شنبه, ۱۷ آذر, ۱۴۰۳ / 7 December, 2024
مجله ویستا
باغ گیاهشناسی نوشهر
در سال ۱۳۳۳ حدود ۷ هکتار از زمینهای ایستگاه کشاورزی نوشهر جهت کاشت گونه های درختی و درختچه ای در نظر گرفته شد و تعدادی گونه ا ز خارج و داخل کشور جمع آوری و در ۷۳ قطعه مختلف کاشت گردید.
بدین وسیله آربراتوم ( مجموعه درخت و درختچه ) بنا گذاشته شد .هدف از احداث این باغ انجام مطالعات اکولوژی از جمله بررسی روند سازگاری گونه کاشته شده بود .این باغ مجموعه های ساده و زیبایی از جمله آلاچیق و آبنما را که نمایی از باغ های ایرانی است , در خود جای داده است .
باغ گیاهشناسی نوشهر از نظر وسعت و قدمت دومین باغ گیاهشناسی در کشور است .حضور مجموعه ای از گونه های منحصر به فرد در آربراتوم باعث شهرت جهانی آن شده و هر ساله مورد بازدید بسیاری از محققین و دانشجویان رشته های مرتبط قرار می گیرد .
این گنجینه با ارزش از نظر حضور و تنوع گونه های گیاهی شایان توجه است . اهداف اولیه احداث این مجموعه همانند اهداف سایر باغ های گیاهشناسی دنیا , در واقع آموزش و تحقیقات بنیادی در رابطه با علوم زیستی و گیاهی است . انتقال گونه های جنگلی بومی و وارد کردن گونه های غیر بومی , ایجاد کلکسیونهای مختلف و پوپلمانهای آزمایشی از گونه های مختلف با فرمهای زینتی متنوع از اهداف در دست اجرا در این با غ می باشد .
برای این باغ همانند سایر باغ های گیاهشناسی دنیا در کنار آربراتوم , بخشهای مختفی از جمله قطعات درختچه های زینتی , گیاهان معطر و پرچین سازی , سوزنی برگان , گیاهان پیازی , گیاهان گرمسیری , گیاهان دارویی , توندرا , باغ سیستماتیک ,گلخانه گیاهان گرمسیری , ومجموعه گیاهان خشک یا هرباریوم در نظر گرفته شد.
حضور تعدادی از گونه های غیر بومی کمیاب مانند دارتالاب برگ خزان ( Taxodium distichum ) , لاله دار ( Liriodendron tulipifera) , بلوط چوب پنبه ای ( Quercus suber ) , توت آمریکایی ( Maclura pumifera ) , توت کاغذی ( Brossonetia papyrifera ) , عنبرالسائل ( Liquidamber orientalis ) , ژینکگو ( Ginkgo biloda ) ,تونگ ( Aleorites fordii ) و آروکاریای شیلی ( Araucaria araucana ) و انواعی از گونه های سوزنی برگ و کولتیوارها و فرم های زینتی آن همچون Picea pungence و Pendula Chamaecyparis nootkatensis و ... این مجموعه را به یک باغ گیاهشناسی بی نظیر در ایران و برخی کشورهای همسایه تبدیل نموده است .
هر باغ گیاهشناسی از یک سیستم پویا در جهت شناسایی گونه های بومی و غیر بومی بر خوردار است ,از این جهت وجود هرباریوم جهت تحقق اهداف فوق و همچنین به عنوان یک موزه جهت نگهداری نمونه های گیاهی خشک شده از مناطق مختلف و رویشگاههای طبیعی جمع اوری شده اند ضروری بوده و وظیفه مهم بینادی ,در زمینه های تحقیقاتی و مطالعات جنبی در خهت شناساندن پتانسیل های طبیعی هر منطقه , از اهمیت ملی و جهانی برخوردار است در همین راستا هرباریوم باغ گیاهشناسی شمال و در دنباله طرح ملی فلور ایران از سال ۱۳۷۶ تاسیس و راه اندازی شد به طوری که در حال حاضر تعداد ۱۴۰۰۰ نمونه گیاهی را که به صورت علمی جمع آوری و تهیه شده اند , همراه با یک سری مشخصات ثابت و به صورت خشک نگهداری می کنند . این تعداد نمونه مربوط به ۱۲۵ خانواده گیاهی و حدود ۱۴۰۰ گونه می باشند که از زیستگاههای مختلف استان مازندران , از ارتفاعات دماوند تا شبه جزیره میانکاله جمع آوری شده است . تا کنون هرباریوم باغ گیاهشناسی شمال ضمن شناسایی گونه های جمع آوری شده تعداد دو گونه گیاهی جدید با نامZare Spiraea sheikhii و Sorbus tiliaefolia Zare , Amini & Assadi , از خانواده Rosaceae را برای اولین بار از ایران به جهان گیاهی و دو گونه به اسامیOenothera senuatr L. از خانواده Onagraceae و Sida rhombifolia از خانواده Malvacaea را به عنوان گزارش جدید از ایران معرفی نموده است .
منبع : باغ گیاه شناسی ملی ایران
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست