دوشنبه, ۸ بهمن, ۱۴۰۳ / 27 January, 2025
مجله ویستا

فن‌آوری اطلاعات؛ سودآورتر از صنعت خودرو


دکتر ویسه رئیس هیئت عامل سازمان گسترش، به همراه مسعود برومند معاون توسعهٔ صنایع پیشرفته و خانم فاطمه روناسی مدیر توسعه و ایجاد طرح‌ها از دستاوردهای مگفا در محل این شرکت بازدید کردند. دکتر ویسه در این بازدید با اشاره به بازار بکر فن‌آوری اطلاعات در ایران گفت: فن‌آوری اطلاعات در ایران در مقایسه با کشورهای پیشرفته، هنوز جای توسعهٔ بسیاری دارد. همین مسئله سبب می‌شود بازار مصرف بسیار خوبی در کشور به‌وجود آید و مگفا باید تلاش کند راه‌های گسترش فعالیت را با توجه به شرایط موجود دربیاید. وی با تأکید بر اینکه حاشیهٔ سود فن‌آوری اطلاعات از صنعت خودرو نیز بیشتر است، گفت: پروژه‌های بسیار خوبی در مگفا به انجام رسیده که باید برای استفاده از آنها در سطح وسیع برنامه‌‌ریزی شود و در گردهمائی‌ها، تبلیغات و اطلاع‌رسانی دربارهٔ این طرح‌ها انجام می‌شود.
دکتر ویسه دربارهٔ انتخاب موضوع، طرح‌های مورد حمایت مگفا گفت: پروژه‌هائی که در مگفا مورد حمایت قرار می‌گیرند باید زیر نظر شورای سیاست‌گذاری متشکل از مدیران مرکز، بخش خصوصی و دانشگاه در جهت اهداف توسعه‌ای سازمان گسترش انتخاب شوند. رئیس هیئت عامل سازمان به‌کارگیری سیستم انکوباتور در این مرکز را بسیار مثبت ارزیابی کرد و توضیح داد: مگفا می‌تواند جدا از سیستم دولتی، بودجهٔ مستقلی برای ایجاد انکوباتور تجاری تخصیص دهد اما انتخاب موضوع در این روش اهمیت بسیار زیادی دارد و باید پروژه‌های مرتبط با الکترونیک و IT گزینش شوند.
محمدرضا حائری یزدی مدیرعامل مرکز گسترش فن‌آوری اطلاعات در جریان این بازدید و در تشریح عملکرد مگفا به طرح‌هائی که در سال ۸۳ به بهره‌برداری رسیده‌اند اشاره کرد و گفت: در سال ۸۳ شرکت مشاورین گسترش الکترونیک ایما (مگا) با هزینهٔ ۲/۱ میلیارد تومان تأسیس شد. این شرکت با سازمان گسترش و صنایع ایران و وزارت صنایع و معادن قراردادهای مشاوره منقعد کرده است. پرشیا انرژی گسترش، دیگر شرکت تأسیس شده با مشارکت مگفا است که با معاونت انرژی در سازمان بهینه‌سازی مصرف سوخت، وزارت نیرو و بعضی صنایع، همکاری نزدیک دارد. فاوا پزشکی گسترش نیز که ۴۰ درصد از سهام آن متعلق به مگفا است به تازگی به بهره‌برداری رسیده و در آغاز فعالیت، موفق به فروش مطلوبی در زمینهٔ نرم‌افزارهای تغذیه، اندازه‌گیری مشخصات بدن و غیره به پزشکان شده است. شرکت فاوا کیش گستر نیز با مشارکت دانشگاه کیش برای سازماندهی و ادارهٔ برج فن‌آوری اطلاعات کیش تأسیس شده است. شرکت‌های مشترکی با Iran Data System برای ارائه خدمات مشاوره‌ای در زمینهٔ فن‌آوری اطلاعات و نیز با مؤسسه هنری سوره در زمینهٔ تولید انیمیشن تأسیس شده‌اند که بازار گسترده‌ای برای آنها پیش‌بینی می‌شود.
وی همچنین دربارهٔ شرکت‌های در حال تأسیس با مشارکت مگفا توضیح داد: شرکت‌هائی برای ارائه خدمات مشاوره‌ای ERP با سرمایه‌گذاری ۲ میلیارد ریال، طرح برج الکترونیک شیراز با سرمایه‌گذاری ۱۶۵ میلیارد ریال که ۳۹ درصد سهام آن متعلق به مگفا است و طراحی نرم‌افزار امنیت و انرژی ساختمان با صرف هزینهٔ ۱۳ میلیارد ریال که مگفا در آن ۴۵ درصد سهم دارد، در حال تأسیس هستند. همچنین اعضاء هیئت‌مدیره طرح نشر الکترونیک (e-book) نیز انتخاب شده‌اند که پیش‌بینی می‌شود نخستین محصولات این طرح تا پایان سال جاری به بازار عرضه شوند.
از دیگر برنامه‌های در دست اجراء در مگفا باید به طرح تأسیس شرکت‌های ارائه‌دهندهٔ ICT در صنعت بیمه اشاره کرد. با توجه به اینکه برای صنعت بیمه در آینده رشد روزافزونی پیش‌بینی می‌شود مگفا به این حوزه به‌عنوان بخش توسعه‌ای می‌نگرد حتی هزینه‌های تأمین و نگهداری شعبات متعدد بیمه خود، می‌تواند تجارت عظیمی باشد. طرح تأسیس این شرکت هم‌اکنون در کمیتهٔ معین سازمان گسترش در دست بررسی است. از طرفی، مگفا با مشارکت خدمات بیمهٔ ایران‌خودرو که نرم‌افزاری برای بیمهٔ خودرو داشت و نیز شرکت عصر دانش‌افزار که نرم‌افزار بیمهٔ افراد را در اختیار داشت، با سرمایه‌گذاری بالغ بر ۹ میلیارد ریال طرح ارائه Total Solution بیمه را در دست اجراء دارد. طرح تأسیس شرکت ارائه‌دهندهٔ خدمات ICT در صنعت خودرو نیز از دیگر برنامه‌های مگفا است که با سرمایه‌گذاری بالغ بر ۵۷ میلیارد ریال و با مشارکت ایران‌خودرو و فاوا خودرو به زودی به مرحلهٔ اجراء در خواهد آمد.
علاوه بر این طرح‌ها، مگفا با توجه به ماهیّت توسعه‌ای خود در حوزهٔ فن‌آوری اطلاعات در بعضی طرح‌ها به سرمایه‌گذاری صددرصد اقدام کرده است که از آن جمله می‌توان به سیستم پیام‌دهی و سرمایه‌گذاری در آموزش الکترونیک اشاره کرد. مگفا با سرمایه‌گذاری در آموزش الکترونیک اشاره کرد. مگفا با سرمایه‌‌گذاری ۶ میلیارد ریالی برای توسعهٔ سیستم پیام‌دهی (SMS) طرح تجاری تهیه کرده است. این طرح علاوه بر مخابرات مورد استفادهٔ سازمان‌های بزرگ، بانک‌ها و سایر مشتریانی که نیاز به اطلاع‌رسانی فوری به کارکنان و مشتریان خود دارند، قرار می‌گیرد. در حال حاضر بانک تجارت و ایران‌خودرو، ۲ متقاضی عمدهٔ این طرح هستند. سرمایه‌گذاری در آموزش الکترونیک نیز با برآورد هزینهٔ ۱۰ میلیارد ریال در مگفا در حال پیگیری است. مگفا هفتهٔ گذشته در این زمینه با شرکت ایرلندی Learning Prime قراردادی منعقد کرده است. طبق این قرارداد، بسته‌های آموزشی در اختیار بخش آموزش الکترونیکی قرار می‌گیرد و این بخش، محتوای آن را بومی‌سازی کرده و به فارسی برمی‌گرداند. سازمان مدیریت و برنامه‌ریزی کل کشور مهمترین مشتری دوره‌های ICDL آموزش الکترونیکی مگفا است.
حائری یزدی همچنین از تصویب طرح تأسیس کاوشکدهٔ علوم و فن‌آوری اطلاعات خبر داد و آغاز به‌کار آن را منوط به تأمین اعتبار دانست و گفت: امسال سال توسعهٔ طرح‌ها بوده است و پیش‌بینی می‌شود سال آینده، سود بسیار خوبی از فروش خدمات و محصولات عاید مگفا شود، وی همچنین تأکید کرد: به‌نظر می‌رسد مهمترین بخش فعالیت‌های مگفا، نظارت بر پروژه‌های فاوا باشد، زیرا تا کنون در کشور مدیریت پروژهٔ قوی در حوزهٔ فن‌آوری اطلاعات وجود نداشته، اما مگفا مؤفق شده است گروهی منسجم و نیرومند برای کنترل این‌گونه پروژه‌ها تشکیل دهد. دکتر ویسه و همراهان او طی این بازدید، طرح‌های SMS، آموزش الکترونیکی، طرح‌های موجود در مرکز رشد پویش و بانکداری الکترونیک را از نظر گذراندند. ریاست هیئت عامل سازمان گسترش و نوسازی صنایع ایران در خاتمهٔ بازدید، ضمن ارزیابی مطلوب فعالیت‌ها مگفا، بر تقویت ساختار این مرکز و تحول در فرآیندهای مالی و اداری تأکید کرد و ورود مرکز گسترش فن‌آوری اطلاعاتبه بورس را به‌عنوان راهکار مؤثری برای توسعهٔ فعالیت‌های آن پیشنهاد کرد.
منبع : مجله خانواده سبز