دوشنبه, ۱۶ مهر, ۱۴۰۳ / 7 October, 2024
مجله ویستا

داریوش پیرنیاکان و جانمایه موسیقی ایران


داریوش پیرنیاکان و جانمایه موسیقی ایران
فرهنگ و هنر ایران زمین از دیر باز مورد توجه پژوهشگران و بزرگان معرفت بوده است .
● جانمایه موسیقی ایران :
حفظ واژه های موسیقایی و انگاره های موسیقی و طرز جمله بندی انها در خاطره تكرار حضوری انهاست كه طی سالیان متمادی اندیشه را القا می دهد و نوازنده را برای اجرایی زنده و دلنشین اماده می سازد.
اما از لحاظ حفظ و و نگهداری این گرانبها شیوه شفاهی و شنیداری از موثر ترین روشی بوده كه انرا از هرگونه گزندی حفظ و پاسداری كرده است.
از انجایی كه موسیقی در هیچ فرهنگی نوشتنی نیست پس برای حفظ و نگهداری این گرانبها شیوه شفاهی و شنیداری از موثر ترین روشها بوده كه انرا از هر گونه گزندی حفظ و پاسداری كرده است .
● استاد داریوش پیر نیاكان :
داریوش پیر نیاكان در سال ۱۳۳۴ در بخش گرگر آذر بایجان شرقی به دنیا امد . او پس از اتمام تحصیلات ابتدایی و علاقه به موسیقی و نواختن تار به خدمت استاد محمد حسن عذاری در امد ومقدمات موسیقی را نزد او فرا گرفت .
او به تدریج با استادانی همچون غلامحسین بیگجه خانی ، محمود فرنام و سپس با استاد بزرگ تار حاج علی اكبر خان شهنازی اشنا شد و از محضر این بزرگان بهرمند شد . با ورود به دانشكده هنرهای زیبا در رشته موسیقی با دكتر داریوش صفوت اشنا شد و پس از اتمام دانشگاه در مركز حفظ و اشاعه موسیقی مشغول كار گردید و در این مركز با اساتید بزرگی همچون برومند ، فرتن ، هرمزی و كریمی اشنا شده و در نواختن سه تار از محضر استاد احمد عبادی استفاده كرد .
داریوش پیر نیاكان یكی از بهترین شاگردان استاد علی اكبر خان شهنازی در ارائه شیوه كلاسیك و فاخر اوست و از جهت نوانس ، صدا دهی ، رنگ امیزی به تجربیات متفاوتی دست یافته است . در تكنوازی و جواب اواز ساز او به انسان احساس غرور می دهد و تواناییش در انتقال این حس كم نظیر است .
از او آثار ارزشمندی در دست است كه می توان به تكنوازی تار به یاد استاد شهنازی در ماهور و سه گاه ، مجموعه كنسرت های او با اواز استاد محمد رضا شجریان در خارج از كشور به نامهای پیام نسیم ، سرو چمان یاد ایام دل مجنون دستان و بسیاری اثار ارزشمند دیگر اشاره كرد .
وی در حال حاضر عضو هیئت مدیره و سخنگوی خانه موسیقی استاد موسیقی دانشكده هنر دانشگاه تهران ، عضو شورای مركز حفظ و پژوهش صدا و سیما و مدرس موسیقی دیگر مراكز هنری در امزش ردیف اقا حسینقلی میباشد .یكی از كارهای بزرگ او تدوین و اوانگاری ردیف میرزا حسین قلی می با شد كه در اختیار علاقمندان قرار گرفته است.
منبع : نشریه الکترونیکی تکاپو