سه شنبه, ۲ بهمن, ۱۴۰۳ / 21 January, 2025
مجله ویستا

توانایی هوایی و دفاع موشکی آلمان


توانایی هوایی و دفاع موشکی آلمان
=آلمان اولین كشور اروپایی عضو ناتو بود كه پس از حملات تروریستی ۱۱ سپتامبر در آسمان ایالات متحده به پرواز درآمد. آلمان بزرگترین برتری هوایی در اروپا است. زیرساخت قدرت هوایی آلمان به تفكر حملات برق آسای هیتلر بازمی گردد. پوشش هوایی برای پیشروی تانك ها موجب فتوحات ارتش نازی در اروپا شد. در دكترین نظامی آلمان پوشش هوایی برای حمایت پیاده و زرهی و پوشش دریایی و زیرسطح دریا برای حمایت ناوهای جنگی آلمان سازماندهی شده بود. به این ترتیب می بینیم كه برتری هوایی آلمان از دوران آلمان نازی بجا مانده است. اكنون نیز ایالات متحده نگاه ویژه ای به قدرت هوایی آلمان دارد.
نیروی هوایی هر كشور به سطوح، لایه ها و به اصطلاح نظامی به رسته هایی چون خلبانی جنگنده ها، بمب افكن ها، ترابری هوایی، رادار، دفاع موشكی _ هوا و فضا طبقه بندی و تخصص گرایی شده است. یكی دیگر از شاخه های برتری دفاعی آلمان دفاع موشكی است و جالب اینجاست كه این تجارب نیز از تفكر موشكی و دفاع هوایی ارتش نازی به آلمان به ارث رسیده است.
آلمان یكی از كشورهای اروپایی است كه به همراه فرانسه مترصد جایگزینی سیستم دفاع هوایی MEADS به جای PATRIOT تا ۲۰۱۵ است. در گزارشات غیر طبقه بندی وزارت دفاع آلمان تحول در دفاع موشكی مورد تأكید قرار گرفته است. وزارت دفاع آلمان تصمیم اخیر را برای حمایت از شهروندان و امنیت سرزمینی برای مقابله تهدیدات نامتقارن تروریسم كشتار جمعی اتخاذ كرده است.البته تصمیم اخیر آلمان با همكاری نیروی هوایی آمریكا و ایتالیا قابل اجرا است. البته فرانسه به تنهایی به دنبال تحول در امور سخت و نرم افزاری دفاع هوایی است. در این گزارش آمده است كه سیستم دفاع موشكی MEADS نسبت به PATRIOT برتری هوایی بشرح ذیل دارد:
۱ _ رهگیری راداری این سیستم نسبت به سیستم قبلی بسیار پیشرفته تر است؛
۲ _ سیستم دفاع موشكی MEADS از خودكفایی لجستیك برخوردار است؛
۳ _ این سیستم ضمن استقرار در زمین به شكل ثابت و متحرك، كششی و خود كششی می تواند در ترابری هوایی، ماهواره ها و نیز در سطح و زیر سطح دریا نیز مستقر شود؛
۴ _ این سیستم توانایی انهدام موشك های بالستیك، كروز و سوپركروز را دارا است.
البته بایستی اذعان كرد كه سیستم دفاع موشكی MEADS ابتكار جدید دفاع موشكی ایالات متحده بجای PATRIOT برای استقرار چتر جدید امنیت سرزمینی دو سوی آتلانتیك است. طبیعی است كه بعد از شكست قانون اساسی اتحادیه اروپا و طرح دفاع مشترك اروپایی، ایالات متحده در شرایط بین المللی پیكار با تروریسم مشابه پیكار با كمونیسم كلید امنیت سرزمین اروپا را بدست گیرد. ابتكار مشترك مذكور در دولت دوم بوش در پی نزدیكی هر چه بیشتر آمریكا و آلمان بر سر مسایل حساس امنیتی بویژه در مسایل استراتژیك خاورمیانه اتخاذ شده است.
البته از لحاظ تكنیكی هنوز سیستم جدید دفاع موشكی در جهان به حد PATRIOT نیست و سیستم دفاع موشكی MEADS جنبه صوری و سمبلیك دارد. برای مثال؛ برد سیستم اولKM۷۰ و برد سیستم دوم KM۲۵ است. بعید به نظر می رسد كه آلمان به كلی سیستم PATRIOT را كنار بگذارد بلكه یك نوع همپوشی بین آنها بوجود خواهد آورد. همچنین موشك ها تاكتیكی بالستیك روسی از نوع SS-۲G ونیز برخی موشك های ساخت خاورمیانه از نوع بالستیك میان برد با كلاهك غیرمتعارف از سیستم MEADS عبور خواهد كرد. حتی سیستم دفاع موشكی آرو اسرائیل نیز مراحل نهایی آزمون خود را پشت سر گذاشته است و با ارتباطات شبكه ای افق _ ۵قابلیت بالایی در انهدام سه مرحله ای موشك های بالستیك كسب كرده است كه این برتری نیز از طریق مساعدت های آمریكایی ها صورت گرفته است. پنتاگون اخیرا اعلام كرد كه سیستم دفاع موشكی MEADS نیازمند هشدار راداری از نوع E-۳ و E-۱۰ است. این وضعیت حاكی است كه هر دو سیستم دفاع موشكی آلمان ساخته و پرداخته آمریكا است و امنیت هوایی و فضایی اروپا كمافی السابق با هشدار هوایی، فضایی و دفاع موشكی ایالات متحده امكانپذیر است.
برابر توافقات بین وزارتخانه های آلمان و آمریكا، دولت آلمان اجازه انتقال و فروش تكنولوژی سیستم دفاع موشكی MEADS را به غیر ندارد. ارزش مالی این سیستم بالغ بر ۳۴۰ میلیون یورو است. صنایع نظامی آلمان ۲۸% سهم تولید و مونتاژ این سیستم را دارا هستند. به نظر می رسد كه آمریكا یك نوع امتیاز سیاسی به آلمان پس از جنگ عراق و مسایل حساس خاورمیانه داده است.
با تمام این توصیف ها ظرفیت دفاع هوایی و برتری نیروی هوایی آلمان برای توانمندیهای بیشتر نظامی آمادگی دارد. هنوز آلمان پایه اصلی در افق صنایع دفاعی اروپا محسوب می شود. آلمان غربی لجمن (لبه جلویی منطقه نبرد) بلوك غرب و شرق بود. تأسیسات دفاع هوایی، نیروی هوایی، سامانه های الكترونیك استراق سمع و شنود آمریكا در آلمان غربی متمركز بود. مركز آموزش نیروهای تكاور موسوم به كلاه سبزهای ویژه در راین ماین مستقر بود. آرنولد شوایزنگر هنرپیشه قهرمان جنگ های مخصوص نظامی سابق از راین ماین بود. آلمان با تدوین و توسعه سلسله اعصاب ارتباطی و شبكه ای نظامی C۴I۲SR (كنترل، كامپیوتر، فرماندهی و ارتباطات، اطلاعات، جاسوسی، نظارت و مراقبت و شناسایی) را نه تنها در سطح فرماندهی مشترك بلكه در سطح همكاری با آمریكا در راستای فرماندهی مركب پیش برده است. بی دلیل نیست كه نیروی هوایی و آواكس های آلمان اولین كشور اروپایی عضو ناتو بودند كه براساس ماده ۵ اساسنامه پیمان آتلانتیك شمالی در آسمان آمریكا دیده شد. هنوز ارزش استراتژیك • POINT (آلفا پوینت) برای آمریكایی ها و آلمانی ها در پیكار با تهدیدات شوروی سابق به فراموشی نگراییده است. این منطقه نقطه مرزی مشترك بین دو آلمان و یكی از مراكز دیده بانی نظامیان آمریكایی برای اجرای فرامین هوایی علیه تهدیدات احتمالی هوایی و موشكی روس ها بود.
امروزه برخی از تكنولوژیهای حیاتی چون مهندسی ژنتیك، دیجیتال و نانو تكنولوژی در پایگاه های هوایی ارتش آلمان مراحل R&D را می گذارند. مجتمع های صنعتی نظامی آلمان نقش بسیار حساسی در European Defence Agency دارا هستند. هم چنین گفته می شود كه آلمان موتور محركه گذار ناتو به قرن ۲۱ مطابق با پروژه گذار ارتش آمریكا به قرن جدید است. نیروی واكنش سریع هوایی و برتری موشكی ناتو به آلمان سپرده شده است.
بخاطر داشته باشید كه انقلاب در امور نظامی (RMA) در اروپا شروع شده. جنگ های اروپایی و استراتژیك های چون ژنرال دكتر كلازویتس نقش بسیار برجسته ای در تحول استراتژی نظامی جهان داشته اند. در جنگ بزرگ عالمگیر در اروپا رخ داد و آلمان پایه اصلی این جنگ ها بود. در آینده نیز آلمان افق سیاسی، نظامی و امنیتی اروپا را رقم خواهد زد. آلمان در بین كشورهای اروپایی بریتانیا، فرانسه، اسپانیا، ایتالیا و سوئد سهم زیادی در امور پژوهش های دفاعی داراست. سیاست پژوهش های دفاعی كشورهای اروپایی بطور اعم و آلمان بطور اخص پس از شكست قانون اساسی اتحادیه اروپا ترس هر چه بیشتر از ظهور روسیه قدرتمند در اروپا است. شبه ترس از روسیه كشورهای اروپایی را بیش از پیش به آمریكا نزدیك تر می كند و در این میان آلمان با سابقه دو جنگ جهانی بیش از پیش به آمریكا نزدیك خواهد شد. اگر چه آلمان ملاحظات مالی را در امور دفاعی دارد ولی خود را متعهد دراز مدت نسبت به دفاع از اروپا می داند. آلمان به علاوه فنلاند كشورهایی هستند كه علاقه ای به خاتمه خدمت سربازی نشان نداده اند. آلمان بیشتر متعهد به حفظ ارتش عظیم با نیروی ذخیره قابل بسیج به امتداد ۷۵۰ هزار نفر برای دفاع از قاره اروپا است. البته آلمان بسوی ارتش حرفه ای، مدرنیزه كردن ساختار نیرو و سرمایه گذاری در جمع آوری اطلاعات و سیستم های ضربه دقیق در حال رشد و توسعه است و در این میان نیروی هوایی اولویت اساسی را داراست. یكی از سناریوهای احتمالی پس از شكست قانون اساسی اتحادیه اروپا جایگزینی آلمان است. آینده سیاستگذاری دفاعی آلمان و تعهدات دفاعی آن كشور در قبال قاره اروپا به اوضاع اقتصادی و سیاسی آن كشور دارد. انتخابات اخیر آلمان جهت گیری آینده آلمان در سیاست جهانی بویژه خاورمیانه و همكاری با آمریكا را رقم خواهد زد.
منبع:همشهری دیپلماتیك ، شماره ۶۷
منبع : خبرگزاری فارس