یکشنبه, ۷ بهمن, ۱۴۰۳ / 26 January, 2025
مجله ویستا
خوددرمانی اضطراب، افسردگی و وسواس از طریق نیروی درون
ترس، اضطراب و خشم سالم به طور فطری و خدادادی در نهاد ما انسانها وجود دارد، به طور مثال، یک کودک اگر نترسد، وقتی به جلوی بلندی میرود، ممکن است به آتش آنقدر نزدیک شود که بسوزد و یا خطرهای این چنین برای خود فراهم سازد. یک انسان بالغ نیز اگر از ترس سالم برخوردار نباشد، ممکن است آنقدر با سرعت رانندگی کند که خطر بیافریند، ممکن است در درگیریها و مشاجرهها آنقدر پیش برود که مشکل بسازد. پس این نوع تررس، سازنده است نه مخرب.
اضطرابها هم به همین گونه عمل میکنند. اگر اضطرابِ سالمِ امتحان نباشد، دانشآموزها و دانشجوها کمتر درس میخواننند. اگر اضطراب سالم برگزاری یک میهمانی را نداشته باشیم، شاید کارها را آنقدر به تعویق بیندازیم که دیگر نتوانیم خوب برای مهمانی و برگزاری آن مهیا شویم. پس اضطرابهای سالم نیز سازنده هستند، نه مخرب. اما ترسها و اضطرابها آنگاه مخرب میگردند که از شرایط سالم خارج گشته و بدون هیچ دلیل واقعی، عینی و یا بیرونی بر ما حادث گردند. اضطرابهائی که به این شکل بر ما حادث میشوند، بیماری ”اضطراب“ نام دارد و فردی را که دچار آن است، ”فرد مضطرب“ مینامند.
حال میخواهم در مورد شرایط جسمی، روحی، روانی و محیط پیرامون یک فرد مضطرب با تو صحبت کنم.
یک فرد مضطرب، بیشتر دچار کمخوابی و یا بیخوابیهای شبانه است و در طی شب، بسیار بیدار میشود و یا بیشتر دچار کابوس یا خوابهای ناآرام است. او بیقرار، ناآرام و بسیار زودرنج و حساس میگردد. او به نور، صدا یا حتی به مسائل جزئی و یا هرگونه درد و یا مشکلی در جسم خود نیز حساس میگردد. بسیار سریع و شدید عصبانی شده و از کوره در میرود و همواره در حال نق زدن، غر زدن، بهانه گرفتن، انتقاد کردن و یا حتی پرخاشگری است و میدانیم که علت تمام این رفتارها بهدلیل فعال شدن عکسالعمل جنگ یا گریز و یا بالا رفتن ”آدرنالین“ و ”نورآدرنالین“ در خون او میباشد. بیشتر وقتها، احساس ترس و وحشت مفرط او را فرا میگیرد. در افرادی که دچار ترسهائی هستند که دلیل بیرونی و واقعی برای آنها نیست، اعتماد به نفس، به شدت کاهش یافته و رنگ پریدگی به همراه تپش قلب، احساس تنگی نفس، احساس خفگی و گاهی احساس درد در سمت چپ سینه بهوجود میآید و در کنترل تمرکز و یادگیری، ناتوان میگردد. در مورد دانشآموزها و دانشجوها توجه شود که اضطراب، مانع تمرکز خواس و یادگیری خوب شده و حافظه را نیز ضعیف میکند. گاهی این علائم به قدری شدت مییابند که کار به فوریتهای پزشکی و یا بخشهای روانی کشیده میشود.
در همینجا توجه شما را به دو نکته جلب میکنم:
۱) اگر در محیط منزل و یا محیط کار خود فردی را میشناسید که همواره غر میزند، نق میزند، انتقاد میکند، بهانه میگیرد، پرخاشگری میکند، زود عصبانی میشود و زود هم پشیمان میشود، شاید حال او خوب نباشد، شاید دچار اضطراب باشد، پس سعی کنید او را بهعنوان فردی که حال خوشی ندارد، درک کنید و در راه سالم ساختن او، به او کمک کنید و از هرگونه بگومگو یا فشار روحی و روانی به او به طور جدی خودداری کنید.
۲) اگر این فرد، محصل یا دانشجو است، باور کنید که این اضطراب میتواند مانع یادگیری و یا به خاطر سپردن مطالب گردد. بنابراین، او را به خاطر درس نخواندنها و یا عدم موفقیتها در کار یا تحصیل سرزنش نکنید، بلکه هر چه زودتر برای درمان او اقدام نمائید.
● علل پیدایش اضطراب در فرد
۱) عوامل وراثتی
۲) تجربههای تلخ سالهای گذشته
۳) محیط ناآرام، عصبی و پرفشار
۴) داشتن افکار منفی و بودن در گذشتههای دردناک
اثرهای مخربی که اضطراب بر روی تفکر و رفتار، احساس و در نهایت جسم ما میگذارد:
۱) اعتماد به نفس را به شدت کاهش داده و انسان را بدبین میسازد.
۲) موجب اختلال در تمرکز حواس میگردد.
۳) قدرت تصمیمگیری و اراده را از انسان سلب میکند.
۴) یادگیری و حافظه را دچار مشکل میسازد.
۵) از کارائی فرد کاسته و سبب میگردد تا او دیگر فرد مثمرثمر و سودمندی نباشد.
۶) یا بیش از حد به برخی از مسائل میپردازد (وسواس) و یا بیش از حد به برخی از امور، بیتوجه میشود. (بیتفاوتی)
۷) عملکرد شغلی و اجتماعی فرد را مختل میکند.
۸) فرد را بیش از حد به دیگران وابسته میسازد.
۹) با از دست دادن و یا کم شدن اعتماد به نفس، احساس ناتوانی به فرد دست میدهد.
۱۰) در انجام امور و تصمیمگیریها، قاطعیت و اطمینان را از فرد سلب میکند.
۱۱) بهدلیل کاهش اعتماد به نفس، فرد را دچار خود کوچک بینی ساخته، طوری که دیگر توانائیها و توانمندیهای خود را در انجام امور باور ندارد.
۱۲) فرد را دچار احساس گیجی، سنگینی و سردرگمی میکند.
۱۳) توان کنترل خشم را از بین میبرد و فرد به شدت عصبانی و خشمگین میگردد.
۱۴) فرد را به طور کامل، ناتوان و تسلیم میسازد. به طوری که، دیگر قدرت مقابله با مشکلها یا بیماریها را در خود نمیبیند.
۱۵) احساس ترس فراگیر در وی ایجاد میشود. ترس از دست دادن خانواده، ترس از دست دادن مال، ترس از دست دادن سلامتی، ترس از دست دادن فرد یا افراد مورد علاقه و یا ترس از هم پاشیدن خانواده که به طور معمول نیز بیدلیل و بیاساس هستند. اما از آنجائیکه میدانیم هر چیزی که مدت مدیدی افکار ما را اشغال کند، در نهایت، در زندگی ما ظاهر میگردد و ”از هر چه بترسیم، سرمان میآید“؛ ما با اندیشیدن مداوم به این مسائل، خدای ناکرده آنها را در زندگی خود میآفرینیم.
۱۶) احساس مرگ زودهنگام و یا دردی بدون درمان در او ایجاد میگردد.
۱۷) ایجاد احساس خستگی، کوفتگی و ضعف جسمانی پدیدار میشود.
۱۸) ایجاد سردرد، درد در قفسهٔ سینه، درد پاها و یا دستها، درد شکم، سوءهاضمه یا بیاشتهائی و کمخوری که منجر به لاغری مفرط گشته و یا پراشتهائی و پرخوری که منجر به چاقی مفرط نیز میگردد.
۱۹) موجب بروز اسهال و یا یبوستهای پی در پی و مزمن میگردد.
۲۰) محیط خانه و کاشانه نیز به طور کامل، ناشناخته است و هیچکس نمیخواهد با این فرد مضطرب کنار بیاید که آن هم بهدلیل امواج بالای فرد مضطرب است و انرژی منفی که در هاله و محیط پیرامون خود بهدلیل پرداختن به افکار منفی و احساسهای منفی ایجاد کرده است.
اما دیگر نگران نیستیم، زیرا میتوانیم با فعال کردن انرژی خوددرمانگرِ آلفا در خود، خود را درمان کنیم. برای درمان قطعی و کامل خود میتوانید از کتاب ”درمان کاربردی اضطراب و افسردگی“ نوشتهٔ ماری یحیوی از صفحههای ۳۴ تا ۴۲ استفاده نمائید.
ماری یحیوی
منبع : مجله شادکامی و موفقیت
ایران مسعود پزشکیان دولت چهاردهم پزشکیان مجلس شورای اسلامی محمدرضا عارف دولت مجلس کابینه دولت چهاردهم اسماعیل هنیه کابینه پزشکیان محمدجواد ظریف
پیاده روی اربعین تهران عراق پلیس تصادف هواشناسی شهرداری تهران سرقت بازنشستگان قتل آموزش و پرورش دستگیری
ایران خودرو خودرو وام قیمت طلا قیمت دلار قیمت خودرو بانک مرکزی برق بازار خودرو بورس بازار سرمایه قیمت سکه
میراث فرهنگی میدان آزادی سینما رهبر انقلاب بیتا فرهی وزارت فرهنگ و ارشاد اسلامی سینمای ایران تلویزیون کتاب تئاتر موسیقی
وزارت علوم تحقیقات و فناوری آزمون
رژیم صهیونیستی غزه روسیه حماس آمریکا فلسطین جنگ غزه اوکراین حزب الله لبنان دونالد ترامپ طوفان الاقصی ترکیه
پرسپولیس فوتبال ذوب آهن لیگ برتر استقلال لیگ برتر ایران المپیک المپیک 2024 پاریس رئال مادرید لیگ برتر فوتبال ایران مهدی تاج باشگاه پرسپولیس
هوش مصنوعی فناوری سامسونگ ایلان ماسک گوگل تلگرام گوشی ستار هاشمی مریخ روزنامه
فشار خون آلزایمر رژیم غذایی مغز دیابت چاقی افسردگی سلامت پوست