پنجشنبه, ۱۳ اردیبهشت, ۱۴۰۳ / 2 May, 2024
مجله ویستا

گلابی؛ منبع نشاط


گلابی؛ منبع نشاط
گلابی درخت یا درختچه‌ای است که گونه‌هایی از آن در نواحی کشور می‌روید و نژادهای مرغوب آن نیز پرورش می‌یابد و اخیرا در مناطق کردستان نژادهای مرغوب به گونه‌های خود روی آن در محل‌های زیر می‌روید: جنگل‌های زاگرس، مریوان، پاوه و خرم‌آباد.
درخت گلابی در خیلی جاها نژاد مرغوب آن پرورش می‌یابد که دارای ریشه‌ عمیق و برگ‌های ساده و صاف و دندانه‌دار و گلهای سفید رنگ است و ممکن است کمی مایل به صورتی باشد. این میوه به شکل مخروطی گوشت‌دار نیز می‌باشد. زنبور عسل دانه گرده و نوش فراوان از آن به دست می‌آورد. قسمت مورد استفاده این میوه؛ برگ‌های جوان، پوست، ساقه و میوه آن است.
▪ ترکیبات شیمیایی این میوه: برگ‌های جوان درخت گلابی دارای ۶ درصد گلوکز ید هیدروکینون است، از نظر درمانی دارای اثر مدر و ضدعفونی کننده مجاری ادرار است. میوه گلابی دارای ۷۶ تا ۸۳ درصد آب، ۶ تا ۱۳ درصد مواد قندی مانند دکستروز و لولز، ۲ درصد اسیدهای آلی آزاد مانند اسید مالیک و سیترک، تانن، پکتین، انورتین و آسپاراژین می‌باشد. در میوه‌های جوان ۱۵ درصد کلسیم، ۲۶ درصد فسفر، ۲/۱ پتاسیم، ۱۷ درصد ید و مقداری سدیم، گوگرد، روی، آهن، ارسنیک، منگنز و دارای ویتامین‌هایی ازجمله A، ۱B، ۲B، C و PP وجود دارد. پوست میوه گلابی دارای ویتامین‌های بیشتری است، دانه گلابی دارای آمیگدالین ۱۲ تا ۲۱ درصد مواد روغنی و ترکیبات مختلف دیگر نیز می‌باشد.
▪ خواص درمانی: برگ درخت این میوه مدر و آرام‌کننده است. از برگ گلابی در موارد مثانه، وجود باکتری‌ها در ادرار و وجود سنگ در مجاری ادرار استفاده می‌شود. با مصرف آن مقدار دفع ادرار زیاد می‌گردد و ادرار رنگ روشن پیدا می‌کند و در مواردی که دفع ادرار به وضع پی در پی و به مقادیر کم صورت می‌گیرد و یا پس از دفع ادرار حالت ناراحتی احساس شود می‌توان از آن استفاده به عمل آورد. کسانی که دارای معده ضعیف هستند می‌توانند از گلابی به صورت کمپوت استفاده کنند. گلابی پخته سهل‌الهضم و اثر ملین دارد. مصرف گلابی در بدن عمل شستشو را انجام می‌دهد. خوردن این میوه در حال سیری بهتر از خوردن آن در حال گرسنگی است. حضرت امیرالمومنین علی(ع) می‌فرماید: گلابی قلب را جلا و دردهای درون را به اذن خدا شفا می‌بخشد. این میوه مصرفش باعث نشاط و تقویت قوای فکر است و برای خانم‌هایی که دوران بارداری را سپری می‌کنند بسیار مفید می‌باشد. افرادی که دچار فشار خون هستند اگر بتوانند روزانه ۲۰۰ تا ۲۵۰ گرم گلابی مصرف کنند به مدت ۵ روز فشار خونشان به حد تعادل می‌رسد.
مصرف این میوه باعث نیکویی و شادابی می‌شود قلب را تقویت کرده و درد مثانه را کم می‌کند. بررسی‌های انجام شده توسط دانشمندان مصری نشان می‌دهد که گلابی به علت داشتن منگنز برای ناراحتی‌هایی مانند کبد، کلیه‌ها، غدد داخلی و یا امراض سینه بسیار نافع می‌باشد و این به واسطه وجود تانن درون آن است. وجود ارسنیک درگلابی باعث از بین رفتن رعشه و امراضی که قوا را تحلیل می‌برند مانند : سل، کم‌خونی و ضعف مفرط، بسیار موثر است. بهترین زمان مصرف این میوه قبل از غذا و آن هم با پوست است. مصرف آن برای اطفال شیرخوار بسیار مفید است.
منبع : روزنامه رسالت