دوشنبه, ۱۶ مهر, ۱۴۰۳ / 7 October, 2024
مجله ویستا

رمز مانایی و ماندگاری سپاه


رمز مانایی و ماندگاری سپاه
در دوم اردیبهشت سال ۱۳۵۸، با فرمان حضرت امام «ره» به شورای انقلاب اسلامی، نهاد سپاه پاسداران انقلاب اسلامی با هدف صیانت و حراست از ارزش های انقلاب اسلامی ایران تشکیل گردید.
با آغاز تحرکات تجزیه طلبانه در گنبد، کردستان، خوزستان، آذربایجان غربی و سیستان و بلوچستان، زودتر از آنچه تصور می شد، سپاه به بازوی نظامی نظام اسلامی تبدیل گردید. تجاوز رژیم بعثی به خاک ایران در ۳۱شهریور ۱۳۵۹، میدانی برای بروز و ظهور هویت واقعی این نهاد انقلابی بود. در سال های آفتابی دفاع مقدس، سپاه به عنوان ارگانی فرهنگی- نظامی، هویت خود را در دفاع از ارزش ها و آرمان های نظام اسلامی به منصه ظهور رساند تا تصویری ماندگار از سپاه در دل وجان مردم این آب وخاک حک شود.
حماسه چهل روزه فرزندان سپاه در خرمشهر با آنکه با سقوط این شهر همراه بود، اما یک پیروزی جاویدان در صفحات افتخارآفرین دفاع ۸ ساله بود. نام های خرمشهر، سوسنگرد، دشت آزادگان، آبادان، هویزه، چزابه، دهلاویه، کرخه، دشت عباس، سرپل ذهاب، مهران، دهلران و رقابیه را به اوراق ماندگار دفاع مقدس تبدیل کرد. روزها و ماه های اول تجاوز رژیم بعث به خاک جمهوری اسلامی ایران، اگر چه با عقب نشینی ها و شکست های ظاهری همراه بود، اما ماناترین پیروزی های سپاه در این دوران رقم خورد، دورانی که سبزپوشان سپاه در اوج معنویت خود قرار داشتند.
● سپاه فاتح ارزش های اسلامی
در دوران دفاع مقدس، هر جا نام و یادی از پیروزی های غرورآفرین فرزندان این ملت ثبت وضبط شده است، آن پیروزی ها نه به خاطر فتح آب وخاک یا عبور از موانع و میادینی بوده که در فراروی آنان قرار داشته، بلکه در فتوحاتی بوده که هویت فرهنگی و معنوی این ملت رشید را به اثبات رسانده است. از این رو امام راحل به عنوان فرمانده کل قوا، پس از فتح خرمشهر فرمودند: «فتح خرمشهر، فتح آب وخاک نیست، فتح ارزش های اسلامی است.»
در دیروز، امروز و فردای این سرزمین، اگر سخن از جهان آراها و موسوی ها گفته می شود، نه در تاکتیک های جنگی و رزمی آنان در مقاومت چهل روزه خرمشهر است، بلکه در خلوص، پاکی، وفاداری و ایمانی است که آن فرزندان معنوی روح ا...، در وجب به وجب آن شهر به ودیعه گذاشتند. اگر از خرمشهر سمبلی به نام مسجد جامع، به ابدیت پیوسته است، نه به خاطر گنبد و مناره ها و کاشی کاری های آن مسجد، بلکه به خاطر جانفشانی ها و عهد و میثاق و الفتی است که شیربچگان خمینی با آن ودیعه الهی بسته بودند و در کوی و برزن آن شهر به عهد خود وفا کردند.
به راستی چرا امروز کمتر کسی از تعداد قبضه ها، عراده ها و هواپیماهایی سخن می گوید که در عملیات هایی چون فتح المبین، بیت المقدس، رمضان، محرم، بدر، خیبر، والفجر۸ و کربلای ۴و۵ به دست رزمندگان اسلام نابود شدند؛ اما دنیا هنوز مبهوت آن نیرویی است که جوان ۱۶ ساله ما را از میان آب های خروشان اروند به شهر فاو رساند. دنیا هنوز انگشت به دهان حماسه حسین علم الهدی و دانشجویان پیرو خط امام در چزابه است. چرا امروز کمتر کسی از تاکتیک های رزمی باکری ها، زین الدین ها، همت ها، متوسلیان ها و خرازی ها سخن می گوید اما بر صفحات دل وجان این ملت، این نام ها اسطوره های جاویدی هستند که از مرز درک و فهم بسیاری از ما عبور کرده و تبدیل به یک فرهنگ شده اند.
● تولد در میدان جنگ
دوران دفاع مقدس، با همه خسارت ها و ویرانی هایی که بر جای گذاشت، نقطه آغازین حیات دوباره این ملت بود و سپاه هم به عنوان پیکره ای از این ملت، تولد واقعی آن در متن جنگ اتفاق افتاد. در همان میدان سخت به شکوفه نشست و ثمرات آن پس از گذشت بیش از دو دهه، هنوز روح و جان انقلاب اسلامی را سیراب می کند.
پس از پایان جنگ تحمیلی، سپاه وارد گام دوم ماموریت خود شد. تشکیل قرارگاه سازندگی خاتم الانبیا، بخشی از نیروها و تجهیزات سپاه را به سمت بازسازی مناطق آسیب دیده از جنگ، ساخت تاسیسات زیربنایی، سدسازی، احداث نیروگاه های برق، آب، برق و گازرسانی، جاده سازی، ساخت اسکله های دریایی و... سوق داد. بخش دیگر این نیروها هم ماموریت بازسازی و نوسازی نیروها و تجهیزات دفاعی و بازدارندگی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را عهده دار شدند. پایان جنگ و آغاز دوران سازندگی، مبدا شروع دغدغه ها و نگرانی های دوستداران نظام اسلامی بود. آنان نگران میراث های ماندگاری بودند که مبادا به دوران سازندگی منتقل نشوند. دلمشغولی بسیاری آن بود مبادا دوران صلح، تبدیل به دوره عافیت طلبی و اقبال به چرب و شیرین دنیا شود. ما بودیم و ذخایر فناناپذیر ۸ سال مقاومت جانانه و عزت مدارانه ملتی که به همه قدرت های آن روز دنیا «نه» گفته بود. این ذخایر باید توشه راه و موتور محرک کشور در دوران سازندگی باشند.
در این میان، سپاه نه تنها از این قاعده مستثنا نبود، بلکه پیکان اصلی توجهات و دلمشغولی ها به سمت او بود. سپاه در این دوران سرنوشت ساز، چهار وظیفه خطیر را بر عهده داشت: ۱- حراست از کیان انقلاب اسلامی ۲- حفظ و انتقال ارزش های دوران دفاع مقدس ۳- مشارکت در بازسازی کشور ۴- تجدید ساختار رزمی و به روزکردن تجهیزات نظامی سپاه.
● گوهر دردانه
اما رمز موفقیت سپاه در این دوران سرنوشت، در گرو حفظ هویت و شاخصه های اصلی این نهاد مقدس فرهنگی بود. رهبر معظم انقلاب به عنوان فرمانده کل قوا، با درک عمیق تهدیدات فراروی فرماندهان و مسئولان سپاه، بارها و بارها شلاق نقد و هشدار بر دست گرفتند تا مبادا این «گوهر دردانه» اسیر گرداب های دنیوی و نفسانی شود.
ایشان در دیداری که با فرماندهان ارشد سپاه داشتند، با تاکید بر این فهم که حفظ هویت و شاخصه اصلی نهاد مقدس سپاه به پرهیز از دنیاگرایی و آلوده شدن به زخارف دنیوی است، هشدار دادند: «در دوران صلح و عافیت به دلیل آنکه زمینه های طبیعی مختص دوران جنگ وجود ندارد، موفقیت در امتحان های الهی سخت تر می باشد، لذا مراقبت معنوی باید بیشتر باشد... ایجاد جامعه ای عادلانه و مقابله با جور نیز از تکالیف الهی و زمینه ساز رشد انسان است که به دلیل اهمیت و گستردگی این میدان، مجاهدت و تلاش زیادی نیاز دارد و کسانی که در این عرصه وارد می شوند، بیش از دیگران نیازمند مراقبت معنوی و ایستادگی در برابر وسوسه های دنیوی هستند.»
● هویت سپاه، فرهنگی است
امروز هیچکس نمی تواند مدعی باشد که بهتر از رهبر معظم انقلاب اسلامی، نهاد مقدس سپاه پاسداران انقلاب اسلامی را می شناسد. نکته سنجی ها و ظرافت نگاه ایشان به ظرفیت ها و تهدیدهای فراروی سپاه به گونه ای است که گاه اعجاب فرماندهان ارشد را نیز برمی انگیزاند. ایشان با همین درک عمیق و وثیق، شاخصه های اصلی و هویت بخش سپاه را این چنین برمی شمارند: «راهبرد اساسی دشمنان، به تحلیل بردن بنیه جمهوری اسلامی و از کار انداختن بازوهای توانمند و فعال آن است. یکی از این بازوهای توانمند و فعال، سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است. از کار انداختن سپاه به انحلال آن نیست، بلکه گرفتن شاخصه های آن است که عبارتند از:
۱) اخلاص
۲) پارسایی
۳) تعبد و بی اعتنایی به زخارف دنیوی
۴) روحیه دینداری
۵) عمل مخلصانه برای خدا
۶) احساس این حقیقت که سرنوشت تاریخ بسته به اراده شماست.
معظم له در ادامه می فرمایند: «باخت ما، یعنی باخت دنیای اسلام و آن زمانی صورت می گیرد که ما تسلیم شویم، تسلیم در برابر خواهش های نفسانی، تسلیم در مقابل دنیاخواهی، تسلیم در مقابل تجمل گرایی و تسلیم در برابر لذت دستمالی شده بی ارزش حقیر بشری.»
تحلیل فرمانده کل قوا از شاخصه های اصلی و هویت بخش سپاه، نشان می دهد که ایشان سپاه را یک نهاد فرهنگی می دانند که بخشی از هویت آن در رزم و دفاع از کیان نظام اسلامی تعریف شده است. از این رو در نشست سالیانه فرماندهان سپاه، دکتر احمدی نژاد رئیس جمهور و سردار سرلشکر محمدعلی جعفری فرمانده جدید سپاه، طی سخنانی از سپاه به عنوان نهادی فرهنگی- رزمی نام بردند که هویت اصلی و رمز بقا و مانایی آن در تعبد، پارسایی و حفظ روحیه شهادت طلبی است.
به گواه دوست و دشمن، حیات ۲۸ ساله سپاه نشان داده است که این شجره طیبه، درصیانت از ارزش های انقلاب اسلامی، هیچ کم فروشی نکرده است و اگر امروز از ضرورت انتقال تجربیات سال های دفاع مقدس، گسترش و تعمیق فضای معنوی و اصلاحات سخت افزاری و نرم افزاری در ساختار سپاه سخن گفته می شود، با هدف استحکام بخشیدن به ستون استوار انقلاب است، ستونی که به فرموده رهبر معظم انقلاب، هرگاه در جایی مشکلی پیش آید، آن را به این ستون می بندیم تا از آن رفع مشکل شود.
صبح صادق
منبع : سایت بصیرت