یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا

رفتارشناسی دولت فرانسه در دوران « سارکوزی »


رفتارشناسی دولت فرانسه در دوران « سارکوزی »
اعتصابات سراسری در فرانسه وارد دومین هفته شده است و این در حالیست که هیچگونه چشم انداز روشنی برای پایان آن متصور نیست . از یک طرف اتحادیه های کارگری و سندیکاهای معترض به ادامه اعتصابات بمنظور تامین خواسته های صنفی خود اصرار می ورزند و از طرف دیگر دولت سارکوزی کمترین گرایش مثبتی برای پذیرش خواسته های اعتصابیون از خود نشان نمی دهد.
سارکوزی چندبار برای بازگرداندن اعتصابیون به سرکارها و توقف کامل اعتصابات هشدار داده ولی این روشها بدون ارائه امتیازاتی به اتحادیه ها گره گشا نبوده و نیست . بدین ترتیب سارکوزی و دولت برگزیده اش در نخستین سال حاکمیت خود با چالش های جدی و با شرایط پیچیده ای مواجه شده اند و با تلخکامی احساس می کنند که حکومت کردن آنقدرها هم که سارکوزی و دستیارانش فکر می کردند کار ساده ای نیست . در این زمینه نکات مهمی وجود دارد که نباید از کنار آن به سادگی گذشت .
۱) نخستین و مهمترین نکته تفاوت در رفتار سارکوزی و دولتش با اعتصابیون برمی گردد . فراموش نکنیم که سارکوزی در دوران تصدی پست وزارت کشور فرانسه با رنگین پوستان به طرز وحشیانه ای برخورد می کرد و هرگونه اعتراض مسالمت آمیز آنها را نیز با شدت عمل سرکوب می نمود و باعث برانگیخته شدن احساسات رنگین پوستان می شد لکن این روزها اگرچه شاهد خشونت نسبی پلیس و نیروهای امنیتی با اعتصابیون و عاملین تظاهرات خیابانی هستیم ولی این رفتار امروز پلیس نسبت به سفیدپوستان با برخورد وحشیانه و به شدت نژاد پرستانه ای که با رنگین پوستان صورت می گرفت مطلقا قابل مقایسه نیست . نباید از نظر دور داشت که سارکوزی و همفکرانش در اصل با شدت عمل نسبت به هر فریاد اعتراض و مخالفتی سعی دارد فریادها را در گلو خفه کند تا دیگر کسی درصدد مخالفت و اعتراض برنیاید ولی این رفتار دوگانه در مقایسه میان برخورد با رنگین پوستان و سفید پوستان فرانسه نشانگر خوی نژاد پرستانه ای است که ذهن و روح سارکوزی و دستیارانش را تحت تاثیر خود قرار داده است . اگر اعتصابات و تظاهرات کنونی هم فقط به رنگین پوستان محدود می شد چه بسا که تا بحال چندین کشته و صدها زخمی بهمراه داشت و هزاران تن نیز دستگیر شده بودند ولی سارکوزی نگران آنست که با شدت عمل علیه سفیدپوستان فرانسه زمینه های مستعدتری برای گسترش ابعاد بحران به وجود بیاید.
۲) حتی پیش از برگزاری انتخابات ریاست جمهوری و پیش از پیروزی سارکوزی در انتخابات هم کاملا روشن بود که وی سعی دارد با در پیش گرفتن رویه و روحیه انعطاف ناپذیری در برابر شکایات و اعتراضات به اجرای سیاستهای خود به هر قیمت ممکن بپردازد. تصادفی نبود که بلافاصله پس از اعلام نتایج انتخابات ریاست جمهوری فریاد اعتراض مخالفین وی همه جا را فرا گرفت و دوره ای شاخص از اعتراضات و تظاهرات خیابانی را به همراه داشت . این بدان معنی است که دوران سارکوزی از همان ابتدا با بحران و مخالفت و اعتراض آغاز شده و امروزه مخالفین وی پس از یک دوره « ارزیابی و آرامش » برای زورآزمائی با وی و دستیارانش وارد صحنه شده اند.
البته این مسئله تا آنجا که به سارکوزی مربوط می شود وی امیدوار است با شدت عمل و انعطاف ناپذیری بتواند این بحران را پشت سربگذارد ولی کاملا بعید بنظر می رسد که سرکوب جریانات کنونی به آسانی سرکوب رنگین پوستان باشد و برای سارکوزی پیامدهای ناگواری را بهمراه نداشته باشد. دقیقا به همین دلیل است که سارکوزی سعی دارد بیشتر با رجزخوانی و هشدار مسئله را فیصله دهد و از عواقب شدت عمل بیشتر واهمه دارد.
۳) موضوع مهم دیگر افول ستاره اقبال سارکوزی نزد افکار عمومی فرانسه است . کسانیکه به سارکوزی رای دادند آشکارا در چهره او یک « رئیس جمهور اقتدارگر » را می دیدند که همچون بولدوزر راه خود را هموار می کند ولی این روزها با فلج شدن شبکه حمل و نقل عمومی فرانسه توانمندیهای سارکوزی حتی نزد حامیانش هم به تدریج به زیر سئوال رفته است . نظرسنجی ها نشان می دهد که شصت درصد مردم فرانسه با ادامه اعتصابات مخالفند. اما این بدان معنی نیست که با خواسته های اعتصابیون هم مخالفت داشته باشند. شاید به همین دلیل است که رهبران اتحادیه های کارگری تلاش می کنند با ادامه اعتصابات خود اراده و اعتبار سارکوزی را به زیر سئوال ببرند و از وی امتیاز بگیرند. در واقع رهبران کارگری با انتخاب خطوط هوائی و شبکه حمل و نقل ریلی فرانسه بر روی شبکه عصبی دولت متمرکز شده اند و با فشار علیه سارکوزی مایلند نخستین علائم ناشی از انعطاف سارکوزی را شاهد باشند. البته رهبران اتحادیه های کارگری فرانسه هم سعی دارند بدون اعمال فشار بیشتر بر جامعه به نتایج دلخواه خود برسند و به همین دلیل مقرر شده است که شبکه خطوط ریلی به اعتصاب خود موقتا پایان دهد و آنرا فرصتی برای تجدیدنظر دولت سارکوزی در مواضعش معرفی کند. سارکوزی صراحتا از عدم محبوبیت اعتصاب کنندگان اشاره کرده ولی مسئله اینست که خودش هم چندان محبوبیتی برایش باقی نمانده است . دقیقا به همین دلیل است که اتحادیه های کارگری و کارکنان ادارات با وارد کردن « شوک اول » ترجیح می دهند با دست زدن به اعتصابات محدود و متمرکز و حداکثر « یک روزه » انعطاف پذیری خود را به نمایش بگذارند و به افکار عمومی نشان دهند که مسئولانه عمل می کنند و خواستار خدشه دار شدن منافع ملی نیستند ولی در عین حال دولت فرانسه را با اقدامات خود به زانو درآورند.
۴) اتحادیه های کارگری و طیف وسیع مخالفین سارکوزی سعی دارند به تصمیمات و اقداماتی دست بزنند که ضمن اثرگذار بودن طرفداران بیشتری هم پیدا کند. از جمله اینکه منافع اقتصادی اعتصاب کنندگان آسیب نبیند. مطابق قوانین فرانسه کسانیکه درحال اعتصاب هستند در طول این دوره حقوقی را دریافت نخواهند کرد. اتحادیه های حمل و نقل ریلی و هوائی سعی دارند با تدبیر و آینده نگری عمل کنند تا این اعتصابات به زودی به نتیجه برسد و اعتصابیون بخاطر کاهش دریافتی های خود شاهد کاهش قدرت خریدشان باشند و از تداوم اعتراضات منصرف شوند. اما اثرات توقف شبکه های حمل و نقل ریلی و هوائی باعث رکود اقتصادی فرانسه و کاهش اعتبار دولت سارکوزی می شود و بعید به نظر می رسد که دولت در قبال تداوم این اعتصابات به سکوت خود ادامه دهد و امیدوار باشد که بی تفاوتی در قبال معترضین باعث درهم شکستن اعتصابات می شود.
نظرسنجی ها نشان می دهد که اکثریت مردم فرانسه خواستار مذاکره و توافق دولت و اتحادیه های کارگری هستند و امیدوارند که این مسئله در مسیر مناسبی قرار بگیرد و حل و فصل شود ولی سارکوزی به نتایج بی اعتنائی دولت به اعتصابیون دل بسته و می خواهد با انعطاف ناپذیری از این بحران خارج شود. البته سارکوزی از مذاکره با اتحادیه های کارگری استقبال کرده ولی خواهان عقب نشینی آنها شده است . این در حالیست که مذاکره کنندگان بازگشت به کار را صرفا اقدامی در جهت اعتمادسازی و اثبات حسن نیت خود معرفی کرده اند.
۵) سارکوزی و دستیارانش سعی دارند کاهش اعتماد عمومی به دولت فرانسه و همچنین کاهش محبوبیت سارکوزی را با حمایت خارجی جبران کنند. سیاست نگرش به واشنگتن و سفرهای متعدد سارکوزی به آمریکا و اظهارات حقارت آمیز وی در دیدار با بوش با این هدف صورت می گیرد که سارکوزی تدریجا بتواند حمایت واشنگتن را در زمینه های مختلف جلب کند و آنرا در صحنه داخلی فرانسه خرج نماید.
برخی گمانه زنیها بر این محور استوار است که اصرار جنون آمیز فرانسه برای رهبری خصومتها علیه ایران در ماجرای هسته ای هم با این انگیزه صورت می گیرد که پاریس بتواند مشکلات خود با آمریکا در جاهای دیگر را حل و فصل کند و با دنباله روی کورکورانه از بوش نظر مساعد واشنگتن در سایر موارد را جلب نماید. سارکوزی در جریان سفر اخیر خود به آمریکا و در دیدار با بوش تصریح کرد که به آمریکا آمده تا دل بوش را به دست آورد! این لحن سخنگوئی چاپلوسانه در قبال آمریکا در عرف دیپلماتیک فرانسه هرگز سابقه نداشته و در واقع نوعی تملق گوئی بااهداف حقارت آمیز تلقی می شود.
کاخ الیزه همچنین امیدوار است با تندروی در پرونده هسته ای ایران و با کینه توزی نسبت به ایران بتواند نظرها در واشنگتن و تل آویو را به سوی خود جلب کند و شرایطی را فراهم کند تا بلکه سارکوزی بتواند جایگاه دیروز « تونی بلر » نزد بوش را به خود اختصاص دهد و از مواهب دنبال روی کورکورانه از بوش بهره مند شود!
دوران همگرائی پاریس واشنگتن دقیقا در شرایطی رخ میدهد که دولت جدید « کوردون براون » با احساس ناکامی از دنباله رویهای بلر نسبت به بوش سرگرم فاصله گرفتن از واشنگتن و تلاش برای پرکردن فاصله ها نسبت به اتحادیه اروپا است . کشورهای اروپائی برای سالها نقش آفرینی مشترک پاریس ـ برلین در جهت تقویت اتحادیه اروپا و پررنگ کردن نقش اتحادیه اروپا و افزایش وزن سیاسی ـ اقتصادی این اتحادیه بوده اند لکن در مقطع کنونی شاید به یک اندازه محور پاریس برلین برای همگرائی با واشنگتن تلاش می کند وبنظر می رسد این تغییر رفتار پاریس برسرنوشت اتحادیه اروپا و حتی آینده اقتصاد و سیاست در اروپا اثر گذار باشد و حتی نقش ترمزکننده و بازدارنده را در این قاره ایفا نماید.
۶) آنچه در این میان اهمیت دارد و گاه باعلائم آشکاری نقش خود را در این مقوله به نمایش می گذارد نقش صهیونیستها و لابی های صهیونیستی در فرانسه و آلمان است که بعضا به طرح خواسته های غیرمتعارف از اتحادیه اروپا منجر می شود. برخی مقامات ارشد رژیم صهیونیستی مراتب خشنودی خود را از روی کارآمدن سارکوزی در فرانسه پنهان نکردند. این نکته از آن جهت اهمیت دارد که نیکلا سارکوزی یک یهودی زاده است که جزو مهاجرین مجاری الاصل تلقی می شود و به همین دلیل ارتباطات بسیار نزدیک و غیرمعمول با رژیم اشغالگر صهیونیستی داشته است .
برخی دوایر پلیس فرانسه هم اکنون سرگرم بررسی نقش سارکوزی در شبکه جاسوسی اسرائیل هستند تا این نکته مشخص شود که آیا سارکوزی در دوران جاسوسی برای اسرائیل قوانین فرانسه را نقض کرده است یا خیر و آیا عملیات جاسوسی او در قلمرو جاسوسی از ساختار نظام دولتی فرانسه بوده و منجر به ربودن احتمالی اسناد و مدارک طبقه بندی شده و ارسال آنها به اسرائیل شده است یا خیر.
صرفنظر از اینکه نتایج تحقیق پلیس در سرویسهای جاسوسی ضد جاسوسی فرانسه در این مقوله به چه نتایجی بیانجامد در اصل همکاری سارکوزی با شبکه جاسوسی رژیم صهیونیستی تردیدی نیست و حتی سارکوزی قادر به تکذیب آن نبوده است .
این بدان معنی است که یک جاسوس اسرائیل توانسته است به بالاترین مقام سیاسی اجرائی فرانسه دست یابد و چه بسا که امروزه با دست بازتری در خدمت اهداف و منافع صهیونیستها باشد و می بینیم که هست ! به عبارت بهتر بخش اعظم تحرکات سیاسی و ژست سیاسی ـ تبلیغاتی امروز سارکوزی بویژه در بخش سیاست خارجی فرانسه را بایستی از دیدگاه ارتقا مقام و موقعیت یک جاسوس کارکشته و سابقه دار اسرائیل ارزیابی کرد وتنها از این زاویه است که عملکرد سارکوزی در صحنه بین المللی بویژه در برخورد جنون آمیز علیه ایران معنی و مفهوم واقعی خود را پیدا می کند.
اینکه سرنوشت اعتصابات و تظاهرات ضددولتی علیه سارکوزی در فرانسه به چه نتایجی منجر شود و تا چه زمان به طول انجامد سئوال مهمی است که برای یافتن پاسخ آن قدری صبر کرد لکن با در نظرگرفتن پیشینه و رفتار سیاسی سارکوزی در دولتهای گذشته از هم اکنون می توان اطمینان داشت که خشونت نژادپرستی تمایل به سرکوب سه عنصر اصلی دیپلماسی سارکوزی در صحنه داخلی فرانسه محسوب می شود.
سارکوزی چند بار برای بازگرداندن اعتصابیون به سرکارها و توقف کامل اعتصابات هشدار داده ولی این روشها بدون ارائه امتیازاتی به اتحادیه ها گره گشا نبوده و نیست
سارکوزی و دولتش در نخستین سال حاکمیت خود با چالشهای جدی وبا شرایط پیچیده ای مواجه شده اند و با تلخکامی احساس می کنند که حکومت کردن آنقدرها هم که آنها فکر میکردند کار ساده ای نیست
تفاوت رفتار سارکوزی با رنگین پوستان و سفیدپوستان فرانسه بسیار جدی و محسوس است . رفتار امروز پلیس فرانسه نسبت به سفیدپوستان با برخورد وحشیانه و به شدت نژادپرستانه ای که با رنگین پوستان صورت می گرفت مطلقا قابل مقایسه نیست
سارکوزی با شدت عمل نسبت به هر فریاد اعتراض و مخالفتی سعی دارد فریادها را در گلو خفه کند تا دیگر کسی در صدد مخالفت و اعتراض برنیاید
دوران سارکوزی از همان ابتدا با بحران و اعتراض آغاز شد و امروزه مخالفین وی پس از یک دوره « ارزیابی و آرامش برای زورآزمائی با وی و دستیارانش وارد صحنه شده اند
با فلج شدن شبکه حمل و نقل عمومی فرانسه توانمندیهای سارکوزی حتی نزد حامیانش هم به تدریج به زیر سئوال رفته است
اتحادیه های کارگری و کارکنان ادارات باوارد کردن « شوک اول » ترجیح می دهند از این پس با دست زدن به اعتصابات محدود و متمرکز و حداکثر یک روزه انعطاف پذیری خود را نشان دهند و در عین حال دولت را با اقدامات خود به زانو در آورند
طیف وسیع مخالفین سارکوزی و اتحادیه های کارگری سعی دارند به تصمیمات و اقداماتی دست بزنند که ضمن اثر گذار بودن طرفداران بیشتری هم پیدا کنند
سارکوزی سعی دارد کاهش اعتماد عمومی و کاهش محبوبیت خود نزد مردم فرانسه را با حمایت خارجی جبران کند. سیاست نگرش به واشنگتن و اظهارات حقارت آمیز سارکوزی در دیدار بوش با همین انگیزه مطرح شده است
کاخ الیزه امیدوار است با تندروی در پرونده هسته ای ایران و با کینه توزی نسبت به ایران بتواند نظرها در واشنگتن و تل آویو را به سوی خود جلب کند و جای خالی تولی بلر نزد بوش را به خود اختصاص دهد
دوران همگرائی پاریس واشنگتن دقیقا در شرایطی رخ می دهد که دولت جدید گوردون براون با احساس ناکامی از دنباله رویهای بلر نسبت به بوش سرگرم فاصله گرفتن از واشنگتن و تلاش برای پرکردن فاصله ها نسبت به اتحادیه اروپا است.
منبع : روزنامه جمهوری اسلامی