضوع چندان به مذاق سایه خوش نمی آید و.....
(اگر این کار از جنس کارهای «مسعود کیمیایی» باشد که انگار این طور است، مطمئنا قضیه جنایی خواهد شد. )
منبع : روزنامه خراسان


همچنین مشاهده کنید