یکشنبه, ۱۶ دی, ۱۴۰۳ / 5 January, 2025
مجله ویستا


اکران رنگ و رو رفته


اکران رنگ و رو رفته
این روزها اغلب فیلم‌های روی پرده سینماهای تهران، فروش قابل قبولی ندارند.
در توضیح روزهای کسادی سینما ،خیلی‌ها به سریال‌های پر‌تعداد تلویزیون اشاره می‌کنند؛ سریال‌هایی که چند سالی است پخش آنها در ایام ماه مبارک رمضان تبدیل به یک سنت شده است.
این سریال‌‌ها که پخش شان از دقایقی بعد از افطار شروع و گاهی اوقات تا نزدیک نیمه‌های شب ادامه می‌یابد، گویا دیگر مجالی برای سینما رفتن باقی نگذاشته است .البته به نظر می‌رسد که دلیل مهم تری هم برای این گیشه های خلوت وجود دارد و آن عدم جذابیت خود فیلم‌هاست .به همین دلیل است که‌می‌گویند با آمدن اتوبوس شب ، عیار اکران رمضان مشخص خواهد شد. فیلمی که هم ساختار سینمایی متناسبی دارد و هم از بازیگران شاخصی بهره‌مند است.
مسیح که به تازگی اکران شده است در روزهای اول نمایش خود به صورت تقریبی روزانه یک میلیون تومان فروخته است. گویا یکی از دلایل اکران مسیح، فروش خوب آثار مذهبی در اکران های گذشته ماه مبارک رمضان بوده است .این فیلم از تبلیغات تلویزیونی به نسبت گسترده‌ای هم برخوردار است و برای قضاوت درباره میزان استقبال مخاطب از آن، باید کمی صبر کرد.
این فیلم با فیلمنامه ای از حسین بهزاد و بازی احمد سلیمان نیا، فتحعلی اویسی، احمد نجفی و جمعی از بازیگران سینما، تئاتر و تلویزیون در شبکه اول سیما تهیه شده است.
سرگیجه هم که سازنده‌اش معتقد است اثری در اندازه های کازابلانکاست ،در طول دو هفته نمایش ۲۰میلیون تومان فروخته است که رقم جالب توجهی محسوب‌ نمی‌شود. کارگردان فیلم‌ می‌گوید: سرگیجه به خاطر زمان نامناسب اکران و تبلیغات ناکافی ، تاکنون فروش زیادی نداشته است.
فیلم سینمایی سرگیجه اولین ساخته محمد زرین‌دست، پس از انقلاب و داستان فردی به نام ساسان است که پس از ۳۰ سال به ایران بر‌می گردد. الیاس او را در فرودگاه سوار می کند و به هتل می‌برد. ساسان از الیاس می خواهد او را به زادگاهش، تبریز ببرد.
الیاس حین سفر متوجه‌می‌شود ساسان پریشان‌حال و مضطرب است و دوری از وطن نوعی بی هویتی برایش به همراه داشته است. پس تصمیم می گیرد او را به سفر طولانی ذهنی و روانی دوران کودکی ببرد.
در سرگیجه، کامبیز دیرباز، محمد ناجی، جمشید جهانزاده، احمد نجفی، مهدی سلوکی، فرزانه هوشمند، مایرن نانت ویگ، پیتر گریز، کامران میچل و آلبرت سلمی بازی کرده اند. از عوامل تولید این فیلم می‌توان به اصغر رفیعی‌جم مدیر فیلمبرداری، بابک شعاعی طراح چهره پردازی و محمد زرین دست نویسنده فیلمنامه، تدوینگر و تهیه کننده اشاره کرد.
بخش هایی از این فیلم با مدیریت گری گریور در آمریکا فیلمبرداری شده است
« قصه دل‌ها» دیگر فیلم روی پرده هم ، وضعیت فروشش تفاوت چندانی با مسیح و سرگیجه ندارد. این فیلم تنها اثر عاشقانه روی پرده است و به اعتقاد کارگردانش بیشتر زمینه اجتماعی دارد تا عاشقانه . قصه دل‌ها از تبلیغات چندانی بهره ‌مند نیست . در واقع فیلم‌هایی از این نوع که با فاصله ای چند ساله اکران می شوند ، انگیزه چندانی در پخش کننده برای تبلیغ فراهم نمی کنند.
فیلم سینمایی قصه دل ها با نام قبلی حشره محصول سال ۸۴ به نویسندگی و کارگردانی هوشنگ درویش پور است که پس از ۲سال وقفه اکران شده است. این فیلم داستان یک رابطه عاشقانه است که در جریان زندگی دستخوش حوادثی می شود و برای ماندن تلاش می‌کند.
از عوامل دیگر فیلم می‌توان به محمود اکبری پرست مدیر فیلمبرداری، رضا خسروی آهنگساز، رضا اردلان صدابردار، منصور حیدری تهیه‌کننده و حامد ملک، لیلا اوتادی، مهدی امینی خواه، شهرام عبدلی، فلور نظری و رحیم نوروزی بازیگران آن اشاره کرد.
عیسی می آید ساخته علی ژکان کم‌فروش‌ترین فیلم روی پرده است .این فیلم که سینماهای کم‌تعدادی را هم در اختیار دارد، در مدت ۳ هفته به زحمت به مبلغ ۱۵میلیون تومان رسیده که فروش ضعیفی است.
این فیلم که با تاخیری۶ ساله اکران شده از بازیگران نام آشنایی چون رضا کیانیان و شیلا خداداد بهره‌مند است .فیلم سینمایی عیسی می‌آید چهارمین کار علی ژکان در ژانر دفاع مقدس است. این فیلم پس از نمایش در جشنواره فیلم فجر سال ۸۰ بالاخره به اکران عمومی درآمد.
فیلم درباره عیسی، رزمنده اسیر است که از اردوگاهی در عراق می گریزد و خسته و زخمی خود را به خانه می رساند و وقتی همراه همسر و فرزندش راهی مسافرت می شود در بین راه با مردی مرموز به نام سلطان سلام برخورد می‌کند.
«کلاهی برای باران» که نزدیک به ۶هفته از اکرانش می‌گذرد به روایت پخش‌کننده‌اش بیش از ۳۰۰میلیون تومان فروخته و در شرایط فعلی گویا فروش روزانه اش در برخی روزها ، نزدیک به ۱۰برابر بقیه فیلم هاست که کمی عجیب به نظر می‌‌ رسد.
فیلم سینمایی کلاهی برای باران سومین ساخته بلند سینمایی مسعود نوابی است. این فیلم داستان زندگی جوانی به نام ابی است که به طور اتفاقی در جریان خودکشی دختر جوانی به نام باران قرار می‌گیرد. تلاش برای نجات دختر اتفاقاتی را به همراه دارد. رضا عطاران، فتحعلی اویسی، جواد رضویان، حدیث فولادوند، فلور نظری، ساناز کیهان و مهران غفوریان بازیگران فیلم هستند.قاعده بازی دیگر کمدی روی پرده است که آخرین روزهای اکرانش را سپری می‌کند.
این کمدی متفاوت با وجود آنکه پر بازیگر‌ترین فیلم روی پرده است ، چنان که باید نتوانست در گیشه به توفیق دست یابد. قاعده بازی تاکنون از مرز ۲۶۰میلیون تومان گذر کرده که برای فیلمی پر‌بازیگر و البته پرهزینه رقم مناسبی به نظر نمی رسد.
قاعده بازی، چهارمین کار احمد‌رضا معتمدی است. این فیلم داستان تقابل ۲ خانواده ثروتمند و فقیر را در وجهی کمدی روایت می‌کند که از داشتن پدری مشترک باخبر می شوند؛ رازی که پدر خانواده سال‌ها از فاش شدن آن جلوگیری کرده است.
داریوش ارجمند، جمشید هاشم‌پور، سعید پورصمیمی، اکبر عبدی، حمید لولایی، علیرضا خمسه، گوهر خیراندیش، فریده سپاه منصور، انوشیروان ارجمند، مهران رجبی، مریم سعادت، کیومرث ملک‌‌ مطیعی و الناز شاکر‌‌دوست بازیگران اصلی فیلم هستند. وحید نیکخواه آزاد کارگردان « نصف مال من نصف مال تو» گفته بود با ساخت این فیلم قصد داشته خانواده‌ها را به سینما بکشاند .یعنی این فیلم را نه فقط برای بچه‌ها، بلکه برای خانواده‌ها ساخته است.
شاید استقبال خوب از این فیلم نتیجه همین نکته سنجی کارگردانش بود. با این حال حساب این فیلم از بقیه فیلم‌هایی که تقریبا همزمان با ماه رمضان اکران شدند جداست . این فیلم با گذر از مبلغ ۳۵۰ میلیون تومان، سومین فیلم پرفروش سال است.
نصف مال من نصف مال تو دومین ساخته وحید نیکخواه آزاد است که در ژانر کودک و نوجوان قرار می‌گیرد. فیلم داستان مردی را روایت‌ می‌کند که پنهانی ۲ زن گرفته است. او بعد از بروز مشکلاتی تصمیم می‌گیرد این موضوع را فاش کند که فرزندانش مانع این کار‌ می‌شوند.
در این فیلم که در بیست و یکمین جشنواره فیلم کودک و نوجوان همدان مورد استقبال قرار گرفت محمدرضا شریفی نیا، مریلا زارعی، فرهاد آئیش، شقایق فراهانی، شهره لرستانی، مریم امیر‌جلالی، بهزاد رحیم خانی، نادر سلیمانی، سهیلا گلستانی، ترلان پروانه، آلما اسکویی و رژان آریا‌منش بازی کرده‌اند.
الهام اناری
منبع : روزنامه همشهری